Judit, Loretta, Eulália2023. december 10., vasárnap
Kultúra

Lenyűgöző vándorlás látható éjszaka a tengerekben

2023.09.28.Lugosi Péter
National Geographic Magyarország

Az elmúlt húsz év legizgalmasabb és legszebb magyar anyagai tekinthetők meg a National Geographic Magyarország kiállításán a Nemzeti Múzeumban. Sorozatunkban a fotók készítőivel és alanyaival beszélgetünk, ezúttal Dombovári Tibort kérdeztük.

Dombovári Tibor a National Geographic kiállításmegnyitóján.
Forrás: Máth Kristóf

Idén lett húszéves a National Geographic Magyarország, a kerek évforduló alkalmából a magazin a World Press Photo kísérő kiállításán, a Nemzeti Múzeumban vonultatja föl az elmúlt két évtized legizgalmasabb és legszebb magyar anyagait. A tárlat 2023. szeptember 22. és november 5. között tekinthető meg, a kiállítás kapcsán a bemutatott fotók készítőivel, alanyaival beszélgettünk.

A válogatás nem volt egyszerű, a National Geographic Magyarország kiállítására végül 25 fotós száz képe került be. A tárlaton a sokak által Bumbiként ismert Dombovári Tibor természetfotós, búvár 2006-as, Pápua Új-Guineában készült tengermélyi sorozata is látható. Az alkotót a tengerek világáról és munkájáról kérdeztük.

Miért van az, hogy a kontinentális Európa szívében, a tengerektől távol is így rajongunk értük?

Mert izgalmasak. Ugyanazért megy egy magyar búvár a távoli tengerekhez, amiért egy magyar hegymászó a Himalája csúcsaihoz: mert különlegesnek látja őket. Ahhoz persze, hogy igazán megismerhesse a tengereket, jó adag szerencsére is szüksége van.

Hétszer jártam Pápua Új-Guineában, ahol az itt kiállított képek is készültek. Egy ausztrál búvárbázis tulajdonosának köszönhetően juthattam ki, aki még Franciaországban látta a fotóimat, beléjük szeretett, és meghívott. Pápua Új-Guinea a világ legszegényebb országai közé tartozik, de meglehetősen drága mulatság kint búvárkodni. A búvárkodás nem olyan, mint a mászás, nem tudunk magunkkal felszerelést vinni, ezért a kinti szolgáltatásokat kell igénybe venni, arrafelé pedig nincs olyan versenyhelyzet, mint például Egyiptomban, a Maldív-szigeteken vagy Indonéziában. Szerencsém volt, kvázi ingyen lehettem kint.

Dombovári Tibor Pápua Új-Guineában készített fotói.
Forrás: Máth Kristóf

 

A természetfotós egy-egy búvárhelyszínre elsősorban az élővilág miatt utazik el. Lehet motiváció a helyiekkel való kapcsolódás is?

Pápua Új-Guineában ez a szempont igen hangsúlyos volt. Lenyűgöző országról van szó, a világon beszélt nyelvek több mint felét itt használják. Ezek nem mind rokon nyelvek, elképesztő változatosságot mutatnak a szigetek, és sok nyelvnek még csak írásbelisége sincs. Épített örökségről sem nagyon beszélhetünk, hagyományosan fából építkeznek, így néhány évtized után minden elpusztul. Tényleg világvégi helyről van szó, de a kultúra egészen magával ragadó, a tenger pedig érintetlen.

Több évtizede búvárkodik, pályafutása során inkább a tengerek gyógyulását vagy pusztulását tapasztalta?

A kép vegyes. Alapvetően a pusztulást látom, ám nem ezt, hanem a szépséget akarom megörökíteni. Akadnak persze szép számmal pozitív változások is, ami részben annak köszönhető, hogy a búvárkodás igazi iparággá fejlődött. Sok tengerparti régióban rájöttek, hogy a búvárkodás jót tesz a gazdaságnak, ha viszont tönkreteszik a környezetet, kevesebben jönnek merülni.

Egyiptomban például nemhogy érinteni nem lehet az élőlényeket, tárgyakat, az ember uszonya sem érhet le a homokba, mert büntetik. Ezzel a szemlélettel maximálisan egyetértek. Szintén Egyiptomban, de Indonéziában és Malajziában is bizonyos szakaszokat adott időre lezárnak, hogy a természet regenerálódni tudjon.

Sajnos sok a globális és a lokális probléma, ezek pedig megoldást követelnek. Átalakulnak a tengerek, elég a korallfehéredésekre gondolni, amelyeket szinte százszázalékos bizonyossággal a klímaváltozás okoz.

Összeszámolta valaha, hány térségben merült?

Össze tudnám, de nem az a fajta búvár vagyok, aki a bőröndjén gyűjti a címkéket. Inkább visszajáró vagyok, nem is nagyon akad olyan helyszín, ahol csak egyszer jártam. A forgatókönyv általában az szokott lenni, hogy megismerem az adott helyet, hazajövök, nézegetem a képeket, és rájövök, hogy ezt és ezt jobban meg lehetett volna oldani. Hiába jártam például többször is Pápua Új-Guineában, még mindig azt mondom, hogy vissza kéne menni, új dolgokat keresni és a meglévőket ismét felkeresni, még jobban lefotózni.

Van két egyforma tenger?

Nemhogy két egyforma tenger nincs, ugyanaz a tenger is képes egyetlen nap alatt teljesen új képet mutatni. A tengeri ökoszisztéma nemcsak az évszakokkal, hanem az árapályi mozgással, a napszakokkal is folyamatosan alakul. Van, hogy a búvár lemerül, egy hét múlva visszatér, és már nem találja a korábban megfigyelt élőlényeket, vagy éppen addig nem látott fajokra bukkan. A tengeri élővilágra lenyűgöző sokféleség jellemző, magasabb ott a biodiverzitás, mint az esőerdőkben. A szárazföldön viszonylagos állandóság van, a tengerekben viszont napi ciklusok is változnak.

Mostanában nagyon foglalkoztat a nyílt tengeri, több száz méternyi víz fölött zajló éjszakai fotózás. 10-20 méterre megyünk le, merülés előtt fél órával reflektorral ötméterenként megvilágítjuk a vizet, aztán fotózunk. Nem igazán köztudott, hogy a Földön a legnagyobb biomassza-migráció a tengerekben napi szinten zajlik. Az utóbbi két-három utamon ezt figyeltem meg, és a következőn is ez lesz a cél.

A nagy vándorlás hátterében az áll, hogy sok jól ismert faj lárva állapotában kikerül a nyílt tengerre. Korallszirti élőlényekről beszélünk, amelyek egész életüket a szirteknél töltik, ivadékkorukban mégis a nyílt vízben vannak, amely felfogható egyfajta tengeri sivatagként. Nappal nem látni különösebb izgalmakat, éjszaka ugyanakkor ezek az apró élőlények mind felemelkednek.

Ebben a biomasszában olyan állatokat is találni, amelyekről adott esetben azt sem tudhatjuk, kifejlődve melyik fajhoz tartoznak. Sok példány még csak nem is hasonlít felnőtt fajtársaira. Ez a világ mostanában kifejezetten érdekel.

Nem lehet, hogy éppen ez a fajta titokzatosság, a felfedezés, megismerés iránti vágy vonzza az embert a tengerekhez?

Az biztos, hogy nagyon kíváncsiak vagyunk, a tengerek sokfélesége pedig borzongatóan vonzó. Érdemes kiemelni, hogy a mediterrán és a hideg tengerekben emberi fogalmak szerint zordak a körülmények, ezért ezekben viszonylag kevés hal van jelen óriási tömegben. A koralltengerekben azonban az esőerdőkhöz hasonlóan nagy a sokféleség, az egyes fajoknál pedig gyakran kicsi az egyedszám.

Pápua Új-Guineánál hal- és korallfajok százait lehet megfigyelni a szirteknél. Lenyűgöző, hogy mennyire bonyolult rendszer ez az egész, és nem kell tudósnak lenni, hogy sejtsük: ha egyetlen elemet kiveszünk ebből az összetett ökoszisztémából, könnyedén összeomlik az egész.

Az embert hajtja a kíváncsiság, hogy legalább minimálisan megismerje ezt a végtelenül sokszínű rendszert. Ehhez ugyanakkor az kell, hogy meg is óvja azt, mielőtt túl késő lesz.

Megtalálhatták a legészakibb kőkori temetőt

Megtalálhatták a legészakibb kőkori temetőt

A szakértők egy finnországi lelőhely gödreit vetették elemzés alá.

Középkori kódexet azonosítottak Kolozsváron

Középkori kódexet azonosítottak Kolozsváron

A tudományos közösség számára eddig ismeretlen középkori kéziratot azonosítottak Kolozsváron, a kódexet korábban a Szent Mihály-plébánián őrizték, innen került át a levéltárba - erősítette meg az MTI-nek 2023. december 5-én László Attila főesperes-plébános.

Táncoló múzsa ókori szobrára bukkantak

Táncoló múzsa ókori szobrára bukkantak

A szobor másolatai a római korban igen népszerűvé váltak, a mostani lelet viszont a hellenisztikus időszakból származik.

Nagy Sándorhoz köthető templomot találtak

Nagy Sándorhoz köthető templomot találtak

Az építményt egy korábbi, sumér templom tetejére emelték.

Az Akropolisz Múzeum kiállításán egy csodálatos cserépedény

Az Akropolisz Múzeum kiállításán egy csodálatos cserépedény

A Kr.e. 420 körül készült, Meidias Hydria néven ismert háromfülű, vörösalakos, ókori görög cserépedényt a British Museum adta kölcsön az athéni Akropolisz Múzeumnak.

National Geographic 2023. novemberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket