Ákos, Bátor, Gábor2024. február 27., kedd
Kultúra

Egy kastély, mely ma is kulturális és zenei központ

2022.09.26.Jeki Gabriella
National Geographic Magyarország

Ausztria egyik legszebb barokk palotája lenyűgöző betekintést nyújt az Esterházy hercegek udvarának csillogó és nem mindennapi életébe.

A több mint 300 éven át az Esterházy család birtokában álló kastély az 1990-es évek első felében alapított Esterházy Magánalapítvány tulajdonába került.
Forrás: Jeki Gabriella

 

Eisenstadt (magyar nevén Kismarton) ma Burgenland tartomány fővárosa, ahol szinte minden a történelmi Esterházy-kastély körül összpontosul. Az eredetileg 1364-ben épült, gótikus kastélyt az Esterházy hercegek idővel átalakították és bővítették. A magyar arisztokrata család udvari muzsikusaként és koncertigazgatójaként szolgált itt Joseph Haydn a 18. században, de három másik zenész is nagyban hozzájárult a város zenei központi státuszához: Liszt Ferenc, Ignaz Pleyel és Luigi Tomasini. A palota ma is a kulturális élet központja.

„A mai kastély helyén hétszáz éve egy gótikus vár állt, amelynek az eredete egészen a 13. századig nyúlik vissza. A Kanizsai középkori magyar főnemesi család egy nagyszabású építkezés során vízivárrá fejlesztette, majd I. Lajos magyar király engedélyével védőfallal vetették körül, de nem csak az impozáns épületet, hanem Kismarton is. A 15. században az egész város a Habsburgok birtokába jutott. Amikor 1463-ban III. Frigyes császár és Mátyás király megkötötte a bécsújhelyi békét, a városa egész Nyugat-Magyarországgal együtt, beleértve a jelenlegi Burgenlandot is, visszakerült a Magyar Királysághoz. A kastélyt 1622-ben adták zálogba, a hitbizomány intézményével az Esterházy családnak. Esterházy Miklós alapozta meg a család jövőjét: megkapta a nádori címet, így a király után a második ember lett az országban. Miklós azonban nem kezdett semmit a gótikus vízivárral. Azt Esterházy Pál kezdte el átalakíttatni, amikor bátyja, László elhunyt az 1652-es vezekényi csatában és halála után szerepét és címét is ő örökölte. A régi kastély nyilvánvalóan semmiben sem felelt meg a nagy és méltó lakóhelyről alkotott elképzeléseinek, ezért 1663 és 1672 között megbízást adott ki annak átalakítására és megfelelő rezidenciává bővítésére. A tervezést a lombardiai comói Carlo Martino Carlone építész mesterre bízta, a végső kivitelezést azonban általában Filiberto Luchese bécsi udvari építésznek tulajdonítják. A kastély rekonstrukciója tíz évig tartott és ez adta az épületnek azt a külsőt, amelyet ma is ismerünk az udvaron és a főhomlokzaton” – mondta el kérdésünkre a helyszínen, a kastély bejárása közben Török Balázs, a kismartoni Esterházy-kastély idegenvezetője.

A kastély három emelet magasságú történelmi báltermét, vagy dísztermét jelenleg Haydn-terem néven ismerik Joseph Haydn tiszteletére, aki több mint negyven éven át négy herceget (II. Esterházy Pál, I. Miklós, I. Antal, II. Miklós) szolgált kapellmeisterként és zeneszerzőként a hercegi udvarban.
Forrás: Jeki Gabriella

 

Akkoriban az egész palotakomplexumot mély, négy méter magas külső támfalú árok vette körül, és a kastélyba csak egy felvonóhíd vezetett. Esterházy Pál közben jó barátságba került a Habsburgokkal és az érdekeikért lobbizott, ezért I. Lipót köszönetként címet adományozott neki. A vár ura közben megpróbálta erősíteni a pozícióit a nemesség körében, ezért elkezdte a korábbiaknál jobban hangsúlyozni magyar identitását. Ezt szolgálta a mennyezetre terveztetett Attila ciklus: az Esterházyak ugyanis szívesen eredeztették magukat a hun királytól. De nem csak vele vontak párhuzamot: a kastély egyik legimpozánsabb terme a Haydn terem, ami a 20. századig Nagyteremként volt nevezetes a negyven évig itt szolgáló híres zeneszerző előtt tisztelegve. Fa padlója olyan akusztikai élményt ad, ami világszintűnek számít. A helyiség mennyezete az eredeti barokk pompájában tündököl, felelevenítve Ámor és Psziché (más írásmóddal Pszükhé) történetét. Az Esterházy család saját történetét szívesen állította párhuzamba a görög mitológia tézisével, miszerint a szerelem mindent legyőz. A szerelmespár motívumával ezért a kastély több pontján is találkozhatunk.

„A kastély eklektikus képének kialakításához II. Miklós herceg járult hozzá, aki az átépítések mellett elképesztő mennyiségű festményt és grafikát halmozott fel. Angliából hozatott egy Watt-féle gőzgépet a 19. században a park vízellátásához, ami a korának a csúcstechnikájának számított. Van itt egy úgynevezett konzolasztal is, ami dekorációs elemként szolgált: a velencei híres Briati műhely csillárokra specializálódott és csak kevés bútort gyártottak, így ebből is mindössze két darab maradt fenn. Olaszországban van még egy karosszék, nálunk pedig a konzolasztal. A szomszéd szobában Madame de Pompadour vázáinak porcelán alapjai Kínában készültek, ezeket aztán Franciaországban foglalták bronzba. A királyi ágyas halála után a személyes tárgyait elárverezték, így jutott hozzá I. Fényes Miklós herceg, a fertődi kastély építtetője. A következő teremben látható empire ezüst étkészletet már fia, Antal herceg készíttette, beolvasztotta a régi barokk ezüst étkészletét a családnak. Ez ma az ország legnagyobb ezüst étkészlete, ami 540 kilogramm színezüstből készült. Nem csoda, hogy a német költő, Goethe a kastélyt és területét „Esterházy tündérbirodalomként” aposztrofálta” – magyarázta Török Balázs.

Jelenleg a kastély múzeumként is működik, megtekinthetők benne a Haydn-terem, a hercegi, hercegnői lakosztályok, a kínai szalon, a kápolna, a kastély 500 éves pincéjében kialakított bormúzeum, a kastélypark és a hozzátartozó épületek.
Forrás: Jeki Gabriella

 

Néhány titkot is megtudtunk a kastély történetéből:
• A legtöbb kályhának nincs elöl ajtaja, mert azokat csak hátulról nyitották, ami így tisztább körülményeket teremtetett.
• Az Esterházy család a divatban is úttörőnek számított: amikor anyagilag szorult helyzetbe kerültek és eladták Fényes Miklós gyémánt gombokkal díszített díszmagyar egyenruháját, azt egy feltörekvő vállalkozó vásárolta meg. A legenda szerint innen indult a Tiffany & Co., az amerikai luxusékszer- és speciális kiskereskedő.
• A mai német himnusz dallamát Joseph Haydn szerezte a II. Ferenc néven német-római császár, azaz a későbbi I. Ferenc osztrák császár tiszteletére. Az osztrák zeneszerző ekkortájt épp az Esterházy család szolgálatában állt.
• A közműveket már a 19. században bevezették a kastélyba.
• A kastély harangja hét tonnát nyom, amivel Ausztria második legnagyobb harangja, de csak két esetben kongatják meg: egyrészt, ha egy Esterházy herceg születik vagy ha meghal (utoljára 2014-ben szólalt meg, amikor Ottrubay Melinda, férjezett nevén galántai Esterházy Melinda hercegné balett-táncosnő elhunyt)
• A kastély kápolnájában őrzik Szent Konstantin császár ereklyéjét, amit II. Ince pápa ajándékozott a családnak a 11. században.

Az Esterházy-kastély ma Burgenland legjelentősebb kulturális emléke. A helyiségek belső építészetükkel és dekorációjukkal újra életre keltik a múltat és visszahozzák az Esterházy-család udvarának pompáját. A palota jelenleg is a kulturális élet központja, amely ünnepségek és társasági eseményeknek ad pazar helyszínt.

Ősi templomokat tártak fel Indiában

Ősi templomokat tártak fel Indiában

A struktúrák több mint ezer évesek.

Római kori településre bukkantak Angliában

Római kori településre bukkantak Angliában

A lelőhely egyik legizgalmasabb maradványa egy Mercuriust ábrázoló figura.

Digitalizálják Nagy Britannia utcai falfestményeit

Digitalizálják Nagy Britannia utcai falfestményeit

Az országban számtalan helyen díszítik a házfalakat egyedi festmények, domborművek, amelyek egy épület lebontásakor vagy felújításakor elvesznek.

Gyönyörűen faragott tárgy került elő egy folyóból

Gyönyörűen faragott tárgy került elő egy folyóból

Az Olaszországban feltárt temetkezési oltár a Római Birodalom korából származik.

Több ezer éves gyilkosság áldozatát vizsgálták

Több ezer éves gyilkosság áldozatát vizsgálták

A vittrupi ember maradványait 1915-ben tárták fel.

National Geographic 2024. februári címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

16 500 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket