Magdolna, Mária, Magda, Nara2024. július 22., hétfő
Kultúra

A rózsaszín uralma

National Geographic Magyarország

A legújabb Barbie-őrület előtérbe helyezte a rózsaszínt, azt az árnyalatot, ami több mint egymilliárd éves múltra tekinthet vissza bolygónkon.

Rózsás flamingó - egy rózsaszín madár
Forrás: inaturalist

A rózsaszínt már ősidők óta használták arcfestésre, ruhaneműk festésére, s mind a mai napig a kultúránk része, egészen az extrém pink, szabadalmaztatott árnyalatokig. Egy 2018-ban született kutatási eredményben egy több mint egymilliárd éves kőzetben talált élénk rózsaszínről is szó esett: az akkori óceánokban élő fotoszintetizáló baktériumok színezték az egykori üledéket rózsás árnyalatúra.

Az 1,1 milliárd éves kőzetből kivont rózsás árnyalatú pigment
Forrás: ANU

A természet régóta gondoskodik róla, hogy e szín jelen legyen, akár ősi kőzetben, akár a flamingók tollazatában, akár a rózsaszín homokú tengerpartokon. A szín azonban különleges kulturális jelentőséggel is bír – számolt be a nationalgeographic.com.

A rózsaszín ősi imádata

Nem mesterségesen színezett a világ több tengerpartján is megtalálható rózsaszín homok. Az árnyalatot egy vöröses vázú apró állatka váztörmelékének köszönheti.
Forrás: Mo / Unsplash

A természetben előforduló rózsaszínt kedvelő ember hamar magáévá tette az árnyalatot, már 9000 évvel ezelőtt okkerrel rózsaszínre színezett bőrtunikát viseltek a vadászok az Andok hegyei közt. Az okker egy vas-oxid tartalmú pigment, a legősibb, amit az ember használt, a vörös számtalan árnyalatában létezik – így van rózsás típusa is.

Vörös okker
Forrás: Wikimedia Commons

A világ harmadik legősibb ismert bányája is okkerbánya volt, ráadásul hazai. Az itt előkerült csonteszközök szénizotópos vizsgálata alapján kb. 13-14 ezer éves festékbánya a Balaton-felvidéken található. Közigazgatásilag ugyan Lovas községhez tartozik, de fizikailag Veszprémfajszhoz van közel. A felkeresését érdemes összekötni a Magyar Nemzeti Múzeumhoz tartozó, sokszínű programot nyújtó balácai római villagazdaságéval! A festékbányától jó egy órás, kellemes, jórészt erdei sétával elérhető régészeti park méltán híres mozaikjait és falfestményeit nem szabad kihagyni.

Azonban az ember nem elégedett meg azzal, hogy a barlangfestményeket vagy a ruházatát okkerrel színezi, már az ókori egyiptomiak is használták arcuk, ajkuk pirosítására. Az emberi bőrre applikálva a vörös okker olyan árnyalatúvá tette az arcot, mintha csak elpirulna az ember, ezt a színt a szerelemmel, nemiséggel, szépséggel hozták összefüggésbe.

Bíbor disznóparéj, avagy amaránt.
Forrás: Wikimedia Commons

Hasonló hatású kencék világszerte léteztek, az összezúzott szamócától a bíbor disznóparéjig (ezt amaránt néven is ismerhetjük) mindenféle alapanyagból készültek pirosítók.

A kozmetika és a gyarmatok színe

Azt nem tudjuk, honnan ered a pink szó, ám a színárnyalat neveként először a 18. században találkozhattunk vele. Ekkorra a sorsa már szorosan összeforrott a gyarmatosítással, a kozmetikumként használt pigment iránti európai keresletet a világ más részein begyűjtött természetes alapanyagok elégítették ki. Például a mára már vörös listás ritkasággá vált börzsönyfa vagy brazilfa (Paubrasilia echinata) rózsás pigmentanyagáért igen keresett volt és már a 18. században a kipusztulás szélére sodorta a festék iránti igény. A brasil szó portugál eredetű, a parázs vörös árnyalatát jelenti, s mivel a mai Brazília területén volt honos e fafaj, a Terra do Brasil, vagyis a brazilfa földje nevet kapta az ország.

A brazilfa virága ugyan nem rózsaszínű, ám ettől még gyönyörű.
Forrás: inaturalist

A felfedezések korát átszőtte a vörös és ennek számos különféle árnyalata. Cortést lenyűgözte az azték kelmék színgazdagsága, különösen a vörösek élénk színe. Amikor megkérdezte, mivel festik, egy kaktuszokon élő aprócska tetűre mutattak. A Dactylopius coccus nevű pajzstetűből nyerték ki a kárminvöröset, az állatka a bíbortetű nevet viseli magyarul. A bíbortetű nemcsak luxus textíliákat, hanem ajkakat is színezett, és az arcokra sem a szégyen varázsolt pírt, hanem e tetvek kivonata. Ma E120 néven ételfestékként találkozhatunk vele.

A bíbortetvek csak kaktuszon élnek.
Forrás: inaturalist

A rózsaszín szó szerint eluralkodott a térképeken: ezt az árnyalatot használták a brit gyarmatbirodalom színezésére a térképkészítő, a birodalom pedig egyre csak nőtt és nőtt.

A rózsaszín a divatőrület része lesz

Ahogy egyre inkább elérhetővé váltak a vörös festékanyagok, az európai arisztokrácia szenvedélyes kapcsolatot épített ki a rózsaszínnel. A pasztellszínek, az egyes erős, tiszta színek közti elmosott árnyalatok váltak a gazdagság jelképévé. XV. Lajos szeretője, Madame de Pompadour védjegyévé vált a rózsaszín, e színt nemcsak ruháin viselte, de otthonait, fogatait is díszítették vele, s egész Európában divatba hozta e színt.

Madame de Pompadour kedvelte a rózsaszínt
Forrás: Wikimedia Commons

Aztán a 19. századi mesterséges pigmentek a hétköznapi(bb) emberek számára is elérhetővé tették e színeket. 1930-ban egészen komoly divatőrületté vált az élénk rózsaszín. Elsa Schiaparelli avantgarde divattervező élénk, „sokkoló” pink árnyalatú ruháit hírességek, színésznők (köztük pl. Gábor Zsazsa) viselték. Néhány év alatt olyannyira divattá vált a rózsaszín, hogy a nők egy része már lázadni kezdett ellene.

A bébidivatba is befurakodott e szín. Az első világháború idején arra ösztönözték az anyukákat, hogy a kisgyermekeiket a nemüknek megfelelő színekbe öltöztessék. No de milyen színbe? Egyes kereskedők ajánlata szerint a rózsaszín a kisfiúk színe, míg más kereskedők ugyanezt a kislányoknak ajánlották. Az 1960-as évekre tisztult le a helyzet, ekkorra a kislányokat illette a rózsaszín, a kisfiúkat a pasztell kék.

Elsa Schiaparelli sokkoló rózsaszínje
Forrás: Wikimedia Commons

Annak köszönhetően alakult ez így, hogy a második világháború után a tradicionális női szerepeket igyekeztek a divatban is érvényesíteni – ezzel persze a divatcégek remekül kerestek. Minél egyedibb volt a gyerekruha, annál nehezebb volt a következő gyerekre átörökíteni, ami pedig azzal járt, hogy újat kell vásárolni…

A rózsaszín sötét oldala

A rózsaszínt egyesek a gyengeség vagy épp a rossz szándék színének tekintették. A náci Németországban a homoszexuális férfiak kaptak rózsaszín háromszög jelölést, amit a koncentrációs táborokban a megkülönböztetésükre használtak. A hidegháború időszakában „pinkók” névvel illették a kommunista szimpatizánsokat.

A nők szabadságjogaiért küzdők azonban a fehéret választották szimbólumként – mivel a rózsaszínt a nők tárgyiasításával azonosították (pl. Marilyn Monroe sokkoló pink ruhája a Szőkék előnyben című filmben). Az anti-feministák („a nőnek a konyhában a helye”), talán pont emiatt a rózsaszínnel azonosultak.

Marilyn Monroe sokkoló rózsaszín ruhában a Szőkék előnyben című filmben.
Forrás: Wikimedia Commons

Mára átalakult a rózsaszín viselése. Egyrészt az LMBTQ közösség tagjai, vagyis azok, akiket egykor megbélyegeztek e színnel, ma a mozgalmuk szimbolikájában a társadalmi igazságosság jelképeként használják. Az 1980-as években az AIDS-járvány kapcsán figyelemfelhívó „Csend = Halál” kampánya részeként az egykori holokauszt-jelkép rózsaszín háromszöget fejre állítva használták. A feminizmus is használni kezdte a színt, például 2017-ben a Trump elnök elleni női demonstráció során, csak Washingtonban, több százezren viseltek rózsaszín, cicafüles sapkát, és számtalan rózsaszín táblát cipeltek a tüntetők. (Számtalan nagyvárosban voltak hasonló tüntetések.)

Nők százezrei vonultak fel rózsaszín sapkában a Trump elleni demonstráción.
Forrás: Wikimedia Commons

A divat is újra magához ragadta a rózsaszínt. 2016-ban a Pantone az év divatszínének kiáltotta ki a rózsaszín egy pasztell, púderes árnyalatát. Greta Gerwig Barbie-filmje további lökést adott a rózsaszín népszerűségének, a lakberendezőktől a ruhatervezőkig számtalan területen tapasztaltak hatalmas növekedést a pink holmik iránti keresletben.

Korlátozzák a görögországi régészeti helyszínek látogatását

Korlátozzák a görögországi régészeti helyszínek látogatását

A szélsőséges hőség miatt a legforróbb órákban nem lesznek nyitva a látványosságok.

Több száz éves hangszereket hoztak fel egy horvátországi hajóroncsból

Több száz éves hangszereket hoztak fel egy horvátországi hajóroncsból

A szakértők szerint világviszonylatban is egyedülálló felfedezésről van szó.

Rejtély, mi okozta az őslakos város összeomlását

Rejtély, mi okozta az őslakos város összeomlását

Egy új vizsgálattal egy, Cahokiával kapcsolatos elméletet cáfolnak.

Az amerikai függetlenségi háború első csatájának emlékeire bukkantak

Az amerikai függetlenségi háború első csatájának emlékeire bukkantak

A feltárt muskétagolyók egy olyan pillanatnyi esemény emlékei, amely az egész világot megváltoztatta.

Világháborús leleteket kerestek, de sokkal ősibb tárgyakat találtak

Világháborús leleteket kerestek, de sokkal ősibb tárgyakat találtak

Lengyel fémdetektorosok a Besszádokban lévő erdőket fésülték át.

National Geographic 2024. júliusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlapNational Geographic 2024. júliusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket