Fülöp, Evelin2024. május 26., vasárnap
Kultúra

Ezek 2022 legjobb természetfotói

National Geographic Magyarország

A Londoni Természettudományi Múzeum szervezésében zajló Év természetfotósa világversenyen 2022-ben 93 ország képviselőinek több mint 38 ezer fotója közül választották ki a legjobbakat.

A nagy zümmögés
Forrás: Karin Aigner / Wildlife Photographer of the Year

 

Idén már 58. alkalommal rendezte meg a Londoni Természettudományi Múzeum az Év természetfotósa versenyét, amelynek október 11-én hirdették ki a végeredményét.

A verseny fődíját Karin Aigner amerikai természetfotós nyerte, ő az ötödik női fődíj-nyertes a verseny több mint fél évszázados történetében. A felvételén egy nagy, méhekből álló csomót figyelhetünk meg: a Diadasia rinconis fajba tartozó hím vadméhek egy nőstényért harcolnak, a nőstény a csomó közepén található és emiatt nem látszik a képen. A nyüzsgő-zümmögő csomóhoz újabb hím méhek is közelednek, miközben a nagyon dinamikus képből szinte már kigurul a többi méh alkotta csomó.

A hím méhek korábban kelnek ki a nőstényeknél, türelmetlenül várnak azokra, és már a kikelésük utáni pillanatban megrohamozzák őket. A legerősebb hím lehet végül a nőstény megtermékenyítője.
Mint a világ vadméheit és más beporzóit is, e kaktuszméheket is számos veszély fenyegeti: az élőhelyvesztés, a rovarölő szerek, a klímaváltozás, vagy épp a mezőgazdasági művelés. A méhfaj párzási szokásainak jobb megismerése, amelyről e győztes fotó is szól, elősegíti azt, hogy a faj védelmében is hatékonyabban léphessünk fel.

A 16 éves fotós nyertes képén egy bálna szájába vethetünk egy pillantást.
Forrás: Katanyou Wuttichaitanakorn / Wildlife Photographer of the Year

Az év ifjú természetfotósa címet egy thai fiatalember, a 16 éves Katanyou Wuttichaitanakorn nyerte el páratlan felvételéért. A fiatalember, aki 12 éves kora óta figyeli és fotózza a természetet, egy szilás cet, egészen pontosan egy Bryde-bálna sziláit fotózta le, miközben az állat kitátott szájjal kiemelkedett a tengerből, a fotóst a különleges színkontrasztok ihlették meg. A bálna bőrének sötét színe mellett a rózsaszín szájpadlás és a belőle seprűszerűen kiemelkedő szilák a róluk lecseppenő vízzel absztrakt szépséget képviselnek.
E bálna más szilás cetekhez hasonlóan úgy táplálkozik, hogy a szájába vett nagy tömegű víz-zsákmány keveréket a szilái közt átszűri. A képen nemcsak a szilák szerkezetét, hanem a rajtuk már fennakadt szardellákat is megfigyelhetjük.

Összesen 19 kategóriában versenyeztek a fotók, ezek közül néhány további képpel is érdemes megismerkedni.

A mexikói barlang híres a benne élő, denevérekre vadászó kígyókról. De vajon ki ücsörögne szívesen a sötétben, hogy kilesse ezt a pillanatot?
Forrás: Fernando Constantino Martínez Belmar / Wildlife Photographer of the Year

A Lógó kígyók barlangja nevű mexikói helyen nemcsak kígyók lógnak, hanem denevérek is pihennek, ám alkonyatkor életre kel a barlang. Az éhes kígyók kinyúlnak a sziklák réseiből, és a kifelé repülő denevérek közül úgy „szakítanak” maguknak egyet-egyet, ahogy mi egy cseresznyét leveszünk a fáról.
Fernando Constantino Martínez Belmar a barlangban egy kígyót figyelt a sötétben majd az ezen állatok számára szinte láthatatlan vörös fényű vakuval lefotózta, amikor a kígyónak sikerült elkapnia egy denevért. A fotós a kétéltűek és hüllők viselkedése kategóriában győzött e fotójával.

40-45 centis átmérőjű tengeri csillag a vízbe bocsátja ivarsejtjeit, a közelben lévő fajtársai is ugyanezt teszik. A felvétel a tenger helyett a világűrben is készülhetett volna!
Forrás: Tony Wu / Wildlife Photographer of the Year

A víz alatti világ élőlényeit bemutató kategória győztese az amerikai-japán Tony Wu, akinek egy tengeri csillag násztáncát sikerült megörökítenie. A fotós egy kicsiny öbölben várta az eseményt, amelyről elkészült felvétele akár egy távoli csillagrendszer születését és kavargó gázködét is ábrázolhatná. A nagy termetű tengeri csillag körül a víz telis-tele van az íváskor kibocsátott ivarsejtekkel. Az állat karjainak tánc-szerű mozgása elősegíti az ivarsejtek kibocsátását, és azt, hogy elegyedhessen egymással a vízben lebegő peték és hímivarsejtek sokasága.

A haldokló Ndakasi, az egykori árva hegyi gorilla, akit 13 éven át nevelt az őt karjaiban tartó Andre Bauma.
Forrás: Brent Stirton/ Wildlife Photographer of the Year

A National Geographic magazinból olvasóink számára is ismerős Brent Stirton fotós neve. A fotóriport kategória győzelmét jelentő felvételén egy hegyi gorilla történetének utolsó fejezetét mutatja be. A Ndakasi nevű gorillát két hónapos korában mentették meg (ezt Brent Stirton dokumentálta) miután a családját a faszén-maffia legyilkolta. A felvételen a 13 évesen elpusztult gorillára emlékszik a fotós, amint az egész életében őt gondozó Andre Bauma karjaiban pihen.
Azzal, hogy a hegyi gorillákról egyedileg és napi szinten gondoskodnak, a faj egyedszáma 1000 fölé emelkedhetett, azaz megnégyszereződhetett az elmúlt 40 év alatt.

Az egykori sarkvidéki kutatóállomás épületeit ma már csak a jegesmedvék látogatják.
Forrás: Dmitry Kokh/ Wildlife Photographer of the Year

A városi vadvilág kategória első helyét az orosz Dmitry Kokh (magyar átírással Dmitrij Koh) drónos felvétele érdemelte ki. Az északkelet-szibériai Csukcs-tengeren lévő Koljucsin-sziget rég elhagyott épületei (egykor szovjet sarkvidéki kutatóállomás és falucska működött itt) feletti uralmat átvették a medvék. Kok hajóút során egy vihar elől jött a szigetre, amikor észrevette a medvéket, majd kis zajkibocsátású drón segítségével közelebb jutva lefotózta, amint a medvék átvizsgáltak minden ablakot és ajtót. A Csukcs-tenger nyári időszakában a jegesmedvék általában északabbra vándorolnak, követik a visszahúzódó tengerjég vonalát, ahol fő eleségükre, fókákra vadásznak. Amikor azonban a sziget körül megmarad a jég, a medvék is a szigeten maradnak, és néha körbevizsgálják azt.

Potyó Imre Csigaszellem című képét a zsűri elismerésben részesített, így bekerült az idei legjobb száz fotó közé.

A fotográfus egy rendkívül ritka pillanatot örökített meg, amikor a levegőbe robbanó ezernyi pöfeteggomba-spóra csigavonalba rendeződött egy finom fuvallat hatására.
Forrás: Potyó Imre

 

Aki Londonban jár, október 17-től maga is végignézheti a nyertes és dicséretben részesült képeket a Természettudományi Múzeum kiállításán.

Hozzászólások

Feláldozott nő csontjait rejtette a 2000 éves gödör

Feláldozott nő csontjait rejtette a 2000 éves gödör

Az áldozat húszas évei végén járt, bordái töröttek voltak, és nyakon szúrták.

Viking kincsre bukkant az amatőr fémdetektoros

Viking kincsre bukkant az amatőr fémdetektoros

A mintegy 1100 éves tárgy Dániában került elő.

Mamutcsontokat rejtett a borospince

Mamutcsontokat rejtett a borospince

A pince tulajdonosa eleinte azt hitte, fadarabokat talált.

Megpróbálnak felkutatni egy, a második világháborúban eltűnt pilótát

Megpróbálnak felkutatni egy, a második világháborúban eltűnt pilótát

A szakértők célja az, hogy a maradványokat visszajuttassák Amerikába.

Megoldódott az egyiptomi piramisok egyik rejtélye

Megoldódott az egyiptomi piramisok egyik rejtélye

A kutatók egy mára eltűnt folyóág nyomait észlelték.

National Geographic 2024. májusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket