Géza, Cézár, Vanda2024. február 25., vasárnap
Kultúra

A dzsungel temploma

2024.01.14.Balogh Boglárka
National Geographic Magyarország

Angkorvat (Angkor Wat), Délkelet-Ázsia egyik legfontosabb régészeti lelőhelye, melyet évszázadokon át elnyelt a dzsungel, a covid után várja látogatóit.

A kilencszáz éves templomegyüttes
Forrás: Balogh Boglárka

Teljesen sötét van még, amikor megérkezem a templomkomplexumhoz, és rálépek a Szivárvány hídra. Az Angkorvatot körbeölelő árokban feketén csillog alattam a víz, a napfelkeltére várók már szállingóznak, a buddhista szerzetesek épp a füstölőket gyújtják a reggeli imához.

Angkorvat
Forrás: Balogh Boglárka

Mire felsétálok a lépcsőkhöz, vörösödik az ég alja, a templom előtti medencéknél már tolonganak a fotózni vágyók, ez az a pont, ahol a vízben tükröződő templom híres képei születnek.

A napfelkeltére várók Angkor ikonikus medre előtt
Forrás: Balogh Boglárka

Nincs kedvem a tömeghez, ezért az ellenkező irányba indulok, és leülök a lépcsők egyikére. A magasba nyúló lótuszrügyet formázó tornyok az őket körülvevő zöld fák buja formáira emlékeztetnek. A nap első sugarai megvilágítják az ikonikus sziluettet, Angkorvat hirtelen lidércként jelenik meg a sűrű, párás dzsungelben. A pazar kőváros láthatóvá lesz, a fedett galériák, a tágas udvarok és a bonyolult domborműves faragványok megelevenednek.

Forrás: Balogh Boglárka

A Kambodzsa északnyugati részén található, közel kilencszáz éves romot az ősi Khmer Királyság fénykorában alkották. A több mint ezer épületből álló, mintegy 400 hektáros terület a világ legnagyobb vallási komplexuma, az emberiség egyik kulturális csodája is egyben.

Angkorvat építését a 12. század első felében II. Szurjavarman khmer király rendelte el. Azt tervezte, hogy hatalmas, temetkezési templomként szolgál majd halála után, ahol maradványai az örökkévalóságig pihenhetnek. Az épületet homokkőből álmodta meg, ezeket csatornákon szállították Angkorba. A tömbök megmunkálásánál fontos szempont volt, hogy az egymásra állításuk után tökéletesen egységesek legyenek, és az illesztések egyáltalán ne látszódjanak. Az eredetileg hindu stílusú vatot, amelynek neve khmerül „templomok városát” jelenti, Vrah Visnulokának, vagyis Visnu szent lakhelyének nevezték el, és három hindu istenségnek szentelték: a névadó Visnunak, Sivának és Brahmának.

Forrás: Balogh Boglárka

A grandiózus munkálatokhoz ötvenezer kőműves, ötezer szobrász és kőfaragó harminc évi munkájára volt szükség. Angkorvat a khmer kultúra és művészetek aranykorában született, ma is működő vallási központ, mely fontos szerepet tölt be mind a hinduk, mind a buddhisták körében.

A napfelkelte után megjelennek a későn érkezők is, egy csapat kínai turista masíroz a zászlót lengető idegenvezető után. Mielőtt ők is besétálnának a lótusztornyokhoz, felállok a helyemről, és hosszú léptekkel átvágok a gyepen. Egy fiatal, önkéntes idegenvezető, látom, már messziről engem figyel, ahogy elhaladok előtte, mellém csapódik. Három dollár fejében, azt mondja, szívesen végigkísér a romok közt. Rábólintok, így együtt kezdjük meg sétánkat a mesterien faragott falak között.

„A khmer uralkodók istenkirálynak tekintették magukat, II. Szurjavarman sem gondolta ezt másképp. Angkorvatot a birodalmat védelmező Visnunak szentelte, akivel a hite szerint halála után egyesült – magyarázza a fiatal fiú, Pandit, aki az iskolából kimaradva inkább itt keresi meg a család napi bevételét. Angolul, ahogy a legtöbbjük, a turistáktól tanult, Angkor történelmét a hivatalos idegenvezetőket hallgatva ismerte meg.

„A templom külső és belső terve a hindu vallás szimbólumaira utal, a földi és az égi világ közötti kapcsolatot testesíti meg. A négy világtáj felé néző, gúla alakú templomhegy, a Himalájában fekvő Meru-hegyet, az Univerzum középpontját, és a megvilágosodás felé vezető utat szimbolizálja. A külső falak a világ peremén lévő hegyeknek felelnek meg; a környező vizesárok a rajtuk túli óceánokat szimbolizálja. Ahogy átjöttél a Szivárvány hídon, ezeket láttad a távolból.”

Apsarák domborműve
Forrás: Balogh Boglárka

A falak között sétálva megállunk az apsarák, a khmer táncosok domborműve előtt. Apsara eredetileg egy hindu istennő, akinek neve azt jelenti, vízen született, de Kambodzsa Khmer Birodalom alatt kialakult nemzeti tánca is egyben. Ez a mennyei mozgásforma, amely mitológiai történeteket mesél, ma már az UNESCO szellemi kulturális örökség része.

Angkor II. Szurjavarman halála után hamar hanyatlásnak indult, a területet megszállták a khmerek ősellenségei, a vietnami csam népcsoport tagjai, majd amikor 1431-ben bekövetkezett a város eleste, a természet szépen lassan visszakövetelte magának a területet, csupán a buddhista papok látogatták a szentélyt.

Forrás: Balogh Boglárka

Egészen 1601-ig senki nem említette meg a dzsungelben megbújó különleges épületet. Végül amikor a spanyol szerzetes, Marcelo de Ribadeneyra a vidékre érkezett, hogy összegyűjtse az európai misszionáriusok tapasztalatait, akiket buzgalmuk egészen a Mekong folyó körüli sűrű erdőig vitt, különleges beszámolókat hallott. Ribadeneyra ekkor írt először arról az eltűnt királyságról, melynek furcsán faragott falai itt-ott romba dőlve álltak.

„A kilencedik századtól kezdve, a khmer dinasztia alatt Kambodzsa olyan birodalmat épített fel, amely a mai Thaiföld, Vietnam, Laosz, Mianmar egy részét is lefedte – magyarázza tovább Pandit. „Csúcspontján kb. hétszázötvenezer ember élt, így az iparosodás előtti világ legkiterjedtebb városi komplexuma lehetett. Ám a 16. század végén, amikor a portugál misszionáriusok rábukkantak Angkorvat lótusz alakú tornyaira, a birodalom egykor tündöklő fővárosa már haláltusáját vívta. A romok eleinte felkeltették ugyan az európaiak érdeklődését, de akkor még inkább a kereskedelem és a kereszténység terjesztése érdekelte őket, nem pedig a régió gazdag vallástörténetének tanulmányozása.”

Addig nem történt különösebb változás, amíg 1860 januárjában Henri Mouhot francia természettudós, lepkegyűjtő el nem érte Angkorvatot, amit ott talált, mélyen megindította és egész további életét meghatározta. Naplójában ezt írja: „Elképzelhetetlen remekmű, Salamon templomának riválisa, amelyet egy ősi Michelangelo emelt… Nagyszerűbb, mint bármi, amit Görögország vagy Róma hagyott ránk.”

Egy évvel később a felfedező meghalt a laoszi Luang Prabangban, de Angkor iránti szenvedélye, a templomról készült rajzai, és hátrahagyott beszámolói – amelyek mentesek voltak az akkori európai központiságtól és előítéletektől – egyre növekvő kíváncsiságot ébresztettek a franciákban a kambodzsai kultúra iránt.

A templomfalakon belül
Forrás: Balogh Boglárka

Jó órája sétálunk már a romok között, előveszem a hátizsákomból a termoszt, meg a poharat. Leülünk a fűbe, hátamat a faragott köveknek döntöm, és kiöntöm a kávét a kupakba, megkínálom vele Panditot is.

Ahogy idegenvezetőm mondja, Angkor eltűnése a világ egyik legnagyobb rejtélye. A kutatók és régészek a feltételezett okok hosszú listáját állították már össze, szerepel közöttük a hódítás, de a tengeri kereskedelemre való átállás is, amely alapjaiban ítélhette halálra a szárazföldi város jólétét. Bár nagyjából ezerháromszáz felirat maradt fenn a templomi ajtófélfákon és a szabadon álló köveken, de Angkor lakossága egyetlen szóval sem magyarázta meg királyságuk összeomlását.

Azonban a közelmúltban végzett ásatásoknak köszönhetően, melyek Angkor infrastruktúráját vizsgálták, egy új elmélet van kialakulóban. Úgy tűnik, az egész várost éppen az ítélte halálra, amely korábban birodalommá emelte, mégpedig a víz.

Az építészeti stílus mellett ugyanis Angkor másik legfigyelemreméltóbb jellemzője az a precizitás és szakértelem, amellyel a vízgazdálkodási rendszert, a csatornák és a tározók összetett hálózatát kialakították.  A vízszabályozás elengedhetetlen volt a város fennmaradásához és gyarapodásához, hiszen ez biztosította az öntözés, a vízelvezetés, az árvízvédelem, a közlekedés stabilitását, azonban az éghajlatváltozással és a természeti katasztrófákkal, például aszályokkal és árvizekkel már nem tudott megküzdeni. A régészeti tanulmányok és történelmi feljegyzések szerint Angkorvat virágzása idején számos olyan szélsőséges időjárási esemény következett be, amelyek tartós károkat okoztak infrastruktúrájában. Volt olyan időszak, amikor súlyos szárazságtól szenvedett a környék, amely jelentős hatással volt a vízellátásra és a növénytermesztésre, majd ezt heves monszunok követték, amelyek áradásokat és eróziót okoztak, ami károsította a csatornákat és a tározókat.

A kiszámíthatatlan vízellátás végül a társadalmi és politikai stabilitás megingásához vezetett, megnőtt az éhínség, a betegségek, a helyiek máshová költöztek, a király pedig elvesztette isteni hatalmát, hisz nem tudta megvédeni alattvalóit a közelgő összeomlástól.

Rejtélyes roncs sodródott partra egy brit parton

Rejtélyes roncs sodródott partra egy brit parton

Egyelőre nem sokat tudni a hajóról, de elképzelhető, hogy a 16. századból származik.

Középkori sírt találtak a velencei Szent Márk téren

Középkori sírt találtak a velencei Szent Márk téren

A régészek egy nyolc személy csontjait őrző nyughelyet, valamint egy templom maradványait tárták fel.

Ősi sziklarajzok árulkodnak Amazónia meghódításáról

Ősi sziklarajzok árulkodnak Amazónia meghódításáról

A kutatók egy kolumbiai lelőhely különböző maradványait elemezték.

Több száz éves település maradványait rejtette egy erdő

Több száz éves település maradványait rejtette egy erdő

Egy skót szigeten terveztek kivágni egy telepített erdőt, amikor egy elveszett település romjaira bukkantak.

Gyönyörű középkori aranygyűrűt találtak

Gyönyörű középkori aranygyűrűt találtak

Az ékszer egy korábban ismeretlen fejedelmi családé lehetett.

National Geographic 2024. februári címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

16 500 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket