Árpád, Árpádina, Damazusz2023. december 11., hétfő
Kultúra

Bostoni himlőjárvány

2023.11.05.NG
National Geographic Magyarország

Cotton Mather, az amerikai Boston városában ténykedő puritán lelkipásztor 1721 elején prédikációban adta hírül, hogy „öldöklő angyal”, szörnyű kór fenyegeti a lakosságot. Angliában akkor már vadul tombolt a járvány.

Cotton Mather
Forrás: Getty Images

Az Újvilág népe tudta, mire számíthat, hiszen a már jó kétszáz esztendeje újra meg újra, rendszertelen időközönként támadó ragály bánatot és szenvedést hozott a telepesekre, az indián őslakosságot pedig annyira megtizedelte, hogy több törzsüknek írmagja sem maradt. Bostonban akkor már tizenkilenc éve nem ütötte fel a fejét, most tehát egy új nemzedék szembesült vele.

Az első halványpiros pontok megjelenésekor még lehetett némi kis remény, hogy talán csak
kanyaró lesz. De azután sokasodni kezdtek, mint megannyi parányi tűzhányó, az egész testen
felbukkantak, és meg-megnyíltak a gennyező kelések. A sokasodó hólyagok gyakran elzárták
a szemrést, nemkülönben a légutakat, valóságos kínszenvedéssé téve a légzést. A gennyhólyagok tömkelegéből rothadó hús bűze áradt. Aki egyáltalán túlélte, általában megvakult, a teste pedig enyhébb vagy súlyosabb mértékben torzult, megbénult.
Mire beköszöntött 1721 áprilisa, Boston kikötőjében is fölütötte a fejét a fekete himlő – tette közzé a történeti áttekintést a National Geographic weboldala.

Az első időkben – így van ez manapság is – az emberek többsége rá se hederített a veszélyre.
Ám az 1721-es himlőjárvány fontos tanulsággal szolgált: azzal, hogy a kórokozók világméretű
pusztítását, a pandémiát igenis meg lehet előzni, a fertőző betegségek elharapózásának gátat lehet szabni, sőt kellő kitartással bizonyos ragályokat fel is lehet számolni, száműzni lehet a világból.

Bostonban akkor hárman lettek főszereplői a himlő elleni küzdelemnek. Onesimus, az Afrikában született rabszolga, aki Cotton Mathertől kapta bibliai nevét, Zabdiel Boylston sebészorvos és Mather, az ellentmondásos jellemű egyházfi, akire nem kevés kortársa tekintett ellenszenvvel, a 29 évvel azelőtti szégyenletes boszorkányperek értelmi szerzőjét látván benne.

Mather ifjúkorától érdeklődött a tudományok iránt, a tetejébe személyes ellenségének látta a
járványt: két felesége és tizenötből tizenhárom gyermeke idő előtt távozott az árnyékvilágból,
és legtöbbüket fertőző betegség vitte el.

Mather rendszeresen olvasta a brit tudományos lapokat, és az őslakosok orvosságait, gyógymódjait is tanulmányozta. Így annak is komoly figyelmet szentelt, amit „szolgája”, a „feltűnően értelmes” Onesimus mesélt neki, nevezetesen, hogy Afrikában miképpen védekeznek a himlő ellen. A tulajdon bőrén is megmutatta Onesimus az apró sebeket. Mather a járvány kitörése idején tudatta Boston orvostársadalmával, hogy hírét vette „egy csodálatos eljárásnak, amelyet a világ némely térségeiben alkalmaznak”.
A lényeg: a himlőbeteg egy érett hólyagját felszúrták, majd az abból vett „variolás anyagot”,
lényegében gennyes beltartalmat az egészséges ember bőrén ejtett apró sebbe juttatták. Az illető ugyan enyhén megbetegszik a beavatkozástól, de a mesterséges himlőfertőzés, a „varioláció” védetté teszi a rettegett kórral szemben. Mathernek több afrikai származású
rabszolga is mesélt erről, és a sebhelyeket is megmutatták.
Boston orvosdoktorainak többsége nem merte vállalni a beavatkozással járó kockázatot. Zabdiel Boylston azonban másként gondolkodott. Egyrészt tudta, hogy milyen borzalmas a fekete himlő, mert 19 évvel korábban őt is csaknem elvitte a gyilkos kór. Ezért nagyon aggasztotta, hogy a munkája miatt, orvosként „naponta veszélybe sodorja” nyolc gyermekét.
Az érveket és a bizonyítékokat kellőképp mérlegelve, június 26-án beoltotta hatesztendős fiát
és a család két rabszolgáját. Mindhármuknál fölléptek a fekete himlő tünetei, a kór azonban
„enyhe lefolyású volt, és kedvező kimenetelű”. Boylston a fiánál tapasztaltak alapján kész volt
vállalni a hozzá forduló bostoniak variolációját. Eleinte sokan éppúgy féltek a kezeléstől, mint magától a kórtól. Attól tartottak, hogy a varioláción átesett, de még nem teljesen felépült betegek továbbra is fertőznek. Az orvosok pedig azért berzenkedtek, mert Boylston eljárása ellentmondott a kétezer éve megcsontosodott nézetnek, miszerint a különféle kórságok a négy „testnedv” egyensúlyának megbomlásából fakadnak, gyakran a rossz levegő, a „miazmák”, vagyis mérgező kigőzölgések ártó hatásának következményei.

A szegényebb rétegnek, a kétkezi munkásoknak és a kiskereskedőknek nem futotta Boylston
drága eljárására meg az előtte és utána szükséges ellátásra, családjuk védelmére. Így a köznépen egyre jobban eluralkodott az elégedetlenség és a rettegés, Mather hamarosan támadások kereszttüzébe került. Egy éjjel gyújtóbombát hajítottak a hálószobájába – a bomba hatalmasat puffant, de mivel a gyutacs kiesett belőle, nem tett kárt senkiben. A rákötözött cédulán ez állt: „COTTON MATHER, te ebfattya! Ezzel oltalak be, essen
beléd a dögvész!”

A járvány idején közel hatezer bostoni, vagyis a lakosság jó fele része megfertőződött, és mintegy 15 százalékuk, szám szerint 844 beteg életét vesztette. A varioláción átesettek között viszont a halálozási arány mindössze 2 százalék volt, és az eljárás fejlesztésével hamarosan fél százalék alá esett. A variolációt egyre szélesebb körben kezdték alkalmazni, így amikor Bostont 1792-ben újra megtámadta a ragály, már nagyon más volt a helyzet. Addigra kilencezer-kétszáz lakost beoltottak, így a himlő csak 232 áldozatot szedett. A varioláció észak-amerikai bevezetésének három főszereplője nem nyert méltó elismerést. Onesimus megvette a szabadságát, ám további életéről többet nem tudunk. Boylston érdemei feledésbe merültek. Cotton Mathert pedig nem oldozta föl Boston népe, hiába játszott fontos szerepet a járvány megfékezésében. Az egyházfi később is sokat töprengett az orvoslás rejtélyein, olyannyira, hogy a ragályok valódi okára is rájött. Mint írta, a mikroszkóp lencséjén át éppen akkoriban megismert mikrobák megfelelő körülmények között „kóros mértékben elszaporodnak, következésképp jóval nagyobb szerepet játszanak nem egy betegség kialakulásában, mint hittük”.

Ám mert Mathernek ez a (máskülönben bizarr gondolatokkal teli) irománya soha nem látott
napvilágot, még másfél évszázadba telt, mire bebizonyosodott, hogy a mikroorganizmusok
főszerepet játszanak a ragályok kialakulásában.

Ritka, ókori sírt találtak Kínában

Ritka, ókori sírt találtak Kínában

A nyughely egyik különlegessége, hogy konkrét datálása is ismert.

Megtalálhatták a legészakibb kőkori temetőt

Megtalálhatták a legészakibb kőkori temetőt

A szakértők egy finnországi lelőhely gödreit vetették elemzés alá.

Középkori kódexet azonosítottak Kolozsváron

Középkori kódexet azonosítottak Kolozsváron

A tudományos közösség számára eddig ismeretlen középkori kéziratot azonosítottak Kolozsváron, a kódexet korábban a Szent Mihály-plébánián őrizték, innen került át a levéltárba - erősítette meg az MTI-nek 2023. december 5-én László Attila főesperes-plébános.

Táncoló múzsa ókori szobrára bukkantak

Táncoló múzsa ókori szobrára bukkantak

A szobor másolatai a római korban igen népszerűvé váltak, a mostani lelet viszont a hellenisztikus időszakból származik.

Nagy Sándorhoz köthető templomot találtak

Nagy Sándorhoz köthető templomot találtak

Az építményt egy korábbi, sumér templom tetejére emelték.

National Geographic 2023. novemberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket