Árpád, Árpádina, Damazusz2023. december 11., hétfő
Kultúra

Megtalálni a szabadságot az úton

2023.11.04.Balogh Boglárka
National Geographic Magyarország

Együtt élni a természettel – ez a mottója a 21. század hippijeinek, akik lakóautózásra cserélik hétköznapi életüket.

Forrás: Getty Images

 

Az Instagram és a közösségi média oldalain futótűzként terjedt az utóbbi tíz évben egy újabb mozgalom,  #vanlife, vagyis a lakóautóban élés. A képeken izzó naplementék, végtelen zöldek, szörföző fiatalok, és mosolygó, épp tüzet rakó szépkorúak ösztönzik az embert arra, hogy másképp is lehet élni, nyaralni.

Amikor Foster Huntington 23 évesen felmondott a Ralph Lauren divattervezőjeként, és New York-i albérletéből kiköltözött, hogy egy furgonban lakjon, álmában sem gondolta, hogy ezzel a váltással egy mozgalmat indít útjára.

Eredetileg a #vanlife-ot tréfás szójátéknak szánta Tupac, a rapper, híressé vált „thug life” tetoválása után szabadon. Mikor a képek kikerültek a közösségi médiára, kalandvágyók ezrei kezdték el követni Huntington példáját, maguk mögött hagyva az állandó taposómalmot, hogy végre azt érezhessék, a zsúfolt városok helyett a természetben élnek, és hogy szabadok.

Az úton persze megannyi hasonló gondolkodású, segítőkész emberrel jöttek össze, akikkel kommunában élve megteremtették maguknak a luxus nélküli életfeltételeket. Az azóta eltelt években a #vanlife-ot több mint négymillióan tették közzé az Instagramon.

Foster népszerűsége ellenére azonban sokszor hangoztatta, a likevadász fotók mögött meg kell látnunk a valóságot is, a lakóautós életstílus ugyanis egy merőben más komfort- és munkazónát igényel, mint a jól megszokott „normális” életvitelünk. Annak, aki útnak indul, a lélegzetelállító kilátáson, a havas hegycsúcsokon és a naplementéken túl a tégláról és habarcsról acélra és kerekekre váltás minden előnyét és hátrányát el kell fogadnia.

És hogy miért ennyire népszerű ez a fajta utazás? A szabadság érzése, hogy bármikor meg- és továbbállhatunk, mellette az otthonosság, hogy van egy kis konyhánk, ágyunk, nappalink, kuckós helyünk, és hogy végig a természetben tudunk lenni, sokakat vonz.

Ezt akartam most kipróbálni én is kis családommal Dél-Portugáliában egy olyan autót bérelve, amit öt személyre terveztek, konyhával, vécével és zuhanyzóval rendeztek be.

Szörfösök Algarve partján, Portugáliában.
Forrás: Balogh Boglárka

Dél-Franciaországtól Portugália déli csücskéig az Atlanti-óceán partja mentén rengeteg szörfös gyűlik össze évről évre. Lakóbuszokban élnek, hol itt, hol ott vernek tanyát, szörföznek, és a kapitalista világ elvárásaival nem törődve élik a mindennapjaikat. Csoportokba verődve együtt mozognak, és megosztják egymással mindenüket. Van köztük, aki digitális nomád vagy épp egy kávézóban pincérkedik esténként, míg mások az év egyik felében dolgoznak, és takarékoskodnak, hogy aztán beszálljanak a furgonba, és belevessék magukat a szabadságba. Az életük a folyamatos utazásról, rengeteg hasonló és jó emberrel való találkozásról, szörfözésről és a napfény élvezetéről szól.

Mielőtt azonban mi is elindulnánk Dél-Portugália vad partszakaszaira, eldugott kápolnáit és legjobb vadkempingező helyeit felfedezni, lássuk, honnan indult a vanlife története.

1880- A szárazföldi jacht

Az egész akkor kezdődött, amikor a skót William Gordon Stables, a Királyi Haditengerészet gazdag sebésze, ifjúsági könyvek szerzője felbérelte a Bristol Wagon & Carrige Workst (vaúti kocsik gyártóját), hogy tervezzen meg és készítsen el egy egyedi gyártású, csiszolt mahagóni borítású, kéttonnás lóvontatású furgont szabadidős utazásokhoz.

Stables jobbra a kutyájával és a „The Wanderer” lakókocsival az 1890-es években.
Forrás: Wikipedia

Stables a kész járművet nemes egyszerűséggel csak szárazföldi jachtként emlegette, ami óránként két mérföldet tett meg. Több rövidebb szakasz után aztán 2000 kilométert utazott vele az angliai Berkshire-ből Skóciáig. A sebésznek annyira megtetszett ez a slow travel vagyis lassú utazás, ami nem egy közlekedési mód, hanem egy érzésvilág, hogy a járművet az éves nyári vakációjára is elvitte, hogy bebarangolja vele Kelet-Angliát.

Visszaemlékezéseiből tudjuk, hogy a szárazföldi jacht 6 méter hosszú, 3,3 méter magas és 1,7 méter széles volt, amit egy elegáns könyvespolccal, perzsa szőnyeggel, ólomüveg ablakokkal, hangszerekkel és egy speciális főzőlappal szereltetett fel.

Autós-kempinges vakáció 1915-ben

Henry Ford, Thomas Edison, a kerékmágnás, Harvey Firestone és az ünnepelt természettudós, John Burroughs elhatározta, hogy hódolva a természet iránti szenvedélyüknek, kempingezni indulnak.

Az első útjuk annyira jól sikerült, hogy közel tíz éven át minden évben összepakoltak, és kiutaztak New York állam vadregényes északi részére.

A férfiak sofőr vezette autókon vágtak neki az útnak, több tucat kisegítő járművel – köztük egy konyhai autóval –, katonai sátrakban aludtak. Egy évszázaddal az Instagram megjelenése előtt ez a gazdag és híres négyes, akiket csak a négy csavargóként emlegettek, már csodaszép naplementében fotózkodott, élvezettel beszélgetett a tábortűz mellett, amit az újságok le is közöltek.

Amikor 1921-ben a vendégtáborozók között Warren Harding elnök is felbukkant, a média azonnal lecsapott a hírre, és boldogan cikkeztek az újságok arról, hogyan vágta a fát az elnök az erdő közepén. A sajtócsapat a táborozók minden lépését dokumentálta, és akarva-akaratlan az autós-kempingezés műfaját is népszerűsítették.

Woodstock – 1969

A színes virágokkal és mosolygó napocskákkal telepingált kisteherautó akkor vált a popkultúra szimbólumává, amikor a 1969-ben a Woodstocki Fesztiválon a fiatalok begurultak vele a 600 hektáros legelőre.

Eredetileg ezek a személyszállító furgonok nem voltak mások, mint túlméretezett kombik, de a kreatív fiatalok mindent megtettek azért, hogy olcsó és ötletes módon személyre szabják őket, így kerültek az autóba szőnyegek, fotelek és feltekerhető matracok.

Később aztán az, ami kezdetben csupán az egyszerű, természethez közeli, vadregényes élet iránti vágyként indult a hatvanas években, villámgyorsan életstílussá alakult világszerte.

Több száz éves palotát talált egy amatőrökből álló csapat

Több száz éves palotát talált egy amatőrökből álló csapat

A maradványok az egyik csapattag kertjében kerültek elő.

Ritka, ókori sírt találtak Kínában

Ritka, ókori sírt találtak Kínában

A nyughely egyik különlegessége, hogy konkrét datálása is ismert.

Megtalálhatták a legészakibb kőkori temetőt

Megtalálhatták a legészakibb kőkori temetőt

A szakértők egy finnországi lelőhely gödreit vetették elemzés alá.

Középkori kódexet azonosítottak Kolozsváron

Középkori kódexet azonosítottak Kolozsváron

A tudományos közösség számára eddig ismeretlen középkori kéziratot azonosítottak Kolozsváron, a kódexet korábban a Szent Mihály-plébánián őrizték, innen került át a levéltárba - erősítette meg az MTI-nek 2023. december 5-én László Attila főesperes-plébános.

Táncoló múzsa ókori szobrára bukkantak

Táncoló múzsa ókori szobrára bukkantak

A szobor másolatai a római korban igen népszerűvé váltak, a mostani lelet viszont a hellenisztikus időszakból származik.

National Geographic 2023. novemberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket