Adalbert, Vince2023. szeptember 27., szerda
Kultúra

A szent fog, melyhez milliók imádkoznak

2023.07.09.Balogh Boglárka
National Geographic Magyarország

Az UNESCO világörökséghez tartozó Kandibe kell annak elzarándokolnia, aki Buddha aranysztúpákban őrzött fogrelikviája előtt szeretne tisztelegni, Srí Lankában.

Elefántagyarak baldachinja a fogat rejtő ajtó előtt.
Forrás: Balogh Boglárka

 

 

A buddhisták egyik legszentebb ereklyéjét ugyanis, az évszázados kálvária után, végül az egykori Kandi királyság palotaegyüttesében található Szent Fogereklye Templomban, a Srí Dalada Maligawában helyezték el.

Kandi palotaegyüttes a szent ereklye őrzője.
Forrás: Balogh Boglárka

Már hangosan verik a dobokat, mire a fog templomhoz érkezünk. A szakadó eső szürke homályba burkolja Kandit, a színes esernyőt szorongató hívek szaporán lépdelnek a bugyborékoló járdán. A palota lámpáit feloltották, a fehér falakat most lágy sárga színben mossa az eső. Mindenki a 18:30-kor kezdődő poojára, vagyis ceremóniára érkezett, hogy a másfél órás szertartás alatt, amikor az ereklyét őrző ajtók megnyílnak, a fogat megnézze.

Hívek a pooja előtt.
Forrás: Balogh Boglárka

A legenda szerint, amikor Buddha Kr. e. 543-ban meghalt, a holttestét egy szantálfa máglyán hamvasztották el az indiai Kushinagárban.
Később, mikor hamvai kihűltek, hűséges tanítványai a megmaradt csontokat és hajat magukhoz vették, különböző buddhista sztúpákba helyezték, melyek mai napig a megmagyarázhatatlan gyógyulások és csodatevés színhelyei. A tanítványok között volt Khema is, aki a szent életű tanító bal szemfogát ásta ki a hamuból, majd az akkori uralkodónak, Brahmadatte királynak adta tisztelete jeléül. A fog így vált királyi tulajdonná, melyet az ősi indiai Kalingában őriztek a következő nyolc évszázadon át.

Azonban a harcos hinduizmus újjáéledése egyre jobban fenyegette a buddhista vallást. Mikor a fog hindu kézre került, kalapáccsal próbálták megsemmisíteni, ám az ép maradt, a szerszám pedig eltört. Miután Guhasziva király visszakapta az értékes ereklyét, úgy határozott, a fogat biztonságba kell helyezni. A relikviát lánya, Hemamali hercegnő hajába rejtette, majd Dantha herceggel együtt felültette egy hajóra. Így csempészte át a királyi pár a fogat Ceylon szigetére.

Mikor a szigetországban partot értek, Kirthi Srí Meghavarna király (301-328) fogadta őket, aki az ereklyét az akkori fővárosba, Anuradhapurába vitte, és egy, a fognak épített speciális templomba helyezte, majd pazar körmenetet rendezett ennek megünneplésére.

Ez a mai napig élő hagyomány, az Esala Perahera, a világ egyik legnagyobb buddhista ünnepe,  amikor a fog egy elefánt hátán vonul végig az ókori utcákon, hogy a hívők és zarándokok leróhassák előtte tiszteletüket.

A relikvia őrzése innentől kezdve mindig a soron következő király feladata lett, amely idővel olyan értelmezést vett fel, hogy annak van isteni joga uralkodni Ceylon felett, aki a fogat birtokolja.

A fog egészen 1284-ig sértetlen maradt, ám a megszálló pandyai hadsereg elrabolta a relikviát, és visszavitte Indiába, ahol négy évig rejtegették, míg III. Parakramabahu király vissza nem szerezte. Ezután egy különleges testőrséget rendeltek ki, hogy vigyázzon rá.

A fog évszázadok alatt politikai és spirituális jelentőségű tárggyá nőtte ki magát, olyannyira, hogy a szingaléz királyok mindegyike vitte magával oda, ahol épp az átmeneti főváros volt, és külön templomot épített, ahol őrizhették. Így vándorolt az ereklye a sziget különböző részein; először Kurunegala, majd Gampola, Kotte végül pedig Kandi városa adott neki otthont.

A fog kálváriája azonban nem ért véget. Sőt! Miután a portugálok megszállták Srí Lankát a 16. században, a fogat elkobozták, és az indiai Goába szállították. Bár számos szomszédos királyság felajánlotta, hogy váltságdíjat fizet a felbecsülhetetlen kegytárgyért, a portugálok a bálványimádás lerombolásaként nem adták ki a relikviát, helyette, hogy példát statuáljanak, a portugál alkirály, a püspök és számos egyházi méltóság szeme láttára porrá zúzták, a port megégették, a hamut pedig a tengerbe dobták.
Ezzel úgy tűnt, a fog megsemmisülésével annak legendája itt lezárul, ám a buddhisták másképp hitték.
A tanítás szerint ugyanis a maradványok újra összeálltak a tengerfenéken, lehetővé téve, hogy a fog önszántából visszarepüljön a szeretett szigetre. Végül 1592-ben érkezett Kandiba, és azóta is ott székel.

A britek, akik Kandi 1815-ös eleste után rövid időre birtokba vették a fogat, megvizsgálták az ereklyét. Ahogy arról beszámoltak, az elszíneződött tárgy minden bizonnyal fog volt, de az 5 centiméter hosszúsága megkérdőjelezte annak emberi származását, arra jutottak, hogy talán egy krokodilé. A buddhista hívők szerint azonban az angolok figyelmen kívül hagyták azt a tényt, hogy Srí Lanka legmagasabb hegycsúcsán, az Ádám csúcs szikláján lévő lábnyom, amelyet minden vallás a magáénak tud be, majdnem egy méter hosszú.

A fog kényes kérdését végül hagyták a britek, jobbnak látták, ha a ceyloni kapcsolataik megerősítésében az őshonos hagyományok tiszteletére támaszkodnak, így az 1815-ös Kandiben zajló háború után visszaállították az ereklyét, és engedték annak imádatát, meg a hozzá való a zarándoklatot.

A tiszteletteljes elfogadás megmaradt a brit tudatban, így amikor II. Erzsébet királynő meglátogatta a templomot az 1950-es években, a legnagyobb dilemmát nem is az uralkodó biztonsága okozott, hanem az, hogy a királynőnek le kell-e vennie a cipőjét, amikor meglátogatja  Srí Dalada Maligawat.

Egy órája tart már a ceremónia, amelyet napi háromszor ismételnek meg. A félmeztelen zenészek  mindegyike fehér, tradicionális lepelt, vagyis dhotit tekert a dereka köré piros ronggyal, a fejüket sapkaszerűen megkötött kendővel takarják.

A pooját naponta háromszor ismétlik meg.
Forrás: Balogh Boglárka

A hófehérbe öltözött hívek közé turisták és a helyi buddhista szerzetestanoncok keverednek. Szerdánként a pooja alatt jelképesen megmosdatják az ereklyét illatosított vízben és virágokban. Erről a szentelt vízről úgy tartják, hogy gyógyító ereje van, amit a szertartások végén a jelenlévők között szétosztanak.

Annak, aki meg akarja nézni a relikviát, fel kell sétálnia a templom belsejében lévő kétszintes kamra második emeletére, és a kígyózó sorban arra várni, hogy az aranyajtók egyike megnyíljon, és gyors ütemben elsétálhasson az ereklye előtt.

Mi kivárjuk a ceremónia végét, majd beállunk a sorba. Jó húsz perce várakozunk, a hívek a földön ülve imádkoznak, mellettünk egy asztalon lótuszokat, liliomokat, frangipánikat árulnak.

A hívek liliomot, lótuszt és frangipánit ajánlanak fel.
Forrás: Balogh Boglárka

A virághalmokat minden vásárlás után külön formába rendezi a férfi, hol egy sztúpára emlékeztetnek, hol az ülő Buddhára. A termet rendőrök vigyázzák, nem csoda, a fog jelenlegi épületét, amelyet Srí Lanka utolsó királya építtetett, kétszer is terrortámadás érte. Az első 1989-ben, a második 1998-ban történt. A nyolcszögletű épületet és várárkot eredetileg szabadidős tevékenységekre használták és csak később került ide a fogereklye. Jelenleg könyvtárként üzemel.

A templomba vezető folyosó, a padlóba faragott jellegzetes holdkővel.
Forrás: Balogh Boglárka

19:30-kor végre kinyílik az egyik kapu, egyszerre lódul meg a tömeg, ám a szűk folyosón csak libasorban lehet haladni. Az 1,2 méteres aranyozott sztúpa, golyóálló üveg mögé van rejtve, előtte elefántagyarak alkotnak baldachint.
Épp hogy csak egy pillantást vethetek rá, a papok máris arrébb hessegetnek, késésben vannak, a ceremóniának alig öt perc múlva már vége kellene lenne.

Buddha fogát őrző díszes tartó.
Forrás: Thilina Kaluthotage/NurPhoto via Getty Images

 

A fogat tartó hét, matrjoska baba szerűen egymásba simuló sztúpa mindegyike különleges. Az, amit a hívek mindennap láthatnak, a hetedik, külső tartó. Arannyal futtatott ezüst az alapja, drágakővel kirakott ékszerek borítják, amelyet királyok, és királynők ajándékoztak oda.
A hatodik tartóban arany lapokat helyeztek, melyre Buddha első tanításai kerültek. Az ötödik, negyedik és harmadik sztúpa aranyból készült, mindegyikhez kulcs tartozik, melyeket a három Srí Lanka-i főkolostor vezetői őriznek. A második sztúpáról azt tartják, ebben rejtegette Hemamali hercegnő a fogat, amikor Srí Lankába csempészte. Az első tartóban, amit a burmai királyság ajándékozott Ceylonnak, pedig maga a szent fog fekszik.

A legendás Raja elefánt.
Forrás: Balogh Boglárka

A palotaegyüttesben nem csak a fogat nézhetjük meg, de Ázsia legünnepeltebb elefántjának, Maligawa Rajának a kipreparált tetemét is. A hivatalosan Srí Lanka nemzeti kincsének nyilvánított hím 50 évig állt a templom szolgálatában, hogy a szent fogat az Esala Perahera alatt a hátán vigye. Raja különleges személyiségéről, és békés természetéről az egész világ cikkezett, halála napján nemzeti gyásznapot hirdettek.

Egy 200 éve elveszett festmény került elő

Egy 200 éve elveszett festmény került elő

Artemisia Gentileschi a 17. század elismert festőnője volt, I. Károly angol király több képét is birtokolta.

Ismét bővült az UNESCO listája

Ismét bővült az UNESCO listája

2023. szeptember 17-én az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) öt dániai viking kori gyűrűerőddel bővítette a kulturális világörökségi jegyzékét.

Titkok fürdője, egy fürdő titkai

Titkok fürdője, egy fürdő titkai

Körülbelül 10 méterrel a felszín alatt járunk, a Szt. Gellért Gyógyfürdő és Uszoda alatt, fejem felett villamosok dübörögnek, miközben a Szabadság hídra vezető ívben a Szent Gellért térről haladnak tovább Pest felé.

Meglepő helyen került elő egy kőkori nyílhegy

Meglepő helyen került elő egy kőkori nyílhegy

A szakértők azt feltételezik, hogy a tárgyat talizmánként használták a vaskorban.

Elsüllyedt templomokat találtak a tengerben

Elsüllyedt templomokat találtak a tengerben

Az Aphrodité és Ámon számára szentelt templomokat a Földközi-tengerben, Egyiptomnál fedezték fel.

National Geographic 2023. augusztusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket