Szömér, Frigyes, Milla, Hedvig, Mirkó2024. július 18., csütörtök
Kultúra

Rendház a Bakony festői településén

2023.02.01.NG
National Geographic Magyarország

A ciszterci rendi szerzetesek magyarországi központja Zircen, a Bakony-hegységben található. Ismerkedjünk e csodás helyszínnel és a szerzetesrenddel!

Zirci Apátság és Látogatóközpont
Forrás: Zirci Ciszterci Apátság

 

 

Az első szerzetes közösségek Palesztina és Egyiptom területén alakultak, amikor a remeték közösségben kezdtek élni. A legjelentősebb, aki az egyik első szabályzatot írta, Nagy Szent Vazul (i. sz. 379). Az ő nevéhez kötődik a regulaírás, ami később meghatározta a keleti egyházban a szerzetesek életmódját (Vazul reguláját máig követik a máriapócsi baziliták). A regula szigorú szabályokat ír elő a szerzetesi hivatást választó személyeknek, legyen szó férfiakról vagy nőkről.
Az V. században Nyugaton is elterjedt a szerzetesi életforma, a nyugati szerzetesség atyja Szent Benedek, az ő regulája máig mérvadó, egyaránt követik a bencés és a ciszterci szerzetesek, utóbbi közösség az ősi bencés rendből vált ki, közel ötszáz év elteltével.
„A X-XI. századra sokat változott a barátok élete, számos módon eltértek a regulától, ezért a rend minőségét védő reformok indultak a mai Franciaország területén. A molesmei közösség szigorítani akart, és a rendtársak egy része kivonult Cîteaux-ba, hogy ott külön csoportot alkotva újra Szent Benedek regulája szerint éljenek. Ezt a mozzanatot nevezzük kivonulásnak, és ehhez kötjük a ciszterci rend vagy cisztercita közösség megalakulását” – mondja Szkaliczki Csaba Örs O.Cist., a Budai Ciszterci Szent Imre Templom plébánosa, majd hozzáteszi, a rendalapításra valójában később került sor. A cîteauxi atyák nem akartak eltávolodni a bencésektől, nem volt szándékuk egy új rend alapítása, sokkal inkább az események hatására váltak külön közösségé. Molesme-i Szent Róbert apát, majd Szent Alberik és ezt követően Harding Szent István vezetése alatt folyamatosan formálódott a közösség, kialakult az új napirend, és az új szabályok, melyek egyre jobban eltért a korabeli bencés szokásoktól. 1098-ben megalakult a Citeaux közösség. Egy évszázadon belül már Magyarországra is eljutottak a ciszterci szerzetesek, és Zircen is felépült a Ciszterci Apátság (1182).

„A heiligenkreuzi cisztercieket már II. Béla meghívta Magyarországra, azonban az első monostort (Cikádor) csak fia, II. Géza alapította. Hosszabb szünet után nagy fellendülés következett. III. Bélának mindkét felesége, Châtillon Ágnes és Capet Margit, francia volt. Talán ennek is köszönhető, hogy a király az általa bőkezűen támogatott ciszterciek apátságait közvetlenül (Egres, Zirc, Szentgotthárd, Pilis) vagy közvetve (Pásztó) francia földről telepítette, s biztosította nekik az őket Franciaországban megillető jogokat.” – írja a kezdetekről Bíbor Máté János: A zirci ciszterci apátság könyvtára a középkorban című írásában.

Az Apátság alapító táblája. Jobbra a ciszterci rend címere látható, amelynek fő motívum a máltai kereszt, szárain helyezkednek el a MORS, halál szó betűi. Mellette áll a daru, a hűség heraldikai madara. Speciális pózban ábrázolva követ tart a lábával, melynek jelentése, hogy ha véletlen elalszik, a kő kiejtésére felriadjon. Balra: Vendel Endrédy O.Cist. zirci gyülekezet apát (1939–1981) címere, rajta az „Ora et labora” vagyis imádkozzál és dolgozzál felirattal.
Forrás: Zirci Ciszterci Apátság

Nagyon sokan akartak csatlakozni az új rendhez Európa szerte, a királyi hatalmak támogatták a közösséget, és területet adományoztak a szerzetesek számára, hogy a saját országukban is nyissanak rendházakat. Magyarországon Cikádoron épült fel az első ciszterci rendház (1142), vagyis a mai Bátaszék helyén, de a török hódoltság alatt végleg semmisült. Mintegy tizennyolc apátság működött hazánkban a 14. századig, végül egy sem maradt fenn.

A török kiűzése után az ausztriai és a sziléziai ciszterci közösségek négy apátság újjáépítését vállalták Magyarországon, Zircen, Pilisben, Pásztón és Szentgotthárdon. Hogy a rendházak fennmaradjanak, a szerzetesek tanítói munkát vállaltak, majd átvették az 1773-ban feloszlatott jezsuita rend néhány iskoláját, így kezdtek oktatni Pécsen, Székesfehérváron, Egerben és Baján – a bajai gimnáziumot a ferencesektől vették át az 1800-as évek végén. Miután a vidéki nagyvárosokban jól működtek az intézmények, felmerült az igény egy budapesti iskola alapítására is. 1912-ben nyitották meg a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium, és hamarosan létrehozták a Szent Imre plébániát is. Az új tanítómunka gazdasági biztonságot jelentett a rendnek, de a szocializmus évtizedeiben végbement vallásüldözés megakadályozta a rend további fennmaradását. Az újraszervezés 1989 után kezdődött. Ma 14 tagot számlálnak a ciszterciek Magyarországon, akiknek központjuk Zirc. Ugyan a fővárosban és vidéken is élnek szerzetes atyák, akik havi rendszerességgel összegyűlnek a zirci apátságban, ahol elcsendesedhetnek, és megélhetik a közösség erejét.

Mindegyik település között itt szerveződött a legerősebb közösség, a híres Ciszterci Apátság a Dunántúli-középhegység miatt folyamatosan vonzza a látogatókat, míg a híres zirci sört is sokan keresik. A plébános azonban figyelmeztet, hogy a szeszesital-előállítás nem lényegi tevékenysége az apátságnak, sokkal inkább hagyományőrzés. A ciszterci rend ma az oktatási intézményekből és a szálláshelyek (Pécs, Baja, Balatonalmádi) bérbeadásából tartja fenn magát. Ünnepségeket szerveznek, hogy még többen megismerjék történetüket, a rend szellemiségét és az oktatási területen ismert törekvéseiket. A ciszterci rendi iskolák tanulói országos viszonylatban jó eredményeket érnek el, mind a tudomány, mind a sport területén.

Zirci Apátság

 

Zirci apátság

Az apátsági templom a Bakony vidékének legimpozánsabb, arannyal díszített barokk épülete. A III. Béla király által alapított apátság volt az első háromhajós bazilika, melynek csak egy tekintélyes pillérkötege maradt meg a 82-es főút mellett, jelenleg Szent Imre szobra található ezen a helyen. A török hódoltság után a régi román templomot teljesen lebontották, majd azok köveiből építették újjá, az 1800-as évek közepén pedig tovább bővült az épületegyüttes, és az épület egy klasszicista templomhomlokzatot kapott. A rendszerváltozás után további renoválási munkák zajlottak az épületben. Később, 2013 tavaszán megnyitották a Zirci Ciszterci Apátság Látogatóközpont.

Apátsági könyvtár

A kolostor épületében található, elképesztően szép intarziával díszített könyvtár nagyterme. Az Országos Széchényi Könyvtár kezelésében álló bibliotéka az apátság épületében a második emeleten kapott helyet. Az épületrészben őrzik a magyar történetírás egyik alapművét, a Thuróczy-krónikának (1488) egy példányát.
A templomban magával ragadó a Boldogságos Szűz Mária mennybevitelét ábrázoló Maulbertsch főoltárkép (1754), illetve a Wagmaister freskók, a faragott, aranyozott szobrok és berendezések.

Írta: Vermes Nikolett

Hozzászólások

Előkelő őslakosok maradványaira bukkantak Peruban

Előkelő őslakosok maradványaira bukkantak Peruban

A kutatók úgy vélik, hogy a csontok és különböző díszek mintegy 800 évesek.

Bronzkori nő befalazott csontjaira bukkantak

Bronzkori nő befalazott csontjaira bukkantak

A kutatók Cipruson tártak fel egy ősi lelőhelyet, amelyhez egy templomkomplexum és lakóházak is tartoztak.

Tömegesen mészárolták le a foglyokat Mohácsnál

Tömegesen mészárolták le a foglyokat Mohácsnál

Brutális kivégzésekről árulkodnak a mohácsi csata helyszínénél feltárt tömegsírok.

Caligula római császár kertjére bukkantak

Caligula római császár kertjére bukkantak

A maradványok egy építkezés során kerültek elő.

Fotósok kedvenc helye a kékre festett kisváros

Fotósok kedvenc helye a kékre festett kisváros

A marokkói Sefsávenben (Chefchaouen) az a legenda járja, hogy a sötétség leple alatt a helyi asszonyok párban összeállnak, hogy titokban újra kékre fessék az utcákat és a házakat, így tartva fenn azt a nagyjából ötszáz éves hagyományt, amely a város hírnevét adta, és amely látogatók tízezreit csalogatja évente a csak Kék Gyöngyként emlegetett különleges település falai közé.

National Geographic 2024. júliusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlapNational Geographic 2024. júliusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket