Móric, Tamás2023. szeptember 22., péntek
Kultúra

Az óceánon túl európai őrültségnek tartották

2023.06.23.NG
National Geographic Magyarország

1925. június 23-án született John Adrian Shepherd-Barron, az első bankjegykiadó automata, a mai ATM elődjének feltalálója.

Reg Vaeney színész az első bankjegykiadó automata átadásán Londonban, 1967. június 27-én.
Forrás: Tom King/Mirrorpix/Getty Images

 

 

Az akkor még a Brit Birodalomhoz tartozó indiai Shillongban született. Apja jó nevű skót mérnök, anyja párosban wimbledoni bajnok teniszező volt. Neves iskolákban tanult, egyetemre Edinburghban és a cambridge-i Trinity College-ba járt, közgazdaságtani és jogi tanulmányait a második világháború miatt nem fejezhette be, a háborúban ejtőernyősként szolgált.

Az 1950-es évek elején a pénzjegynyomtatással, pénznyomdagépek gyártásával foglalkozó De La Rue cégnél helyezkedett el, ő építette ki a vállalat észak-amerikai divízióját, részvényesi igazolások nyomtatására szerződött a New York-i tőzsdével. Vegyesvállalatot hozott létre a Wells Fargo céggel, megalapította Nagy-Britannia első páncélozott autós pénzszállító cégét, a Security Expresst, amelynek elnöke lett.

Amikor a De La Rue piaci szerepének megerősítése érdekében 1964-ben létrehozta automatizálás fejlesztési üzletágát, annak vezetésével az ügyesen tárgyaló, kreatív Shepherd-Barront bízták meg. A legenda szerint a sokat dolgozó férfi egy nap késve érkezett bankjához és nem sikerült pénzt felvennie. Még este, a fürdőkádban is ezen bosszankodott, amikor a megoldás isteni szikrája kipattant a fejéből: ha az automaták csokoládét meg üdítőt képesek kiadni, miért ne lehetne belőlük bankjegyeket is felvenni?

Shepherd-Barron elkezdte törni a fejét egy emberi közreműködés nélkül, a nap 24 órájában bankjegykiadásra képes masinán. Az ötlet megvalósításán hamarosan egy egész csapat dolgozott. Az új szolgáltatás bevezetésére az akkor legjobban automatizált brit pénzintézetet, a Barclays Bankot szemelték ki. Visszaemlékezése szerint a bank egyik vezetőjével egy pohár gin mellett másfél óra alatt nyélbe ütötték az üzletet, így született meg a DACS (De La Rue Automatic Cash System) automata, amelyet a Barclays üzemeltetett.

A világ első bankjegy-automatáját 1967. június 27-én Észak-Londonban, a Barclays enfieldi fiókja előtt helyezték üzembe. Az első, történelmi tranzakciót Reg Varney komikus, A buszon című filmvígjáték-sorozat későbbi sztárja indította el. Az automata csekkel működött, és alkalmanként csupán 10 fontot adott ki, amiből akkoriban még egy görbe hétvégére is futotta.

A DACS-nak nem volt online kapcsolata a bankkal, csak csereügyletet bonyolított, a csekk bedobására kiadta a pénzt. A bankpénztáros által kiállított utalványt a gépi olvashatóság és a biztonság érdekében a már bevált enyhén radioaktív C14-es radiokarbon csíkkal jelölték meg, s a pénzfelvételhez a számlatulajdonosnak az azonosításhoz szükséges PIN (Personal Identification Number – személyi azonosító szám) kódot is be kellett ütnie. (A PIN kifejlesztése a skót James Goodfellow nevéhez fűződik, aki maga is feltalált egy bankjegykiadó automatát.) A legenda szerint Shepherd-Barron katonai azonosítója mintájára eredetileg hatjegyű PIN-számra gondolt, de felesége – aki egy bankigazgató lánya volt – azt mondta, ő négynél több számot nem tud megjegyezni. Hála a hölgynek, ez utóbbi vált általánossá, elég csak négy számra emlékeznünk. A négy számjegynek a felhasználók mellett a hackerek is örülnek, mert a kód feltöréséhez csupán 10 ezer kombinációval kell megpróbálkozniuk, hat számjegy esetén ez már egymillió variációt jelentene.

Az újdonságtól berzenkedőkben az is felvetődött, hogy a radiokarbon csík egészségkárosodást okozhat, de a jó humorú feltaláló a kedvükért kiszámolta, hogy ahhoz bizony 136 ezer karboncsíkos papírt kellene megenniük. Ötletét az Egyesült Államokba és Japánba is elvitte, de nem járt sikerrel. Egy Miamiban tartott bankárkonferencián egyenesen „európai őrültségnek” nevezték elképzelését, miközben már Amerikában is dolgoztak a pénzkiadó automata megvalósításán. Japánban maguk kezdték gyártani a berendezéseket, igaz, hét évig legalább jogdíjat fizettek.

A bankautomata kifejlesztésével egyidejűleg többen is próbálkoztak, az elsőség kérdése csak 1993-ban dőlt el, John Shepherd-Barron ekkor vonulhatott be az első működő bankautomata feltalálójaként a technikatörténetbe. A De La Rue azonban nem védette le a találmányt, így a feltalálónak az anyagi haszon helyett a dicsőséggel és a 2005-ben neki ítélt Brit Birodalom Rendje tiszti fokozatával (OBE) kellett megelégednie. Goodfellow, aki fél évszázad alatt mindössze 15 dollárt kapott találmányáért, egy évvel később kapta meg ugyanezt az elismerést.

Az első bankautomatának, a lyuknak a falban (The Hole in the Wall) még csodájára jártak, de ma már hárommilliónál is több van belőle a világon. Nem kell zavarba jönnünk, ha mínusz 40 fokban a 4693 méteres pakisztáni Khunjerab-hágón, a norvég Spitzbergákon vagy éppen a Déli-sarkon, a McMurdo kutatóállomáson szeretnénk hirtelen készpénzhez jutni. Az ATM-automaták még sokáig a mindennapi életünk részei lesznek, bár a készpénzmentes fizetés térnyerése piaci jelentőségüket fokozatosan háttérbe szorítja. Shepherd-Barron már egy 2007-es interjújában azt jósolta, hogy a készpénzes fizetést 3-5 éven belül szinte teljesen felváltja a kártyás és mobiltelefonos vásárlás.

A feltaláló 1979-1985 között a De La Rue észak-amerikai igazgatójaként dolgozott. Nyugdíjba vonulása után feleségével egy Portmahomack nevű észak-skóciai halászfaluba vonultak vissza, ahol vadászattal, horgászattal és lazactenyésztéssel töltötte az idejét. 82 évesen még egy gyilkos bálnák hangját utánzó masinát is szerkesztett, hogy elijessze a lazacfarmját fosztogató fókákat. Ez a találmánya nem működött olyan jól, mint az ATM: a fókáknak tetszett, amit hallottak, és még többen gyűltek össze.

John Shepherd-Barron 2010. május 15-én, 84 éves korában hunyt el a skóciai Invernessben.

Forrás: MTVA Sajtóadatbankja

Ókori földrengés áldozatára bukkantak

Ókori földrengés áldozatára bukkantak

Az elhunyt az elit tagja lehetett, és egy erődben érte a halál.

Foglalkozási ártalom volt a boszorkányság

Foglalkozási ártalom volt a boszorkányság

A modern kori Angliában a nők munkakörülményei, feladatai hozzájárultak ahhoz, hogy boszorkánysággal vádolják meg őket.

A sarkvidékre is elért az európai vikingek keze

A sarkvidékre is elért az európai vikingek keze

Szakértők egy csoportja olyan agancstöredékeket vizsgált, amelyek a kiterjedt viking kereskedelmi kapcsolatokról árulkodnak.

National Geographic Magyarország – 20

National Geographic Magyarország – 20

A National Geographic Magyarország idén lett 20 éves. A kerek évforduló alkalmából a World Press Photo kísérőkiállításán, a Nemzeti Múzeumban vonultatja föl a magazin két évtizedének legizgalmasabb és legszebb magyar anyagait.

Szépen faragott középkori műalkotást találtak

Szépen faragott középkori műalkotást találtak

A skóciai Glasgow-ban feltárt kövön egy harcos képe látható.

National Geographic 2023. augusztusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket