Örkény, Henrik, Roland, Bonaventúra2024. július 15., hétfő
Kultúra

18. századi küzdelem a bankjegyhamisítás ellen

National Geographic Magyarország

A pénzhamisítás egyidős a pénzzel, emiatt az ellene való küzdelem is. Benjamin Franklin meglepően modern módozatokon igyekezett védeni a bankjegyeket.

1764-ben Benjamin Franklin nyomdájában készült bankjegy
Forrás: Wikimedia commons

A pénz nagyon sokáig fémből készült érméket jelentett csupán, amelyeket olcsóbb fémekkel hamisítottak. Amikor azonban a papírpénz, vagyis a bankjegy megjelent, ezzel új eszköz került a hamisítók kezébe: a nyomtatás. Ez persze évszázadokkal ezelőtt nem volt olyan egyszerű, mint ma, ám ennek ellenére is védekezni kellett ellene.
A mai bankjegyekből jól ismertek az UV-fényben világító szálak, szemcsék, a vízjelek, a speciális módon nyomtatott területek és még számos apróság, amellyel a pénzkibocsátó nemzeti bankok igyekeznek minél inkább megnehezíteni a hamisítók dolgát, és minél inkább megkönnyíteni a hamisítvány felismerését.

Ultraibolya fényben fluoreszkáló szálak az 500 eurós bankjegyben.
Forrás: Wikimedia Commons

Benjamin Franklin amellett, hogy az Egyesült Államok alapító atyái közé tartozott, feltalálóként vált a világban igazán ismertté, a bifokális lencsének vagy épp villámhárítónak köszönhetően, igazi polihisztor volt. Egy újonnan, a PNAS folyóiratban közzé tett kutatásban egy kevésbé ismert találmányát vizsgálták meg: a bankjegyhamisítás elleni védelmet. A kutatásról a Notre Dame Egyetem számolt be.

Franklin mintegy 2,5 millió bankjegyet nyomtatott az egykori amerikai brit gyarmatok számára, s amint azt a kutatásban feltárták, meglehetősen sajátos védelmi technikákat alkalmazott a hamisítás ellen. A kutatók a gyarmati időkből származó mintegy 600 bankjegyet vizsgáltak át, mintegy 80 éves időszakból. Ennek részét képezték azok a bankjegyek is, amelyeket Franklin nyomtatott, és olyanok is, amelyeket hamisítók készítettek.

Ultramodern vizsgálat a 18. századi bankjegyeken.
Forrás: Notre Dame University

„Franklin felismerte, hogy a gyarmatok politikai függetlenségéhez elengedhetetlen, hogy gazdaságilag is függetlenek lehessenek. A legtöbb ezüst és arany pénzérme, amelyet a brit amerikai gyarmatokra hoztak igen gyorsan elfogyott, amikor az import árucikkekért fizettek velük, így a gyarmatok a saját gazdaságukat nem tudták fejleszteni megfelelő pénzügyi alapok nélkül” – magyarázta Khachatur Manukyan, a kutatás vezetője.

Amikor Franklin 1728-ban megnyitotta a nyomdáját, a papírpénz viszonylag új ötlet volt még. Nem voltak standard bankjegyek, így elég volt nyomtatni valamit, ami hasonlított, és máris sikeres hamisítvány készülhetett. A hamisítványok miatt a papírpénz értéktelenné válhatott, ez pedig aláásta a gyarmatok önállósági törekvéseit. Erre válaszként Franklin számos biztonsági elemet épített be az általa 1739-től nyomtatott bankjegyekbe, amelyeknek köszönhetően megkülönböztethetőek voltak e papírpénzek.

A Franklin által nyomtatott bankjegyben jól láthatóak a papír anyagába bedolgozott szálacskák. Ezek selyemszálak voltak, és a hamisítás elleni védelem egyik elemét jelentették.
Forrás: Wikimedia Commons

Ahogy ma is, a bankjegynyomtatásnak egy lépéssel meg kellett előznie a hamisítókat, csak akkor maradhatott hiteles. Franklin ugyan annak idején feljegyezte ezeket a biztonsági jegyeket, ám a feljegyzései elvesztek, ezért mai technikával kellett utánajárni, mégis mifélék lehettek. Korábbról ismertek voltak például a Franklin által szándékosan ejtett íráshibák, vagy épp a bankjegy hátoldalának levélrajzolatában lévő kifinomult részletek. E rajzolat titkát csak az 1960-as években tárták fel, ekkor kiderült, hogy Franklin nem egyszerű művészi rézkarcot használt, hanem egy valódi levél lenyomatának mását nyomtatta a pénzeire.

Egy hamis bakjegy hátoldala 1775-ből, Massachusettsből.
Forrás: Notre Dame University

 

A kutatók spektroszkópos és anyagvizsgálati módszerekkel jártak utána, miben voltak mások Franklin bankjegyei. Feltárultak a festék, a papír, a papírban lévő szálak tulajdonságai, azok az elemek, amelyek egyedivé tették e bankjegyeket.

Mik is voltak ezek az egyedi jegyek?

Az egyik leginkább egyedi a Franklin által használt festék volt. A kutatók meghatározták a gyűjteményükben lévő bankjegyeken a pigmentek összetételét. Kiderült, hogy a hamisítványok pigmentjében nagy mennyiségű foszfor és kalcium volt, míg a valódiakéban csak nyomokban fordult elő ez a két kémiai elem. Kiderült, hogy Franklin egy speciális festéket használt (és árusította is ezt), amit lámpafeketének neveztek.

Valódi bankjegy Massachusettsből.
Forrás: Notre Dame University

 

A pigmentet növényi olajok elégetésével hozták létre, ez volt a legtöbb általa nyomtatott dokumentum festékanyaga is. (A festék fura nevét az adta, hogy eredetileg az olajlámpásokon összegyűlt korom gyűjtéséből eredt.) Azonban a bankjegyeihez Franklin nem ezt használta, hanem ásványi grafitból készült pigmentet. A többi nyomdász és a hamisítók is gyakran használták a csontfekete nevű pigmentet, amelyet csontok elégetésével készítettek.

Különféle bankjegyek a vizsgált 600 közt.
Forrás: Notre Dame University

Egyedi volt még a Franklin által készített bankjegypapír is. Ma fel se merül, hogy nem speciális papírra készülnek a bankjegyek, azonban ez nem mindig volt így, Franklin újító zsenije kellett hozzá. Az általa készített papírpéphez jellegzetes szálakat adtak hozzá, amelyeket a kész papír belsejében látni lehetett. (Ma hasonló biztonsági szálakként ultraibolya fényre érzékenyeket kevernek a papírhoz.) Korábban ezt a védelmi elemet egy 1844-ben született találmányhoz kötötték, ám a kutatócsoport bebizonyította, hogy Franklin már jóval korábban színes selyemszálacskákat dolgozott bele a papírjába.

Emellett Franklin bankjegyeinek papírjában egy muszkovit nevű ásvány szemcséit is megtalálták a kutatók. (Ezt az ásványt régebben a kályhák tűzterébe betekintő nyílás ablakaként alkalmazták, máriaüveg néven volt ismert.) A Franklin-papírban lévő muszkovit ugyan feltehetőleg a papír tartósságát igyekezett növelni, kiváló volt a hamisítók ellen is. Ennek köszönhetően egészen egyedi küllemű volt a Franklin által használt bankjegypapír.

Az amerikai függetlenségi törekvések és a bankjegyek ellen a brit gyarmatbirodalom „államilag” hamisított utánzatokkal igyekezett fellépni, amelyekkel elárasztották az akkor még gyarmati piacokat. Talán ennek is köszönhető, hogy a függetlenné vált országban aztán sokáig még a pénzérmék voltak a fő fizetőeszközök, és csak később, a 19. században jutott kiemeltebb szerep a bankjegyeknek ismét. Mindezek ellenére Franklin korát megelőző újításokat vezetett be, amelyek később is fontos részei maradtak a bankjegyek védelmének.

Többezres túlerővel szemben védték a várat a hős magyarok

Többezres túlerővel szemben védték a várat a hős magyarok

A védők néhány napig tartották a várat a törökökkel szemben, végül hősi halált haltak.

Több tízezer éves barlangrajzok árulkodnak az emberi képzelőerőről

Több tízezer éves barlangrajzok árulkodnak az emberi képzelőerőről

Szakértők egy csoportja az elbeszélő művészet legkorábbi bizonyítékaira bukkanhatott.

Eltűnt a legendás, kőbe szúrt kard Franciaországból

Eltűnt a legendás, kőbe szúrt kard Franciaországból

A hagyomány úgy tartja, hogy a fegyver a híres Roland lovagé volt.

Egy sas szemszögéből csodálhatjuk meg a több száz évvel ezelőtti magyar tájat

Egy sas szemszögéből csodálhatjuk meg a több száz évvel ezelőtti magyar tájat

A videón a simontornyai vár és az azt körülvevő környezet rekonstrukciója látható.

Elárverezték Napóleon pisztolyait

Elárverezték Napóleon pisztolyait

Átszámítva több száz millió forintot fizettek a fegyverekért.

National Geographic 2024. júliusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlapNational Geographic 2024. júliusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket