A macska vadászösztöne évezredek óta befolyásolja a táplálkozását – de milyen „zsákmány” kerüljön az etetőtálba? (X)

A vadászösztön az évezredek során sem veszett ki bundás kedvenceinkből, sőt! Máig hétköznapjaik része: amikor a szőrös játékegérrel kacérkodik, vagy éppen kedvenc csörgő labdáját hajkurássza valójában vadászösztönét tréningezi. A vadászat a macska veleszületett sajátossága, ami nem csak a játékot, de a táplálkozást is nagyban befolyásolja.

Bársonytalpú dorombolónk egy vérbeli vadász
A macska vadászösztöne olyan mélyről fakad, hogy ha megpróbáljuk vadászó magatartását tiltani, azzal jóllétét és mentális egészségét is veszélyeztetjük. Igazi elemi ösztön ez, ami a viselkedésük mellett bizony táplálkozási igényeikre is nagy hatással van. A húsevő macskát ugyanis nem tölti el elégedettséggel, ha tápláléka nem felel meg az általa és ösztönei által felállított elvárásoknak.
Ha a cicánk beszélni tudna, friss húst kérne vacsorára
A macska húsevő, ennek megfelelően számára a legmegfelelőbb és leginkább hasznosítható táplálék a friss hús. Ha a gazdi által választott ropogtatnivaló eledel a friss hús helyett annak helyettesítésére szolgáló húslisztet, nagy mennyiségű szénhidrátot vagy felesleges adalékanyagokat tartalmaz, az bizony legkevésbé sem felel meg bársonymancsosunk táplálkozási igényeinek.
A húsliszt nem hús, és nem is képes azt helyettesíteni a cicák táplálkozásában. A húslisztből ugyanis hiányzik a friss húsban megtalálható húslé, ami fehérjét, kreatint és vasat tartalmazó tápanyagdús folyadék. A friss húshoz képest tápanyagtartalma és emészthetősége alacsonyabb.
Hogyan bizonyosodjunk meg róla, hogy biztosan a cicánk számára legmegfelelőbb eledel kerül az etetőtálba?
A válasz a csomagolás hátoldalán rejlik! A hangzatos feliratok és megnyerő képek helyett vizsgáljuk meg alaposan a száraz vagy nedves macskaeledel összetevőinek listáját.
Minél több található meg egy alapanyagból az eledelben, annál előkelőbb helyet foglal el a listában, avagy a legelső összetevő található meg az eledelben a legnagyobb arányban. Itt érhet minket a felismerés, hogy például a csomagolás elején feltüntetett 75%-os hústartalom a valóságban 60% húslisztet és mindössze 15% hústartalmat jelent. A macskaeledelek gyakran extrudációval készülnek, az extrudált eledelek tápszemei ugyanakkor a magas friss hústartalom miatt szétesnének, ezért a húst gyakran húsliszttel „helyettesítik”. Az extrudáció magas hőfokot és nyomást igényel, amely során a természetes vitaminok és aminosavak elbomlanak, így ezeket később pótolják.
Extrudáció helyett egyedi eljárás és kimagasló friss hústartalom a MeatCrisp macskaeledelekben
Most először, a Freshmeatdryer lehetővé tette a teljes értékű száraz macskaeledel előállítását friss húsból. A Freshmeatdryer rendkívüli tulajdonsága, hogy megőrzi a friss húsban lévő természetes mikroelemeket és aminosavakat.
Ennek köszönhetően a MeatCrisp macskaeledelek kiválóan helyettesítik a macska zsákmányát, így a MeatCrisp kiegyensúlyozott, egészségesebb táplálkozást biztosít kedvenceinknek.
A Freshmeatdryer alacsony hőmérsékleten, légkeveréssel szárítja a friss húst a macskák egészséges táplálásához elengedhetetlen egyéb összetevőkkel együtt. A lassú, egyenletes szárítási folyamat a macskák egészségét szolgáló megfelelő tápanyagtartalom mellett a hús természetes ízét is megőrzi. Ezáltal a MeatCrisp még ízfokozók nélkül is hihetetlenül vonzó csemege a cicák számára.
A Freshmeatdryer-el készült MeatCrisp előnyei dióhéjban:
✓ 83 % friss hús (nem tartalmaz húslisztet vagy állati mellékterméket)
✓ természetes összetevők
✓ ízfokozók nélkül
✓ glutént tartalmazó gabonafélék nélkül
✓ tápanyagban gazdag és könnyen emészthető
✓ optimális taurintartalommal
Ismerje meg közelebbről a MeatCrisp macskaeledeleket az alábbi linkre kattintva: MeatCrisp száraz macskaeledelek.