Kinga, Kunigunda, Kincső, Krisztina2024. július 24., szerda
Kultúra

Letértünk a kitaposott ösvényről, hogy felfedezzük Dante Toszkánáját

2022.08.22.Jeki Gabriella
National Geographic Magyarország

A történelem eseményeit és az Isteni színjáték sorait követhettük nyomon a híres költő útján.

Poppi vára nemcsak a névadó településnek, hanem az egész Casentino-völgynek is a szimbóluma, amely előtt Dante Alighieri mellszobra magasodik.
Forrás: Jeki Gabriella

Gondoljunk csak Dantéra, Olaszország legnagyobb költőjére és az Isteni színjáték szerzőjére! Talán azonnal Firenze városa jut eszünkbe, de érdemes a dolgot tovább gondolni. A híres itáliai poéta életét végigkövetve máris a toszkán vidéken találjuk magunkat. Letérve az útról, messze a jól ismert turisztikai célpontoktól, váratlan betekintést nyerhetünk a helyi kultúrába, a történelmi eseményekbe, valamint Dante mindennapjaiba. Nem túlzás, bármerre is járunk, a költőhöz vagy az Isteni színjátékhoz (olaszul: Divina Commedia) kapcsolódó helyszíneken találhatjuk magunkat. A világirodalom egyik legnagyobb alkotása a purgatóriumon és a paradicsomon keresztül vezeti át az olvasót.

Dante mindig úgy jellemezte magát, mint aki „születése szerint firenzei, de a viselkedése szerint nem”. A mai firenzei Dante-ház múzeuma az 1265-ben napvilágot látott költő szülőhelye, nem messze található innen a San Giovanni Keresztelőkápolna, ahol csecsemőként megkeresztelték. De csak a gyerekkorát töltötte a városban, hiszen a politikában a rossz oldalt választotta, aminek száműzetés lett a vége. Dantét ráadásul megfenyegették: ha visszatér, biztos halál vár rá. A költő így elmenekült és élete hátralevő részét bolyongva töltötte (akárcsak az Isteni színjátékban): megfordult többek között Velencében, Veronában, Bolognában, Rómában, Ravennában, valamint olyan kisebb helyeken is, mint Casentino, Romena, Lunigiana, Poppi és a Mugello régió.

Toszkánát Olaszország ékköveként is emlegetik, amely intenzív ízeket is kínál, amelyek eltérnek bármely más régiótól.
Forrás: Jeki Gabriella

 

Az egyik kedvenc helye az Észak-Toszkánában található Lunigiana volt, ahol békére vágyva a Santa Croce del Corvo kolostorban élt néhány évig. Nem véletlen, hogy a közeli Mulazzo város minden áprilisban történelmi színjátékkal ünnepli érkezésének évfordulóját. Kicsit távolabb, az olasz tengerparton megbújó Ravenna az a hely, ahol a költő végül meghalt és ahol eltemették. Érdekes, hogy a firenzeiek csak a halála után fedezték fel jelentőségét, ami miatt hamvait meg akarták szerezni. Egy filmbe illő húzással a ravennai szerzetesek koporsót küldtek a firenzeiek által kialakított nagy sírba, ám az valójában üres volt, mivel máshol rejtették el Dante csontjait, amit csak 1865-ben fedeztek fel újra a tudósok.

A világirodalom nagy klasszisának hazája ízletes ételekben és nemes nedűkben gazdag. Dante útja régi szőlőültetvények, ősi parasztházak, gyümölcsösökkel borított dombok és gesztenyefákkal teli vad erdők táján át vezetett. Borgo San Lorenzo például a Chini család szecessziós stílusú kerámiakészítőinek otthona, Scarperia városa pedig az évszázados késgyártásáról ismert. Brisighellát a napfényes Itália egyik legszebb falujaként emlegetik; Dante a falu alapítójától, Maghinardo Paganitól is idéz az Isteni színjátékban. De nem csak ez az egyetlen toszkán momentum lelhető fel a híres elbeszélő költeményben.

Casentino völgyében Dante kora óta termesztenek szőlőt.
Forrás: Jeki Gabriella

 

Dante útját követve számos történelmi eseményt és jelenetet érhetünk tetten Az Isteni színjátékból. San Gimignano például azon városok egyike, ahol az itáliai költő és filozófus sokat tartózkodott. 1300-ban például itt kötött politikai szövetséget és a Palazzo Pubblico szobájában lakott, ahol beszédet is tartott. Utóbbit most Sala Dante-nak, tehát Dante szobájának hívják. A település történelmi központjában is találhatunk utalásokat az Isteni színjátékra és a költő remekműve által ihletett alkotásokra. Dante rejtélyes útvonala a városházától a Vernaccia Múzeumig tart. Utóbbi egy fehérborszőlőről kapta a nevét, ami az egyetlen bor, amit a költő valaha is megemlített a világirodalom legnagyobb költeményeként is emlegetett elbeszélésében.

Dante akkoriban bizonyára megcsodálta Monteriggioni falait és tornyait, ezek egykor persze jóval pompásabb arcukat mutatták, mint most. Jó eséllyel annyira lenyűgözték a költőt, hogy többen a száz énekből álló elbeszélő költeményének első színteréhez, Dante poklához (Inferno) hasonlítják, ahol „Rondabugyrod” kezdődik, és ahol a csalók bűnhődnek. Ez az a táj, amely koncentrikus körökben lejt, a tíz bugyor pedig tíz vasszínű kőből álló, tölcsérszerűen keskenyedő terasz, középen a pokol kútjával.

Ma nem sok minden emlékeztet arra bennünket, hogy a Campaldino-síkság 1289. június 11-én a firenzeiek és Arezzo közötti csata színhelye volt.
Forrás: Jeki Gabriella

 

Számos dokumentum és pletyka él Dante Siena városában tett látogatásairól, aminek első és egyetlen hiteles forrás Boccaccio Trattatello in laude di Dante című könyve, ahol a költőről azt jegyzik, hogy „mélyen belemerült olvasmányaiba”. Egyes források azt állítják, hogy Dante néhány hónapig élt és tanult itt, mások szerint inkább a fia telepedett le a városban. Bár semmi sem biztos, az kétségtelen, hogy a költő jól ismerte a település befolyásos tagjait. Siena történelmi központjában ma összesen nyolc táblát találhatunk elrejtve, amelyek az Isteni színjáték egyes részeit idézik. Azoknak az épületeknek a falára helyezték őket, ahol az elbeszélt események zajlottak, például a Via della Diana, a Vicolo Beato Pier Pettinaio, a Via del Moro vagy a Casato di Sotto mellett.

Toszkánában több olyan helyet is felfedezhetünk, amelyek eseményeit az Isteni színjáték is említi. A kiváló fehér borairól és jellegzetes falvairól híres Val d’Arbiában található Montaperti városában kísérteties hasonlóságot láthatunk azzal a verssel, amikor Dante találkozik Bocca degli Abbatival, a guelfek árulójával. Utóbbi a pápaság híveinek és a császárság ellenfeleinek pártneve volt Itáliában. Itt kanyarog az Arabia folyó, amely a tizedik énekben vörös színűre változott. A következő állomásunk Radicofani, amit a purgatóriumról szóló fejezet említ. Dante a Malaspina családnál vendégeskedett itt 1306-ban, amikor közvetítőként kívánt fellépni Malaspina és Luni püspökei között.

A Piazza Grande Arezzo városának leghíresebb középkori tere, amely a Santa Maria della Pieve – egy 13. századi román templom – szomszédságában nyílik. A teret számos palota övezi, köztük a Fraternita dei Laici, a Palazzo Cofani-Brizzolari a Torre Faggiolana lakótoronnyal, és a Palazzo del capitano del popolo maradványai.
Forrás: Jeki Gabriella

 

Poppi vára egy változatos és sötét történelmet őrző völgyben bújik meg. Gondoljunk csak a mártírhalált halt szentekre, az etruszkokra, a római katonákra és az epikus csatákra! Az út Firenzétől körülbelül 65 kilométerre délkeletre vezet, az Arno folyót szegélyező zöld mezőkkel, Nippozzano és Frescobaldi lágy szőlővel borított dombjain keresztül. Az út lekanyarodik a völgybe, a széles gabonatáblák és a campaldinói csata történelmi helyszíne mellett, amit 1289. június 11-én vívta Firenze pápaság párti guelf városvezetése és a császárságot támogató, ghibellin érzelmű Arezzo városa, bár előbbi törekvéseit Siena, Lucca, Pistoia és más városok is támogatták. Utóbbi – a győztes fél – katonái között volt a 24 éves, lovagi ősökkel büszkélkedő Dante Alighieri is, aki egy korabeli levél tanúsága szerint még egy térképes vázlatot is készített a csatáról – olvashattunk részleteket a rendkívül véres csatáról Poppi várában.

Poppi vára ma is a Casentino völgy legfontosabb középkori emléke. A terület más, hasonló építményétől eltérően nem kezdte ki az idő vasfoga és nem is rombolták le, hiszen mindig is a helyi politikai vagy közigazgatási hatalom rezidenciájaként szolgált. Sőt, ma is Poppi község székhelye. A vár a kezdetektől erősen kötődött a terület legnagyobb feudális családjához, a nemes Guidi családhoz, amely Poppit tette meg óriási hűbérbirtokainak központjává. Bár a kapcsolódó, első írásos emlékek 1191-ből származnak, építészete alapján a szakemberek azt feltételezik, hogy két-három évszázaddal korábban alapíthatták. A kastélyból panorámás kilátás fogad minket a toszkán vidékre, a szomszédos téren pedig Dante Alighieri mellszobra emlékeztet arra, hogy a Guidi grófok itt látták vendégül azt a férfit, aki firenzei száműzetését töltötte. Dante nem mellesleg ebben az időszakban írta a Pokol 33. énekét.

Hozzászólások

Látványos videón az idei Kékszalag

Látványos videón az idei Kékszalag

Kószó András többek között drónok segítségével dokumentálta az eseményt.

Titokzatos maja építményt találtak a föld alatt

Titokzatos maja építményt találtak a föld alatt

A struktúra egy rituális labdapálya alatt található.

Több száz éves üvegedényeket hoztak fel a tengerből

Több száz éves üvegedényeket hoztak fel a tengerből

Egy, az oszmán korra datálható roncs nyugodhat a bulgáriai Burgasz partjainál.

Korlátozzák a görögországi régészeti helyszínek látogatását

Korlátozzák a görögországi régészeti helyszínek látogatását

A szélsőséges hőség miatt a legforróbb órákban nem lesznek nyitva a látványosságok.

Több száz éves hangszereket hoztak fel egy horvátországi hajóroncsból

Több száz éves hangszereket hoztak fel egy horvátországi hajóroncsból

A szakértők szerint világviszonylatban is egyedülálló felfedezésről van szó.

National Geographic 2024. júliusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlapNational Geographic 2024. júliusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket