Konrád, Zelmira, Anzelm2024. április 21., vasárnap
Kultúra

Ünnep a Sárkánykirály országában

2024.02.15.NG
National Geographic Magyarország

Kis túlzással azt mondhatnám, hogy ahány kultúra, annyi naptár és időszámítás.

Forrás: Kollár Edina

 

 

A Tết Nguyên đán – ahogy a helyiek röviden nevezik; Tết –, az év első reggelének ünnepe, vagyis a Holdújév ünnepe. 2024-ben február 10-ére esett (Gergely-naptár szerint, Holdnaptár szerint 2024. január 1.). Időpontja változó a Holdnaptárba is beiktatott szökőhónap okán.) Az ünnep nem csupán az újhold egyetlen napjáról szól. A vietnámiak ugyanis hétnapos „hosszúhétvégét kaptak”; a készülődést már február 8-án megkezdték, 9. és 10. a legfontosabb napnak számított – az újhold és annak reggele –, ám a munkaszünet egészen 14-ig tartott. Nem ritka viszont, hogy 15-20 napon át is ünneplik az újévet. Ez nem jelentette viszont, hogy minden bezárt és az utcák kihaltak lettek volna, bár igaz, hogy Hanoi hétköznap és a melegebb hónapokban más arcát mutatja. Kicsit körülményesebb szállást találni és nyitva tartó boltot, étkezdét. Végül az a szerencse ért, hogy megtaláltam a helyemet egy család otthonában és velük együtt ünnepelve, testközelből élhettem át ezt az időszakot.

Forrás: Kollár Edina

Kis túlzással azt mondhatom, hogy az ünnep hasonlatos a keresztény karácsonyi ünnepkörhöz (nem vallási tekintetben). Lényege, hogy a család együtt töltse az idejét, kimutassa a tiszteletét a szülők iránt. Halottaiknak is készíttetnek színes virágkoszorút, fekete szalaggal átkötve. Az elhunytak oltárához szintén visznek „ajándékot”, mivel számukra kiemelkedően fontos az ősök és a múlt iránti tisztelet. A pagodákat is általában azért keresik fel, hogy békét, nyugalmat, egészséget és szerencsét kívánjanak, valamint közösséget vállaljanak az elhunytakkal. Otthonaikban a halottak oltárát is megtisztítják, és füstölőt égetnek, hogy ilyenkor hazavárják a szellemeiket. Az ajándékozás viszont nem korlátozódik a pagodákra és az otthonaikra; városszerte mindenhol látható, ahogy a szentélyeiknél elhelyezik a virágokat, mécseseket, füstölőket, gyümölcsöket, édességet, palackozott ivóvizet és még sört is. Számos helyen – boltokban, szépségszalonokban, hotelekben, éttermekben, kávézókban – láthatunk házi oltárt hasonló felajánlásokkal.

Forrás: Kollár Edina

A helyiek közvetlenségének köszönhetően erről mesélt nekem többek között egy férfi, aki egy utcai kifőzdében ült mellém az apró, műanyag kisszékre a levesével. Miközben ettem, ő is kanalazott és beavatott a részletekbe a röpke ebédszünete alatt.

A család tagjai összejönnek, mindenki meglátogatja a rokonait, hozzátartozóit, barátait, megvendégelik egymást, esznek, isznak, énekelnek, zenét hallgatnak vagy együtt beülnek egy étkezdébe, kávézóba beszélgetni. A szállodák megtelnek, a vonatok, buszok tömve, ilyenkor jegyhez jutni szinte már lehetetlen és a legkiemelkedőbb napokon nem is nagyon működik a tömegközlekedés.

Újdonsült asztaltársamtól azt is megtudtam, hogy mindig fejlődést, gyarapodást kívánnak az új évre. Elmesélte, hogy az ő szülei szegények, ő is szegény, de a gyerekeinek igyekszik mindent megadni és azt reméli, hogy az ő jövőjük jobb lesz. A gyarapodás jegyében tényszerűen megjegyezte, hogy a nyugati ember egyre kevesebb gyermeket vállal, de ők úgy állnak a kérdéshez, hogy a gyermekvállalás az élet rendje – minden körülménytől függetlenül, ez a követendő, hiszen az állatvilágban is ez figyelhető meg.

És ha már állatvilág; a Holdnaptárt is tizenkét állatövi jegyre osztották: patkány, ökör, tigris, macska, sárkány, kígyó, ló, kecske, majom, kakas, kutya, disznó. A 2024. évi újholddal kezdetét vette a Sárkány (Thìn) éve. Teremtésmondájuk szerint a sárkánykirály elvett feleségül egy tündért és száz fiút nemzett neki. Amikor a gyermekek felnőttek, a sárkány azt mondta a feleségének, hogy mivel tündér és sárkány olyan, mint tűz és víz, ezért el kell válniuk. Ezután a tündér ötven gyermekével a hegyekbe költözött, a sárkány a többi fiúval visszatért a tengerbe. Így kapcsolódik össze a vietnámi hegyi lakosság sorsa a tengerpart mentén élőkével, egy nemzetté válva. A sárkánykirályt ma is nemzeti hősnek tekintik, büszkék rá. Régebben a sárkánymintával hímzett, arany brokát anyagból varrt ruhát kizárólag az uralkodó család tagjai hordhatták. A sárkány egyben a népi hiedelmek kedvelt motívuma is.

Annak ellenére, hogy az ország több száz éven át kínai uralom alatt élt, az ősi szokások, sajátosságok megmaradtak, a lakosság legnagyobb része az ősi hithez tartozónak vallja magát, de élnek itt buddhisták, római katolikusok is. Vallási hovatartozástól függetlenül még a keresztény templomokat is felvirágozzák.

Forrás: Kollár Edina

A házakat ágakkal, lampionokkal, virág- és lámpafüzérekkel díszítgetik. Nem győznek vásárolni, ám nem csupán ajándékokat, hanem az előbb említett dekoráció kellékeit. Főként vadőszibarack fát – rózsaszín virágba borulva – vagy mini narancsfákat szereznek be, amit hatalmas cserepekben is képesek robogón vagy biciklin hazaszállítani. A kevésbé tehetősek csak egy-egy ágacskát vesznek. Egyesek feldíszítik kis piros, pénzzel töltött tasakokkal. A piros szín a szerencse szimbóluma. A lì xì néven ismert kis borítékfélék szerencsét hoznak azoknak, akik adják és azoknak is, akik kapják. Eredetileg a gyermekeknek szánták, mivel úgy tartják, hogy éjszaka lázat hozó démonok zaklatták őket. A démonok távoltartására nyolc jótündér pénzérmévé változott és piros borítékban rejtőzve óvták a gyermekeket azok párnája alatt. A gyermekek nagy lelkesedéssel várják ma is, hogy megkapják a kis piros tasakjukat. Újév első napján meglátogattam egy pagodát, ahol támogatásként dobtam némi pénzt a perselybe. Hálából már a kezembe is nyomták a borítékot, amelybe egy 1000 dongot érő „hamis” bankjegyet helyeztek. A tasakon jókívánság: „Áldás, a legjobbakat kívánjuk!” A hátoldalán a 2024. évi ünnepnapok.

Forrás: Kollár Edina

Mindezeket a helyi piacon lehet beszerezni vagy az utcai árusoknál, akik kerekes standjaikat tolva árulják portékáikat. A rügyfakasztó ágak a szerencsét és a boldogságot jelképezik. Én is kaptam a házigazdámtól egy kis őszibarackfácskát a szobámba. Nagy szó, hogy velük lehettem, mivel újév napján az első embernek, aki belép az otthonukba, nagy szerepe van. (Xông đất, azaz első látogatás a házban.) Ő hozza ugyanis a boldogságot és a szerencsét a családnak a következő évre. Felelős mindenért, ami a családdal az év során történik, ezért meghívásos alapon kapja meg ezt a „tisztséget” egy arra alkalmasnak tartott személy, aki képzett, sikeres vagy jó erkölcsű. Remélem, csupa jót hoztam a vendéglátóimnak, hiszen az éjféli tűzijáték után én léptem be elsőként hozzájuk. Úgy tartják, hogy amilyen a szilveszter, olyan lesz az egész év, ezért igyekeznek jól érezni magukat. Kitakarítják otthonaikat, a rossz dolgokat eltávolítják, ezzel helyet engednek a jónak. Ezért is kerülik újévkor a rendrakást, szemétkidobást, mert azzal a pénzt, a boldogságot és a szerencsét is kidobnák.

A központi tűzijátékot a Hoàn Kiếm tónál rendezték meg, de a város számos pontján láthattunk kisebbeket is. A tó melletti főtéren gyűlt össze a legnagyobb tömeg, mivel a tópart két szemközti oldaláról indították a rakétákat, így középről, a térről lehetett mindezt jól látni. A helyiek kis műanyag székeken ülve nézték a körülbelül negyedórás tűzijátékot, majd igen hamar elkezdett „kiürülni” a tér, más helyszínekre mentek vagy haza.
Én is indultam. Útközben füst csapta meg az orrom. A városiak az elhunyt felmenőiknek és őseiknek tisztelegve a lakásaik előtt az utcán edényekben vagy csak a szabadban „hamis” bankjegyeket égettek és – ahogyan egy vietnámi fiú magyarázta nekem –, minden egyebet, mert, amire nekünk szükségünk van a Földön, arra a halottaknak is szükségük van az Égben.

Forrás: Kollár Edina

Sokat fényképezkednek – elsősorban a nők –, pagodák előtt, a városi tavaknál és minden általuk szépnek vagy különlegesnek tartott környezetben. Felveszik az ünnepi öltözetüket (áo dài), kezükben vagy hajukban virággal pózolnak, hogy megörökítsék a pillanatot. Mivel a főváros utcáit nem magas sarkú cipőkre tervezték, ezért azt magukkal viszik a fotózás helyszínére és ott cserélik át. Furcsán hat egy gumipapucs a hagyományos brokát vagy muszlin viseletükkel, amelynek szabása követi a testük vonalát, magasan, nyakban záródó, két oldalán hasított, hosszú felső és a hozzá tartozó nadrág. A férfiak viselete is hasonló. Ruházkodás terén nem feledkeznek meg házi kedvenceikről sem, elsősorban a kutyákat öltöztetik piros ruhácskába, egyesek még sárkánymintát is hímeztek rá.

Forrás: Kollár Edina

Az ünnepkör „szigorú” menetrendjét nem feltétlenül tartják, de eredendően az oltár tisztogatásával kezdődik és a felajánlásokkal. Ezt követi a négyzet alakú úgynevezett bánh chưng, a Csung torta vagy a hosszúkás bánh tết, Tet torta becsomagolása, amelyet az ősök oltárán elhelyeznek, de ők maguk is fogyasztják és a vendéget is ezzel kínálják. Ragadós rizsből, mungóbabból és sertéshúsból készítik ezeket a sós süteményeket, párolják és banánlevélbe csomagolják. Volt szerencsém megkóstolni újév reggelén, amikor megkínált egy étterem tulajdonosa – pénzt nem fogadott el érte, de én is úgy éreztem, sértés lenne, ha felajánlanám, hogy kifizetem. Azt tudtam, hogy nem édes, de arra nem számítottam, hogy a magyar kocsonyához hasonló az íze.
Újévkor egyébként főtt csirkét, tojástekercset, giò lụa-t (selyemtekercs, vietnami kolbász), xôi-t (ragadós rizs) és kandírozott gyümölcsöt is fogyasztanak. A csirkét legtöbbször egészben, fejével együtt helyezik az asztalra.

Forrás: Kollár Edina

A Csung torta elkészítése után a takarítás és a ház díszítése következik, majd összeállítják a legalább öt gyümölcsből álló tálcát szintén az ősök oltárára, amely a bőséget jelképezi. Ezután meg is látogatják a felmenőik sírját, ahol tömjént füstölnek. Az óév lezárásaként úgyszintén az ősöknek kiadós ételtálcát készítenek, imádkoznak és kérik a halottaikat, hogy térjenek haza Tếtre. Az újév első napján várják a már fent említett szerencsehozó első vendéget. Ezt követően látogatják meg az apai rokonokat, majd az anyaiakat, végül a tanárokat és egyéb rokonokat, szomszédokat, barátokat. Az újév első holdtöltéjének estéjén, azaz Buddha napján (Tết Nguyên Tiêu) felkeresik a pagodákat, templomokat, ahol az egész család számára imádkoznak békéért, boldogságért, szerencséért.
Kultúrájuknak legkiemelkedőbb ünnepe ez, jelképe a lét örök körforgásának, átmenet az óév és újév között. Az európai szemnek furcsa egyvelegként hat mindez; mintha a karácsonyt, a szilvesztert és a halottak napját „összegyúrták” volna. Mindenesetre nagyon élveztem és hálás vagyok, hogy elmerülhettem benne.

Írta: Kollár Edina (www.viewriter.hu)

Munkatársunk a Siemens Media Award különdíjasa

Munkatársunk a Siemens Media Award különdíjasa

2024. április 18-án este tartották a Siemens Media Awar 2024 díjátadóját: a technológia területén különösen magas színvonalon alkotó újságírók, illetve tartalomkészítők munkáját ismerték el a díszvacsorával egybekötött eseményen.

Földrengések okozhatták az ősi város bukását

Földrengések okozhatták az ősi város bukását

Teotihuacan 650 környékétől kezdődően több mint egy évszázadra elnéptelenedett.

Ősi sírokat rejtett egy régi szervizműhely

Ősi sírokat rejtett egy régi szervizműhely

A Portugáliában feltárt nyughelyek az időszámítás szerinti 5-6. századra datálhatóak.

Ókori isten szobrára bukkantak

Ókori isten szobrára bukkantak

Az Apollónt ábrázoló alkotást a középkorban újrahasznosíthatták.

2500 éves sisakra bukkantak Horvátországban

2500 éves sisakra bukkantak Horvátországban

A lelet kifejezetten jó állapotban konzerválódott.

National Geographic 2024. áprilisi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket