Izabella, Dalma, Eleonóra2024. július 12., péntek
Kultúra

Kataragama fesztivál, Srí Lanka isteni menyegzője

2023.07.23.Balogh Boglárka
National Geographic Magyarország

Sötétedés előtt már eltűntek a majmok Kataragama templomkertjéből, mintha tudnák, hogy Srí Lanka védelmezőjének, Skanda Kumara isten esküvőjének ünnepe közeleg.

Kataragama fesztivál szereplői az isteni találkozás történetét elevenítik fel.
Forrás: Balogh Boglárka

 

 

A fűszersziget legnagyobb, két hétig tartó fesztiválját, amelyen hinduk, buddhisták sőt muszlimok is részt vesznek, a Srí Lanka déli részén lévő kisvárosban, Kataragamában rendezik meg évszázadok óta.
Az ünnepség Skanda Kumara isten és Valli Amma hercegnő találkozásának történetét és világraszóló esküvőjét eleveníti meg táncosokkal, dobosokkal, elefántokkal minden évben.

A Kataragama táncos ünnepség két hétig tart.
Forrás: Balogh Boglárka

A tradicionális Pada Yathra zarándoklat, amely júniusban kezdődik, olyan két hónapig tartó gyaloglás, amit Srí Lanka északi részéről, Jaffnából indulva tesznek meg a hívek mezítláb, és mire az újrajátszott esküvő elkezdődik, már a kataragamai templom parkjában táboroznak.

Kataragama és istenének kultúrája azért is különleges, mert szinte minden világvalláshoz köthető.
A hegyvidéket az ősi kontinens, Lemuria részeként tarják számon, amely nem tűnt el akkor, amikor a Kumari Nadu hegylánca az Indiai-óceán vize alá süllyedt. Istene, Skanda Kumara vagy Murugan a buddhisták szerint itt találkozott először tanítójával, Buddhával.
Az ókori görög ezoterikusok írásaiban Srí Lanka szigete Taprobane néven ismert, és Skanda Kumarát Dionüszosz istenük megfelelőjeként tartották számon.
A szúfik szerint pedig Murugan nem más, mint al-Kadhir, a „Zöld Ember”, aki Mózes tanítójaként jelenik meg a Koránban. Megannyi szúfi Kataragamát a Paradicsom kapujaként, a beavatási misztériumok szentélyeként tartják számon, ahol az örök ifjúság forrása található.
Nem csoda, hogy a város alatt futó folyóban a fesztivál előtt gyakori a merítkezés.

Forrás: Balogh Boglárka

Belépünk a fényfüzérekkel kivilágított hatalmas területre, ahol a legenda szerint Skanda Kumara és Valli először megpillantotta egymást, mindenki minket bámul. Kezdetben meghökkenve, hiszen európai nem nagyon jön erre a színes, csillogós felvonulásra, de amint elmosolyodom, már integetnek, hogy üljünk le közéjük a földre. Rendőrök minden sarkon, táncosok, zenészek, páva jelmezbe öltözött színészek, az egyiket épp sminkelik. Por szállingózik a levegőben, mindannyian mezítláb vagyunk, a szent területre csak így illik belépni.

Srí Lanka szent madara a páva.
Forrás: Balogh Boglárka

Mielőtt elkezdődne a menyegző, körbesétálunk. A templomkert buddhista szentélyeiben imádság folyik, a hívek egyre-másra hozzák a hatalmas gyümölcskosarakat felajánlásként. Pontban 19:30-kor becsukódnak a kapuk, a díszbe öltöztetett elefántok bevonulnak, és kezdetét veszi a nem mindennapi história elmesélése.

Valamikor réges-régen, az Indiai-óceán egyik szegletében kialakult a könnycsepp alakú sziget, melynek neve Lanka. Sok ezer évvel ezelőtt – senki sem tudja pontosan, mikor – az ókori India kőkorszaki emberei átsétáltak erre a paradicsomi helyre egy keskeny szárazföldi szakaszon, az Ádám-hídon, és benépesítették a területet. Az ő utódaik ma a veddák, az erdő lakói, akiknek neve vadászt jelent szingaléz nyelven.

Skanda (örök) Kumarát (fiatalság , a Nagy Hegyi Szellemet és Vadászistent, a vedda törzs védelmezőjének tartották, akiről az a legenda járta, hogy egyenesen a tibeti buddhisták szent magaslatáról, a Kailasa-hegyről gyalogolt Kataragamába, hogy  annak tetejéről szemlélje kedves népe életét. Egyetlen sikeres vadászat sem kezdődött el anélkül, hogy a veddák ne járták volna el táncukat transzba esve, mert úgy hitték, Skanda Kumara ezen keresztül szól hozzájuk, és ha figyelmesen hallgatják, elmondja, merre van a zsákmány, vagy hol leselkedik rájuk veszély.

Ezt a táncot elevenítik meg a fesztiválon a dobosok.
Forrás: Balogh Boglárka

A fáma szerint egyik nap különös dolog történt Nambival, a kataragamai veddák törzsfőnökével és feleségével: a dzsungelben járva egy gyönyörű kislányra bukkantak. Nagyon megörültek a babának, mert egy lányért imádkoztak időtlen idők óta.

Vallinak, vagyis édesburgonyának nevezték el, mert a kicsit egy ültetvény közepén találták meg. Úgy tartják, anyja egy gímszarvas volt, vöröses haját és ártatlan szemeit tőle örökölte, s mivel fogadott apja a veddák vezetője volt, Valliból hercegnő lett. Már gyermekként is különleges volt, akit mindenki babusgatott, de amikor a 12. életévét betöltötte, az is látszott, hogy nem csak jólelkű, de gyönyörű nő is válik majd belőle. Barátnői imádták, ám különös fogadalma miatt folyton ugratták.

Míg Valli kortársai a bátor, jóképű fiúkról beszéltek, akik már maguk is vadászok voltak, addig a lány fogadalmat tett, hogy ő csakis Skanda Kumarát fogadja el párjának, függetlenül attól, hogy sohasem látta az istent.

Valli szépen cseperedett, Skanda Kumara rajta tartotta a szemét, ahogy nőtt a lány, vele együtt nőtt az isten iránt érzett szerelme is. Bár a hegy vadászistene annyi idős volt, mint maga a Föld, lelke fiatal maradt, akárcsak Vallié. Végül eljött az idő, hogy Skanda Kumara pávája kíséretében lejöjjön a hegyről és felségül vegye a hercegnőt. A pávaruhába öltözött táncosok nemcsak az Vadászistent szimbolizálják, a szent madár filozófiai és spirituális jelentéssel is bír.

Akkoriban Valli családjának a dzsungelben, a Kataragama-csúcs közelében, volt földje, ahol kölest termesztettek. Mikor a betakarítás közeledett, a Nambi úgy rendelkezett, hogy valakinek meg kell védenie a termést a zöld papagájok elől. Valli, aki a dzsungelben nőtt fel, nem félt az egyedülléttől, ezért apja őt küldte ki a mezőre, míg az öreg és fiai íjjal és nyilakkal vadászni mentek. Valli édes hangja, amint a madaraknak és az állatoknak énekelt, éjjel nappal visszhangzott az erdőben.

Skanda Kumara a hegyről követte az eseményeket, s egyszer egy fiatal vadász emberformáját öltötte magára, úgy gondolta, hogy ez lehet a legjobb módja annak, hogy lenyűgözze Vallit. A dzsungelből kilépve úgy tett, mintha egy szarvast követne a kölesmezőn. Valli persze nem ismerte fel a jóképű idegent.

– Azonnal tűnj el innen, ha kedves az életed!– kiáltotta, és hozzátette: – Ha  a bátyáim meglátnak, azonnal véged!

Skanda Kumarának annyi ideje sem volt, hogy feleljen, amikor hirtelen dobszó hallatszott az erdő mélyéről: Nambi és fiaival mangót és mézet hoztak Vallinak enni.

Abban a pillanatban, ahogy Valli félrenézett, Skanda Kumara fává változott. A lány különös látogatójáról nem tett említést az apjának, majd ahogy fivérei elmentek, az isten újra emberi alakot öltött, és megvallotta szerelmét. Valli szívét másnak tartogatta, ezért ismét csak annyit mondott, hogy a fiatal vadász jobb, ha vigyáz, különben a testvérei visszajönnek és megölik, ha egyedül látják ott vele.

Váratlanul megreccsent az erdő, léptek zaja hallatszott, Nambi tért vissza. Ekkor Skanda Kumara egy szempillantás alatt idős férfivá változott, remegő kezét egy boton nyugtatta. Valli apja, az öregek iránti tisztelete jeléül, lányára bízta az idős bölcset azzal, hogy etesse, itassa, aztán engedje útjára. Mikor újra kettesben maradtak, Skanda Kumara nem várt tovább, és azt mondta:
– Most, hogy csillapítottad az éhségemet és a szomjúságomat, csillapítsd a szerelmemet is.

Egy festmény, mely Valli, Skanda Kumara és Ganesha találkozását ábrázolja.
Forrás: Balogh Boglárka

Valli felháborodott az öregember szavain, és éppen indulni készült vissza a tisztásra, magára hagyva a különös vénembert, amikor Skanda Kumara lehunyta a szemét, és gondolatban testvérét, Ganesha elefántistent szólította. Nem telt bele egy szempillantás, a dzsungelből vad, trombitáló elefánt csörtetett ki, egyenes a lány felé. Valli halálra rémülve rohant az öreg karjaiba, és könyörgött neki, hogy mentse meg.
– Egyetlen feltétellel  –  mondta a vénember, – feleségül kell jönnöd hozzám!

Nem volt idő vitatkozni, így Valli beleegyezett. Az idegen pedig felfedte valódi önmagát, Skanda Kumara egy páván ült, vakító fénnyel körülvéve. Valli és az ő szeretett istene Kataragamában házasodtak össze, és ezután soha nem váltak el.

Több tízezer éves barlangrajzok árulkodnak az emberi képzelőerőről

Több tízezer éves barlangrajzok árulkodnak az emberi képzelőerőről

Szakértők egy csoportja az elbeszélő művészet legkorábbi bizonyítékaira bukkanhatott.

Eltűnt a legendás, kőbe szúrt kard Franciaországból

Eltűnt a legendás, kőbe szúrt kard Franciaországból

A hagyomány úgy tartja, hogy a fegyver a híres Roland lovagé volt.

Egy sas szemszögéből csodálhatjuk meg a több száz évvel ezelőtti magyar tájat

Egy sas szemszögéből csodálhatjuk meg a több száz évvel ezelőtti magyar tájat

A videón a simontornyai vár és az azt körülvevő környezet rekonstrukciója látható.

Elárverezték Napóleon pisztolyait

Elárverezték Napóleon pisztolyait

Átszámítva több száz millió forintot fizettek a fegyverekért.

Ókori isten szobra került elő egy csatornából

Ókori isten szobra került elő egy csatornából

A szakértők egy bulgáriai lelőhelyen végeztek feltárást.

National Geographic 2024. júliusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlapNational Geographic 2024. júliusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket