József, Bánk2024. március 19., kedd
Kultúra

Dánia lenyűgöző külső csigalépcsős temploma

2022.08.08.Jeki Gabriella
National Geographic Magyarország

Egyfajta bátorságpróba az összesen négyszáz lépcsőfok megmászása az egyedi koppenhágai kilátásért.

Amikor IV. Keresztény 1617-ben Christianshavnt tervezte, független kereskedővárosnak szánta Amager szigetén, ezért szükség volt ott egy templom építésére. Az ideiglenes templomot végül 1639-ben avatták fel, aminek a helyére épület a ma is látható Megváltónk temploma.
Forrás: Jeki Gabriella

 

Dánia egyik fő turisztikai látványossága, ez a nagy barokk templom Koppenhága Christianshavn kerületében található. A templom a különleges, csavart tornyával nemzeti kincsnek számít és már messziről láthatjuk a város több pontjáról. És bár az útikönyvek a kerületet a „hippik birodalmának” aposztrofálják, bátran vállalhatunk egy kirándulást ide. Az épület a Megváltónk temploma névre hallgat (dánul Vor Frelsers Kirke) és nem csak impozáns, de a története is figyelemreméltó. Vágjunk is neki a négyszáz lépcsőfoknak felfelé (vigyázat, csak előzetes foglalással látogatható)!

A városi legenda szerint az építésze öngyilkos lett, amikor leugrott a torony tetejéről, miután rájött, hogy a spirál rossz irányba – az óramutató járásával ellentétesen – fordul. A mítoszról a helyszínen olvashatunk a tájékoztató táblákon. Hamar kiderül azonban, hogy a történetben nincs igazság: Laurids de Thurah (aki valójában nem is az építész, hanem a spirális torony tervezője volt) az ágyában halt meg hét évvel a torony elkészülte után, és a feljegyzésekben semmi sem utal arra, hogy bármilyen módon elégedetlen lett volna a munkájával, melynek sikerében a toronyra pillantva ma sem kételkedhetünk.

A templom holland barokk stílusban épült, ami körül 150 lépcsőfok csavarodik felfelé, aranyozott vasráccsal védve a felfelé haladókat.
Forrás: Jeki Gabriella

 

Tény, hogy a barokk korból származó épületek meglehetősen ritkák Dániában. Az okok felfedezéséhez azonban egyfajta időutazásra kell indulnunk, egészen addig az időkig, amikor Dánia a hosszú és véres háborúkat követően elvesztette a mai Svédország déli részét. A 17. század közepén  III. Frigyes dán és norvég király fiát, V. Keresztélyt már kilencévesen hivatalosan trónörökössé nyilvánították, aki később egy lenyűgöző építési stíluson keresztül kívánta megszilárdítani az abszolutizmust. A Megváltónk templomát a legnagyobb alkotásának szánta, így nem véletlen, hogy monogramja ott rejtőzik a templom számos pontján. Mivel a dán rendek közül az úgynevezett Elefánt Rendet a legkiemelkedőbbek közé sorolta, ezért az elefántdíszítés is megtalálható az épület több részletén, mind a stukkómunkában, mind az orgonatalapzaton.

„A templomot 1696. április 19-én szentelték fel. Az építése nem kevesebb, mint tizennégy évig tartott, miután az építési területet teljes egészében a feltöltött terület, ezért az alapok megszilárdítása komoly kihívásnak bizonyult. Az építője, Lambert van Haven az úgynevezett palladianista-holland stílust használta, ami egy letisztultabb, egyszerűbb barokk vonal, ahol a vörös tégla szilárd gránit alapon épült, homokkő párkányokkal a tető alatt. Az építtetője szerint egy igazi Templum Salvatoris (szó szerinti fordításban a Megváltó temploma), ahol mindennek megvan a maga helye. Nem véletlen, hogy az alaprajza egy görög egyenlő oldalú kereszt sarokkápolnákkal. A stílusos tornyot csak ötven évvel később építették hozzá, bár az nem szerepelt Haven eredeti tervei között. Sokan akkor és ma is úgy vélik, hogy a spirális formavilág elvonja a figyelmet arról a komolyságról és ambícióról, amellyel az épület készült” – tudtuk meg a helyszínen tartott tájékoztatón, mielőtt nekivágtunk volna a felfelé vezető négyszáz lépcsőnek.

Észak-Európa leghíresebb a külső csigalépcsőjének tetejéről nagyszerű kilátás nyílik Koppenhága központjára.
Forrás: Jeki Gabriella

 

Dán mércével mérve a templom méretei óriásiak. A mennyezeti szarufák magassága 36 méter, a falak és a négy pillér a koppenhágai mészkő medrébe nyúló árkokban eltemetett sziklákon alapulnak. Az oltárt egy Rómában tanult svéd építész, Nicodemus Tessin építette, akinek bár sikerült elkészítenie a  terveket, ám az oltár felszentelése a nehéz márványoltárhoz szükséges időigényes alapozási munka, valamint a 18. század elején Svédország és Dánia közötti konfliktusok miatt 1732-ig húzódott.

A templom tornyát tehát csak 1752-ben szentelték fel, több mint ötven évvel a templom építése után. A város időközben egyre növekedett. Azóta és ma is a Megváltónk templomának tornyából a legjobb (és a legfélelmetesebb) kilátás a városra. Nem véletlen, hogy egy ideig egyfajta férfiassági próbának tekintették, ha valaki felmászott a tetejére és megérintette a földgömböt a csúcsán. A cikk elején már említett Lauritz de Thurah legnagyobb alkotásának építését a mélyen vallásos VI. Keresztély dán király hagyta jóvá. Az épületet a római St’Ivo alla Sapienza egyetemi kápolna ihlette, ahol Francesco Borromini, a barokk kori építőművészet egyik meghatározó egyéniségének barokk tornya is külső spirális alakú.

A dániai torony belső és külső lépcsőkből áll, a felszíni részen összesen négy csavarral, ami egy galériától indul és felfelé vezet. A csúcs felé vezető úton aranyozott vasrács védi a látogatót. A tetején egy aranyozott földgömb található, amelyről Krisztus három méter magas aranyozott alakja zászlóval kezében néz a városra.

A dániai Vor Frelsers Kirke csúcsán álló Krisztus.
Forrás: Francis joseph Dean/Deanpictures) (Photo by Francis Dean/Corbis via Getty Images

 

Az építmény méretei is jelentősek: a földtől Krisztus zászlajáig kilencven méter, és nem kevesebb, mint négyszáz lépcsőt kell megmászni a tetejéig, ebből az utolsó százötven fok a torony külső része körül forog.

A legnagyobb harangok több mint 2000 kilogrammot nyomnak, a legkisebbek pedig 10 kilogrammot. A harangjáték összesen csaknem 12 tonnát nyom, és óránként harangoz Christianshavn felett különböző himnuszkompozíciókkal.
Forrás: Jeki Gabriella

 

Végül kiderítettünk még egy érdekességet a templommal kapcsolatban: PS Rung-Keller orgonaművésznek az 1920-as években támadt az az ötlete, hogy érdemes volna az egyedi tornyot a világ legnagyobb hangszerével felszerelni. Így került 1928 és 1933 között a helyiek és a Carlsberg Alapítvány adományaiból egy 33 harangos harangjáték a toronyba, amit később 48 harangra bővítettek. A harangjáték azóta is a legnagyobbnak számít Észak-Európában, ami reggel 8 órától éjfélig óránként játssza a dallamokat.

Több száz éves sírt tártak fel Kínában

Több száz éves sírt tártak fel Kínában

A nyughelyből számos lelet, köztük két koporsó került elő.

Első világháborús hajóroncsra bukkantak

Első világháborús hajóroncsra bukkantak

A teherszállító hajó Észak-Írország közelében süllyedt el, miután megtámadta egy német tengeralattjáró.

Kincsekkel teli buddhista templomra bukkantak

Kincsekkel teli buddhista templomra bukkantak

A mintegy 1500 éves építményben többek között gyűrűk, korallból készült ékszerek és gyöngyök kerültek elő.

Középkori zarándok jelvényére bukkantak

Középkori zarándok jelvényére bukkantak

A kitűző egy baziliszkuszt ábrázol, hasonló leletet korábban nem találtak.

1800 éves szobor került elő egy parkoló építésekor

1800 éves szobor került elő egy parkoló építésekor

Az alkotást egy angliai gróf hozhatta magával Itáliából a 18. században.

National Geographic 2024. márciusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket