Dezső, Vilmos, Renáta2024. május 23., csütörtök
Kultúra

Ahol egykor neandervölgyiek, remeték és medvék is éltek

2022.12.27.Jeki Gabriella
National Geographic Magyarország

Ma is érezhető a „hegy ősereje” a svájci Wildkirchli-barlangokban járva.

A barlangokkal azonos úton található a Berggasthaus Aescher, egy 170 éves, sziklába épített vendégház. A fogadót a Huffington Post a négy legérdekesebb étterem közé sorolta, és a National Geographic "Places of a Lifetime" (2015) című kiadványának borítóján is szerepelt.
Forrás: Jeki Gabriella

 

Ez az a hely, ahol az emberiség történetének egy fejezete kezdődött. A svájci Appenzell kantonban található az Alpstein hegymasszívum, ami az Északi-Mészkőalpok része, tele repedésekkel, barlangokkal és víznyelőkkel. A hegység meglehetősen meredek, a völgyek pedig mélyen bemetszettek, ami miatt az Alpstein gyönyörű, de néha kihívásokkal teli túraterület. Ezt jártuk be mi is, meglátogatva Svájc egyik legrégebbi, történelmi hegyi fogadóját, valamint az őskori Wildkirchli-barlangokat felfedezve.

Az Appenzell vasút utolsó állomása Wasserauen település, ahonnan az ultramodern felvonó mindössze hat perc alatt viszi fel az utasokat a meredek, 723 méteres emelkedőn az Ebenalphoz, egészen 1644 méter tengerszint feletti magasságba. Az ösvény a felső állomásról az őskori Wildkirchli-barlangokon keresztül vezet lefelé. Nevét szó szerint úgy fordíthatjuk mint „kis templom a vadonban”, amit először Joachim Vadian, St. Gallen város reformátora és polgármester említett ebben a formában. Havas időben kissé talán kockázatos vállalkozás, de egy jó vezetővel nem lehetetlen.

A három barlang az Appenzell-Alpok legészakibb csúcsán, 1477–1500 méter magasságban helyezkedik el: ezek az Altarhöhle (oltárbarlang), az Untere Höhle (alsó barlang) és az Obere Höhle (felső barlang).
Forrás: Jeki Gabriella

„Bár a kijelölt túraösvény most nem látszik, érdemes első célként betájolni magunkat addig a színes padig, majd onnan egyenesen a szélső fenyőfa felé, ahonnan egy éles bal kanyar után már jól látszanak az útjelző táblák és egyértelművé válik a járás. A meredekebb részen korlátot szereltünk fel, így teljesen biztonságos és a barlangok bejárata előtt van egy forgóajtó is, hogy a vadállatok ne tudjanak bemenni. Szóval ma már biztosan nincsenek itt medvék, de persze azért sem, mert alapvetően nem találkozhatunk macival az országban. A kérdés azért is izgalmas, mert a kutatók barlangi medvék maradványait fedezték fel a barlangokban, amelyeket a paleolitikum korában, körülbelül negyvenezer évvel ezelőtt vadászó-gyűjtögető emberek vagy emberfélék laktak. Ezt a területen talált őskori kőeszközök bizonyítják” – meséli az Ebenalp felvonójának kezelője, miközben egy pár hótalpat ad, amit a túracipőmre szerelek, hogy biztonságosabban lejussak a barlangokhoz.

Elárulja azt is, hogy évmilliókba telt, mire a víz ereje létrehozta ezeket a barlangos tereket. A karsztbarlangrendszer három barlangrészből áll, tágas folyosókkal. A barlang egyik része összefüggő és két bejárata van. Körülbelül negyvenezer éve a neandervölgyiek vadászterületként használták őket. A három barlang egyikét a barlangokban élő remeték egyfajta oltárbarlanggá alakították, amelyek a saját jámborságukról tanúskodnak, és ahol néha még ma is tartanak szentmiséket. A remeték nyáron egy második barlangban laktak, ma pedig a harmadikban található az Aescher-Wildkirchli (más néven Äscher) névre hallgató hegyi fogadó. Svájc egyik legrégebbi fogadójának kezdetei az 1800-as évekre nyúlnak vissza, amikor is a remeték és pásztorok úgy döntöttek, hogy ellátást biztosítanak az ide érkező látogatóknak. A szó szerint a sziklafalba épült rusztikus alpesi vendégház ma messze földön ismert egyedi hangulatáról és ikonikus varázsáról, amit a National Geographic magazin is megörökített 2015-ben, az Életre szóló úti célok: a világ 225 legcsodálatosabb helye című összeállításában.

A Wildkirchli-barlangok Svájc legrégebbi őskori kulturális állomásai: a barlangok 1477–1500 méter magasságban helyezkednek el.
Forrás: Jeki Gabriella
De vissza a Wildkirchli barlangokhoz és annak történetéhez. Ahogy azt a helyszínen elhelyezett táblák is jelzik, Philipp Tanner szerzetes 1621-ben egy barlangkápolnát hozott létre a három barlang egyikében. A tudósok szerint azonban feltételezhető, hogy az ebenalpi alpesi gazdák már jóval ezelőtt kialakítottak egy kis kegyhelyet az egyik mélyedésben, ugyanis Tanner talált itt egy elhanyagolt imahelyet. A szerzetes az Appenzell Innerrhoden hatóságok támogatásával építtetett a barlang elé egy faoltárt és egy fatornyot, nagy kereszttel. A kápolnát Mihály arkangyalról nevezték el és felszentelték, hogy egyfajta zarándokhelyként szolgáljon. Miután azonban Tanner 1624-ben elhagyta a kantont, a lakosság egyszerűen elfelejtette a helyet. Paulus Ulmann appenzelleri lelkésznek köszönhetően fedezték fel újra: 1658-ban ő volt az első remete, aki a Wildkirchliben telepedett le, miután feladta appenzelli lelkipásztorságát. Ekkor váltak a barlangok kedvelt zarándokhellyé, amit az 1679-ben létrehozott Wildkirchli Alapítvány is támogatott. A következő közel kétszáz évben körülbelül kéttucat remete élt állandó jelleggel a barlangokban. Csak akkor hagyták el azokat végleg, amikor Anton Fässler, az egyikük lezuhant onnan és meghalt 1853-ban. Az egykori remetelakot később átalakították és néhány év múlva kezdett a már említett Aescher fogadóként üzemelni.

A barlangok legkorábbi ismert dokumentációja az Appenzell Höhlenklub, a helyi barlangkutatók csoportjának látogatása volt 1863-ban. A következő évszázadban, 1904-ben Emil Bächler St. Gallen-i őskori természettudós értékes leletekre, például megmunkált kovakőszerszámokra és csontokra bukkant itt, miközben a barlangi medve (Ursus spelaeus) maradványait kereste. Az értékes leletek kora időszámításunk előtt ötvenezer és harmincezer év közé tehető, amelyek elsőként bizonyították, hogy abban az időben neandervölgyiek éltek az Alpstein-hegységben. A szakemberek emellett tényleg felfedezték itt a barlangi medvék nyomait is, amelyek valamikor időszámításunk előtt 90 ezertől kezdve élhettek itt.

 

Wildkirchli a Szent Mihály kápolnával Appenzell Innerrhoden kanton nemzeti jelentőségű kulturális javak listáján is szerepel.
Forrás: Jeki Gabriella

Az ásatások végül három réteget tártak fel:
• a legalsó réteg (időszámításunk előtt 90 000-40 000) elsősorban barlangi medve csontokat tartalmazott;
• a középső réteg a kovakőszerszámokat rejtette és a Mousteri-korszak utolsó szakaszára (körülbelül időszámításunk előtt 40 000-re) keltezhető;
• a felső réteg pedig olyan állatok csontjait őrizte meg, mint a zerge, a kőszáli kecske és a farkasok, ami arra utal, hogy a barlangok nyári vadászterületként is szolgáltak.

A leleteket a Wildkirchli-barlangokban és az Appenzell Múzeumban állítják ki, utóbbi helyen egy remeteház 1972-es másolatában.

Hozzászólások

Megpróbálnak felkutatni egy, a második világháborúban eltűnt pilótát

Megpróbálnak felkutatni egy, a második világháborúban eltűnt pilótát

A szakértők célja az, hogy a maradványokat visszajuttassák Amerikába.

Megoldódott az egyiptomi piramisok egyik rejtélye

Megoldódott az egyiptomi piramisok egyik rejtélye

A kutatók egy mára eltűnt folyóág nyomait észlelték.

Mintha egy mesekönyv elevenedne meg a szlovák faluban

Mintha egy mesekönyv elevenedne meg a szlovák faluban

A turistáskodás aranykorát éljük. Keresztül-kasul bejárható a Föld. Eközben sokfelé – például a Csehország keleti részén elterülő, történelmi régiónak minősülő Morvaországban, a Jemeni Köztársaságban, Indiában és Ukrajnában is – találhatunk olyan településeket, ahol különféle módon, más-más színekkel és eltérő mintákkal díszített házak kápráztatják el az odatévedő idegent. Az ilyen festéseknek gyakran komoly jelentőséget tulajdonítanak a helyiek, leginkább a hitviláguk szerint nekik ártani képes szellemekkel szembeni védelmet szolgálják. Szlovákia északnyugati részén található a festett házakkal teli település, Csicsmány (szlovákul Čičmany).

Tengeri Bastille-ként emlegették a festői apátságot

Tengeri Bastille-ként emlegették a festői apátságot

A Mont-Saint-Michel és a rajta magasodó épületek egészen elképesztő látványt nyújtanak.

Halállal végződött az egyik legelső nagy doppingbotrány

Halállal végződött az egyik legelső nagy doppingbotrány

Hamarosan kezdetét veszi Párizsban a XXXIII. újkori olimpia, amelyre az egész világ figyel majd.

National Geographic 2024. májusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket