Lenke, Brigitta, Apollinár2024. július 23., kedd
Kultúra

Látogatás Haydn barokk rezidenciáján: feltártuk a zeneszerző titkait

2022.09.12.Jeki Gabriella
National Geographic Magyarország

A híres zeneszerző magánéletét és munkásságát sehol sem láthatjuk átfogóbban.

Joseph Haydn tizenkét évig élt itt feleségével, Mária Anna Teréziával.
Forrás: Jeki Gabriella

 

Egykor a magyar-osztrák határtól alig néhány kilométerre élt és dolgozott a híres osztrák zeneszerző, Joseph Haydn. Az elismert művész 1766-ban vásárolt egy barokk házat Eisenstadtban (magyarul Kismarton), amikor az Esterházy család udvarának hercegi zenekarmestereként dolgozott. Haydn tizenkét évig élt itt feleségével, Mária Anna Teréziával (Anna Haydnnal).

A bécsi klasszicizmus nagy mesterének egykori lakóépülete ma szabadon látogatható, ami történelmi és hiteles helyszínként hív minket egyfajta időutazásra. Visszarepülhetünk nem csak a barokk korba, hanem részesei lehetünk a zeneszerző mindennapjainak és titkainak is egy olyan helyen, ahol Joseph Haydn élt és alkotott. Ő és Eisenstadt ugyanis elválaszthatatlanok. Lépjünk is be Haydn egykori rezidenciájába!

A gondosan felújított házban és a szobákban szinte mindenütt Joseph Haydn sokszínű személyiségével találkozhatunk. Az átjáróban bal oldalon azonnal egy emléktábla fogad minket, amelyen a zeneszerző leghíresebb szlogenje látható: „Az én nyelvemet az egész világon értik”. Haydn ezzel adott választ osztrák kollégájának, Mozartnak, aki sokáig felrótta neki nem túl magabiztos angol nyelvtudását. Haydn idejében az első terembe be kellett volna kopogtatnunk a látogatásunk előtt. Most azonban szabad az út. Itt ismerhetjük meg a ház történetét és Haydn első éveit az Esterházy hercegeknél. A klasszikus szonátaforma tökéletesítője 1761-től több mint negyven éven át dolgozott az Esterházy-udvar karmestereként. De mi is történt pontosan?

Magyar nyelvű tábla a bejáratnál: 1761-től szolgálta az Esterházy-udvart.
Forrás: Jeki Gabriella

 

„Joseph Haydn 1761. május 1-jén lépett Esterházy Pál Antal herceg, a művészetek nagy pártfogója szolgálatába, mint másodkarmester. Az udvar konzervatív zenei tájékozottságú karmestere, Gregor Joseph Werner ekkor már nagyon idős és beteges volt, a friss szemléletű Haydn pedig azonnal munkához látott.  Később, az akkor már komoly hírnévnek örvendő zeneszerző Esterházy Miklós herceg irányítása alatt, felettese halálát követően emelkedett karmesteri rangra 1766-ban. Az Esterházy-udvar szolgálata közben megkövetelte és egyben lehetővé is tette számára, hogy házat vásároljon a Klostergasse 82. szám alatt, a mai Haydn-Gasse címen. Haydn tizenkét évig élt itt feleségével, ám ez idő alatt a ház kétszer is szinte porig égett, amit a zeneszerző csak munkaadója anyagi támogatásával tudott újjáépíteni. Az ingatlanhoz egy kis kert is tartozott a városfal előtt, az egykori polgári kórház mellett, amelyet Haydn felesége gondozott” – tudtuk meg a helyszínen, a kismartoni Haydn-házban.

A reprezentatív zöld falfestményt ábrázoló, korabeli bútorzatú szoba egykor Haydn nappalija lehetett, ahol a házaspár a vendégeit fogadta. A zeneszerző végrendeletéből tudjuk, hogy egykor nagy rézmetszetgyűjteménnyel és gazdag könyvtárral is rendelkezett. De más információkat is megőriztek a szobák: Haydn felesége, Mária Anna Terézia Keller egy császári parókakészítő lánya volt; őt egy kis portré medálon láthatjuk, de felbukkan a házban a házassági szerződésük is. Érdemes itt megjegyezni, hogy a frigy gyermektelen maradt és a férjnek állítólag számos szerelmi ügye akadt, például egy nyíltan vállalt viszony az Esterházy-udvar olasz énekesnőjével Luigia Polzellivel.

Haydn korabeli parókája a házban a jellegzetes csíkos tapétás szobában.
Forrás: Jeki Gabriella

 

A konyhát korabeli stílusban rekonstruálták: itt halmozták fel azokat a javakat is, amiket a zeneszerző a bére mellett kapott, például tűzifát, bort, disznózsírt, fél hízómalacot, zabot, gabonát, gyertyát vagy sót. A következő helyiség valószínűleg Haydn hálószobája lehetett, amit nem osztott meg házastársával. Itt rejtőzik az osztrák művész két védjegye: a büszkén viselt paróka, valamint az Esterházy tiszti piros egyenruhája, arany díszítéssel. A szomszédos helyiség valószínűleg a zeneszerző munka- és zeneszobája lehetett, amit Haydn az 1768-as első tűzeset után építtetett. Izgalmas belegondolni, mennyi zongoraszonáta és különleges zenei kompozíció született itt. A zeneszerző két hiteles portréja is ebben a helyiségben rejtőzik: a Joseph Haydn Magánalapítvány a közelmúltban szerezte meg Christian Ludwig Seehas 1785-ben, a schwerini udvari festő bécsi tartózkodása idején készült portréját, amely Haydnt vonzó 53 éves férfiként ábrázolja. A másik portrét Ludwig Guttenbrunn készítette, amely az osztrák zeneszerző eddigi leghitelesebb és legreprezentatívabb képe.

Itt álljunk meg egy percre! Haydn összesen 68 vonósnégyest komponált, amelyek közül számosat az arisztokrata uralkodóknak dedikált. Őt tartják a klasszikus szonátaforma tökéletesítőjének, a szimfónia és a vonósnégyes klasszikus műformájának kimunkálójának és ezt a háza is jól tükrözi. Ezt a zenei műfajt aztán nagy buzgalommal tanulmányozták és fejlesztették tovább kortársai, többek között Mozart vagy Beethoven. Nem véletlen, hogy a ház állandó kiállításának utolsó termében Joseph Haydn nagy német oratóriumai körül forog minden. A zeneszerző az 1791 és 1795-ös években Londonban tartózkodott, ahol a komoly hírnevet szerzett és nagy elismerésben részesült. Itt ismerkedett meg Georg Friedrich Händel oratóriumaival is, ami inspirációt adott neki. Ezután született meg a Teremtés, Haydn első német nyelvű oratóriuma, aminek ősbemutatójára 1789-ben került sor Schwarzenberg herceg városi palotájában. Az alkotás elsöprő sikert aratott, ma is ez Haydn egyik legfontosabb és legismertebb szerzeménye.

A Haydn-ház belső udvara is hordozza a korabeli, lenyűgöző barokk jegyeket.
Forrás: Jeki Gabriella

 

Nem véletlen, hogy a Haydn-ház nem csak a barokk Eisenstadt, hanem Burgenland tartomány kultúrtörténetének is az ékköve, ami nemzetközi jelentőségű zenei örökséget képvisel.

Hozzászólások

Látványos videón az idei Kékszalag

Látványos videón az idei Kékszalag

Kószó András többek között drónok segítségével dokumentálta az eseményt.

Titokzatos maja építményt találtak a föld alatt

Titokzatos maja építményt találtak a föld alatt

A struktúra egy rituális labdapálya alatt található.

Több száz éves üvegedényeket hoztak fel a tengerből

Több száz éves üvegedényeket hoztak fel a tengerből

Egy, az oszmán korra datálható roncs nyugodhat a bulgáriai Burgasz partjainál.

Korlátozzák a görögországi régészeti helyszínek látogatását

Korlátozzák a görögországi régészeti helyszínek látogatását

A szélsőséges hőség miatt a legforróbb órákban nem lesznek nyitva a látványosságok.

Több száz éves hangszereket hoztak fel egy horvátországi hajóroncsból

Több száz éves hangszereket hoztak fel egy horvátországi hajóroncsból

A szakértők szerint világviszonylatban is egyedülálló felfedezésről van szó.

National Geographic 2024. júliusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlapNational Geographic 2024. júliusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket