Valter, Irma2024. július 16., kedd
Kultúra

Buddha nyomában Dambulla barlangtemplomainál

2023.06.25.Balogh Boglárka
National Geographic Magyarország

Srí Lanka szigetének kétezer éves, az UNESCO világörökséghez tartozó barlangtemplomait Valagamba király építette meg hálája jeléül ott, ahol 14 éven át száműzetésben kellett élnie.

Forrás: Balogh Boglárka

 

 

 

Dambulla erdejében először a varjak tűnnek fel. Ahogy megállunk a sziklába vésett barlangszentély-együtteshez vezető lépcsősor lábánál, a madarak szinte elsötétítik az eget.
A szemtelen majmok most riadtan rikácsolnak, és hatalmasat lendülnek egyik fáról a másikra, azt is elfelejtetik, hogy banánt kellene lopni a helyi árusoktól.

Forrás: Balogh Boglárka

Rajtunk kívül egy lélek sincs a pénztárban, a kitett tábla szerint a jegyszedőt fel kell hívni, ha meg akarjuk mászni a síkságból 160 méter magasságba emelkedő sziklafalat, amelybe öt jelentősebb, és számos kisebb barlangszentélyt alakítottak ki az évszázadok folyamán.

Forrás: Balogh Boglárka

Srí Lankára 30 napra érkeztünk, hogy tuktukot vezetve járjuk körbe a szigetet.
A bérlést bonyolító, helyi fiatalokból álló vállalkozás célja, hogy ezzel segítse a Srí Lanka-i, alacsony jövedelmű családokat, a járműveket ugyanis nem megvásárolták, hanem háromszáz tulajdonostól kölcsönzik/kölcsönözzük.
Velünk egy időben, a 1,5 millió tuktuk mellett, kb. 80 kölcsönzött is „szeli” az országot, közös WhatsApp csoportban oszthatjuk meg a tapasztalatainkat, és azt, ki mit látott, melyik útszakasz a legjobb, vagy épp legjáratlanabb.
40 km/h a maximális sebességünk, a hét hónapja tartó benzinhiány miatt pedig heti 15 liter benzint tankolhatunk.

Srí Lanka legnagyobb városából, Colombóból 4,5 óra alatt tesszük meg Dambullába a 131 kilométeres távot a mellékutakon. Hol kisvárosok, hol falvak, hol pálmafák közt haladunk, mindenki mosolyogva integet, amikor meglátnak minket.

Naplemente Dambullában
Forrás: Balogh Boglárka

Érzem a csípős curry illatát a levegőben, pálmafák levelei susognak a  szélben, és amikor felmászunk Dambullában a szállásadónkkal a titkos naplemente helyre, elmosolyodom. Azonnal beleszeretek az egykori fűszerszigetbe, és megértem, miért hívják szingalézül „fénylő országnak” a helyiek.

A könnycsepp alakú sziget, korábbi nevén Ceylon Magyarországnak mindössze kétharmada, 2500 éves történelme, buja növényzete, csodaszép tengerpartjai, gazdag kultúrája évről-évre egyre több látogatót vonz. Ezek közé tartozik sziklatemplomaival Dambulla is.

Bár a többségében szingalézek lakta ország egy része portugál és holland uralom alatt is állt, majd brit gyarmat volt egészen 1948-ig, a folytonos háborúskodás ellenére sikerült megóvnia különleges templomait és művészi alkotásait.

A gránitszikla szentélyeit Valagamba király építtette hálája jeléül.
Forrás: Balogh Boglárka

Felmászva a meredek lépcsőkön a templomok felé, majmok követnek minket. Hatalmas fák gyökerei ölelik körbe a köveket. Félúton egy asszony lila vízililiomokat árul, 200 forintnyi rúpiáért ad egy csokrot azzal, hogy tegyem a virágokat Buddha lába elé felajánlásként.

Felérve a tetőn zászlók lobognak a szélben, lehúzzuk a cipőnket, és átlépve a kaput megérkezünk a komplexumhoz, amelynek udvarán egy buddhista sztúpa valamint az elengedhetetlen bódhifa vagyis szent füge áll, amely alatt ülve jutott el Buddha a bódhi, a megvilágosodás állapotába.
A sziklafal alatti hosszú hasadék szentélyeiben mintegy 150 kisebb-nagyobb ülő, álló, valamint egy 14 méteres, fekvő Buddha várja évszázadok óta türelemmel az ide zarándoklót.

Dambulla barlangtemplomai az ún. kulturális háromszögben helyezkednek el, alapítójuk Valagamba király volt, aki i.e. 103-ban lépett trónra, ám uralkodásának már az első évében menekülni kényszerült székhelyéről, Anuradhapurából a hét tamil vezér támadása elől.

Valagamba végül itt, a buddhista szerzetesek lakta barlangokban lelt menedékre. Száműzetése 14 évig tartott, majd amikor katonái segítségével sikerült kiűznie a tamilokat, és szeretett fővárosába visszatérhetett, fogadalmának megfelelően az egykori búvóhelyén megépítette a szentélyeket.

A király halála után az utódai gondoskodtak arról, hogy a festményeket a gyakori tamil támadások után helyreállítsák. A barlangok feletti sziklafalra vésett felirat szerint a 12. század végén Nisszankamalla uralkodó volt az, aki újjáépítette az addigra igencsak megrongálódott templomegyüttest.

Az első szentély 15 méteres Buddhája a nirvána állapotában.
Forrás: Balogh Boglárka

Dambulla évszázadok óta szimbolikus hely, és egyben fontos buddhista zarándoklat is. Az első szentélyben, az ún. Istenkirálybarlangban összesen hat Buddha-szobrot állítottak, leghíresebb közülük a Buddhát a nirvánában (vagyis fekve, ami Buddha halálára utal) ábrázoló, 14 méteres alkotás. Egy hófehér ruhába öltözött hívő letérdel a szikla előtt, ugyanolyan lila liliomokat szorongat, mint én. Egyet kivesz közülük, fejéhez majd szájához érinti, és leteszi a többi közé Buddha lába elé. Követem a példáját én is.

A második barlang 50 méter hosszú.
Forrás: Balogh Boglárka

Kilépve a fényre, átsétálok a második szentélyhez. Az öt barlang közül ez a legérdekesebb és legnagyobb méretű. A Maharádzsa Vihara 50 méter hosszú, és a 2. században épült.
Ahogy belépek a keskeny faajtón, felnézek a tompán megvilágított falakra, mintha egy gazdagon festett kelme hullámozna a fejem felett. Ameddig a szem ellát, a sziklát Buddha életének káprázatos jelenetei borítják.
A falfestmények között ott van a Mára Paradzsaja, amely azt meséli el, hogyan győzi le Buddha Mára démont és seregeit. A buddhista kozmológiában ugyanis Mára testesíti meg az ártó ösztönzéseket és a spirituális élet halálát.
A legenda szerint Márának leányai is születtek, Tanhá, a sóvárgás, Arati az unalom és Rága, az érzékiség, akik nem egyszer megpróbálták letéríteni Buddhát a megvilágosodás felé vezető útról, ám a szent életű férfi mindig ellenállt. Ez a mitikus jelenet is megelevenedik a sziklákon.
Elfordulok a sziklafestményektől, hogy a fal alján futó elefántos frízt közelebbről is megnézzem: mindegyikük különböző.

A második templom
Forrás: Balogh Boglárka

A barlangot egyébként több mint hetven, Buddhát ábrázoló szobor veszi körbe, egy részüket magából a sziklából faragták ki, míg mások újabb keletű, gipszből készült alkotások.

A templom másik különlegessége, hogy a hegyből folytonosan víz csöpög alá, amit egy méretes cserépedényben fognak fel. A titokzatos forrás még az aszályos hónapok alatt sem apad el.

Forrás: Balogh Boglárka

A második szentélyt magam mögött hagyva, egy tavacska mellett haladok el, amiben lótuszok nőnek. Épp egy majom hintázik a kövek között, addig mesterkedik, míg végül sikerül leszakítania egy virágot. A harmadik szentélyben egy lélek sincs. A Buddha-szobrok egy részét itt is tömör kőből faragták, ám a falfestmények már a 18. századból valók. Jellegzetessége az ezeregy, ugyancsak Buddhát ábrázoló, egyforma sziklafestmény.

A másik két barlang olyan kicsi, hogy csupán egyetlen ember fér el benne.
Mikor körbejártam mindet, egy buddhista pap int magához. Kicsit tétovázom, de odasétálok hozzá. Egy fehér, sodort madzagot vesz elő, majd imákat mormolva a kezemre tekeri.

Fotósok kedvenc helye a kékre festett kisváros

Fotósok kedvenc helye a kékre festett kisváros

A marokkói Sefsávenben (Chefchaouen) az a legenda járja, hogy a sötétség leple alatt a helyi asszonyok párban összeállnak, hogy titokban újra kékre fessék az utcákat és a házakat, így tartva fenn azt a nagyjából ötszáz éves hagyományt, amely a város hírnevét adta, és amely látogatók tízezreit csalogatja évente a csak Kék Gyöngyként emlegetett különleges település falai közé.

Többezres túlerővel szemben védték a várat a hős magyarok

Többezres túlerővel szemben védték a várat a hős magyarok

A védők néhány napig tartották a várat a törökökkel szemben, végül hősi halált haltak.

Több tízezer éves barlangrajzok árulkodnak az emberi képzelőerőről

Több tízezer éves barlangrajzok árulkodnak az emberi képzelőerőről

Szakértők egy csoportja az elbeszélő művészet legkorábbi bizonyítékaira bukkanhatott.

Eltűnt a legendás, kőbe szúrt kard Franciaországból

Eltűnt a legendás, kőbe szúrt kard Franciaországból

A hagyomány úgy tartja, hogy a fegyver a híres Roland lovagé volt.

Egy sas szemszögéből csodálhatjuk meg a több száz évvel ezelőtti magyar tájat

Egy sas szemszögéből csodálhatjuk meg a több száz évvel ezelőtti magyar tájat

A videón a simontornyai vár és az azt körülvevő környezet rekonstrukciója látható.

National Geographic 2024. júliusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlapNational Geographic 2024. júliusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket