Zoltán, Szultána2024. június 23., vasárnap
Kultúra

Történelmi érdekességek III. Károly és a brit uralkodók koronázása kapcsán

2023.05.09.NG
National Geographic Magyarország

III. Károly nem kért a régi szentolajból, VII. Eduárd pedig a koronát „utasította el”. A misztikus végzet köve pedig hosszú évek óta tartja lázban a kutatókat.

III. Károly brit király integet a londoni Buckingham-palota erkélyérõl a koronázási ünnepsége után.
Forrás: MTI/AP/Getty Images pool/Leon Neal

 

Újra kevert Szentolaj

Sokan azt gondolták, hogy III. Károly király koronázása szakít majd a legtöbb régi protokollal, és inkább az újítás, mintsem a hagyományok megtartása lesz jelen a ceremónián. Károly és felesége Kamilla királyné valóban változtattak néhány dolgon, ilyen volt például a szentolaj, melyet a felkenéshez használtak. A felkenés azon része a szertartásnak, melyet a résztvevők nem láthatnak, így az uralkodót paraván takarta el, amikor az érsek felkente. Bár évszázadok óta titkok övezik a koronázáson használt szentolaj pontos összetevőit, azt azért tudni lehet, hogy többek között narancsot, rózsát és fahéjat is felhasználnak az elkészítéséhez. Azonban míg a korábbi szentolajhoz cibetolajat, valamint a bálnák beleiből származó ámbrát is belekevertek, addig III. Károly esetében ezeket szigorúan kihagyták, mivel az uralkodó elkötelezett állatvédő. Ezek helyett a király Jeruzsálemben, az Olajfák hegyének ligeteiből betakarított olajbogyókat használtatott fel a szentolaj elkészítéséhez. Így tisztelegve apai nagyanyja, Alíz görög hercegnő előtt, akinek a közeli Mária Magdolna kolostornál található a nyughelye.

A paraván mögött történik III. Károly felkenése a szent olajjal a Westminster székesegyházban.
Forrás: Yui Mok – WPA Pool/Getty Images

 

Két korona

Amikor 1953-ban filmösszefoglaló készült II. Erzsébet koronázásáról, a világ csak fekete-fehérben láthatta a történelmi pillanatot. Így talán kevésbé tűnt fel az embereknek, az a bizonyos koronacsere. De most, hetven évvel később, amikor már csúcsminőségben és élőben követhették figyelemmel az emberek a koronázását, feltűnt, hogy az uralkodó kétféle koronát viselt a szertartás alatt.

Sir Gordon Messenger tábornok, a Tower kormányzója Szent Eduárd angol király XVII. századi koronáját viszi III. Károly brit király koronázási ünnepségén a Westminster-apátságban.
Forrás: MTI/AP pool/Kirsty Wigglesworth

 

Az első maga a Szent Eduárd korona, amelyet a Canterbury érsek helyez fel az uralkodó fejére a westminsteri apátságban a koronázás hivatalos pillanatában. A monarchia központi jelképe, amely 1661-ben készült, Hitvalló Eduárdról kapta a nevét, és több, mint két kilót nyom. A 22 karátos aranyból készült korona 444 drágakövet tartalmaz.

II. Károly volt az első uralkodó, akinek a fejére került a korona, de nem hozzá kapcsolható a legemlékezetesebb történet az ékszert illetően. Amikor 1902-ben VII. Eduárdot megkoronázták, a túlsúlyos király egy műtétből lábadozott. Mivel kifejezetten rossz egészségi állapotban volt, úgy ítélte meg, hogy nem bírja viselni a ceremónia alatt a majdnem két és fél kilós Szent Eduárd koronát, így az ő fejére a történelmi pillanatban a birodalmi korona került.

A birodalmi korona azonban „normális esetben” csak a szertartás végén kerül az uralkodó fejére, lecserélve a Szent Eduárd koronát. Ebben lép ki az apátságból, ezt viseli a körmenetben és a balkonon is. De ezt a koronát viszik a király után a parlament éves megnyitóján is.

Szintén a súlya miatt mondott le a Szent Eduárd koronáról Anna királynő is 1702-ben. Ő a teljes ceremónia alatt a birodalmi koronát viselte.

 

Egy ceremónia tele bakival

Talán a legtöbb kellemetlenség a korábban említett VII. Eduárd koronázásán történt. Már magát a ceremóniát is el kellett halasztani, mivel az uralkodót vakbélgyulladás miatt meg kellett operálni. Amikor végre megrendezhették az eseményt, a király még mindig legyengültnek és kimerültnek tűnt. Ráadásul a szertatáson, miután az érsek letérdelt, hogy hódolatát fejezze ki az uralkodónak, szintén rossz egészségi állapota miatt, nem tudott felállni, és több püspöknek kellett a segítségére sietnie. De rosszul helyezte fel magát a koronát is, amikor pedig az egyik püspök ezt követően megkérdezte, hogy minden rendben van-e, ő fennhangon közölte, hogy menjen el. Zavart okozott az is, amikor a hosszas ceremónia alatt, VII. Eduárd testvére, a 45 éves Beatrix hercegnő véletlenül leejtette a szertartás menetét tartalmazó útmutatót, és az a királyi galériáról egy aranylemezes asztalkára esett, hangos zörejt okozva.

500 éves hagyományt szakított meg III. Károly

Amikor a Canterburyi érsek felolvassa azt a koronázási esküt, amelynek az 1640-es évek óta, kisebb módosításokkal ugyan, de ugyanaz a szövege, akkor a király esküt tesz arra, hogy fenntartja Isten törvényeit, az evangélium kinyilatkoztatásait. Fogadja, hogy fenntartja a protestáns vallást (az Egyesült Királyságban) és megőrzi az angol egyház intézményét. Ez megtörtént III. Károly koronázásán is, mégis van miért a koronázás vallási részéről beszélni.

A május 6-ai szertartáson ugyanis 500 év után először egy katolikus főpásztor is jelen volt. Vincent Nichols bíboros Ferenc pápát képviselte az eseményén, és nem pusztán részt vett a koronázáson, de áldást is adott az új uralkodónak. Nichols, és a vele érkező pápai delegáció többi tagja az elsők, akik az angol reformáció után részt vettek egy brit uralkodó koronázásán. Ennek azonban sokkal fontosabb jelentése volt, pusztán az udvariasságnál. A koronázást ugyanis egy új imával is kiegészítették, melyet III. Károly rögtön azt követően mondott el, hogy letette a fent említett protestáns esküt. Az imában a király azért könyörgött, hogy legyen áldás Isten minden gyermeke számára, függetlenül a felekezeti hovatartozásától és meggyőződéstől. Ez pedig egy erőteljes ökumenikus üzenet.

Ha pedig valami, akkor ez mindenképpen a hagyományoktól való elszakadást jelentette. Bár már 121 évvel ezelőtt, VII. Eduárd koronázására is érkezett pápai delegáció Londonba, ahhoz, hogy a Vatikán és az Egyesült Királyság közti diplomáciai kapcsolat helyreálljon, egészen 1982-ig kellett várni. A radikális változáshoz elengedhetetlen volt a néhai II. Erzsébet királynő fáradhatatlan munkája, akik sokat tett azért, hogy a katolikus hívők és az anglikánok között rendeződjön a viszony.

A Végzet köve

A scone-i kő, vagy ahogyan a köznyelvben ismerik: a Végzet köve, legalább 800-1000 éves. A Skóciából származó kő az 1200-as évek végén került Angliába, miután 1296-ban I. Eduárd angol király magával vitte azt, hogy hódítását szimbolizálja. Bár a 20. században a követ visszaszállították Skóciába, III. Károly májusi koronázására ideiglenes ismét Angliába hozták, hogy betöltse szerepét a ceremónián, hiszen a Végzet kövét hagyományosan a koronázási szék alatt helyezik el az eseményen.

A scone-i követ annyi mítosz övezi, hogy igazi csemege a történelem kedvelőinek. Az egyik legenda szerint története egészen Jákobig vezethető vissza, aki ezen a kövön hajtotta álomra a fejét, amikor a mennyet és a földet összekötő létráról álmodott.

Az összeesküvés hívők szerint, az angolok nem az eredeti követ szerezték meg, csak egy másolatot. Úgy gondolják, hogy a valódi Végzet kövét a scone-i apátságban élő szerzetesek elrejtették, amikor már biztosak voltak benne, hogy az angol király inváziója hozzájuk is elér. Így I. Eduárd igazából egy replikával tért haza.

De 2023-tól újabb információk tartják izgalomban a Végzet kövének megszállott kutatóit. Egy friss vizsgálat rézötvözet nyomait is kimutatta a kövön. Valamint korábban nem felfedezett, római számokat is megfigyeltek rajta. Ma pedig már azt is tudjuk, hogy a Végzet köve a skóciai Perth közelében található, Scone homokkő-formációjából származik. Ezzel pedig kizárható az a pletyka, hogy még Görögországból került volna Skóciába.

Írta: Baranyai Enikő

Sűrű erdő közepén magasodik Csák Máté egykori vára

Sűrű erdő közepén magasodik Csák Máté egykori vára

A festői környezetben fekvő Vöröskő vára belső tereivel is elkápráztatja a látogatókat.

Több száz éves női lábbelit találtak Veszprémben

Több száz éves női lábbelit találtak Veszprémben

A kutatók a 17. századi papucs mellett egy csipkedíszes selyemruhát is felfedeztek.

A haikuk tükrözik a rovarokhoz fűződő viszonyunkat

A haikuk tükrözik a rovarokhoz fűződő viszonyunkat

A japán versekben említett rovarok közt legtöbbször a lepkék, méhek, tücskök, szentjánosbogarak szerepeltek.

Elveszett város nyomaira bukkantak egy szigeten

Elveszett város nyomaira bukkantak egy szigeten

A szakértők úgy vélik, hogy a maradványok a régóta keresett Tu'amtól származnak.

Ókori kincset rejtett a lerombolt épület

Ókori kincset rejtett a lerombolt épület

A kutatók olyan érmékre bukkantak, amelyeket egy 1700 évvel ezelőtti zsidó felkelés során rejthettek el.

National Geographic 2024. júniusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket