Endre, Elek, András2024. július 17., szerda
Kultúra

Egzotikus országokban vizsgálnak vírusokat a magyar kutatók

2023.10.10.Lugosi Péter
National Geographic Magyarország

Az elmúlt húsz év legizgalmasabb és legszebb magyar anyagai tekinthetők meg a National Geographic Magyarország kiállításán a Nemzeti Múzeumban. Sorozatunkban a fotók készítőivel és alanyaival beszélgetünk, ezúttal Somogyi Balázs Antalt kérdeztük.

Somogyi Balázs Antalt virológus és az ikonikus védőfelszerelés, mely a National Geographic 2020. márciusi címlapjaként aratott sikert.
Forrás: Máth Kristóf

Idén lett húszéves a National Geographic Magyarország, a kerek évforduló alkalmából a magazin a World Press Photo kísérő kiállításán, a Nemzeti Múzeumban vonultatja föl az elmúlt két évtized legizgalmasabb és legszebb magyar anyagait. A tárlat 2023. szeptember 22. és november 5. között tekinthető meg, a kiállítás kapcsán a bemutatott fotók készítőivel, alanyaival beszélgettünk.

A válogatás nem volt egyszerű, a National Geographic Magyarország kiállítására végül 25 fotós száz képe került be. A tárlaton azon kép is megtekinthető, amely egy védőfelszerelésbe öltözött, mintákon dolgozó virológus „szemszögéből” készült. A felvételtől nem messze a laboratórium egyik szkafandere látható, mi ennek használóját, Somogyi Balázs Antalt, a Pécsi Tudományegyetem kutatóját, a Virológiai Nemzeti Laboratórium BSL4-es laboratóriumának menedzserét kérdeztük.

 

Tudna mesélni a fotó születésének körülményeiről?

2020-ban, a pandémia kellős közepén készült, és a National Geographic magazinban jelent meg. A helyszín az akkori Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai Kutatócsoportjának egyik laboratóriuma. A kép egy biológiai biztonsági fülkét mutat, egy üveglap választja el a potenciálisan fertőzött területet a laborrésztől. A felvételen egyik kollégám a biológiai minták feldolgozásának egyik első lépését végzi. A fotón jószerivel minden fontos eszköz kivehető, így a teljes álarc, amely plusz védelmet biztosít a dolgozóknak.

Mi volt a tapasztalat, hogyan változott a vírusok, a virológia megítélése a világjárvány alatt?

Vegyes a helyzet. Pusztán tudományos szempontból a pandémia kezdete egy nagy löketet adott, a kutatók a gyakorlatban tudták bizonyítani, hogy milyen hasznos a virológia. Korábban vírusokkal nem foglalkoztak kiemelten, persze mindenki tudta, hogy létezik Ebola, influenza, Zika, de nem érdekelt sokakat a téma.
A Covid-19 érkezése rávilágított ennek a területnek a fontosságára, tömegekhez jutott el a virológusok üzenete. A pandémia előrehaladtával ugyanakkor a társadalom részéről bizonyos témák kimerültek. Persze a kutatások nem álltak le, sőt sokkal több a lehetőség, és szerencsére emiatt a kilátások is jobbá váltak. Ami számunkra kiemelt jelentőségű, hogy a társadalmat, a hétköznapi embereket is tájékoztatni tudjuk a munkánkról, a világjárvány óta pedig az érdeklődés is komolyabb.

A vizsgálatok jelentős része a pandémia alatt a Covid-19 kórokozójáról szólt. Hozott a világjárvány más vírusok vizsgálatában is fellendülést?

Természetesen. A SARS-CoV-2 kutatása érthető okokból prioritást élvezett, de ennek kapcsán világviszonylatban elkezdtek más magas rizikócsoportú vírusokkal is fokozottan foglalkozni, már csak azért is, hogy kiderítsék, milyen eséllyel okozhatnak újabb pandémiát.
Nem túl köztudott, de a SARS-CoV-2 egy hármas rizikócsoportú kórokozó. A számozás egytől négyig terjed, a hármas tehát elég komolynak számít. A pandémia felhívta a figyelmet arra, hogy a négyes rizikócsoportba tartozó kórokozókat még többet kellene vizsgálni, és szerencsére meg is kezdődtek a behatóbb kutatások. Kutatóink például ezért is szerveztek már több alkalommal expedíciót több egzotikus országba.
A trend mindenképp pozitív. Ahhoz, hogy megismerjünk egy kórokozót, jelen esetben egy vírust, hogy milyen a fertőzési mechanizmusa, az általa okozott betegség kialakulása, valamint hogy mindezek tükrében miként tudunk védekezni ellene, ahhoz minél többet ki kell derítenünk magukról a vírusokról.

Somogyi Balázs Antalt virológus mögötte pedig a különleges védőruházat.
Forrás: Máth Kristóf

A munka komoly biztonsági előírásokat követel meg. Tudna mesélni az itt látható szkafanderről?

A hivatalos megnevezése túlnyomásos, külső légmegtáplálású egyéni védőeszköz. A speciális ruhát arra fejlesztették ki, hogy a legmagasabb szintű rizikócsoportba tartozó kórokozókkal is biztonságosan lehessen dolgozni. Az ilyen öltözékeket BSL-4-es (biosafety level, azaz biztonsági szint – a szerk.) laboratóriumokban használják. Mivel teljesen zárt és enyhén túlnyomásos, ezért nem tud bejutni semmi, így segítségével a dolgozók biztonságban végezhetik a munkájukat.

A védőruhán kívül mitől különleges még egy BSL-4-es laboratórium?

A Virológiai Nemzeti Laboratórium biológiai biztonsági vezetőjeként órákig tudnék erről beszélni, de igyekszem rövidre fogni. A legfontosabb, hogy egy ilyen létesítményben a kültérhez képest többszintű negatív nyomás uralkodik. Ez azt jelenti, hogy kültér és zsilip, illetve zsilip és munkatér között is negatív nyomás uralkodik. Ennek célja az, hogy minden potenciális veszélyforrás befelé áramoljon, és semmi se jusson ki.
Követelmény továbbá a be- és kiáramló levegő szűrése, illetve a bent dolgozók független légtáplálása a szkafanderben. BSL-3-as szinten is van védőruha, ebben viszont a szűrt levegő a labortérből származik. Végezetül fontos az is, hogy a kimenetelnél a dolgozó teljes fertőtlenítésen essen át.

Minden országban akad legalább egy BSL-4-es laboratórium?

Nem, világviszonylatban ebből a szempontból Magyarország az élen jár. Hazánk a maga két létesítményével egyenesen világelső az egy főre jutó BSL-4-es laborokban. Globálisan az ilyen létesítmények száma a 60-at sem éri el, túlnyomó részük, 17 az Egyesült Államokban működik, a többi pedig a világban szétszórtan. Valójában nincs is szükség belőlük sokra.
Érdemes kiemelni: ezen laborok elsődleges szerepe az, hogy az adott környéken előforduló kórokozókat lehessen vizsgálni. A BSL-4-es laboratóriumok kiépítése és fenntartása egyébként rendkívül bonyolult, szigorú jogszabályoknak, szabványoknak kell megfelelni. Éppen ezért nem olyan egyszerű ezeket csak úgy felépíteni és működtetni.

Pécsen kívül itthon hol található még ilyen labor?

Tevékenység szerint kétféle BSL-4-es laboratóriumot különböztetünk meg, a kutatási, illetve a népegészségügyi célúakat. A két típus megoszlása nagyjából 40-60 százalék. Pécsen kizárólag kutatási céllal működik a laboratóriumunk, ami abból a szempontból egyedülálló, hogy legközelebb Németországban található hasonló, kutatási célú BSL-4-es laboratórium. Rajtunk kívül Budapesten működik egy népegészségügyi célú létesítmény. Hatalmas stratégiai előny a közép-európai régióban, hogy Magyarország népegészségügyi és kutatási laboratóriummal is büszkélkedhet.

Caligula római császár kertjére bukkantak

Caligula római császár kertjére bukkantak

A maradványok egy építkezés során kerültek elő.

Fotósok kedvenc helye a kékre festett kisváros

Fotósok kedvenc helye a kékre festett kisváros

A marokkói Sefsávenben (Chefchaouen) az a legenda járja, hogy a sötétség leple alatt a helyi asszonyok párban összeállnak, hogy titokban újra kékre fessék az utcákat és a házakat, így tartva fenn azt a nagyjából ötszáz éves hagyományt, amely a város hírnevét adta, és amely látogatók tízezreit csalogatja évente a csak Kék Gyöngyként emlegetett különleges település falai közé.

Többezres túlerővel szemben védték a várat a hős magyarok

Többezres túlerővel szemben védték a várat a hős magyarok

A védők néhány napig tartották a várat a törökökkel szemben, végül hősi halált haltak.

Több tízezer éves barlangrajzok árulkodnak az emberi képzelőerőről

Több tízezer éves barlangrajzok árulkodnak az emberi képzelőerőről

Szakértők egy csoportja az elbeszélő művészet legkorábbi bizonyítékaira bukkanhatott.

Eltűnt a legendás, kőbe szúrt kard Franciaországból

Eltűnt a legendás, kőbe szúrt kard Franciaországból

A hagyomány úgy tartja, hogy a fegyver a híres Roland lovagé volt.

National Geographic 2024. júliusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlapNational Geographic 2024. júliusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket