Judit, Loretta, Eulália2023. december 10., vasárnap
Kultúra

Tokió, ahol soha nem érezzük, hogy „ezt már valahol láttam”

2023.10.31.Kisgyörgy Éva
National Geographic Magyarország

Japán az az ország, amit egyszerűen nem tudok megunni – az elmúlt években három utazás során összesen négy hónapot töltöttem ott, de minden egyes nap tudott meglepetésekkel szolgálni.

Setagaya metró
Forrás: Kisgyörgy Éva

 

 

Számomra a legkülönösebb az, mennyire harmonikusan élnek együtt a legújabb technikai csodák és a hagyományok – hogy mást ne mondjak, hol máshol fordulhat elő, hogy a WC ülőke fűtött, de a legkisebb helyiségbe csak a kizárólag ott használatos papuccsal lehet belépni?

Leginkább Tokióban érezhető az élet minden területén jelen levő számtalan kontraszt. Itt a égbe törő felhőkarcolók között évszázados templomok húzódnak meg, az apró, házias levesbárokkal szemben nyugati gyorséttermek állnak, és a hangyabolyra emlékeztető metróállomásokról kilépve a japánok zen kertekben ücsörögve bámulnak órákig néhány követ.

Tokió, mint ahogy egész Japán, elsősorban nem a látnivalókról szól. Míg Párizsban szinte kötelező program az Eiffel-torony vagy Londonban a Big Ben, itt nincsenek feltétlenül kihagyhatatlan attrakciók. Úgy is épp elég élmény éri a turistát, ha csak céltalanul bolyong az utcán és rácsodálkozik arra, amit én nem tudok másképp hívni, mint „japanikumok”. Ha visszagondolunk az utazásra, úgyse valamelyik híres szentély vagy múzeum jut majd az eszünkbe – hanem olyanok, hogy 20 percig is eltartott, mire kitaláltunk a Shinjuku állomás földalatti labirintusából, vagy hogy pincér híján automatából kellett rendelni az étteremben a vacsorát.

Tokió az a város, ahol elképzelhetjük, milyen a jövőben élni – de közben úgy, hogy lépten-nyomon találkozunk a már szinte feudális hagyományokkal. Ez az a hely, ahol nemcsak hogy nem értjük a nyelvet, de az írásjeleket se tudjuk kiböngészni, miközben a helyiek is rendkívül kevesen beszélik az angol nyelvet. De ez a város, ahol mindez nem jelent gondot, mert annyira segítőkészek és kedvesek a lakosok, hogy valamiképp (általában egy fordító applikációval vagy épp gesztikulálva) mindig megválaszolják a kérdéseinket.

No de lássunk néhány példát arra, mi minden van ebben a városban, melynek láttán nem mondhatjuk, hogy „déjá vu” érzésünk van – igyekeztem ezeket Tokióra jellemzően úgy kiválogatni, hogy helyet kapjon benne mind a hagyomány, mind pedig a forradalmian új.

Shibuya zebra Tokióban
Forrás: Kisgyörgy Éva

Shibuya gyalogos átkelő

Ha van olyan hely, ami igazán megtestesíti Tokiót, az talán a Shibuya kereszteződés, amely a világ legforgalmasabb zebrája. Ahogy felvillan a zöld lámpa, emberek százai – csúcsidőben akár 3000 fő – kelnek át minden irányból egyszerre (diagonálisan is), mégis gyakorlott, laza ügyességgel kerülgetve egymást. Egy 2014-es felmérés szerint a hétköznapokon naponta 260 000, a munkanapokon pedig 390 000 gyalogos fordul meg itt. Érdekes, hogy míg meglehetősen hektikus gyalogosként átkelni a zebrán, olyan megnyugtató figyelni valamelyik közeli kávézó ablakából a hangyabolyszerű keveredést.

Köztéri WC
Forrás: Kisgyörgy Éva

 

Átlátszó falú köztéri WC-k

2020-ban szokatlan nyilvános WC-ket helyeztek el Tokió Yoyogi kerületének két parkjában, amelyek gyorsan népszerűvé váltak – bár talán leginkább a kuriózumokat kereső turisták körében. A köztéri illemhelyiségek üvegfalai különböző élénk színekben pompáznak és használaton kívül teljesen átlátszóak. A parkból nézve mindent látni, mi van odabent, azaz az öblítéses WC-t és a a kézmosó mosdókagylót is.

Ennek ellenére nyugodtan lehet használni, legalábbis ha bízunk a japán technikában. Ugyanis ahogy bentről bezárjuk az ajtót, a falak automatikusan átlátszatlanná válnak, eltakarva a használót.

A meglehetősen szokatlan WC-k tervezője Shigeru Ban, aki ezzel az elképzeléssel szerette volna „láttatni” a felhasználókkal, hogy nyugodtan lépjenek be a WC-be, az tiszta és nincs épp senki sem bent. Az átlátszó WC-k egy nagyobb projekt részeként kerültek a parkba. A Tokyo Toilet programban 16 művész vesz részt és definiálja újra, amit eddig gondoltunk a koszos, lepukkant köztéri illemhelyekről – a maga nemében minden tervük egy remekmű.

Gashapon áruház
Forrás: Kisgyörgy Éva

Gashapon áruház

Tokió Ikebukoro városrészében található a Gashapon Department Store Ikebukuro Sohonten, az ország legnagyobb „gashapon” boltja, ahol 3000 játékautomatát találunk. De mi az a gashapon?

A „gashapon” a Bandai játékgyártó cég kapszulás játékmárkája, amelyet automatákon keresztül árulnak. Az automatán látszik, hogy milyen játékok vannak abban a készülékben, de azt nem lehet kiválasztani, hogy a pénz bedobása után a 4-6 bemutatott darab közül pontosan melyiket kapjuk meg. Ez mindig meglepetés – persze ha gyűjtő valaki, akkor igencsak bosszantó, mert akkor addig dobálja be a pénzt a gépbe, amíg pont az a játék nem esik ki, ami kell neki. A gashapon 1977-ben indult útjára, és az évek során egyre nagyobb teret hódított a japán popkultúrában. A „gasha” az automata fogantyújának elforgatására használt hang, a „pon” pedig a tálcán landoló kapszula hangja, ebből a kettőből ered a játék elnevezése. A kapszulákban sokféle játék van: anime figurák, élelmiszer-miniatűrök, kedves műanyag állatok, írószerek, divatkiegészítők stb. A legújabb japán trendeket követve a cég minden hónapban új termékeket ad ki, így a gyűjtőknek mindig van mire vadászni.

Gotokuji templom
Forrás: Kisgyörgy Éva

Az integető macska temploma

Tokió csendes, kicsit kieső Setagaya kerületében található a Gotokuji templom, amely állítólag a maneki-neko, vagyis a „szerencsét hozó macskafigura” szülőhelye.

Ezek a kis integető macskaszobrok világszerte igen népszerűvé váltak a macskabarátok körében és Ázsia-szerte gyakran látjuk őket üzletek és éttermek bejáratánál, hogy becsalogassák a vevőket.

A legenda szerint a maneki neko még az Edo-korszakban keletkezett, amikor Hikone feudális ura elhaladt egy templom mellett. Ott találkozott egy macskával, amely intett neki, hogy menjen be a templomba. Az úr követte a macskát, és úgy döntött, hogy kicsit időzik a templomban, majd nem sokkal később hatalmas vihar kerekedett. A templomban menedéket lelő úr igen hálás volt, hogy megmenekült a záportól, így újjáépítette és családi templomként szentelte fel a templomot, amely az ő buddhista neve után Gotokuji lett. Az idő múlásával az emberek hálájuk jeléül maneki neko figurákat kezdtek felajánlani a templomnak, amikor kívánságaik valóra váltak. Ma már több ezer kis macskaszobor sorakozik a templomkertben kialakított polcokon, de jut belőlük a mécsesekre, füstölőkre is.

Aki igazán stílusosan szeretné megközelíteni a templomot, annak ki kell várni a Setagaya metróvonalon közlekedő egyik metrószerelvényt, melyet a maneki neko figurával dekoráltak ki.

TeamLab
Forrás: Kisgyörgy Éva

TeamLab

Tokióban a látogatók egyik népszerű programja a TeamLab valamely produkciója. A név egy olyan nemzetközi művészeti kollektívát takar, melyben művészek, programozók, mérnökök, matematikusok és építészek vesznek részt. A létrejövő produkciók a művészetet, a tudományt és a technológiát ötvözik, valamint felidézik a természetet. Ma már több városban is találkozhatunk ilyen múzeumokkal, mint például Szingapúrban, Sanghajban, Pekingben és Miamiban  – de a műfaj szülőföldje Tokió, ahol magát a vállalkozást 2001-ben öt barát létrehozta.

Az első komoly, állandó kiállításuk a TeamLab Borderless volt Tokióban, amely 2018 nyarán nyílt meg, ezt azonban bezárták 2022 augusztusában az annak helyet adó épület rekonstrukciója miatt. Jelenleg a TeamLab Planet program látogatható, amely négy beltéri és két kültéri installációból áll. A termekben hol hatalmas lufik, hol pedig csillogó gyöngyfüzérek közt sétálnak a látogatók, de a közös vonás az, hogy nincs éles határ a kiállított tárgy és a résztvevők közt. Ahogy haladunk ugyanis, mi is változtatjuk a kiállított tárgyak helyét, mint ahogy a többi látogató is, azaz az elrendezés soha sem állandó. Nagyon különleges egy ilyen program, semmi más múzeumi élményhez nem hasonlítható.

Műanyag ételek
Forrás: Kisgyörgy Éva

Műanyag ételmakettek

Japánban utazgatva hamar feltűnnek a látogatóknak az éttermek kirakatában elhelyezett műanyag ételmakettek, amelyek meghökkentően élethűek. De nemcsak az az érdekes, hogy mennyire tökéletesek, hanem az is, hogy mindig pontosan tükrözik, milyenek lesznek az elkészült ételek. Itt nem fordulhat elő az, ami oly gyakran okoz csalódást más országokban, azaz hogy az étlapon szereplő fotó köszönő viszonyban nincs a kihozott fogásokkal.

Az ételmakettek fő beszerzési helye Tokióban van, méghozzá a Kappabashi utcában. Itt nemcsak műanyag rántott húsokból, habos söröskancsókból vagy épp szusikból van hatalmas választék, de minden elképzelhető konyhai kellékből – legyen az tálka, evőpálcika, étlap vagy akár macskás sütiforma.

Ruby Roman szőlő
Forrás: Kisgyörgy Éva

Szőlőfürt nyolcvanezer forintért

Tokió legelegánsabb, legpatinásabb áruháza a Nihombashi Mitsukoshi, amely épp 2023-ban ünnepli fennállásának 350. évfordulóját. A Mitsukoshi története 1673-ban kezdődött, amikor Takatoshi Mitsui kimonószövet-kereskedő megalapította az Echigoyát Edo Honchóban (a mai Tokióban). Az innovatív üzletember vezette be a címkézett áron történő értékesítés koncepcióját az áruforgalomba, korábban ugyanis az ár mindig megbeszélés tárgya volt a vevő és eladó közt. Ugyancsak az ő újítása volt, hogy olyan hosszúságú szöveteket adott el, amilyen hosszúságban a vevői kívánták, ellentétben a kimonókhoz szükséges anyagok addigi fix hosszával. Ezek az akkoriban forradalmi módszerek tették rendkívül népszerűvé a kereskedőt a vásárlók körében és talán ez a titka, hogy az áruház a mai napig sikeres.

Számomra a legérdekesebb az alagsorban árult luxuskategóriás édességek közt felfedezett gyümölcskínálat volt, ahol meghökkentő összegek szerepeltek az árcédulákon. Az egyik fürt például 32.400 jent kóstált, ami a mi valutánkra átszámolva 77.600 forint körül van.  Az általam látott példány még nem is volt kiugróan drága, volt már olyan fürt, amely egymillió jen felett kelt el aukción. A Ruby Roman szőlő pingponglabda nagyságú szőlőszemei mindig hibátlanok és rendkívül szigorú előírások között termesztik. Mielőtt bárki a szívéhez kapna, hogy milyen drága Japánban a gyümölcs, feltétlenül elmondanám, hogy ezeket nem hétköznapi fogyasztásra vásárolják. Arra itt is megvannak a megfizethető áru gyümölcsök a szupermarketek polcain. Ezeket a kimagasló áru, tökéletes darabokat jellemzően ajándékba adják.

Írta és fényképezte: Kisgyörgy Éva – www.travellina.hu

Ritka, ókori sírt találtak Kínában

Ritka, ókori sírt találtak Kínában

A nyughely egyik különlegessége, hogy konkrét datálása is ismert.

Megtalálhatták a legészakibb kőkori temetőt

Megtalálhatták a legészakibb kőkori temetőt

A szakértők egy finnországi lelőhely gödreit vetették elemzés alá.

Középkori kódexet azonosítottak Kolozsváron

Középkori kódexet azonosítottak Kolozsváron

A tudományos közösség számára eddig ismeretlen középkori kéziratot azonosítottak Kolozsváron, a kódexet korábban a Szent Mihály-plébánián őrizték, innen került át a levéltárba - erősítette meg az MTI-nek 2023. december 5-én László Attila főesperes-plébános.

Táncoló múzsa ókori szobrára bukkantak

Táncoló múzsa ókori szobrára bukkantak

A szobor másolatai a római korban igen népszerűvé váltak, a mostani lelet viszont a hellenisztikus időszakból származik.

Nagy Sándorhoz köthető templomot találtak

Nagy Sándorhoz köthető templomot találtak

Az építményt egy korábbi, sumér templom tetejére emelték.

National Geographic 2023. novemberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket