Gerzson, Margit, Zétény2024. február 22., csütörtök
Kultúra

A legjobb úti célok 2024-ben

National Geographic Magyarország

A National Geographic kedvenc úti céljaiból készült válogatás 2024-ben is igen változatos helyszínekre vezeti az utazni vágyókat.

Medveles Alaszkában
Forrás: Acacia Johnson / National Geographic

A National Geographic évente közzé teszi a kedvenc, ajánlott úti céljait tartalmazó gazdag listáját, amelyből bárki kiválaszthatja a számára vonzó célpontokat, inspirációt szerezhet. Legyen maratonfutás Párizsban, punk koncert Kiotóban, lovas szafari Kenyában vagy medveles Alaszkában? Ez csak néhány a listából.

1. Kenyai lovas szafari

A négy kerék meghajtású autókat lóval felváltva fenntarthatóbb lehet a szafari is, amelyet a kenyai Borana Természetvédelmi Területen járhat végig a jelentkező, a javasolt időszak a júliustól szeptemberig terjedő.

2. Maratonfutás a párizsi olimpián

Maraton Párizsban
Forrás: Sameer Al-Doumy, AFP/Getty Images

2024-ben Párizs rendezi az olimpiát, és a maraton versenyére a város utcáin kerül sor. 20024 fő „civil” indulhat a versenyen, amelyet a férfi és a női versenyszám közti időben tartanak, augusztus 10-én éjjel. A versenyzők este 9-kor Párizs szívéből indulva Versailles-ba futnak el, majd onnan vissza a Szajna partján lévő célig. A klasszikus maratoni táv mellett 10 kilométeres távú verseny is lesz, amely azonban a városon belül zajlik majd.

3. Síelés az UNESCO georgiai helyszínein

Georgia hegyvidéki lakossága számára a sí nem sportot, hanem téli közlekedési eszközt jelent, most azonban a sítúrázók számára jelenthetnek igen vonzó célpontokat a Kaukázus havas lejtői. A túrahelyszíneket december és április között lehet felkeresni, a festői táj vagy a középkori falvak látványa garantált!

4. Medveles Alaszkában

Ha a világ medvében leggazdagabb pontjait keressük, a Katmai Nemzeti Park az elsők közt lesz. Júniustól szeptemberig érdemes a medveles-túrákra elindulni, ám nemcsak a közismert és zsúfolt helyszínekre, hanem vezetett túrákon a terület rejtett zugaiba is eljuthat az érdeklődő.

5. Kiotó legendás élőzenés klubjai

A japán nagyváros az élőzenés klubok fővárosa is lehetne, ahol számtalan műfaj rajongói megtalálhatják a fülüknek kedves muzsikát a dzsessztől az ír népzenén át a punk rockig.

6. Hajózás Kolumbiában

A Magdalena-folyó Kolumbia ütőerének is tekinthető, a folyón ezúttal hajós túrára indulhat a vállalkozó kedvű utazó. Az egy hetes út során a trópusi madárlestől a karneváli hangulatig sokféle élményt biztosítanak a szervezők.

7. Utazás a legendás 66-os úton

Az USA területét átszelő útvonal legendás, közel száz éve várja az utazókat, ezúttal az Új Mexikó államban lévő látványosságokra érdemes figyelni. Őslakos sziklarajzoktól a modern kor indián kultúráján át a nagyvárosi neonfényekig vezet az út. Aki pedig október első hetében kel útra, az Albuquerque mellett egy hőlégballon-fesztivált is megcsodálhat.

8. Festői táj és sziklarajzok Algériában

Tassili N’ajjer, Algéria.
Forrás: Matjaz Krivic

A sivatag aranysárga homokja hordozza Afrika legnagyobb területű nemzeti parkját Algériában, ahol a geológiai csodákon túl a több ezer éves sziklarajzokat is felfedezheti az utazó. A zsiráfok, orrszarvúk vagy elefántok a Szahara zöldebb időszakának tanúi a több mint 15 ezer sziklarajzokon.

9. Óriásokkal úszkálva Ausztráliában

Nyugat-Ausztrália mintegy 700 kilométeres partszakaszán Perth-től északra számtalan természeti csoda vár, amelyek közt a legszebb a Ningaloo-zátony. Itt gyülekeznek a világ cetcápái, 300-500 állat úszik e vizekben velük együtt is úszhat az ember. Még nagyobb állatokkal, hosszúszárnyú bálnákkal is találkozhat az utazó július és október között, aki pedig a gömbölyűbb idomokat kedveli, az a dugongokat figyelheti meg.

10. Vulkántúra Panamában

A fenntartható turizmust komolyan vevő ország, Panama vidéki tájait megismerni vágyók számára több útvonal is vezet a kialudt Valle de Antón vulkánhoz. Rengeteg zöld és változatos tájképi világ várja a túrázókat.

11. Napfogyatkozás a Niagaránál

A 2024-es év nagy amerikai napfogyatkozása április 8-án lesz, a fogyatkozás sávja pedig áthalad a legendás Niagara-vízesésen is. Mind az amerikai, mind a kanadai oldalról megfigyelhetik a kíváncsi églesők a ritka eseményt.

12. Gleccsertúra Chilében

A patagóniai Laguna San Rafael Nemzeti Parkban vezetett gleccsertúrán az utazók nemcsak a táj fantasztikus színeit és formáit csodálhatják meg, hanem arról is tanulhatnak, hogy ők maguk mit tehetnek azért, hogy a régió több mint 17 ezer gleccsere ne olvadjon tovább.

13. Lépjünk vissza Menorca múltjába

Menorca kulturális örökségének kincse a Naveta des Tudons őskori síremléke.
Forrás: Sebastián Iturralde

A Baleár-szigetek közül Mallorca és Ibiza az ismertebb, a csendesebb Menorca azonban kivételes kincsekkel rendelkezik: 1574 régészeti lelőhely található a mindössze 695 négyzetkilométeres területű szigeten. Az UNESCO világörökségi listáján is szereplő helyszín őskori kőépítményeivel is csábít, ám legalább ilyen csábereje lehet a modern művészeti múzeumának is, amelynek parkjában például Miró vagy Bourgeois szobrait nézheti meg a látogató.

14. Vonattal Skóciában

A skót felföldi vonatút a hangulatos tavak és csipkés hegyek közt vezet, ahol kirándulni, kastélyokat felkeresni, golfozni is megállhat az utazó, aki viszont elfárad, a vonaton létesített gyógyfürdőt is igénybe veheti. Aki a hűsebb vizet kedveli, annak a tavak nyújtanak fürdési lehetőséget.

15. Thaiföld autentikus ízvilága

Thaiföld északi részének Isaan régiója híres a különleges konyhájáról, amelybe a közeli Laosz és Kambodzsa ízvilága is belekeveredik kissé. A helyi étrend természetes ízfokozója a fermentált halból készült fűszer, ami umámi ízt ad az ételekhez. Híres a helyi ünnepi menü része, a darált húsból készült saláta is.

16. Teatúra Sri Lankán

Sri Lanka lankáin tea terem – a túrázók meggyőződhetnek róla, hogy ennél zöldebb zöld nem létezhet.
Forrás: Tom Sigler, Weekend Hiker

Sri Lanka neve gyakorlatilag a tea szinonimája, az első cserjéket a brit gyarmatosítók vitték a szigetre, jó 200 éve. A sziget első igazi, hosszú túraútvonala a teaföldek közt kanyargó Pekoe-útvonal. Azt a 19. századi utat követi, amelyen a klasszikus ceyloni tea frissen szüretelt leveleit szállították. Természetesen a túrázókat számos helyen fogadják a helyi teákkal.

17. Művészet Sao Paolo galériáiban

A brazil nagyváros a művészek és művészetrajongók paradicsoma, számtalan galéria, kiállítóterem és múzeum várja az érdeklődőket. A Sao Paoloi Szépművészeti Múzeumban a reneszánsz előtti alkotásoktól a legmodernebb szobrokig mindent megtalálni.

18. Vadvízi túra Nyugat-Virginiában

A nyugat-virginiai New-folyó a neve ellenére (Új-folyó) a bolygónk legöregebb folyóvize: valószínűleg 360 millió éves. Homokkő szirtek közt robog lefelé, III-V. osztályú zúgókkal szeli át az Appalache-hegységet annak leghosszabb és legmélyebb szurdokvölgyében.

19. Régiségek a Hudson völgyében

Műgyűjtők sokasága él a divatos és sokat látogatott Hudson völgyében, ahol kézműves üzletek, régiségkereskedések, bolhapiacok kínálnak mindent, a gyarmati korból származó bútortól kezdve a modern koriakig.

20. Aludjunk a vízen Brit Columbiában

A kanadai Brit Columbiában a Vancouver-szigeten tervezett túrákhoz szolgálhat kiindulási pontként az őslakosok üzemeltette, helyi fából készült, a vízre épített, a természeti környezetbe illő üdülő, ahonnan szervezett bálnalesre is indulhat a látogató.

Gyönyörű középkori aranygyűrűt találtak

Gyönyörű középkori aranygyűrűt találtak

Az ékszer egy korábban ismeretlen fejedelmi családé lehetett.

Rejtélyes nyelvről árulkodik egy 2100 éves lelet

Rejtélyes nyelvről árulkodik egy 2100 éves lelet

Az irulegi kéz 2021-ben került elő Spanyolországban.

Csak a rakománya maradt fenn a több ezer éves hajónak

Csak a rakománya maradt fenn a több ezer éves hajónak

A rézrudak a Földközi-tenger mélyén, szétszóródva hevertek.

„A szerelem mindent legyőz” – hirdeti a középkori dísz

„A szerelem mindent legyőz” – hirdeti a középkori dísz

A több száz éves leletet a lengyelországi Gdańskban fedezték fel.

Romulust és Remust ábrázoló ezüstkincset találtak

Romulust és Remust ábrázoló ezüstkincset találtak

Az ikreket szoptató farkas régóta Róma városának legfontosabb szimbóluma.

National Geographic 2024. februári címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

16 500 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket