Antal, Anett2024. június 13., csütörtök
Kultúra

Össznépi szaurusz parádé – eredményhirdetés

2023.04.20.NG
National Geographic Magyarország

A magyar Dinoszaurusz Alapítvány és az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar Őslénytani Tanszékének védnökségével és szakmai támogatásával indult a National Geographic Magyarország pályázatának nyerteseit tesszük közzé.

A szerkesztőséget nagy örömmel töltötte el a sok-sok beérkező pályázat a rajzoktól vízfesték, tűzzománc..

A 16 év alattiak 1055 pályamunkát küldtek be, az idősebbektől pedig 119-et kaptunk.

Nyertesek 16 év alattiak

1. HELYEZETT: Jobbágy Domonkos Bertalan, nyereménye egy egész napos túra az iharkúti lelőhelyen őslénykutatók vezetésével.

Az ifjú alkotó elmondta, hogy a témaválasztásban a dokumentum- és mozifilmek, valamint a mesék inspirálták. „Izgalmasnak tartottam a ragadozókat, ezért választottam a festményemen látható Herrerasaurust. Szeretem a természet zöldes színeit, és az általam elképzelt természeti környezetben helyeztem el ezt az őslényt. Elképzeltem, hogy én a fák, bokrok között figyelem az éppen a zsákmányát kereső dinoszauruszt” – tudtuk meg Jobbágy Domonkos Bertalantól.

Jobbágy Domonkos Bertalan: Lesben című akvarell festménye
Forrás: Jobbágy Domonkos Bertalan/ National Geographic Magyarország

 

2. HELYEZETT: Földesi Luca, nyereménye egy valódi dinoszaurusz-csontlelet Iharkútról.

Az alkotó képét egy ismerős kislány inspirálta, aki sokat tudott a dinókról, kedvence pedig a Stegosaurus volt, a nyári együttlét alatt rengeteg képet néztek meg az állatról.
„A háttérben lévő növényekre, nagymamámék kertjében lévő páfrányok miatt esett a választásom, az réztechnikát pedig rajztanárom ajánlotta” – tudjuk meg Földesi Lucától.

A rézlemezre készült alkotás egy Stegosaurust ábrázol, páfrányok között.
Forrás: Földesi Luca/ National Geographic Magyarország

 

3. HELYEZETT: Nyíri Eszter Viola, nyereménye egy lézernyomtatott dinoszaurusz-figura.

Az őslény alkotója elmondta, hogy rajztanára hívta fel figyelmét a pályázatra, és mivel kedveli a dinókat, otthon neki is látott az „alkatrészek” összegyűjtéséhez.
„Mivel a nagytestű, robusztus dinók a kedvenceim, az Ankylosaurus ihlette alkotásomat, bár belecsempésztem egy kicsit az otthoni minidinómból: leopárdgekkó cuki fejet mintáztam neki, papírtörlő henger adta testének a vázát, páncélja és farokbuzogánya pedig tojástartóból lett” – tudtuk meg Nyíri Eszter Violától.

Forrás: Nyíri Eszter Viola/ National Geographic Magyarország

 

TOVÁBBI HELYEZETTEK: Lipovszky Andor, Szegfű Zalán, Bao JiaYu, Bódor Imola, Manning Yan, Katona Hanna Timea, Li Xu Hang
Nyereményük: egyéves National Geographic Magyarország előfizetés

 

16 év feletti nyertesek

1. HELYEZETT Eötvös Gábor, nyereménye: egész hetes részvétel Iharkúton, a dinoszaurusz-ásatásokon.

Az alkotótól megtudtuk, hogy az akrillal készült képet pár évvel ezelőtt kedvtelésből festette.

Buitreraptor, buitreraptor, gilice
Forrás: Eötvös Gábor/ National Geographic

 

2. HELYEZETT: Zilahi Boglárka, nyereménye: valódi dinoszaurusz-csontlelet Iharkútról

Az alkotóról megtudtuk, hogy mindig is magukkal ragadták a régmúlt állatai, lelkesedése a dinók iránt pedig gyermekkora óta tart, közülük is a tollas lények a kedvencei.
„Madarász vagyok és otthonomat papagájokkal és pintyekkel osztom meg, ezért is döntöttem úgy, hogy egy hazai fajt, a Pneumatoraptort keltem életre. Az alapkoncepcióm az volt, hogy a raptort élő, hihető állatként ábrázoljam. Mivel a Pneumatoraptor maradványai hiányosak, az állat megalkotásához hasonló méretű Dromaeosauridae dinoszauruszokat vettem testalkat referenciának, mint a Saurornitholestes, Velociraptor és Sinornitosaurus.
A Pneumatoraptorom élénk kék fejét a kazuár és a kék arcú mézevő inspirálta, ez a szín az életerejét és rátermettségét mutatja. Arcának ráncait a pulyka- és dögkeselyű adta. Háta zuzmós-mohás zöld színét a kea és zöld küllő ihlette, ami remek rejtőszínt adna az állatnak a mocsaras környezetben. Az összképet kombináltam még egy bóbitával, amit egy Liszt-majmocska inspirálta, amit a Miskolci Állatkertben láttam” – tudtuk meg a műhelytitkokat Zilahi Boglárkától.

 

3. HELYEZETT Majoros Gábor, nyereménye: lézernyomtatott dinoszaurusz-figura

A kép alkotója, társasházuk pincéjében bukkant egy kisebb ládányi rozsdás kulcsra, melyek nem a lomok közé kerültek, hanem egy faliképben éledtek ujjá.
„Gyerekkori vágyam volt, hogy legyen egy saját dinó csontvázam, olyasféle, amilyeneket palába ágyazódva találtak főleg Németországban. Mindig csodáltam például az Ichthyosaurusok tökéletesen megmaradt, sok csontocskából álló csontvázát, amilyent azelőtt a Múzeum körúti Nemzeti Múzeumban lehetett látni, de a kedvenceim a Plesiosaurusok voltak, a bumfordi testükkel és a hosszú nyakukkal” – meséli  a kép készítésének történetét Majoros Gábor.

A Ferrosaurus claviaturalis (fent) szinte csak kulcsokból áll, még tolvajkulcsok is vannak benne. Az alsó csontváz a kulcsok mellett több más műszaki alkatrészt is tartalmaz, ezért lett a neve: Saurichthys mechanicus.
Forrás: Majoros Gábor

 

TOVÁBBI HELYEZETTEK: Dudoma István, Forray Gábor, Szabó Eszter, Matiscsák Tamás, Mónus Kata, Turuczki Balázs, Bombay Bálint
Nyereményük: egyéves National Geographic Magyarország előfizetés


Molnár Moira: Az én sárkánydinóm

ANIMÁCIÓS KÜLÖNDÍJ: Molnár Moira, Kőváry Olivér, Kárai Kristóf Csaba
Nyereményük: egyéves National Geographic Magyarország előfizetés

KÜLÖNDÍJ: Hajtó Annamária, Zacsik Orsolya, Wen Yi Lan, Bartha Csenge, Apáti Balázs
Nyereményük: egy nap Iharkúton a szerkesztőség őslényszakértő munkatársa, Fitos Attila vezetésével

AJÁNDÉKCSOMAG: Varga Kitti 5 éves és Sárközi Sándorné 86 éves pályázónknak,
valamint az Albatrosz Fogyatékkal Élők Nappali Ellátása pályázóinak
Nyereményük tartalma: 10 db National Geographic különszám

Lélegzetelállító tájak és ősi borok várnak ránk a Kaukázus kapujában

Lélegzetelállító tájak és ősi borok várnak ránk a Kaukázus kapujában

Georgia kulturális gyökerei közel 3000 évre nyúlnak vissza, de nem csupán a történelem szerelmeseinek érdemes ellátogatnia a Fekete-tenger keleti partjára.

Házi őrizetben halt meg a magyar Drakula

Házi őrizetben halt meg a magyar Drakula

A legenda szerint Báthori Erzsébet szűz lányok vérében fürödve próbálta megőrizni szépségét.

Több ezer éves kőmaszkot találtak

Több ezer éves kőmaszkot találtak

Az Izraelben feltárt lelet a neolitikum korára datálható.

Ezeréves legendák kelnek életre Marrákesben

Ezeréves legendák kelnek életre Marrákesben

Marokkó szívében, az Atlasz-hegység lábánál fekszik az egykori iszlám főváros, Marrákes. Évente tízmillió turista látogatja, az ország mágikus kulturális központja, amely ma a berber, az arab, az afrikai és a francia hagyományok UNESCO által is elismert olvasztótégelye.

Középkori romokat találtak Veszprémben

Középkori romokat találtak Veszprémben

A szakemberek a város legrégebbi, 10-11. századi épületének maradványait tárták fel.

National Geographic 2024. júniusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket