Kinga, Kunigunda, Kincső, Krisztina2024. július 24., szerda
Kultúra

Hihetetlen kincseket őriz Közép-Európa egyik legrégebbi levéltára

2023.03.17.Jeki Gabriella
National Geographic Magyarország

Vajon mi lehet a feladata egy magyar levéltári delegátusnak Bécsben? Mitől olyan különleges a levéltári munka? Hogyan tudja magát kiismerni az ember a mintegy 16 kilométernyi iratanyagon? Milyen történeteket mesélnek hazánkról az osztrák fővárosban őrzött dokumentumok? Többek között ezekre a kérdésekre kerestük a választ a bécsi Haus-, Hof- und Staatsarchivban tartott bejáráson.

Dr. Oross András levéltári delegátus, kezében egy oszmán nyelvű irattal (I. Musztafa oszmán szultán levele I. Mátyás német-római császárnak 1617-ben).
Forrás: Jeki Gabriella

 

Nem mindennapi történelmi örökséget őriz az Osztrák Állami Levéltár, ahol több mint ezer év gazdag páneurópai jelentőségű kulturális értékét tárolják, feldolgozzák és biztosítják azok elérhetőségét, nyomon követhetőségét. A Habsburgok közel négyszáz évig ültek Magyarország trónján, és ez idő alatt nagy mennyiségű „közös kulturális tulajdon” keletkezett irat formájában, így egy úgynevezett magyar levéltári delegátus is dolgozik az Osztrák Állami Levéltárhoz tartozó Haus-, Hof- und Staatsarchivban (magyarul Házi-, Udvari és Állami Levéltár). Mindez példátlannak és egyedülállónak számít a világon.

„Körülbelül 16 ezer iratfolyóméter, tehát mintegy 16 kilométernyi dokumentumot tárolunk a levéltárban, tizenegy emeleten. Az egykori közös kormányzati szervek működése során 1526 és 1918. október 31. között keletkezett, elképesztő mennyiségű irategyüttesről van szó. Bár kissé lehetetlen feladatnak hangzik, de ezeket próbálom levéltári delegátusként annyira megismerni, hogy tájékoztatni és segíteni tudjam az itt kutatásokat végző magyar, illetve magyarországi kutatóútra készülő külföldi kutatókat. A kérések alapján át tudom adni a szakmai tapasztalataimat, ami szép kihívás, hiszen egy soha nem záruló és folyamatos tanulásról van szó, hiszen mindig érkezik egy új kutató, új kutatási területtel. Ettől lesz ez a munka szerteágazó és izgalmas” – mondta el a bécsi Haus-, Hof- und Staatsarchivban tartott bejáráson dr. Oross András, aki nyolc éve dolgozik levéltári delegátusként az osztrák fővárosban.

A 16 kilométernyi iratanyagot számos uralkodói és családi archívum, illetve magániratok, valamint különféle gyűjtemények egészítik ki.
Forrás: Jeki Gabriella

 

Hosszú út vezetett azonban a „közös kulturális tulajdon” ilyen jellegű, unikális megosztásához. Miután az Osztrák–Magyar Monarchia 1918-ban felbomlott, az utódállamok között a közös vagyon sorsáról hosszú tárgyalások kezdődtek, ahol napirendre került a kulturális örökség kérdése. Ezek közé kerültek a bécsi központi gyűjtemények, az osztrák és a magyar fél az egykori közös minisztériumok által felügyelt levéltárak sorsának eldöntése is. A döntéshozók nyolc évig tárgyaltak, majd 1926. május 28-án kötöttek egy máig érvényben lévő megállapodást Badenben. Ennek létrejöttében nagy szerepet játszott a Haus-, Hof- und Staatsarchiv korábbi igazgatója, a magyar származású Károlyi Árpád, valamint két egykori közös levéltáros, Eckhart Ferenc és Szekfű Gyula. A szerződés szerint bár a levéltári anyag nagyobb része Bécsben maradt, ám a Magyarországot is érintő dokumentumok közös kulturális tulajdont képeznek.

„A badeni levéltári egyezmény azért is egyedülálló a világon, mert csak a magyarok tudtak szakmai alapon megegyezni az osztrákokkal, a csehek, olaszok, jugoszlávok például nem. A levéltári delegátus máig a szerződés értelmében gyakorolja a fennálló magyar jogokat, az iratok feltárását, másoltatását, azok feldolgozását és ellátását segédletekkel. Adatbázisokat is építek, előkészítem a digitalizálást, kezelem az magyar-osztrák közös projekteket. A magyar levéltári érdekek általános védelme szintén a levéltári delegátus feladata. A nemzetközi egyezmény 1926 óta, közel száz éve töretlenül érvényben van, csak 1948-ban volt egy kis szünet, amikor az összes külföldön dolgozó magyar diplomatát, közte a levéltári delegátusokat is hazarendelték, akik csak 1959-ben jöhettek újra Bécsbe” – emlékeztetett dr. Oross András, akinek kettő munkaszobája is van az osztrák fővárosban: az egyik a Haus-, Hof- und Staatsarchiv-ban, a másik pedig a osztrák Állami Levéltár egyik részlegeként működő, Finanz- und Hofkammerarchivban; az osztrák fővárosban továbbá dolgozik egy katonai levéltári delegáció is, akik a hazai Hadtörténelmi Levéltár felügyelete alá tartoznak.

A levéltár őrzi az 1711-ben kötött szatmári béke egy példányát is, amely a Rákóczi-szabadságharcot zárta le.
Forrás: Jeki Gabriella

 

Maga a híres bécsi Hofburghoz közeli Haus-, Hof- und Staatsarchiv már számos történelmi esemény tanúja lehetett. Az intézményt 1749-ben Mária Terézia alapította, akinek szobra az épület bejáratánál fogad minket. A jövőre nézve az uralkodó el akarta kerülni azokat a kellemetlen helyzeteket, amibe az osztrák örökösödési háború kitörése előtt került az öröklési jogát igazoló régi dokumentumok hiányában. Ezzel megvalósult a Habsburg-ház központi archívumának évszázados terve, amelynek a Hofburg birodalmi kancellária szárnyának földszintje adott otthont. Ez maradt a következő másfél évszázadig a levéltár székhelye, amikor is az Államkancellária fennhatósága alá helyezték: Mária Terézia 1762-ben kézzel írt levélben nevezte ki Wenzel von Kaunitz államkancellárt levéltári igazgatónak.

„Az 1867-es kiegyezés után mindkét államra vonatkozóan őriztek itt iratokat, akik azonban nem tudtak egyezségre jutni arról, hogy ki legyen a főhatóság. Végül a közös külügyminiszter személyében találtak egy kompromisszumos megoldást. Kitalálták, hogy építenek egy levéltári épületet, amit a Császári és Királyi Ház- és Külügyminisztérium (a mai Szövetségi Kancellária) mellett emeltek 1899 és 1902 között. Az akkori funkcionális levéltárépület megfelelt a kor legmodernebb műszaki követelményeinek és ma is műemléki védelem alatt áll. Egy legenda szerint nem véletlenül építettek ilyen jellegtelen bejáratot és mellé díszes a lépcsőt: akkoriban ugyanis úgy gondolta az építtető, hogy a levéltár bejárata nem lehet nagyobb a minisztériumi épületnél, „nehogy a magas rangú vendégek eltévesszék azt”. Az Osztrák-Magyar Monarchia 1918-as megszűnésével a háttérbe szorult a kizárólag az állam érdekeit szolgáló levéltár korábban hangsúlyosan titkos jellege, így a világ minden tájáról érkező történelemkutatók előtt kinyitotta a kapuit. A Haus-, Hof- und Staatsarchiv levéltári állományának kronológiai vége ezért 1918” – mesélte dr. Oross András, miközben bejártuk a levéltár épületét, bemutatva két beszédes nagy méretű festményt is: az egyiken Mária Terézia látható a magyar koronával, mellette a magára mutató, első levéltárossal; a másikon pedig az 1904-ben ide látogató Ferenc József osztrák császár és magyar király katonai egyenruhában az őt fogadó levéltárosok gyűrűjében.

I. Ferenc József osztrák császár, magyar és cseh király, az Osztrák–Magyar Monarchia első uralkodójának napirendjét, egyúttal utolsó napját (1916. november 21.) rögzítő dokumentum.
Forrás: Jeki Gabriella

 

A „történelmi” levéltár raktáraiban a nemzetközi előírásoknak megfelelően, 18 foknak és 45 százalékos páratartalomnak kell lennie. Az iratok mellett pecsétek, kéziratok, tervek és térképek is ott rejtőznek a polcokon. Összesen 130 ezer segédkönyvet és iratdobozt, 75 ezer oklevelet, 15 ezer térképet és tervet, valamint mintegy 3 ezer kéziratot őriznek itt. A levéltárban van a Habsburg család és a teljes udvartartás iratanyaga, plusz az állam működése szempontjából kiemelten fontos diplomáciai dokumentumok is. A legrégebbi dokumentum egy adománylevél, amelyet I. (Jámbor) Lajos frank császár adott ki és 816-ból származik. Dr. Oross András az itt őrzött, úgymond kuriózumok között megmutatta többek között a szatmári béke egy példányát, Luther 95 pontját (amiből mindössze három eredeti létezik a világon), vagy éppen Andrássy Gyula gróf személyi aktáját, illetve a vasvári béke eredeti példányát.

Látványos videón az idei Kékszalag

Látványos videón az idei Kékszalag

Kószó András többek között drónok segítségével dokumentálta az eseményt.

Titokzatos maja építményt találtak a föld alatt

Titokzatos maja építményt találtak a föld alatt

A struktúra egy rituális labdapálya alatt található.

Több száz éves üvegedényeket hoztak fel a tengerből

Több száz éves üvegedényeket hoztak fel a tengerből

Egy, az oszmán korra datálható roncs nyugodhat a bulgáriai Burgasz partjainál.

Korlátozzák a görögországi régészeti helyszínek látogatását

Korlátozzák a görögországi régészeti helyszínek látogatását

A szélsőséges hőség miatt a legforróbb órákban nem lesznek nyitva a látványosságok.

Több száz éves hangszereket hoztak fel egy horvátországi hajóroncsból

Több száz éves hangszereket hoztak fel egy horvátországi hajóroncsból

A szakértők szerint világviszonylatban is egyedülálló felfedezésről van szó.

National Geographic 2024. júliusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlapNational Geographic 2024. júliusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket