Tekla, Líviusz, Ila, Nara2023. szeptember 23., szombat
Kultúra

Ősi luxuspalota az Oroszlánszikla tetején

2023.07.02.Balogh Boglárka
National Geographic Magyarország

Évezredes öntözési technika, művészien megtervezett vízi kertek, és egy apjától a trónt erőszakkal elvevő fiú városa: ez Szigirija, a 200 méter magas gránittömb tetején épült erődítmény.

Forrás: Balogh Boglárka

 

Még nem kel fel a nap, amikor 5:30-kor már az Oroszlánszikla parkolójában leállítjuk a tuktukot. A homályban egy makákó család kergetőzik a fejünk felett, a hőmérséklet 25 Celsius-fok fölé kúszott, a levegő párás, ragadós, csak a fügefák közt jár némi szellő. Megvesszük a 30 dolláros jegyünket, és elindulunk a vörös földúton a lépcsők felé. Bár az 1500 éves kertet, amelyen keresztül az 5. század nemesei a palotához sétáltak, különleges fák és sziklatömbök tarkítják, nem tudtom levenni a szememet a távolban magányosan kiemelkedő monolitról.

Vaslépcsők visznek föl az Oroszlánszila tetejére.
Forrás: Balogh Boglárka

Szigirija, a sziklaerőd és egykori királyi palota, Srí Lanka egyik legnépszerűbb és legismertebb látnivalója, amely 2019-ben több mint egymillió embert vonzott. De ezen a csendes kora reggelen mindössze egy franciákból álló fiatal csapat és mi érkeztünk, hogy felfedezzük a törvénytelen gyermekként világra jött király különleges városát.
A sziklák között kialakított kőlépcsőre érve azonnal rázendítenek a pávák, jellegzetes hangjuk semmivel nem összetéveszthető.

Forrás: Balogh Boglárka

A gránittömb tetejére 1200 meredek, szűk lépcső vezet.
A helyi történetírók szerint, Szigirija környéke már a történelem előtti idők óta lakott lehetett. Egyértelmű bizonyítékok utalnak arra, hogy a területet közel ötezer évvel ezelőtt, a mezolitikum idején foglalták el a barlanglakók, míg számos sziklamenedékbe a buddhista szerzetesek és aszkéták költöztek az i. e. 3. század kezdetén.

Forrás: Balogh Boglárka

Az Oroszlánszikla története Kásjapa király nevéhez köthető, aki apját, Dhatuszenát élve befalaztatta, majd 477-ben elfoglalta a trónt, amely fiatalabb féltestvérét, Moggallanát, a királynőtől született törvényes utódot, illette volna meg.

Moggallana Indiába menekült, hogy elkerülje Kásjapa orgyilkosait, de bosszút esküdött. Indiában hadsereget állított fel azzal a szándékkal, hogy visszafoglalja Srí Lanka trónját, amelyet sajátjának tartott. Várva Moggallana elkerülhetetlen bosszúját, Kásjapa Szigirija szikláján építette meg lépcsőzetes városát, melynek tetején egy oroszlán trónolt palotaerőddel – innen kapta a szikla a nevét is.

Moggallana végül újra Srí Lanka partjaira lépett, hogy hadat üzenjen féltestvérének, majd 495-ben legyőzte Kásjapát. A néphit szerint a harci elefánt, amelyen Kásjapa ült, irányt változtatott, hogy stratégiai előnyt szerezzen, de a hadsereg félreértelmezte a mozdulatot, azt hitték a király a visszavonulás mellett döntött. Katonái nem követték, inkább teljesen magára hagyták a vezért. Hadserege nélkül Kásjapa tudta, elveszett, ám túl büszke volt ahhoz, hogy megadja magát, levette hát tőrét a derekáról, elvágta saját torkát, majd szíve tájára helyezte a fegyvert, és beledőlt.

A téglából épült tükörfal, melyben a király arca tükröződött, ha elsétált előtte.
Forrás: Balogh Boglárka

Moggallana visszaadta a fővárost Anuradhapurának, és Szigiriját buddhista kolostoregyüttessé alakította, amely egészen a 13. vagy 14. századig fennmaradt. Ezt követően a 16. és 17. századig nem találtak feljegyzéseket az Oroszlánszikláról, később rövid ideig Kandy királyságának katonai bázisaként használták.

1831-ben a brit hadsereg 78. gyalogezredének őrnagya, Jonathan Forbes, miközben lóháton pollonnuruwai utazásáról épp hazafelé tartott, megpillantotta Szigirija bokrokkal borított csúcsát. Csupán ezután került a különleges szikla és környéke a régészek figyelmébe, és a kisebb léptékű régészeti munkák az 1890-es években megkezdődtek. Száz évvel később a Srí Lanka-i kormány által elindított Kulturális Háromszög Projekt végre Szigirijára összpontosította figyelmét, az UNESCO pedig a világörökség helyszínévé nyilvánította az Oroszlánsziklát és kertjeit.

Forrás: Balogh Boglárka

Felérve a sziklákon kialakított utolsó teraszra, lepillantok a mélybe. Darazsak méteres fészkei csüngenek a sziklákon, alattam a dzsungel misztikus, reggeli homályba borul. Kásjapa palotájához  egy oroszlánkapun keresztül vezet az út. Felsétálok a hatalmas mancsok közt vezető lépcsőn, majd rálépek a függőleges sziklába erősített első vaslépcsőre, amin csupán egyetlen ember fér el. Lábam alatt hullámzanak a felhők, mintha egyenesen az égbe menetelnének.

Megtorpanok, már-már elhatározom, hogy inkább visszafordulok, mert a függőleges sziklafalat nézve rám tör a tériszony, a tenyerem izzadni kezd, amikor egy helyi túravezető mellém lép, és óvatosan megfogja a könyökömet.
– Madam, majd én segítek. Ez a munkám. Tudja, hány embert kísértem már fel ezeken a lépcsőkön? Csak a jobb oldalán a sziklát nézze, ne pillantson balra, a mélybe, és akkor menni fog. Gondoljon arra, hogy egy oroszlán hátára mászik, a kilátás fentről mesés, ráadásul egy medence is várja.

Kísérőm végig beszél hozzám, elmondja, hogy amikor Szigirját teljesen feltárták, a régészek azt feltételezték, hogy lábak fölött egy kőből faragott oroszlánfej is volt, így az egész szikla egy vadállatra emlékeztetett. Később megtalálták a fejet, ami évtizedekkel azelőtt eshetett le a helyéről.

Felérve a Kásjapa palotaromjához már patakokban folyik rajtam a víz. A pára ugyan 90 százalékos, de a felkelő napot felhők takarják. Elindulunk a terrakotta színű lépcsők között, azonnal meglátom a medencét, amiről kísérőm beszélt.

A medencét a király és ágyasai használták.
Forrás: Balogh Boglárka

Szigirija részletesen kidolgozott városterve azért is lenyűgöző, mert kitűnő képzelőerőről tanúskodik, amely tökéletesen ötvözi a szimmetriát és az aszimmetriát a természetes és az ember alkotta geometriai formák összehangolására. A szikla nyugati oldalán alakították ki a királyi kertet, amelyben a medencék és szökőkutak – köztük nagy részletességgel megépített felszíni és föld alatti hidraulikus rendszerek – némelyike még ma is működik. A déli oldalon mesterséges víztározók húzódnak meg, amelyek az esős évszakban megteltek, feladatuk az volt, hogy a száraz évszak beköszöntével innen lássák el a főváros vízszükségletét.

„Szigirija kertje több különálló, ám egymással összefüggő részből áll”- mondja önkéntes idegenvezetőm, míg lesétálunk a lépcsőkön. „A szimmetrikusan megtervezett vízi kertekből, a természet formálta barlangból és sziklatömbből álló kertből, a sziklát körülölelő lépcsős vagy teraszos kertből, a (miniatűr) vízi kertből és a palota kertjéből a szikla csúcsán.

A sziklához vezető, szimmetrikusan megtervezett kertek.
Forrás: Balogh Boglárka

Mindegyikben művészien megtervezett medencék, szökőkutak, patakok és platformok voltak, amelyeken egykor pavilonok álltak, és előadóművészek szórakoztatták a királyt. Mai szemmel egy nagyon modern luxusüdülőhelyhez hasonlított gyönyörű kertekkel és úszómedencékkel.”
Ahogy megtudom, a kerteket ellátó víz egy része Szigirija tetejéről származik. Amikor az itt lévő medencék megtelnek esővízzel, a víz egy része a sziklába vágott lefolyón át a nagy ciszternába ömlik, amely a föld alatti vezetékrendszer segítségével eljut a megfelelő helyre. Ez a módszer az öntözéstechnika összetett remekműve.

A szezonon kívüli utazásnak köszönhetően, még fél tízkor sincs senki Szigirija tetején. Lesétálok a hatalmas medencéhez, a vízi kertek egykor vakolt és csiszolt burkolatai az idők során eltűntek, de a  tégla alapozásuk körvonalai tökéletesen kivehetőek.

A történetírók szerint a királyi család és Kásjapa ágyasai használták ezeket a szökőkutakat és medencéket, különösen a Szigirija tetején lévő nagy tavat, hogy így frissítsék fel magukat a forró dél-ázsiai napsütésben.

De szépségükön és praktikumuk mellett a vízi kerteknek más célja is volt. Kásjapa sajátos módon akarta bemutatni hatalmát. A palotaegyüttes és annak hidraulikai rendszere erős üzenetet közvetít a király találékonyságáról mindenkinek, aki kételkedett a rátermettségében. A figyelmeztetés különösen a Mahavihara szerzeteseknek szólt, akik Anuradhapura leghatalmasabb kolostorát alkották, és az öreg király valamint Moggallana mellett álltak.

A freskók egykor az egész sziklát körbeölelhették.
Forrás: Balog Boglárka

A palotát magunk mögött hagyva elindulunk a sziklát körbeölelő falfestmények felé. Utunk az ún. tükörfalon át vezet.
Eredetileg ez a téglából épült, fehér vakolattal ellátott sziklafal olyan mértékben volt finomra polírozva, hogy a király láthatta benne a tükörképét, miközben arra sétált. A falat mára telefirkálták, a graffitik közül a legkorábbi a 8. századból való.

A liftnagyságú csigalépcsőt megmászva feltűnnek a különleges falfestmények is, amelyek a régészek szerint egykor a hegy teljes felületén futottak, egyfajta hatalmas képgalériaként. A színes ábrákon szereplő ötszáz női alakról nem maradt fenn további információ, személyazonosságukat ma is homály fedi. Egyesek szerint a királyok udvarhölgyei kelnek életre, mások úgy vélik, vallási gyakorlatokon részt vevő nimfákat ábrázol.

Ősi sírt rejtett egy parkoló

Ősi sírt rejtett egy parkoló

A 6. századra datálható sírt Japánban tárták fel.

Több száz éves társasjátékot találtak

Több száz éves társasjátékot találtak

A nagyjából 500 éves táblát az általunk is ismert malomjátékhoz használták.

Ókori földrengés áldozatára bukkantak

Ókori földrengés áldozatára bukkantak

Az elhunyt az elit tagja lehetett, és egy erődben érte a halál.

Foglalkozási ártalom volt a boszorkányság

Foglalkozási ártalom volt a boszorkányság

A modern kori Angliában a nők munkakörülményei, feladatai hozzájárultak ahhoz, hogy boszorkánysággal vádolják meg őket.

A sarkvidékre is elért az európai vikingek keze

A sarkvidékre is elért az európai vikingek keze

Szakértők egy csoportja olyan agancstöredékeket vizsgált, amelyek a kiterjedt viking kereskedelmi kapcsolatokról árulkodnak.

National Geographic 2023. augusztusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket