András, Andor, Andrea2023. november 30., csütörtök
Kultúra

120 éves felszerelésekkel másztak hegyet a magyar hegymászók

2023.10.22.Lugosi Péter
National Geographic Magyarország

Az elmúlt húsz év legizgalmasabb és legszebb magyar anyagai tekinthetők meg a National Geographic Magyarország kiállításán a Nemzeti Múzeumban. Sorozatunkban a fotók készítőivel és alanyaival beszélgetünk, ezúttal Grabler Zsuzsát kérdeztük.

Grábler Zsuzsa
Forrás: Kátai Bence

Idén lett húszéves a National Geographic Magyarország, a kerek évforduló alkalmából a magazin a World Press Photo kísérő kiállításán, a Nemzeti Múzeumban vonultatja föl az elmúlt két évtized legizgalmasabb és legszebb magyar anyagait. A tárlat 2023. szeptember 22. és november 5. között tekinthető meg, a kiállítás kapcsán a bemutatott fotók készítőivel, alanyaival beszélgettünk, az előző interjúk Dombovári Tiborral, Somogyi Balázs Antallal és Radisics Milánnal készültek.

A válogatás nem volt egyszerű, a National Geographic Magyarország kiállítására végül 25 fotós száz képe került be. A felvételek között szerepelnek a 2021-es Eötvös Expedíción készült fotók, illetve az azon használt egyes felszerelések is.

Eötvös Loránd két lánya, Eötvös Ilona és Rolanda 1901-ben mászott fel a Dolomitokban található Tofana di Rozesre. Az Eötvös Expedícióban korabeli, rekonstruált eszközökkel állítottak emléket a 120 évvel korábbi útnak, amelyről filmet is készítenek. A National Geographic magazin kiállításán a túra vezetőjével, Grabler Zsuzsával beszélgettünk.

Mondhatjuk azt, hogy a hegymászás hőskorának állítottak emléket?

Így még nem fogalmaztam meg magamban, de lényegében ezt történt. Legendás fizikusunk, Eötvös Loránd nagy hegymászó volt, olyannyira, hogy legalább annyira büszke volt vonatkozó tudására, mint tudományos ismereteire. A kortársai is elismerték, és két lánya szintén remek mászónak bizonyult, 1901-ben például új utat másztak a Dolomitokban, ahol minden évben hónapokat töltöttek el.

Már húsz éve felmerült bennem, hogy filmet kellene forgatni erről a mászásról. Eredetileg játékfilmet akartam, az azonban nem jött össze, így két éve kitaláltuk egy hegymászóval, hogy a korabeli technikát, ruhákat használva hajtjuk végre az expedíciót, és az alapján alkotunk meg egy dokumentumfilmet. A rekonstrukciót segítette, hogy Eötvös Loránd rengeteg fotót készített, ezek máig megvannak a Közlekedési Múzeumban és a Geológiai Múzeumban. Több ezer képről beszélünk, melyeken sokszor feltűnnek maguk a lányok mászás közben, hosszú szoknyában.

Ekkoriban mennyire voltak fejlettek a felszerelések?

Állítólag létezett már karabiner, ám nehéz és rossz minőségű is volt, a köteleket ezért inkább a derékra kötötték. A vezető előrement, a kenderkötelet keresztülhúzta a vállán, esetleg ráakasztotta egy sziklatömbre, és így biztosított. Néha egy-egy szöget is bevertek. Más volt akkoriban a biztonság.

A mászócipő is merőben eltérő volt, lényegében szöges bakancsokat használtak, az expedícióra egy cipész külön készített számomra ilyen lábbelit. A kenderkötelet Németországból rendeltük, ez nagyjából 200 kilogrammot bír ki, de ha beleesik az ember, könnyen elszakad. A szögeket szintén egyedileg készítette egy kovács, miután megmutattuk neki a korabeli rajzokat.

Mennyire komoly mászási tapasztalattal vágott bele az útba?

Nagyjából harminc éve mászom.

Mennyivel érezte kényelmetlenebbnek az akkori felszereléseket, mint a mostaniakat?

Teljesen más élmény volt ezekkel mászni, viszont nem mondanám, hogy rosszabb. A bakancsot először itt-ott próbálgattuk, eleinte nagyon furcsa volt vele mászni, mert a talpán lévő szögek azért csúsznak, míg a modern mászócipők gumitalpa megtapad. A Dolomitokban ugyanakkor sok perem van, azokon jól lehetett lépkedni, csak meg kellett tanulni, hogy pontosan miként.

Szintén a hegymászás hőskorában élt Zsigmondy Emil. Az egyik könyvében azt írta, hogy a nagyon nehéz részeknél le kell venni a cipőt, úgy jobban tapad a láb, tehát voltak szép számmal technikák, megoldások.

Megmászták modern felszerelésekkel is az érintett falat?

Az expedícióban egy 140 méteres falat másztunk. Ma már minden út be van számozva, akad hozzájuk kalauz, a mi utunkon az egyikünk már mászott is. A csapat egyébként profikból, oktatókból, vezetőkből állt, a mászásba pedig kifejezetten jó, napos időben vágtunk bele.

Az érintett út viszonylag könnyűnek számít, de a lányoké ennél jóval nehezebb volt. Nem pusztán azért, mert elsőként, régi eszközökkel másztak: modern felszerelésekkel is komoly teljesítményt értek volna el. A mászókalauzban nyolc-tíz órásra adják meg csak az út mászási részét.

Az expedícióhoz, a rekonstruált eszközök használatához szükség volt speciális engedélyre?

Ez a terület egyenlőre nincsen szabályozva, mindenki úgy mászik, ahogy akar.

Tervezik, hogy lesz újabb felvonása az expedíciónak?

Ha nem is feltétlenül valamelyik Eötvös-utat rekonstruálnánk, de mindenképp jó lenne folytatni. Nagyon sok régi, jó magyar mászó akadt, a történet szerteágazó. Izgalmas lenne például korabeli magyar női mászókkal foglalkozni, viszont a már említett Zsigmondy Emil is figyelemreméltó. Ő számtalan részletes, szakmai leírást hagyott hátra, összehasonlításképp Eötvösre inkább az elmélkedés, filozofálás volt jellemző mászásai bemutatásakor. Fontos lenne velük foglalkozni, mert Magyarországon nem túl közismertek.

Mondhatjuk azt, hogy elfeledett hőseink ezek az emberek?

Kicsit ez az érzésem. Nincsenek már magas hegyeink, ám számos régi hegymászónk van, akik nemzetközileg is komoly eredményeket értek el. Érdekes, hogy gyakran jobban ismerik őket külföldön, mint itthon, Olaszországban például csúcsot neveztek el Eötvösről.

Nem is tudom, miként tájékozódhatna róluk jobban a szélesebb közönség, hiszen a témának nincs nagy irodalma, szerzőként Neidenbach Ákos és Kis Domokos Dániel nevét érdemes kiemelni, ám az ő köteteik is csupán kis példányszámban jelentek meg. Azért is készítjük el ezt a filmet, hogy hátha ezzel elkezdődhet a diskurzus, többeknek is megmutathatjuk ezeket a történeteket, mert igenis vagány sztorikról van szó.

Ősi lakomák helyszínére bukkantak

Ősi lakomák helyszínére bukkantak

Úgy tűnik, a vaskori lelőhelyen állatokat áldoztak fel, a korabeliek pedig ettek is a húsból.

Így lett trombitaművészből idegenvezető

Így lett trombitaművészből idegenvezető

Trombitaművészből lett Portugáliában idegenvezető, portugál nyelvtanár, egy gasztro rovat szerkesztője, esküvőszervező, akinek legnagyobb vágya, hogy évekkel később egy hátizsákkal utazza majd be Ázsiát.

Középkori kincset találtak Lengyelországban

Középkori kincset találtak Lengyelországban

A szakértők ritka, sziléziai lemezpénzekre bukkantak egy textilzsákban.

Elveszett kolostorra bukkantak Skóciában

Elveszett kolostorra bukkantak Skóciában

A deeri apátság kulcsfontosságú volt a skót írásosság történetében.

Ősi lelet írja át a társadalmi szerepekről kialakított képet

Ősi lelet írja át a társadalmi szerepekről kialakított képet

Úgy tűnik, a bronz- és vaskor fordulóján a nemi szerepek sokkal képlékenyebbek voltak, mint gondolnánk.

National Geographic 2023. novemberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket