Jenő, Henrik2024. július 13., szombat
Kultúra

Szauruszok ihlette történet

2023.06.20.NG
National Geographic Magyarország

Török Zsuzsanna, a sándorfalvi iskola művészettanára diákjainak rajzai alapján írt egy kis történetet a dinoszauruszok koráról és egyik képviselőjükről, Reményről.

Forrás: Vízvári Alíz

 

– Segíts, kérlek! – hallotta meg Alíz a kétségbeesett hangot. A lány ekkor, meséinek kedvenc állatát, Reményt pillantotta meg. A remény lila színében tündökölt, és fontos küldetéssel érkezett meg az emberek világába. Időutazóként jött a dinoszauruszok korából, mert látta, hogy szörnyűség fog történni a társaival. A segítség reményében kereste meg az embereket.

Alíz sokat tudott ezekről az állatokról, olvasott a kihalásukról is. Sejtette, hogy a régmúlt eseményeit már nem tudja megváltoztatni. Sok természeti katasztrófa történt már a Földön. Rengeteg állatfaj kihalt, és mára mára sokukról nem is tudunk. A sárkányok mégis elevenen élnek bennünk, mert ott vannak a meséinkben, hol a gonosz, hol pedig a jó megtestesítőjeként. Remény azonban szomorúan rázta meg a fejét.

– Ott vagyunk a könyvekben, de minek? El fognak felejteni minket, mert a könyvek végleg bezáródnak. És csak annyi marad meg az emberek képzeletében, hogy gonoszok vagyunk. Pedig…

– De Remény, ott vannak a filmek! Vagy a tudósok által kiásott fosszíliák. A maradványokból ma már élethűen tudunk rekonstruálni, bármilyen valaha élt ősállatot!

– Valóban? És azt is tudjátok, hogy miként éreztek és gondolkodtak ezek az állatok?

A lány szomorúan rázta meg a fejét. Ám abban a pillanatban remek ötlete támadt. Ha a dinókat ki tudnánk menekíteni a földi pokolból, akkor megmenekülhetnének. Tudta, hogy a barátja holografikus formában szokott az időben közlekedni. Ezzel az eszközzel a többi állatot is ide lehetne hozni a mi világunkba. Tervét elmesélte Reménynek.

– Ha idehoznád a testvéreimet, az csak pillanatnyi állapot lenne. Olyan az egész, mint a szappanbuborék. Egy idő után szétpattanna a holografikus gömb és eltűnnének az ide transzportált állatok.

Alíz belátta, hogy az állatnak igaza van. De most már azt is tudta, hogy van más módja is a dinók fennmaradásának. És azon nyomban el kezdte mesélni a tervét Reménynek.

– Kedves Remény, rosszul gondolod! Az élet soha sem volt örök. Születünk, és amikor eljön az ideje, itt hagyjuk ezt a világot. Gondolj bele! Hol lennénk mára mi, a ti áldozatotok nélkül? Valószínűleg sehol. Ami akkor történt az fontos volt, a földi élet szempontjából. Van az örök életnek másik módja is. Én már ki is találtam a mikéntjét.

– Nos, akkor mesélj a tervedről – válaszolt Remény, reménykedve.

– Elmegyünk a gyerekekkel a világodba és megismerkedünk veletek a lehető legalaposabban, majd készítünk rólatok egy ismeretterjesztő kiadványt. Szigorúan gyermekszemmel, olyan szempontok alapján megírva, amit mi gyerekek is megértünk. Ebben a küldetésben fontos szereped lesz, hisz el kell, hogy vigyél minket a világotokba. Én összegyűjtöm a vállalkozó kedvű, dinókat szerető gyerekeket az útra, te addig készítsd elő az időgépedet.

A toborzás nem volt nehéz feladat. Csupa olyan gyerek jelentkezett, aki szereti az állatokat, nem ijed meg, és vállalja az időutazást, hogy tüzetesen megismerjen közülük néhányat, és valósághűen megörökítse.

Remény előkészítette az időgépét és útjára indult a nagy kaland.

A gyerekek csapatokba rendeződve, különböző feladatok alapján tanulmányozták az állatokat. Megfigyeléseikről rajzokat készítettek. Fogadjátok ezeket, sok szeretettel! Íme, a történet:

Az első csapat tudta, hogy csodás állatokat fognak látni. És úgy is lett. Bianka vörösnek látta, Laci természetes zöldekkel színezte az állatát. Enikő ősmadara pedig ilyen lehetett. Ott a középső képen még történik másvalami is. Vajon miért viaskodnak azok az ősmadarak?

Forrás: Vetró Bianka (balra), Pálinkó László (középen), Ördög Enikő (jobbra)

Anna a születés izgalmas pillanatát örökítette meg. Vajon milyen szándékai lehetnek az őket figyelő állatnak? Zita kockás mintával vidította fel az állat testét. És azok a zöld kis ősbogarak, hogy mekkorára nőttek! Alexa a lehető legegyszerűbben ábrázolta állatát, akit nagyon izgatta, hogy mire készül ott az a bizonyos vulkán. Csak nem kitörni?

Forrás: Birkás Anna (balra), Terhes Zita (középen), Sztojcsovics Alexa (jobbra)

 

A második csapatban Kinga, Diána, Gábor és Rebeka zöld óriásai, igyekeztek környezetükbe minél jobban elbújni. Létfontosságú volt ez a tulajdonság számukra. Bár Gábor dinójának célszerűbb lett volna, egy mintásabb és lilásabb ruha. Szerintetek melyik állatnak sikerült a legjobban a rejtőzködés?

Forrás: Ungi Gábor (balra fent), Szécsi Rebeka (jobbra fent), Lőrincz Kinga (balra lent), Nagy-Jójárt Diána (jobbra lent)

 

Harmadik csapatban, Lara, Alisa, Marcell és Olivér, arra volt kíváncsi, hogy milyen környezetben élnek ezek az állatok. Ilyen csodaszép helyeken örökítették meg a dinóikat. Csupa olyan ősnövényt láttak, amely ma már nem is létezik.

Forrás: Savanya Olivér (balra fent), Zsikó Alisa (jobbra fent), Perneki Lara (balra lent), Zákány Marcell (jobbra lent)

 

Katának, Lucának, Ricsinek és Ádámnak, a negyedik csapat tagjainak, szerencséje volt. Még idejében sikerült rátalálniuk ennek a csodálatos paradicsomi lét utolsó pillanataira, ahol még békében éltek az állatok egymás mellett.

Forrás: Szabó Kata (balra fent), Répásai Luca (jobbra fent), Tóth Ádám (balra lent, Zsikó Richárd (jobbra lent)

 

Az ötödik csapat megfigyelte, hogy az állatok veszekedtek is egymással. Kiara anyaállata veszetten óvta a kölykeit. Hannáé mérgében, még tüzet is okádott. Jancsié meg amennyire kék volt, pont annyira haragos. Áron állata pedig, hatalmas barnaságával parancsolt tekintélyt a többiek között.

Forrás: Petrács Áron (balra fent), Sztojcsovics Hanna (jobbra fent), Stumpf Kiara (balra lent), Szögi János (jobbra lent)

 

Vikiék csapatának csodaszép állatokhoz volt szerencséjük. Hittétek volna, hogy ilyen színpompa is létezett akkoriban? A lány pont egy csodálatos pöttyösbe botlott bele. Ernő kockását, talán a képzelete színezte ki, de tüskéi megmenthették a ráleselkedő veszélytől. Laci állatának szépsége pedig, minden képzeletet felülmúlt. És Blanka skorpió-szaurusza vajon mekkora lehetett a valóságban? Nagy bátorság kellett a közelébe férkőzni.

Forrás: Szurovecz Ernő (balra fent), Szabó Blanka (jobbra fent), Csányi László (balra lent), Gyarmati Viktória (jobbra lent)

 

Hetedik csapat sem maradt el a többiek mögött. Sok szép állatot láttak. Pompás bundájuk segítette őket abban, hogy a környezetükbe beleolvadhassanak. Alexa kockása, Laura virágmintása, Csenge dinójának tökéletessége, ámulatba ejtett mindenkit.  Kamilla sárkányához foghatót pedig, azóta se látott ember fia.

Forrás: Babály Kamilla (balra fent), Kocsis Laura (jobbra fent), Horváth Alexa (balra lent), Sütő Csenge (jobbra lent)

 

A dinók nagyon szeretik a kicsinyeiket. Ilyen állatokat látogatott meg Alexa, Jázmin, Dani és Trixi a nyolcadik csapatban. Épp a kis utódok születését pillanthatták meg a gyerekek. Vajon létezhettek ilyen csodálatos külsőben is, mint ahogy a gyerekek ábrázolták őket?

Forrás: Szilvási Dániel (balra fent), Budai Jázmin (jobbra fent), Csikos Alexa (balra lent), Mrena Beatrix (jobbra lent)

 

A kilencedik csapat számára nem tartott sokáig ez az idilli állapot. Történt, egy olyan végzetes dolog, ami hatással volt a további életükre. Kétségbeesetten próbálták óvni szüleik a picinyeiket. A megfigyelő gyerekek pedig segíteni szerettek volna, de nem tudtak. Vanessza, Noel, Gergő és Bálint tudósított rajzával a kétségbeejtő helyzetükről.

Forrás: Répási Gergő (balra fent), Bodó-Gonda Bálint (jobbra lent) Lele Noel (jobbra fent), Horváth Vanessza (balra lent),

 

Pontosan mi történhetett? A tizedik csapat próbálta ezt kideríteni. Máté látott vulkánkitöréseket. Anna meteorbecsapódást figyelt meg, Nenszi pedig, a végig süvöltő forró szelet érezte a bőrén.

Forrás: Kenyeres Anna (balra), Sági Nenszi (középen), Bodó-Gonda Máté (jobbra)

 

A legveszedelmesebb feladatra azok vállalkoztak, akik az utolsó pillanatokat akarták megörökíteni. Ilyen merész volt Krisztián. Anna még azt is látta, ahogy a dinó bébi ott hagyja az utolsó lábnyomait. Lili állata a végsőkig próbálta tartani magát. Marcell sárkánya is rettenetesen szenvedett, bömbölését nagyon rossz volt hallgatni. A tizenegyes csapat ilyen szívszorító képeket készített az eseményekről.

Forrás: szigeti Lili (balra fent), Nagy Krisztián jobbra fent), Czeglédi Anna (balra lent), Kaholek Marcell (jobbra lent)

 

Voltak gyerekek, akik végignézték az állatok utolsó pillanatait. Edina, Dóri, Janka, nagyon szeretett volna segíteni rajtuk, de már nem tudott. Mindegyik mama a bébijét mentette volna ki a nagy forróságból. Az állatok a bajban, igyekeztek a kicsinyeiket védelmezni. Sajnos egyre kevesebb eséllyel. Hunor még hallotta óriás dinójának utolsó üvöltését. Drámai helyzetet élt át a tizenhármas csapat.

Forrás: Majzik Janka (balra fent), Répási Dóra (jobbra fent), Móra Edina (balra lent), Farkas Hunor (jobbra lent)

 

Krisztina akkor érkezett meg, amikor a katasztrófa épp elkezdődött. A becsapódás előtti eseményeket figyelhette meg éppen. Juli nem is sejtette, hogy az idilli jelenetek egy szempillantás alatt rémálommá változhatnak. Mind a két pillanatot megörökítette. Luca a következőt látta: a kis bébit anyja mentené, csak nem tudja, hogy hova, mert a tüzes áradat mindent magával ragadt.

Forrás: Klimek Júlia (mindkét kép fent), Zámbó Krisztina (balra lent), Gémes Luca (jobbra lent)

 

Volt egy szép világ, ahol az állatok békében éltek egymással. Majd történt egy katasztrófa, ami végzetes lett számukra. Az utolsó csapat tagjai, Botond, Adél, Olivér, Péter, Konor és Csenge elgondolkodtak. Miért kellett ezeknek az állatoknak elpusztulniuk? És ha nem történik meg mindez, milyen lenne ma világunk?

Forrás: Vígh Botond (balra fent), Kocsis adél (lent)Tsereteli Konor (jobbra fent),

Forrás: Kopasz Csenge (balra fent), Sáringer Olivér (jobbra fent), Tóth Péter (lent)

 

Alíz ezekre a gondolatokra ébredt. Reményt nem látta sehol, tehát csak álmodta az egészet. Pedig olyan valóságosnak tűnt minden. Elhatározta, hogy elmeséli álmát a barátainak, majd elképzelik és lerajzolják ezeket a csodálatos lényeket. Így is tettek. Az ő rajzaikat láthatod e történetben.

Mert amíg gondolunk rájuk, elképzeljük őket, addig velünk maradnak, és Remény is megnyugodhat. Emlékezetünkben örökké élni fognak ezek az állatok.

Írta: Török Zsuzsanna

Rajzokat készítették: Sándorfalvi Pallavicini Sándor Általános Iskola és a Sándorfalvi Térségi Alapfokú Művészeti Iskola tanulói

Többezres túlerővel szemben védték a várat a hős magyarok

Többezres túlerővel szemben védték a várat a hős magyarok

A védők néhány napig tartották a várat a törökökkel szemben, végül hősi halált haltak.

Több tízezer éves barlangrajzok árulkodnak az emberi képzelőerőről

Több tízezer éves barlangrajzok árulkodnak az emberi képzelőerőről

Szakértők egy csoportja az elbeszélő művészet legkorábbi bizonyítékaira bukkanhatott.

Eltűnt a legendás, kőbe szúrt kard Franciaországból

Eltűnt a legendás, kőbe szúrt kard Franciaországból

A hagyomány úgy tartja, hogy a fegyver a híres Roland lovagé volt.

Egy sas szemszögéből csodálhatjuk meg a több száz évvel ezelőtti magyar tájat

Egy sas szemszögéből csodálhatjuk meg a több száz évvel ezelőtti magyar tájat

A videón a simontornyai vár és az azt körülvevő környezet rekonstrukciója látható.

Elárverezték Napóleon pisztolyait

Elárverezték Napóleon pisztolyait

Átszámítva több száz millió forintot fizettek a fegyverekért.

National Geographic 2024. júliusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlapNational Geographic 2024. júliusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket