Vilmos, Viola, Vilma2024. június 26., szerda
Kultúra

Dacol a lavinával és ökotudatosságot hirdet a Gleccser Expressz

2023.08.02.Jeki Gabriella
National Geographic Magyarország

Jól szervezett infrastruktúra biztosít fenntartható utazást a svájci vonatúton.

A festői svájci vonat kiindulási és célpontja a teljesen autómentes Zermatt városa, az ikonikus Matterhorn csúcsával a háttérben.
Forrás: Glacier Express

A környezettudatosságra és fenntartható fejlődésre összpontosít a svájci Alpok legszebb tájain keresztül haladó Glacier Express (magyarul Gleccser Expressz) vonata. Sokan a világ egyik legfestőibb vonatozásaként emlegetik, ami különösen azért is lett egyre népszerűbb, mert az utazók manapság keresik a módját annak, hogy lelassíthassanak és igazán élvezzék a természeti környezetet. A kilátás vitathatatlan: a vonat hegyeken, szurdokokban, viaduktokon, szőlőültetvényeken és völgyekben kanyarog, miközben képeslapra illő falvakat és városokat, középkori kastélyokat és templomokat tár az utazó szeme elé. De a Glacier Express turisztikai vonzereje mögött hihetetlen infrastruktúra, technikai újítások, ökotudatos gondolkodás és a lokalitáshoz való feltétlen ragaszkodás rejlik.

„Figyelmet fordítunk arra, hogy hogyan befolyásoljuk a környezetünket mindennapi döntéseikkel és viselkedésükkel. Ez magában foglalja az energiafogyasztás csökkentését, a megújuló energiaforrások használatát, az újrahasznosítást, valamint az alacsony környezeti terheléssel rendelkező termékek előnyben részesítését. A Glacier Express konyhájára csak és kizárólag helyi termékek kerülnek: minden svájci, minden friss és teljesen unikális. A jól megszervezett infrastruktúrának köszönhetően megvannak a helyi beszállítóink, akik a vonat különböző állomásaira érkeznek és ide hozzák a friss árut, amit aztán begyűjtünk és már megy is a konyhára, ahol minden adott egy étteremhez méltó ebéd elkészítéséhez. A helyi farmerek hozzák a tejet és a húsárut, a helyi termelők a bort, a sajt az ország különböző régióiból érkezik, így lesz változatos a kínálat, miközben a helyi gazdaságot támogatjuk. Szerencsénk van, mert a vonat Svájcban több kantonban is megáll, így St. Moritztól Zermattig sokféle helyi terméket tudunk begyűjteni, így lesz igazán változatos a kínálat” – mesélte a vonaton ülve Jessie Den Harder, a Glacier Express kommunikációs és marketing referense, aki elkísért minket egy hosszabb szakaszon.

Itt szembesültünk azzal a kevésbé ismert ténnyel is, hogy az alpesi országnak saját kávémárkája is van. A Café Badilatti ráadásul Európa legmagasabban fekvő kávépörkölő üzeme, ami 1716 méteres tengerszint feletti magasságban fekszik, és ahol 1912 óta pörkölnek szemes kávét a legújabb technológiával. Ahogy megtudjuk, a pörkölési folyamat így tovább tart, mert a forráspont minden 300 méteres magasságban egy fokkal alacsonyabb.

A Gleccser Express konyhájában mindig friss és helyi alapanyagokkal dolgoznak.
Forrás: Jeki Gabriella

 

A régió vasúthálózata a tervezés és a hatékonyság megdöbbentő bravúrja: a vonatok 290 hasadékon átívelő hídon és 90 alagúton keresztül dübörögnek át, és könnyedén másznak fel meredek, gleccserszegélyes hegyi hágókon, ahol minden hópihe a havas végtelenbe hullik. Ha kell fogaskerekeket használnak, és egyszer mozdonyt is cserélnek az energiahatékonyság, illetve a lóerő érdekében. Az UNESCO 2008-ban a Világörökség részévé nyilvánította a Suchis és Tirano közötti szakaszt.

A Glacier Express végighalad a vadregényes és romantikus Kipfen-szurdokon, a vonat egyik legfestőibb szakaszán. A vasúti vonal és a Vispa folyó azonban közel egymás mellett futnak, ahol az áradások és lavinák komoly károkat okozhatnak. A Vispa áramlását ezért szabályozták, és a vasúti sínt ma már egy kőfal védi a további károk elkerülése érdekében.

Az Oberalp-hágó a Graubünden és Uri kantonokat köti össze Disentis/Mustér és Andermatt között.
Forrás: Glacier Express

 

A svájci hatóságok kiemelt gondot fordítanak a turisták és az utazók biztonságára, így szakemberek és technikai intézkedések segítik a lavinaveszély kezelését a vonatút mentén. Ezekkel minimalizálják a lavinák által okozott károkat és megakadályozzák a vonatot és az utasokat veszélyeztető helyzetek kialakulását:

  • Lavinafalak és hálók: a vonatút mentén lavinafalakat és hálókat építenek, hogy megfogják és megállítsák az esetleges lavinát.
  • Lavinagátak: azokon a szakaszokon, ahol fokozottan magas a lavinaveszély, lavinagátakat telepítenek, amelyek megakadályozzák a lavina lezúdulását a vonatútra.
  • Megfigyelő és riasztó rendszerek: a hegyvidéki területeken elhelyezett megfigyelő és riasztó rendszerek folyamatosan figyelik a lavinaveszélyt; fenyegetést esetén azonnal riasztják a vonatvezetőket és a vasúti hatóságokat, akik azonnali intézkedéseket hoznak a vonatok és az utasok védelme érdekében.
  • Tisztítás és karbantartás: a vonatút mentén folyamatosan tisztítják és karbantartják a lavinaveszélyes területeket. Ez magában foglalja az esetleges hó és jég eltávolítását, valamint az infrastruktúra ellenőrzését és karbantartását a biztonságos közlekedés érdekében.
  • Előzetes robbantás: azokon a területeken, ahol a hófelhalmozódás jelentős, egy ellenőrzött robbantás segítségével váltanak ki lavinát, mielőtt az természetes okokból bekövetkezne. Ennek eredményeként csökkenthető a potenciális veszély és minimalizálhatók a lavinák által okozott károk.

Az 1928 óta üzemelő vonat 290 kilométeren halad át a svájci Alpokon, St. Moritztól és a Bernina-hegységtől délkeleten, Zermattig és a Matterhornig délnyugaton. Vagy fordítva. Az út közel nyolc órát vesz igénybe, de az „expressz” kifejezés téves elnevezés. A világ egyik leglassabb vonatúján évente mintegy 230 ezer utas utazik, ám amit látnak, az részben mindig az időjárástól függ. A magas Alpokban ez akár hóviharokat, felhőket vagy ködöt is jelenthet.

Andermatt 1437 méteres tengerszint feletti magasságban található a Saint-Gotthard-hegység és Svájc észak-déli és kelet-nyugati kereszteződésének történelmi központjában.
Forrás: Jeki Gabriella

 

Az infrastrukturális háttér, a magas színvonalú technikai megoldások és a látnivalók azonban nem változnak: Celerina a 11. századi kis templomával, az egykori római településként ismert Samedan, Engandine házai falfestményekkel és mély ablakvonalakkal, faházakból álló kis falu egy lejtőn, a Landwasser-viadukt a vad és sziklás Landwasser-szurdok fölött, Suchis felett a Hohenratien-kastély romjai, az aprócska Reichenau falu az őskori Rajna-szurdok kezdeteként, Brigben a fantasztikus hagymakupolás, Niederwald lejtője (ami Cesar Ritz, a szállodatulajdonos szülőhelye), a középkori óvárosáról híres Chur, az Oberalp-hágó vagy Disentis hihetetlen horizontja, az Európa legmagasabb szőlőültetvényei közé tartozó Visperterminen, és persze a teljesen autómentes Zermatt.

Középkori alkotásokat találtak egy székelyföldi templomnál

Középkori alkotásokat találtak egy székelyföldi templomnál

A falképek a szacsvai templom külső falán kerültek elő.

Leletek százait hozták fel kínai hajóroncsoktól

Leletek százait hozták fel kínai hajóroncsoktól

A hajók a Ming-dinasztia korából származnak, rakományuk a tengeri selyemút történetéről árulkodik.

2000 éves bort találtak, még mindig folyékony

2000 éves bort találtak, még mindig folyékony

A szakértők szerint a Spanyolországban feltárt folyadék a legősibb ismert bor.

Mintha egy fantasyfilm elevenedne meg az öt család által lakott faluban

Mintha egy fantasyfilm elevenedne meg az öt család által lakott faluban

A világ egyik leghíresebb erődítménye ez az apró sivatagi település Marokkóban, ahol a Gladiátor egyes jelenetei mellett a Trónok harca forgatásai is zajlottak.

Sűrű erdő közepén magasodik Csák Máté egykori vára

Sűrű erdő közepén magasodik Csák Máté egykori vára

A festői környezetben fekvő Vöröskő vára belső tereivel is elkápráztatja a látogatókat.

National Geographic 2024. júniusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket