Elemér, Oszvald, Román2024. február 28., szerda
Kultúra

Így lett trombitaművészből idegenvezető

2023.11.28.Balogh Boglárka
National Geographic Magyarország

Trombitaművészből lett Portugáliában idegenvezető, portugál nyelvtanár, egy gasztro rovat szerkesztője, esküvőszervező, akinek legnagyobb vágya, hogy évekkel később egy hátizsákkal utazza majd be Ázsiát.

Duncsák Krisztina
Forrás: Duncsák Krisztina archívuma

 

 

Duncsák Krisztina Ungváron született, már kisgyermekként is a trombita volt a kedvenc hangszere, majd 19 évesen a lengyel határ melletti Lemberg (Lviv) városába költözött, hogy a zeneművészeti egyetemen folytassa tanulmányait. Itt tanult meg ukránul, ma már hat nyelven beszél. Az egyetemen talált rá a szintén zenész férjére is, akivel együtt aztán évekkel később Portugáliába költöztek.

,,Sok mindent köszönhettem a zenélésnek: klasszikus műveltséget, a páromat, azt, hogy fiatalon láthattam a világot. Magánemberként biztosan nem juthattam volna el ennyi fantasztikus helyre. Több, mint negyven országban jártam, nem is tudnám felsorolni, merre. Rengeteg kalandos fellépésünk volt, de talán a legnagyobb élményeim egyike mai napig az, amikor Abu-Dzabiban a legdrágább szállodában lakhattunk, és aranyozott csokit ettünk – mondja Krisztina nevetve.
„Szimfonikus zenekarban játszottam már az egyetem ideje alatt is. Amolyan haknizás ez, ahogy a zenészek nevezik. Imádtam, amikor jött egy felkérés, kifizették az utat, mi pedig mentünk. Persze volt hátulütője is a dolognak, sajnos nagyon limitált szabadidőt kaptunk. Márpedig szívem szerint már akkor is úgy utaztam volna, hogy saját magam ki tudjam fizetni a költségeimet, és ne mondja meg senki, hogy hol, mennyi időt tölthetek.”

Krisztina végül egy koncertnek köszönhette, hogy lassan 16 éve megismerte Portugáliát. A férjével Lisszabonban léptek fel, az Aidát játszották a mai Altice Arénában, a napjaikat pedig az édesanyjánál töltötték, aki évek óta a portugál fővárosban élt, mint cukrász. Huszonkét évvel ezelőtt a luzitán vendéglátás nem volt még annyira fejlett, mint ma, kellett a jól képzett munkaerő, a külföldi szakemberek pedig tudásuknak köszönhetően igen keresettek lettek. Végül, ahogy édesanyja, Krisztina is beleszeretett Portugáliába, és párjával úgy döntött, ideköltöznek.

Forrás: Duncsák Krisztina archívuma

 

„Ez alatt a pár nap alatt rájöttünk, hogy mi is Portugáliában akarunk élni. Művészlélek vagyok, itt pedig szabadnak éreztem magam. Mind a kettőnket elbűvölt az itteni életvidámság, a sok mosoly,  és az emberek nyitottsága, szeretete. Akkor határoztuk el, hogy amint lehet, visszajövünk, és végleg letelepedünk.
Akkoriban még vízumot kellett igényelnünk, úgyhogy tanulóként érkeztünk. Rögtön beiratkoztunk a Coimbrai Egyetemre, ami a világ kilencedik legrégibb egyeteme, itt egy éven át portugálul tanultunk.
Mivel Coimbra egy kisebb város, könnyű volt befogadni, ráadásul az egyetem fúvós zenekarában, a TUNA-ban is játszottunk, hétvégenként felléptünk velük, így pénzt is kerestünk a tanulás mellett. Ebből fizettük az albérletet meg az ebédjeinket. Gyakran töltöttük az időnket a portugálok körében, rengeteg kedvességet és segítséget kaptunk tőlük. Hála istennek anyu is a közelben volt, rá is számíthattunk mindenben – meséli Ktrisztina.”

Az egyetem után Krisztina továbbra is játszott különféle zenekarokban, de zenetanárként is vállalt munkát Dél-Portugáliában. Végül a család Lisszabonban kötött, ekkor már megszületett a két gyerekük is. Krisztina napközben tanított, esténként szimfonikusokkal lépett fel, egyre gyakrabban kellett a kicsiket bébiszitterre vagy az édesanyjára hagynia.

Krisztina ma már gasztroblogot is vezet
Forrás: Duncsák Krisztina archívuma

 

„A próbák és a fellépések sokat kivettek belőlem. Lelkiismeret-furdalásom volt, a gyerekek mellett akartam lenni, ezért úgy döntöttem, abbahagyom a zenei karrieremet. Nem kompromisszum volt, tényleg úgy éreztem, váltanom kell. Belefáradtam a folyamatos zenélésbe, a megannyi próbába, és titkon volt egy dédelgetett álmom is. Mindig szerettem utazni, szerepelni, kommunikálni, a kultúráért és történelemért pedig külön odavagyok. Készítettem egy Facebook oldalt, ahol a napi életemről és az ország érdekességeiről posztoltam, hogy ha már itt élek, akkor hadd mutassam be a magyaroknak Portugáliát. Nagy lett az érdeklődés, így egyre hangosabban megfogalmazódott bennem, hogy milyen jó lenne, ha idegenvezetőként dolgozhatnék.
Persze nem ment egyből, hiszen a szakmát meg kellett tanulnom, ráadásul a működés engedélyekhez kötött, de ma már a saját vállalkozásomat vezetem. Nem féltem belevágni, mert hittem benne, első perctől fogva éreztem hogy ez nagyon testhezálló feladat.
Tíz éve vagyok a magyarok Portugáliában élő idegenvezetője, ezalatt az idő alatt többször érdeklődtek nálam, nem szervezek-e esküvőt. Eredetileg erre nem gondoltam, de beadtam a derekamat végül, volt olyan rendezvény, amelyre negyven fő utazott el Magyarországról.
Ráadásul épp egy hete indítottam el a legújabb projektemet, az Idegenvezető Akadémiát, ahol a hozzám hasonló pályaváltókat avatom be ennek a szakmának a szépségeibe és az árnyoldalaiba is” – avat be Krisztina tevékenységeibe.

Igyekszik minden túráján újat mutatni. Ahogy magyarázza, vannak a tipikus útvonalak, ezek amolyan pipák, amit kötelezően látni kell egy adott városban. De amikor olyan visszatérő vendégei érkeznek, akik akár már hét alkalommal is utaztak vele, úgy építi fel a közösen töltött időt és a programokat, hogy azok mindenkinek különlegesek és újak legyenek. Bár a munkája miatt megannyi szegletét látta ennek a rendkívül változatos országnak, egyik legkedvesebb helye Sintra mellett Óbidos, ami az UNESCO világörökség része. A várfallal körbevett ókori város igazi kis ékszerdoboz, tele virágokkal, fehér házakkal, ahol megállt az idő.

Sintra, az egyik legnépszerűbb kirándulóhely.
Forrás: Duncsák Krisztina archívuma

 

„Rengeteg emberrel találkozok a munkám a során. Gyakran viszek csoportokat és nagyon sokan megkeresnek egyedi, barangoló magántúrák miatt is. Nagyon vegyes az, hogy milyen utazók vagyunk mi, magyarok. Rengeteget számít a korosztály, de akár az is, hogy az ország melyik részéből érkeztek a vendégek. Egy biztos, a magyarok szeretik a virágokat, a jó falatokat.

A híres 28-as villamos szakaszán, Lisszabonban.
Forrás: Duncsák Krisztina archívuma

 

Külföldön élni, letelepedni, és otthon is érezni magunkat nagyon nagy munka, nem egyszerű megtalálni azt az országot a világban, amely minden kritériumnak megfelel. Én szerencsésnek mondhatom magamat. Hogy később mi lesz? Most azt mondom, szeretnék még 9 évet aktívan dolgozni, utána egy fél évre vagy egy teljes évre hátizsákkal körbejárni a világot a férjemmel együtt. Akkor már a gyerekek is egyetemre mennek, kirepülnek.
Bízom benne, hogy ez az önmagunkra fordított idő nem jelenti majd a vállalkozás hanyatlását. De pont ezért dolgozom most olyan keményen, hogy ennek az alapját letegyem. Hiszek abban a mondásban, hogy ember tervez, Isten végez. Próbálom én is így élni a mindennapjaimat, örülni minden sikernek és jónak, ami adatik” mondja búcsúzóul Krisztina.

A világ egyik legősibb rúzsára bukkantak

A világ egyik legősibb rúzsára bukkantak

A lelet Iránban került elő egy súlyos áradást követően.

Ősi templomokat tártak fel Indiában

Ősi templomokat tártak fel Indiában

A struktúrák több mint ezer évesek.

Római kori településre bukkantak Angliában

Római kori településre bukkantak Angliában

A lelőhely egyik legizgalmasabb maradványa egy Mercuriust ábrázoló figura.

Digitalizálják Nagy Britannia utcai falfestményeit

Digitalizálják Nagy Britannia utcai falfestményeit

Az országban számtalan helyen díszítik a házfalakat egyedi festmények, domborművek, amelyek egy épület lebontásakor vagy felújításakor elvesznek.

Gyönyörűen faragott tárgy került elő egy folyóból

Gyönyörűen faragott tárgy került elő egy folyóból

Az Olaszországban feltárt temetkezési oltár a Római Birodalom korából származik.

National Geographic 2024. februári címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

16 500 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket