Lujza, Ágnes, Henrik, Magor2024. március 02., szombat
Kultúra

Így fűtöttek eleink a paraszti gazdaságban

2022.11.08.Sarusi István
National Geographic Magyarország

A szó átvitt és a legszorosabb értelmében is Mód László néprajzkutató a kályhától kezdi kanyarítani gondolatait.

Füstös ház a 18. századból. Ilyen hajlékokban éltek a korabeli, nem feltétlenül csak a szegény családok az Őrségben és hazánk több területén. Ezen a képen a pityerszeri skanzenben található épület látható.
Forrás: Sarusi István

 

Itt, a Kárpát-medencében ugyanis az éghajlati sajátosságok okán elengedhetetlenül szükséges a fűthető ház ahhoz, hogy kihúzzuk a téli zimankót. „Általában két nagy csoportra osztja a néprajzi szakirodalom a fűtőberendezéseket. Egyik csoportot a nyílt égésterű, másikat pedig a zárt égéstérrel rendelkező tüzelőberendezések adják. Előbbi esetben a láng ill. az égés, részben vagy egészében szabadon van. Ilyenek például a kandallók. Zárt tüzelőberendezéseknél ennek ellenkezője valósul meg: valamilyen körülhatárolt térben megy végbe az égés. Ide tartozik a kemence és a kályha. Később, a 19. század utolsó harmadától fokozatosan átveszi helyüket a sparhelt, azaz: takaréktűzhely” – vázolja a szakember, majd a tűzhelyek alapvető problematikájára tér át, ami nem más, mint a füstelvezetés.

Fűtőberendezések területi megoszlása: míg az Alföldön leginkább a kemencéket részesítették előnyben, addig (Nyugat-)Dunántúlon a kályhákat, Kelet-Magyarországon pedig a nyílt tüzelőberendezéseket: a kandallókat. Itt az őrségi egy légterű füstösház központi részén álló kemencéje látható.
Forrás: Sarusi István

Kezdetben az egyhelyiséges házak esetében a központban álló kemence füstje szabadon szállt és ott távozott a belső térből, ahol utat talált magának, így a nyitott ablaktáblákon át jutott ki a szabadba az égéstermék. Ha mégis „betették” az ablaktáblákat, akkor pedig az ajtó feletti kis nyíláson vezetődött ki a füst. E lakóháztípus nevét is éppen innen kapta: füstösház.

Füstös szoba. Télvíz idején betették az ablaktáblákat, amivel bár a hideget kint, a kemence füstjének java részét pedig bent tartották. Innen e háztípus elnevezése. Zimankóban a bejárat feletti parányi lyukon keresztül vezették ki a füstöt a szabadba. Amennyiben a háziaknak mégis fényre volt szükségük, foklát (fáklyát) gyújtottak.
Forrás: Sarusi István

Ennél fejlettebb forma volt, amikor kívülről, tehát egy másik helyiségből – jellemzően a konyhából – kemencével fűtötték fel a szobát. Ez mentesítette a szobákat a füsttől. Mód László e ponton fedi fel a következő fejlődési szintet, aminek segítségével a szoba ténylegesen elkülönült a konyhától: „Azaz a padlás kialakításával. Ezáltal a hő nem a szoba felett, a tetőtérben terjengett, hanem lent, az élettérben maradt.” Ekkor már csupán a konyhában cirkulált a füst, amit továbbra is az ajtónyíláson át vezettek ki a szabadba. Ezt hívták füstöskonyhának. Mindennek a trendnek a kémények megjelenésével szakadt vége. „Területtől és társadalmi rétegtől függően a kémények a 7. és 12. századtól váltak ismertté tőlünk nyugatabbra. Ugyancsak hasonlóan nehéz pontos időt megadni a padozatok kialakulásánál, hiszen a ház egyes helyiségeire más és más időpontban került fedés” – fejtegeti Mód László.

Szabadkémény egy 19-20. századi csongrádi (táj)ház konyhája felett. Bár ez már egy fejlettebb megoldás, mert már a konyha felett is kialakítottak mennyezetet, ám a szabadkéményen keresztül nem csak a füst, a hő is akadály nélkül távozott.
Forrás: Sarusi István

Apropó, fedés! Kiváló szigetelőanyag a nád. Eleink idejében a nádfedés télen-nyáron megfelelő hőmérsékleten tartotta a padlást.
„Körülbelül néhány hónapja Balaton-felvidéki idősektől hallottam, hogy nyáron a pincék és a bor felmelegedését a kaszált fűvel akadályozták meg. Általában a présházak felett szénapadlást alakítottak ki, ami úgyszintén a megfelelő hőszigetelést biztosította” – emlékszik László. Csakhogy ma esztétikai és megannyi más indokkal valamilyen géppel picire vágjuk a füvet. Ezzel szemben atyáink lekaszálták a füvet, amit a padlásra terítettek ki. Mire kitavaszodott, addigra pedig a jószágokkal etették meg a plusz hőszigetelés gyanánt szolgáló szénát.

Fontos szerep jutott a falvastagságnak és az építőanyagnak is abban, hogy hidegben enyhébb, kánikulában hűvösebb körülményeket teremtsen tulajdonosaiknak a hajlék. László ennek érzékeltetésére személyes véleményét is megosztja. „Egyik barátomnak két tanyája is van Balástyán (Szegedtől kb. 25 km-re). Egyik vályogból épült, a másiknak pedig vert fala van. Odabent érezhető hőmérséklet-különbség, az utóbbi faltípus javára. Azaz valamelyest hűvösebb van a vertfalú épületben.” Tény azonban, hogy a lakóházak tájolásával is sokat javítottak a régiek saját hőérzetükön. Nemcsak, hogy kb. fél méter vastag falakat raktak, hanem a jobbára kelet-nyugati irányban feküdt a lakóépületek hossztengelye.

Lépjünk ki a házból és vessünk egy pillantást a tanyaudvarra – közepén a terebélyes eperfával. Ez a teljes házra kellemes árnyékot vetett még a legmelegebb nyáron is!

Most képzeletben induljunk el a gazdasági épületek felé! „Ismerünk olyan istállótípust, hogy tüzelős ól – említi a szakember. Nagyságrendileg a 18-19. századi Kárpát-medencében fordult elő az úgynevezett szálláskertes településtípus. Ezt úgy kell elképzelni, hogy a központi részen lakóházakat alakítottak ki, míg a gazdasági épületeket: terménytárolókat, istállókat a tüzelős ólakkal együtt a településmag köré csoportosították.”
Lényegében életvitelszerűen, az állatokkal azonos légtérben éltek a férfiak. Bár az állatok testhője meglehetősen sokáig kitartott, de télvíz idején már begyújtottak – ezért a tüzelős ól elnevezés.

Búbos kemence egy csongrádi 19-20. század fordulójáról való házban: felfűtése a kép jobb oldalán látható „alagút”-on keresztül, a szomszédos konyhából történt. Belül, a kemence és a ház fala között pedig az úgynevezett kuckó volt, amiről sokan őrzünk téli emlékeket gyermekkorunkból.
Forrás: Sarusi István

Ezzel körbejártuk a paraszti portát. Mód László búcsúzásul még azt fűzi hozzá, hogy „egy egészen új iránya alakulhat ki az alkalmazott néprajzkutatásnak abból, hogy megnézzük: mi az, ami elődeink több évszázados, évezredes múltjából átmenthető a jelenen keresztül a jövőbe. Sokat tanulhatunk őseinktől. Érdemes megszívlelni praktikáikat!”

4000 éves fegyvert találtak Lengyelországban

4000 éves fegyvert találtak Lengyelországban

A rézből készült tőr egy magas státuszú személyhez tartozott.

A magyar protestáns építészet meghatározó alakja

A magyar protestáns építészet meghatározó alakja

Neki köszönhetjük a híres debreceni református templomot, a Fővám téri vásárcsarnokot és a Magyar Nemzeti Levéltárat, lakóépületei máig őrzik eredeti formájukat, és családok százainak adnak otthont, nevére mégis ritkán emlékszünk.

Vaskori erődöt találtak Lengyelországban

Vaskori erődöt találtak Lengyelországban

A kutatók egy, az 1960-as években felfedezett helyszínen végeztek vizsgálatot.

Expedíció indul a milliárdokat érő hajóroncshoz

Expedíció indul a milliárdokat érő hajóroncshoz

A San José elképesztő értékű rakományt szállított, amikor 1708-ban elsüllyedt.

Készen állunk a rovarevésre?

Készen állunk a rovarevésre?

Tizennégy éve járom a világ fejlődő országait, nem egyszer találkoztam már sült rovarokkal, szinte fel sem tűnnek, bár Kambodzsában a phnompeni királyi palota előtti téren felhalmozott tenyérnyi tarantulán azért én is megrökönyödtem.

National Geographic 2024. februári címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

16 500 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket