Máté, Mirella, Jónás2023. szeptember 21., csütörtök
Kultúra

Régen közel harmincféle vályogfalazás volt ismert

National Geographic Magyarország

Magyarországon még mindig van vagy félmillió vályogház, amelyek megfelelő gondozás mellett értéket képviselhetnek.

Nagyréde legrégibb fennmaradt lakóháza, zsúpfedeles, három osztatú, egyszerű észak-magyarországi palócház.
Forrás: Wikipedia/Derzsi Elekes Andor

 

Egy teljes generáció kimaradt a vályogépítésből, nehéz megtanulni a szakmát, jóllehet a mai lakáskeresők közül egyre többen érdeklődnek a hagyományos házépítési módszer iránt. Hajdanán a parasztember abból épített, amit a telkén talált. Elkaparta a felső, 20-50 centiméter vastag humuszréteget, mert az használhatatlan a falazáshoz: a víztől nagyon duzzad, száradáskor meg morzsálódik, nem lehet belőle stabil falat építeni. Aztán mintát vett az alatta lévő földből, és tapasztáspróbát csinált. Ezzel kezdi a munkát Lénárt István is, aki magát „vályog-házitanítóként” határozza meg: segítséget, útmutatást nyújt a vályogfalazásban, amelynek legalább 15 módját ismeri, közte a leggyakrabban alkalmazott módszert, a vályogtéglaval történő építést.

Vályogtéglák
Forrás: Getty Images

A vályogot az agyag ragasztja össze, de ez csak az egyik összetevője: a vályog egyharmad rész agyag, egyharmad rész homok, és egyharmad rész iszap. „A tapasztáspróba lényege, hogy a talált anyagból különböző keverési arányokkal mintákat készítek, írom egy füzetbe, hogy melyikbe mit tettem be, és az anyagot feltapasztom a falra vagy vetőkeretbe töltöm, ha vályogtéglát csinálnék belőle. Hagyom teljesen megszáradni a mintákat, utána megnézem, melyik mennyit zsugorodott, esetleg repedt, vagy mennyire porlik. Azt, hogy valaki ránézésre megmondja, hogy egy anyag jó lesz-e vagy sem, azt ne tessék elhinni.”

Egy befőttes üvegben is meg lehet vizsgálni, hogyan ülepedik a keverék: fölül van a víz, alatta az iszapréteg (ez a legfontosabb a finom szemcsemérete miatt), és alul a homok meg a kavics. „A két alsó rész arányát szoktuk megnézni, ha 15 százalék körül van, akkor az már jó alapanyag sarazáshoz.” Üveg híján a régiek tapintással vizsgálták meg az agyagot: ha nagyon csúszik, akkor túl agyagos. A földnedves anyagot össze is lehet gyúrni, ha meg tudunk belőle formázni egy golyócskát, és nem esik szét, akkor az vert falnak megfelel. Ha a golyócskát elkezdjük hengeríteni, és gyurmaszerűen ki lehet nyújtani, akkor az azt jelzi, hogy kicsit zsírosabb az anyag a benne lévő agyagtól, éppen jó lesz vályogtéglának, tapasztóanyagnak. De ha a megsodort nudlit patkó alakban össze tudjuk hajtani, és nem törik el, akkor az már túl zsíros, soványítani kell. „Mert minél zsírosabb az anyag, annál több vizet vesz fel, de attól meg nagyon megduzzad, és száradás közben megrepedezik. A soványításhoz lehet hozzákeverni homokot, de én inkább töreket vagy pelyvát szoktam, tehát szálas anyagot” – tanácsolja Lénárt István.

Ahogy Debrecen környékén is nagyon zsíros volt az anyag, de nem lehetett homokot szerezni, így ott csak rakott sárfalat készítettek. Annak az a lényege, hogy óriási mennyiségű hosszú szálú szalmát tapostak bele a falba, és a szalma akadályozta meg, hogy szétrepedjen a fal. Mert ha az agyaghoz vizet adunk, az agyag meg fog duzzadni, mint ahogy a tészta megkel. Utána, amikor vizet veszít, elkezd zsugorodni. A benne lévő szálacskákra rászorul, rátapad az anyag, és kölcsönhatásba lépnek egymással. A fal repedése megelőzhető a szálaknak köszönhetően, és mind statikailag, mind hőszigetelés szempontjából javítják az anyag minőségét. Ezt a vasvillával rakott sárfalat fecskefalnak is nevezték, mert ugyanúgy kilógnak belőle itt-ott a szálak, mint ahogy a fecskefészeknél látjuk.

A legegyszerűbb módszer a vert fal, amikor két deszka közé beledöngölik a humuszmentes földet. „Ehhez nem jó a zsíros anyag, mert ebbe a döngölt talajba nem keverünk szálas anyagot, tehát zsugorodáskor millió darabra fog szétrepedezni. Ezért az ilyen falhoz alacsony agyagtartalmú, homokos föld kell. Mint ahogy az előbb említettem, ha golyócskát tudok belőle formálni, akkor azzal már lehet falat csinálni, mert földnedves állapotában tömöríthető” – figyelmeztet a mester. Tömörítés közben harmadával kisebb lesz a fal térfogata, tehát a 15 centis terítésből 10 centiméter lesz. De a legjobb minőségű anyagnál is keletkezhet 3-5 százalék zsugordás, ezért a következő rétegnél szalmaterítést csináltak. Annak nem az volt a célja, hogy összetartsa a házat (mint a rakott sárfalnál), hanem épp ellenkezőleg: annak mentén tudott csúszni a fal, de stabilitása nem romlott. „Ma már úgy mondjuk, hogy a szalmarétegen tudott dilatálni a fal.”

A sarkok megerősítéséhez viszont a szalmánál erősebb anyag kell. A vályogba nem lehet vas megerősítéseket tenni, mert azok pillanatok alatt elrozsdálnának a könnyen nedvesedő anyagban. Lénárt István egy olyan 140 éves házban lakik,amelyben szőlővenyigéket talált a falban. „A vályogfal úgy konzerválta a venyigéket, hogy 140 év után is alig bírtam eltörni!” Más házban talált a falakban iszalagot, de zsúpszalmát is. A zsúpot rozsszalmából készítették, mert szinte eltéphetetlen, alacsony a nitrogéntartalma, nagy a széntartalma, ennek köszönhetően nagy a szálszilárdsága. Ezért rakták általában olyan helyekre, ahol nagy szakító és nyíróerőknek volt kitéve. A sarkokba rozsszalmából font kötelecskét raktak be erősítésnek.

Forrás: kacar.hu

 

A legősibb módszer a paticsfal, a keretbe vagy csak két cölöp közé fogott vesszőből font fal, amelyet két oldalról sárral tapasztanak be a kívánt vastagságra 5 centistől akár 15 centiméteres vastagságig. A Felső-Tisza vidékén a talpas házakat így csinálták. Az árvíz azonban tönkre tudja tenni a vályogfalat. Márpedig arrafelé hétévente egyszer biztos kiöntött a folyó, de akkor az jól megtrágyázta a kaszálókat, legelőket, szántóföldeket. Ezért a parasztember felkészült az árvízre: ha látta, hogy jön az víz, felnyitotta a padlásajtót, felpakolta oda a motyót, és felköltözött a családjával. A ház nem dőlt össze, csak víz a rácsfonatos falból kimosta a tapasztást. De azt utána újra lehetett tapasztani, lemeszelni, és vissza lehetett költözni. „A szentendrei skanzenben javítottam egy házat, aminek dupla vastag akácpadlóból volt a födémje. Kiderült, hogy árvíz idején a tehenet is felhúzták a padlásra, és ott lakott addig, amíg el nem ment az árvíz, ezért kellett az erős födém.”

„A Somogy vármegyei Szennai Skanzenben nemrég csináltam csömpölyegfalat, más néven karóközes sárfalat, ami pedig úgy készül, hogy vastagabb karókat helyeznek a talp és sárgerendák közé 15-20 centiméterenként függőlegesen, és ezek tartják a falat addig, amíg meg nem szárad, hogy ne dőljön el.” A bekevert anyagból nagyobb gombócokat formálnak, és azokat egymásra rakják, összeütögetik. Ennek a módszernek az az előnye, hogy előre meg lehet csinálni a ház keretét, felrakni rá a tetőt, és akkor alatta már lehetett dolgozni, utána már szinte az időjárástól függetlenül készülhetett a falazás.

A  földpadlót ugyanabból az anyagból készítették, mint a vert falat. A padlót 15 centiméter magasan feltöltötték földnedves anyaggal, majd ledöngölték. Ezt azért nem lehet vékonyabban csinálni, mert akkor a járástól porolni fog, összetöredezik. A vastagabb rétegben ledöngölt zsírosabb anyag is megrepedhet száradás közben, de azt tapasztással meg lehet javítani, csak a tapasztóanyagba is nagy mennyiségű töreket kell keverni a stabilitás fokozása érdekében. Ez olyan keménységűre meg tud keményedni, mint a páncél, csak ráadásul rugalmas, hiszen ez fontos a vályogház esetében, amely sokat mozog: nedvesebb időben megduzzad, szárazabb időben zsugorodik. „Ezért mondjuk azt, hogy a vályogház mindig él. Ha rossz volt az anyag, akár akkora repedések is keletkezhetnek a falon, hogy a kezünk is belefér, vagy ahogy egy barátom mondja: át tudunk köpni rajtuk” – viccelődik a mester.

Lénárt István a külső vakolat- vagy homokdíszeket is vályogból csinálja, bár  mások mészhabarcsot használnak ehhez. Vályogházra nem szabad cementalapú anyagokat használni,mészhabarcsot is legfeljebb olyan helyekre, ahol alulról nem kap nedvességet. Mert a vályogháznak az a lényege, hogy elpárologtatja a benne lévő nedvességet. Régen nem csináltak alapot a vályogfal alá: felszívta a talajban lévő vizet úgy egy méter magasságig, aztán elpárologtatta. „Mitől jó a klímája a vályogháznak? Mert komoly mennyiségű vizet képes magában tárolni, akár hússzor többet mint az égetett kerámia. Ez a vízpára adja a vályogház kellemes benti klímáját. Ez hűt is, és ettől lesz élő a fal” –  meséli a vályogos mester.

Betonalapra is lehet vályogfalat tenni, de  nem feltétlenül indokolt minden esetben. Régen döngölt padlók voltak: alulról feljött a földpára, ki tudott a ház belsejébe párologni, és mivel fűtötték és szellőztették a házat, lakták, használták, ezért szépen kiszáradt, nem volt vele gond. A régi, elhanyagolt vályogházakkal az a leggyakoribb probléma, hogy nincsenek fűtve és szellőztetve, ezért a talajpára kicsapódik a falakon és fagykárok keletkezhetnek, penészedik. „A mi házunk vagy harminc évig nem volt lakva, de a betyárok miatt rács volt az ablakon, és a régi tulajdonos nyitva hagyta az ablakot. Így csontszáraz maradt a ház, ott folytathattam, ahol 140 évvel ezelőtt elkezdték.”

A vályogvetés nagyon megterhelő munka. Lénárt Istvánnak többen is mondták, hogy régen egy vályogvető cigány napi ezer darab téglát volt képes megcsinálni, és előtte egy szál kapával be is keverte az anyagot. “A normál tégla 30x15x10-12 centiméter nagyságú. Ha ebből megcsinálok egy nap 250-300 darabot egy nap, az nekem untig elég. Egy házhoz kell akár 20 ezer darab tégla is, ha 50-60 centiméter vastag falakkal számolunk, ami elbírja a tetőt.”

A vályogot napon kell szárítani, tehát csak jó időben lehet téglát vetni. És kell hozzá törek, ami aratás után van. Tehát általában meg kellett várni a munkával az aratást, amikor 35 Celsius-fok az átlaghőmérséklet, és nem nagyon lehet elbújni munka közben. A téglavetéshez előző nap be kell keverni az anyagot a vályoggödörben, amit régen a vályogvetők lábbal tapostak át, vagy ha volt valami rossz gebéjük, akkor azzal tapostatták. „Én már annyit modernizáltam, hogy átalakított betonkeverőt használok ehhez a művelethez” – oszt meg egy szakmai fortélyt Lénárt István.

„A frissen kivetett tégla még két nap után is nedves az alsó oldalán, bele tudom nyomni az ujjam, ezért felfelé görbülhet zsugorodás közben a két vége.” Az egyenletes száradáshoz a téglákat forgatni kell: először az élére, lehetőleg a nap felé, és kelet-nyugati irányban, hogy jól átfújja a szél, aztán össze lehet rakni hézagosan 50-100 darabos gúlákba. Ha megszáradt, kazlazták vagy az építési helyszínre szállították. „A feleségemmel számolgattuk, hogy egy téglát vagy hatszor kell megfogni, mire bekerülhet a házba.”

Egy ház felépítése attól függ, hányan végzik a munkát, a családból hányan tudnak segíteni. Egy házat azért egy nyár alatt fel lehet húzni. Talán régen azért végezték cigányok és saját földdel nem rendelkező úgynevezett zsellérek ezt az emberpróbáló, időjárásnak erősen kitett munkát, mert nyáron a parasztoknak sok dolguk volt a saját földjükön (kaszálás, aratás)  vélekedik a mester.
„Szomorú, hogy a történelmi okok miatt nem nagyon maradtak többgenerációs mestercsaládok.” Azért is megfogyhatott a vályogvetők száma, mert ezt a munkát csak nyáron lehetett végezni, télre kellett valami mást keresni. Legkorábban áprilisban lehetett nekifogni, ha az építtetőnek volt előző évről maradt törekje. Ha június 8-án megjöttek a Medárd napi esők, akkor  nem száradt a vályog nem tudtak haladni. A vályogvetők szeptember 8-ig, Kisasszony napjáig dolgoztak, mert addig „még a bokor alá kiterített ruha is megszáradt”. Utána már alacsonyabban jár a Nap, már a bokorra terített ruha is alig akart megszáradni. Lénárt István eredetileg fazekas vagy kályhás szeretett volna lenni, csak nem talált mestert. Így kezdett a vályogépítés iránt érdeklődni, a szentendrei Skanzenben is sokat dolgozott és közben tanulta a mesterség fogásait – lassan negyven esztendeje.

Foglalkozási ártalom volt a boszorkányság

Foglalkozási ártalom volt a boszorkányság

A modern kori Angliában a nők munkakörülményei, feladatai hozzájárultak ahhoz, hogy boszorkánysággal vádolják meg őket.

A sarkvidékre is elért az európai vikingek keze

A sarkvidékre is elért az európai vikingek keze

Szakértők egy csoportja olyan agancstöredékeket vizsgált, amelyek a kiterjedt viking kereskedelmi kapcsolatokról árulkodnak.

National Geographic Magyarország – 20

National Geographic Magyarország – 20

A National Geographic Magyarország idén lett 20 éves. A kerek évforduló alkalmából a World Press Photo kísérőkiállításán, a Nemzeti Múzeumban vonultatja föl a magazin két évtizedének legizgalmasabb és legszebb magyar anyagait.

Szépen faragott középkori műalkotást találtak

Szépen faragott középkori műalkotást találtak

A skóciai Glasgow-ban feltárt kövön egy harcos képe látható.

Gyönyörű aranytárgyakat találtak Norvégiában

Gyönyörű aranytárgyakat találtak Norvégiában

A leletek a Merovingok korában kerülhettek a talajba.

National Geographic 2023. augusztusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket