Lenke, Brigitta, Apollinár2024. július 23., kedd
Kultúra

Lenyűgöző kastély, ahol Ferenc József és Sisi töltötte a nászútját

2023.04.02.Jeki Gabriella
National Geographic Magyarország

Mesébe illő táj, ahol úgy tűnik, mintha az épület a vízen lebegne.

A Schloss Laxenburg főként a „Franzensburgra” utal, a park főépületére, amely nyitva áll a nyilvánosság előtt
Forrás: Jeki Gabriella

Lenyűgöző császári kastély rejtőzik Bécs külvárosában, Laxenburg falu közelében. A Laxenburg-kastély története egészen a 13. századig nyúlik vissza, amelyet a Habsburg uralkodók három fő rezidenciájának egyikeként tartottak fenn; a másik kettő a Hofburg (a téli palota) Bécs belvárosában a Ringstrassén, valamint Schönbrunn (a nyári palota) Bécs 13. kerületében.

A régi laxenburgi kastély 1333-ban került a Habsburgok birtokába, amit már 1388-ban, III. Albrecht herceg uralkodása alatt „Marktgemeinde”, azaz különleges faluként emlegettek egész Ausztriában. Idővel a kastély és a kastélykert nagyobb lett, és vele együtt a település is fejlődött. A császár komoly udvartartást helyezett el itt, és a vendégek között voltak az arisztokrácia legelőkelőbb tagjai. Az eredeti kastélyt Lodovico Burnacini olasz építész bővítette ki a 17. században, amit később neveztek át „kék udvarnak” („Blauer Hof”), ami már 1745-ben épült át rokokó stílusban Mária Terézia osztrák császárné uralkodása idején, és ami mellett számos épület, misztikus barlangok és templomok épültek. Ekkor, a 18. században a korabeli társasági élet meghatározó helyszíneként ismerték: itt tartották a bécsi „Hofburgtheater” színházi előadásait, de mulatságokat, bemutatókat és versenyeket is rendeztek a kastélyban. Mária Terézia a parkot 280 hektárosra bővíttette és angolkertet alakíttatott ki.

A középkori lovagvár másolatára készült kastélyban a a Habsburg-ház történetét ünnepelik
Forrás: Jeki Gabriella

 

„A kastély kétségtelenül Laxenburg szíve, amely az egyik leglenyűgözőbb kastélynak számít Európában. A legismertebb épület viszont a Franzensburg, amit Ferenc József Károly, a Habsburg–Lotaringiai-házból származó osztrák uralkodó főherceg egy középkori lovagvár reprodukciójaként képzelt el egy mesterségesen kialakított szigeten, egy tó közepén. A komoly átalakításokkal és erőfeszítésekkel járó munkálatok 1799-ben kezdődtek, és a monumentális építkezés csak 1835-ben fejeződött be. A Német-római Birodalom utolsó császára és I. Ferenc néven uralkodó magyar és cseh király szívesebben töltötte itt idejét, mint Bécsben, de Laxenburg volt az uralkodó unokaöccseinek, I. Ferenc Józsefnek és testvéreinek a kedvenc vidéki tartózkodási helye is” – ismertük meg a kastély történetét a helyszínen.

Sisi császárné Ferenc József osztrák császárral kötött pompás esküvője után Laxenburgban töltötte nászútját. Beszámolók szerint a magyarok körében igencsak nagy népszerűségnek örvendő császárné szívesen járt végtelennek tűnő lovaglásokra a laxenburgi erdőbe.

A császári család több tagja Laxenburgban született:

  • Habsburg–Lotaringiai Gizella főhercegnő (1856. július 15. Laxenburg, 1932. július 27. München), I. Ferenc József császár és király valamint Erzsébet császárné és királyné második gyermekeként született osztrák főhercegnő, magyar és cseh királyi hercegnő.
  • Habsburg–Lotaringiai Rudolf osztrák–magyar trónörökös (Laxenburg, 1858. augusztus 21., Mayerling, 1889. január 30.), I. Ferenc József császár és király és Erzsébet császárné és királyné egyetlen fia.
  • Habsburg–Lotaringiai Erzsébet Mária főhercegnő (1883. szeptember 2. Laxenburg, 1963. március 16. Bécs), Rudolf osztrák-magyar koronaherceg, trónörökös és Stefánia belga királyi hercegnő leánya.

„Aligha lehet úgy olvasni osztrák történelemről szóló könyvet, hogy ne találnánk benne utalást a Laxenburg kastélyra, ahol a Habsburg család tagjai viszonylagos szabadságot élveztek a szigorú spanyol udvari etikett alól. Mivel azonban csak a császári szobákban volt fűtési lehetőség, ezért a kastélyt csak a melegebb hónapokban használták. Az épület az első világháború idején a császári tanács székhelye volt; ebben az időszakban II. Vilmos császár és III. Ludwig bajor császár, valamint más szövetségesek is meglátogatták Laxenburgot. Az utolsó udvari ünnepséget 1917. novemberében tartották a faluban, amikor Habsburg–Lotaringiai Miksa Jenő főherceg, I. Károly osztrák császár és magyar király egyetlen öccse itt kötött házasságot Franziska Maria Anna zu Hohenlohe-Waldenburg-Schillingsfürst hercegnővel. Az első világháború után azonban felbomlott az Osztrák-Magyar Monarchia és minden Habsburg-birtok állami tulajdonba került. A két háború között az épületeket egyfajta központként használták, amely a háborús áldozatokat segítette, a második világégés alatt pedig egy német harckocsiezred állomásozott itt, amíg 1945-ben a szovjetek ki nem űzték őket. Utóbbiak viszont Ausztria négyhatalmi megszállásának végéig, 1955-ig használták saját céljaikra a kastélyt” – derült ki a kastélyban tett látogatásunk során.

A Schloss Laxenburg egy parkot és több épületet magában foglaló hatalmas komplexum. A kastélypark Európa egyik legszebb angol stílusú kertje 280 hektáron.
Forrás: Jeki Gabriella

 

Laxenburgot 1938-ban tették Bécs részévé, amikor a bécsi tanács érdeklődést mutatott a terület üdülőközpontként való fejlesztése iránt. A császári paloták és kastélyok helyreállítása azonban alacsony prioritást kapott a háború utáni újjáépítések sorában. Az épületek üresen álltak és pusztulásnak indultak, akárcsak a park. Az első helyreállítási projekt 1962-ben kezdődhetett, amely a parki utak és műemlékek rekonstrukcióját jelentette. Egy év múlva, 1963. március 16-án Bécs és Alsó-Lanxenburg tartományok aláírták a laxenburgi kastélyra vonatkozó, együttműködési szerződést, de a kastély és Franzensburg helyreállítása csak 1973-ban kezdődött el.

Ma a laxenburgi kastély egész területe helyi védelem alatt áll és része a „Natura 2000” európai ökológiai hálózatnak. Számos szabadidős létesítményt alakítottak ki: a gyerekeknek egy természetközeli játszóteret építettek, panorámavonat halad el számos látnivaló mellett, de lehetőség van lovaglásra, pónilovaglásra, lovaskocsis utazásra, csónakbérlésre, sportolásra és gasztronómiai élvezetekre. Laxenburgot évente több mint egymillió látogató keresi fel.

Látványos videón az idei Kékszalag

Látványos videón az idei Kékszalag

Kószó András többek között drónok segítségével dokumentálta az eseményt.

Titokzatos maja építményt találtak a föld alatt

Titokzatos maja építményt találtak a föld alatt

A struktúra egy rituális labdapálya alatt található.

Több száz éves üvegedényeket hoztak fel a tengerből

Több száz éves üvegedényeket hoztak fel a tengerből

Egy, az oszmán korra datálható roncs nyugodhat a bulgáriai Burgasz partjainál.

Korlátozzák a görögországi régészeti helyszínek látogatását

Korlátozzák a görögországi régészeti helyszínek látogatását

A szélsőséges hőség miatt a legforróbb órákban nem lesznek nyitva a látványosságok.

Több száz éves hangszereket hoztak fel egy horvátországi hajóroncsból

Több száz éves hangszereket hoztak fel egy horvátországi hajóroncsból

A szakértők szerint világviszonylatban is egyedülálló felfedezésről van szó.

National Geographic 2024. júliusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlapNational Geographic 2024. júliusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket