Márk, Ányos2024. április 25., csütörtök
Kultúra

Készen állunk a rovarevésre?

2024.02.28.Balogh Boglárka
National Geographic Magyarország

Tizennégy éve járom a világ fejlődő országait, nem egyszer találkoztam már sült rovarokkal, szinte fel sem tűnnek, bár Kambodzsában a phnompeni királyi palota előtti téren felhalmozott tenyérnyi tarantulán azért én is megrökönyödtem.

Tarantula mint khmer csemege
Forrás: Balogh Boglárka

 

 

Az árus egy papírtáblára bök, fényképezés 50 cent, ha venni akarok valamit, az egy fél zacskónyi, és 1 dollárba kerül. Bólintok, és rámutatok az óriás tutajpoloskára, meg a nyársra húzott bambuszhernyókra, a tarantulát inkább másnapra hagyom. Az asszony ráadásnak még egy adag szöcskét, meg egy méretes csótányt is a zacskóba dob, biztos, ami biztos, aprított mogyorót szór a tetejére, aztán mosolyogva átnyújtja.

Antonovits Bence Dániel környezetvédelmi- és rovaripari szakértőtől tudom, hogy a világ 113 országában kétmilliárdra tehető azoknak a száma, akik napi rendszerességgel biztosítják, vagy egészítik ki állati fehérje szükségletüket rovarokból.

Antonovits Bence Dániel
Forrás: Kádár Viktor

Bencét gyerekkorától fogva érdekelték az állatok és a környezetvédelem. Mivel a fenntarthatóság és az állattenyésztés metszetében a rovaripar áll, ezért kezdett a téma iránt BSc. hallgatóként érdeklődni, majd dr. Fehér István professzor biztatására már úgy ment a mesterképzésre, hogy ezzel a témával akar foglalkozni. Ám akkor még itthon nem voltak üzemek, így külföldre költözött, és a képzés nagyját egyéni tanrenddel végezte.

„Gyakornokként helyezkedtem el 2016-ban a holland New Generation Nutrition B.V.-nél, ahol rovar alapú takarmányok fejlesztésén dolgoztam, majd egy évvel később Brüsszelbe kerültem, a Little Food SCRL élelmiszertücsök-tenyésztő startuphoz, ahol fél év gyakornoki munka után felvettek, mint termelésvezetőt – mesél Bence a kezdetekről. – Ottlétem alatt fejlesztettük fel a céget, ami azt jelentette, hogy a havi 100 kilogrammos termelési kapacitás 3 tonnára emelkedett.
Feladataim közé tartozott a tücskök napi kezelése, a reprodukció és nevelés ütemezése, tervezése, a termelési hatékonyság folyamatos nyomon követése és javítása, alkalmazott kísérletek tervezése és kivitelezése, technológiafejlesztés, valamint gyakornokok és betanított munkások irányítása.
A mollenbeeki üzemben három termelési szint, egy feldolgozó konyha és egy iroda működött. Itt zajlott a teljes folyamat: nevelés, feldolgozás, csomagolás.
Az állatokat mesterséges fény, programozott hőmérséklet és páratartalom mellett neveltük, kizárólag bio melléktermék alapú takarmányon éltek.
Amire büszke vagyok ebből az időből, az az, hogy sikerült 32 napra lecsökkentenem a nevelési ciklust, ami ma is jó szám, de abban az időben komoly cégek dolgoztak 60 nap körüli nevelési ciklusokkal.”

A szakértő rámutat, a rovarok jelentős szerepet töltöttek be az ősember táplálkozásában, ugyanis a kezdeti időkben, fejlett eszközök hiányában ezekhez fértek hozzá. A korai entomofágiára számos bizonyíték áll rendelkezésre. Ilyen az Egyesült Államok és Mexikó területén talált ürülék fosszíliák elemzése, a Kr.e. 2500-2000 környékéről származó kínai romok közt talált lyukas selyemhernyó kokonok, melyek arra engednek következtetni, hogy a bábokat elfogyasztották, de találunk utalást rovarevésre a Bibliában, illetve az iszlám és zsidó vallási szövegekben is.

„Tévedés azt feltételezni, hogy ez a gyakorlat az európai kultúrától teljesen idegen – mondja Bence. – Már Arisztotelész is írt a kabócák fogyasztásának optimális idejéről, de egészen a 20. század közepéig számos európai országban számított delikát élelmiszernek a cserebogár leves.
Szépirodalmi művekben is megjelenik a rovarevés. Csak hogy egy hazai példát említsek, Hevesi Lajos: Jelki András kalandjai című regényében részletesen bemutatja a cserebogár pástétom előkészítését, illetve a cserebogártartó kertet.
De itt van a „kukacos sajt”, mely Szardíniában casu marzu néven a mai napig ínyencségszámba megy.

Hétköznapi ételeink is tartalmazhatnak rovarokat, elég, ha csak a színezékként elterjedt bíbortetűre (Dactylopius coccus) gondolunk. A nőnemű egyedekből előállított E120 számmal jelölt festék szinte minden piros élelmiszerben előfordulhat, még a húsok színének javítására is használják.”

Bár a történelem során eddig jobbára gazdasági motivációk váltották ki az élelmiszerek változását, mára eljutottunk arra a pontra, hogy a kényszer fogja kitermelni az alkalmazkodást. Bence szerint azért is előnyös a rovarok ipari tenyésztése, mert egységnyi inputtal sokkal nagyobb mennyiségű fehérje állítható elő. A világon globális fehérjeválság figyelhető meg. A növekvő népesség egyre nagyobb fehérjeigénnyel lép fel, ami az eddigi módszerekkel már egyre nehezebben elégíthető ki. Ezért is lehet jó megoldás a rovarok élelmiszeripari felhasználása, persze szigorú ellenőrzés mellett.

„A globális élelmiszeriparban a rovarok egyelőre csupán újabb szereplőként jelennek meg – mondja a szakértő. – Fenntarthatóság szempontjából akkor lenne eredmény, ha összességében csökkenne az állati eredetű fehérje fogyasztás, beleértve a tejtermékeket is, és ennek a csökkentett mennyiségnek egy részét váltanánk ki rovarokkal.
És, hogy miért a rovarok? Csak szemléltetésképp: a szárazföld 37,7 százaléka mezőgazdasági terület, mely jelentősen nem növelhető tovább. Ennek mintegy 70 százalékát használja közvetlenül vagy közvetve az állattenyésztési ágazat. Ezzel szemben a rovar-előállítás két szempontból is kiemelkedően alacsony területigényű.
Egyrészt a rovarok kiváló takarmányértékesítő képességének következtében a nevelésükhöz szükséges takarmány előállítása kisebb földterületen megoldható, másrészt az üzemszerű termelésre alkalmas rovarok nagyon jól tűrik a zsúfoltságot. Valamint olyan melléktermékek is alkalmasak egyes fajok takarmányozására, mely más állatok számára nem, tehát olyan anyagok maradnak a körforgásban, ami normál esetben kezelendő hulladékként kikerülne.
Ha csak az első szempontot, azaz a takarmányértékesítő képességet (egységnyi elfogyasztott takarmányra jutó élőtömeg-növekedés) vesszük figyelembe,  akkor azt látjuk, hogy pl. intenzív (abrakos) marhahizlalás esetén ez 6-9 kg/kg, sertésnél 3,5-3,8 kg/kg, míg a brojlercsirke esetében 1,9-2,3 kg/kg. A házi tücsöknél ez az érték azonban 1,7 kg/kg!
Túl azon, hogy a rovarok takarmányértékesítése kiemelkedően jó, a hagyományos gazdasági állatainkhoz képest az ún. vágási kihozatal, azaz a testtömeg fogyasztható hányada is igen magas. Míg gazdasági állataink átlagosan 50 százalék körüli vágási kihozatallal bírnak, addig egy tücsök esetében az állat 80 százaléka, de saját tapasztalatom alapján akár 100 százaléka is fogyasztható. Nem elhanyagolható az a tény sem, hogy a rovarok koncentráltabban tartalmaznak fehérjét, amelyek nem csak mennyiségileg, minőségileg is kiválóak. Aminosav garnitúrájuk, zsírsav-profiljuk és ásványi-anyagtartalmuk egyaránt rendkívüli, ami egyrészt esszenciális tápanyagforrást jelent a táplálékhiánytól szenvedő fejlődő országok lakosainak, másrészt olyan fontos takarmány összetevők válthatók ki vele, mint a halliszt vagy a szója. A rovarok vízigénye szintén töredéke a hagyományos gazdasági állatainkénak.”

Ahogy Bence magyarázza, az Európai Unió rovarügyben is az elővigyázatosság elvét követi, azaz addig nem engedélyez egy terméket, amíg annak biztonságáról nem győződik meg. Ennek megfelelően a rovar alapú takarmány ipari volumenben egyelőre a társ- és szőrme állatok, akvakultúra (pl. hal rák stb.), baromfi és sertés esetében használható. Bár globálisan mintegy kétezer rovarfaj szolgál emberi fogyasztásra, az EU-ban csupán a házi tücsköt, a lisztbogárlárvát, a gyászbogarat és a keleti vándorsáskát engedi a szabályozó. De itt sem magát a fajt, hanem a belőle előállított terméket, vagyis a jogszabály azt határozza meg, mi, milyen eljárással feldolgozva, hány százalékban tartalmazhat rovart. (A törvényalkotók a szigort rendszerint a rovarok kitinpáncélja által kiváltott esetleges allergiás veszélyekkel, az ízeltlábúak szervezete által kiválasztott, élelmiszeripari szempontból kevéssé vizsgált, esetleges mérgezőt anyagokkal magyarázzák.)

„A rovar alapú élelmiszerek még mindig nem tekinthetők elfogadottnak társadalmunkban. Sokakból egyfelől megvetést – mivel fejletlen, primitív dolognak tekintik –, másrészt undort  vált ki. Ennek ellenére talán az entomofágia elfogadásának legnagyobb akadálya a félelem az új, eddig ismeretlen ételektől, azaz az élelmiszer neofóbia, továbbá szignifikáns befolyásoló tényező a kor és a nem, valamint a környezettudatosság megléte illetve hiánya. A korábbi kutatási eredményeim alapján azonban azt mondhatom, hogy a hazai közönség sem annyira elutasító, csak több hiteles információra van szükség.”

Bence a másik nehézséget abban látja, hogy a rovarok a hagyományos konyhatechnikai eljárásokkal nehezen feldolgozhatóak. A rovar liszt úgy viselkedik, mint a homok: nincs textúrája, nem áll össze, nem oldódik.

„Kevés a piacon az igazán finom termék, ami segítené a rovaralapú ételek elterjedését. Az élelmiszermérnökök feladata, hogy jó késztermékek, és könnyen feldolgozható alapanyagok kerüljenek a boltokba. Az ágazat tagadhatatlanul fejlődik, a rovarok már itt vannak. Nem az a kérdés, lesz-e rovar alapú élelmiszer a polcokon, hanem az, hogy lesznek-e vezető hazai termelők.”

Eszembe jut a beszélgetésem Antonovits Bence Dániellel, leülök a térre, mellettem egy másik asszony épp levest árul, vállán keresztbe vetett bambuszrudat egyensúlyoz, egyik végén a kondér, a másikon a zöldségek meg a műanyagtányérok a tésztával.
Belenézek a zacskómba, először a nyársra húzott lárvákat kóstolom meg, a fogammal lehúzom mindet, és egyszerre harapok rájuk. A fűszerezésnek köszönhetően a fogás sós, szemernyit csípős ízű, kicsit olyan, mintha csirkehúst ennék, enyhén kókuszos beütéssel. Legtöbben a helyi sörrel, a jó hideg Angkorral öblítik le.

Mikor lenyelem, azon tanakodom, mi legyen a következő. A szöcskét arrébb tolom, kiveszem a tutajpoloskát, jó 10-15 centi lehet. Fogalmam sincs, hogyan kell megenni, ráadásul egyre több helyi engem bámul. Már épp a számba akarom venni, hogy beleharapjak, lesz, ami lesz, amikor a leveses asszony rám kiabál.
– No, noooo! – Azzal nagy lendülettel feláll a helyéről, megragadja a bogaramat, óvatosan eltávolítja a szárnyait meg a fejet, aztán a testet visszaadja. Kezét a szájához emeli, úgy imitálja, hogy mint az osztrigát, ezt is ki kell szívni a páncélból. Most már egy kisebb tömeg gyűlik össze körülöttem. A gyerekek nevetve mutogatnak rám, az anyák kíváncsian közelebb húzódnak. A számhoz veszem a bogarat, és egy szippantással kiszívom a lágy húst.

Törökverő vitéz védte a Balaton híres várát

Törökverő vitéz védte a Balaton híres várát

A szigligeti vár egyik különlegessége, hogy sosem foglalta el a török.

Gyermek maradványait őrizte az 1600 éves koporsó

Gyermek maradványait őrizte az 1600 éves koporsó

A római kori koporsóban korábban csak egy nő maradványait azonosították.

Kincsekkel teli ókori sírokat találtak

Kincsekkel teli ókori sírokat találtak

A nyughelyekből többek a mükénéi, a minószi, a kánaáni, az egyiptomi és a levantei kultúrához köthető tárgyak kerültek elő.

Ősi emberek nyomaira bukkantak egy sivatagi barlangban

Ősi emberek nyomaira bukkantak egy sivatagi barlangban

Úgy tűnik, a lávabarlang hosszú időn át kulcsfontosságú volt a helyi pásztorok számára.

Augustus császár elveszett villájára bukkanhattak

Augustus császár elveszett villájára bukkanhattak

Az építményt ugyanaz a kitörés borította be vulkáni anyaggal, mint a híres Pompejit.

National Geographic 2024. áprilisi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket