Lenke, Brigitta, Apollinár2024. július 23., kedd
Kultúra

Észak-Thaiföld különleges templomai

2022.07.27.Balogh Boglárka
National Geographic Magyarország

Egy thai zseni örök élet iránti vágya, a halál után is folytatódó elképesztő mestermű: még ötven évnyi építkezés - ez tömören Thaiföld ember alkotta csodájának, a hófehér, apró tükrökkel kirakott Wat Rong Khunnak a története.

Wat Rong Khun a thai zseni örök élet iránti vágya.
Forrás: Balogh Boglárka

 

 

Wat Rong Khun
Állok a buddhista templom felé vezető hídon, amit égbe nyúló kezek szegélyeznek, és földbe gyökerezik a lábam. A Fehér Templom mögül lassan felkelő nap sugarai sárgára festik az épületet. Talán csak az indiai Taj Mahal vetekszik a szépségével. Megbabonázva bámulom, ahogy a tükörmozaikok csillogni kezdenek, életemben nem láttam még ilyen elképesztően szép, álmokból és az öröklét hitéből született épületet.

Thaiföld legészakibb nagyvárosa, a hetvenezer fős Chiang Rai az, ahol a képzőművész, Chalermchai Khositpipat Fehér Temploma található.

A hófehér szín az örök életet és Buddha tisztaságát szimbolizálja.
Forrás: Balogh Boglárka

Chalermchai a városban letelepedett egyik kínai családban született 1955-ben. Apja Guangdongból vándorolt be, míg anyja thaiföldi kínai volt. A fiú művészeti tehetsége már nagyon hamar megmutatkozott, később Thaiföld elsőrangú képzőművészeti iskolájában, a Silpakorn Egyetemen tanult, ahol 1977-ben képzőművészeti diplomát szerzett.

Kezdetben filmek óriásplakátjait festette, mellette falfestményeken is dolgozott, munkáját a hagyományos thai buddhista templomművészet és a kortárs képek keveredése jellemezte, ami rendkívül ellentmondásos fogadtatásban részesült.

1980-ban utazott első külföldi útjára Srí Lankára, ahol hat hónapig tartózkodott. Az ország építészetét, szobrászatát, festészetét és buddhista templomait tanulmányozta, itt ihlették meg a hófehér szobrok és templomok. Még ugyanebben az évben önálló művészeti kiállítást rendezett a Lionttel Wendt Művészeti Galériában Colombóban, az alkotásokat aztán Thaiföldre hozta, és mindegyiket eladta. A 20. század végére munkája egyre szélesebb körben elfogadottá vált, igazi áttörést azonban csak az hozott, amikor ügyfelei között tudhatta Bhumibol Adulyadejt, IX. Ráma thaiföldi királyt is.

Chalermchai 1997-ben kezdte el a grandiózus munkálatokat az eredeti, ám romokban álló Wat Rong Khun területén.

Forrás: Balogh Boglárka

Élete fő műveként olyan templomot szeretett volna alkotni, amely ragyogó fehér színével az örök életet és Buddha tisztaságát szimbolizálja, míg a tükörmozaikok a bölcsességét ragyogják a Föld és az Univerzum fölött.

Mielőtt bárki belépne a fő templomba, az ubosotba, át kell mennie az Újjászületés Ciklusának nevezett kőhídon, mely előtt több száz kinyújtott kéz könyörög: a javak utáni sóvárgást jelképezve. Felsétálok a hídra, ez az átkelés az élet körforgásából a Buddha földjére való átmenetet szimbolizálja. Tökéletesen megfaragott naga kígyók mellett haladok el, és mielőtt belépnék a templomba, megtorpanok a Mennyország Kapuja előtt. Két, a halált jelképező lény mellett ott áll Rahu is, a hiedelem szerint ő dönt a halottak sorsa felett.

Rahu szobra – a hiedelem szerint ő dönt a halottak sorsáról.
Forrás: Balogh Boglárka

A fehér templom közepén egy szintén hófehér Buddha szobor ül meditatív pózban, az őrök rám szólnak, hogy húzzam le a papucsom és tegyem fel a maszkom. A nyitott ablakokon az utca meghitt zaja szűrődik be, fényképezők kattognak, gyerekek nevetnek hangosan.

Chalermchai eddig mintegy 11,5 milliárd forintnak megfelelő baht költött álmai megvalósítására, célja, hogy 2070-ben, mire a komplexum készen lesz, a templom melletti terület a tanulás és a meditáció központjává váljon. A templomot Buddhának ajánlotta, és mint a thaiok legtöbbje, hisz abban, az, aki templomot épített, egyben örök életet is vásárol magának.

Nőknek vállat és térdet takaró öltözet szükséges a belépéshez.

Wat Huay Pla Kung
Kuanjin, vagyis a végtelen könyörületesség istene, aki megérti a világ sírását.
Chiang Raitól mintegy 10 kilométerre magasodik a hegyek fölött a hófehér bodhiszattva, aki a hiedelem szerint Buddha minden együttérzését magáénak tudhatja. Nem csoda, hogy a mellé épült pagoda, és templom kapujában árva vagy nehéz sorsú gyermekek lézengenek, akik segítséget remélnek a kultúránként változóan, hol férfiként hol nőként ábrázolt istentől, no és az ideérkező hívőktől is.

Kuanjun vagyis a végtelen könyörületesség istene.
Forrás: Balogh Boglárka

Egy buddhista történet szerint Kuanjin fogadalmat tett, hogy addig nem fog megpihenni, amíg az összes érző lényt meg nem szabadítja az élet és halál körforgásának szenvedéseitől. Ígérete betartása során sokszor megoldhatatlannak tűnő nehézségekkel nézett szembe, míg végül elmélkedés közben tizenegy darabra esett szét a feje.
A kétségbeesett helyzetet látva, Amitábha Buddha tizenegy fejet adott Kuanjinnak, hogy ezekkel még jobban meghallhassa a szenvedők hangját, ezért van az, hogy Indiában, Tibetben vagy Kínában több fejjel ábrázolják.

A kilenc tornyú pagoda, a Pob Chok Dhamma Chedi.
Forrás: Balogh Boglárka

A hegytetőre épült Wat Huay Pla Kang a régió viszonylag új látványossága, amely a 2001-ben befejeződő munkálatok után rendkívül népszerűvé vált a thaiok és külföldiek körében is. A kilenc tornyú pagoda, a Pob Chok Dhamma Chedi különleges csúcsos kialakítása tökéletes kombinációja a kínai és az ősi lanna kultúrának.

Leülök a 79 méter magas Isten lábához a lépcsőkre, a dombok fölé már aranyglóriát húzott a nap. A mögöttem tornyosuló Kuanjin árnyékot vet a hegyekre, és önkéntelenül is az jut eszembe, hogy a megvilágosodott szent valóban itt maradt köztünk, itt vár a Wat Huay Pla Kangban és nem csak a világot, de engem is figyel.

A szobor tetejére szeretne lifttel is föl lehet menni, nőknek vállat és térdet takaró öltözet szükséges.

Wat Sri Suphan
Thaiföld legészakibb régiója, Chiang Mai korábban Lanna Királyság volt. Nem csoda, hogy székhelyén, a mindössze 40,22 négyzetkilométernyi, azonos nevű városban több mint száz templom épült.
Lanna a felemelkedését a 13. században regnáló Mengrai királynak köszönheti, aki erőskezű uralkodóként letelepítette a Yunnanból átvándorló thaiokat a régió első igazi királyságába, aminek Chiang Mai – azaz új város – lett a központja.

Az óvárost négyzet alakban kijelöltette, majd 1296-ban elkezdődött az árok kiásása, és a részben még ma is álló városfalak felépítése. A virágzó Chiang Mai Thaiföld egyik igazi kulturális és történelmi kincse lett. Ma is vibráló, színes kavalkád, éjszakai piaccal, kávézókkal, thai masszázzsal, kutyákkal, macskákkal minden sarkon. A város emellett több mint háromszáz templommal is büszkélkedhet, közülük az egyik legkülönlegesebb, az Ezüst Templom.

Az Ezüst Templom 2004-ben, az akkori buddhista főpap vezetésével épült.
Forrás: Balogh Boglárka

Chiang Mai templom-komplexuma, a Wat Sri Suphan eredetileg a 16. században készült a Mangrai-dinasztia idején.

Azóta nem egyszer újjáépítették, majd 2004-ben az akkori buddhista főpap vezetésével, 300 millió forintnak megfelelő baht adományból nekiláttak az Ezüst Templom megtervezésének, amely a falaktól a tetőig 12 évet vett igénybe, ami nem csoda, hiszen a részletek kidolgozásával azt a kerületben élő közösséget bízták meg, amelynek tagjai évszázadok óta ötvösművészettel foglalkoznak. Kétkezi munkájuknak köszönhetően a templom minden egyes négyzetcentimétere mestermű.

Buddha életét ábrázoló alkotás a templom hátsó falán.
Forrás: Balogh Boglárka

Wat Sri Suphan egyik legkülönösebb stílusjegye azonban nem csak az öntött és vésett technikával készült elképesztően aprólékos ezüstremek, hanem az, hogy a művészek valóban szabad kezet kaptak az alkotásban, így a szokásos Buddha életjelenetek mellett a világ hét csodáját, földönkívülieket, de a Pókembert is megcsodálhatjuk.

A szuperhősök is életre kelnek a Wat Sri Suphan oldalán.
Forrás: Balogh Boglárka

A templomot a férfiak ingyen látogathatják, a nők csak kívülről nézhetik meg, mivel a templom mai napig a buddhista pappá szentelés helye.

Hozzászólások

Látványos videón az idei Kékszalag

Látványos videón az idei Kékszalag

Kószó András többek között drónok segítségével dokumentálta az eseményt.

Titokzatos maja építményt találtak a föld alatt

Titokzatos maja építményt találtak a föld alatt

A struktúra egy rituális labdapálya alatt található.

Több száz éves üvegedényeket hoztak fel a tengerből

Több száz éves üvegedényeket hoztak fel a tengerből

Egy, az oszmán korra datálható roncs nyugodhat a bulgáriai Burgasz partjainál.

Korlátozzák a görögországi régészeti helyszínek látogatását

Korlátozzák a görögországi régészeti helyszínek látogatását

A szélsőséges hőség miatt a legforróbb órákban nem lesznek nyitva a látványosságok.

Több száz éves hangszereket hoztak fel egy horvátországi hajóroncsból

Több száz éves hangszereket hoztak fel egy horvátországi hajóroncsból

A szakértők szerint világviszonylatban is egyedülálló felfedezésről van szó.

National Geographic 2024. júliusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlapNational Geographic 2024. júliusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket