Korábban nem látott anyagokat észleltek ősi edényekben
A szakértők kísérletezéssel derítették ki, hogy miként keletkezhettek az anyagok.
Egy, a közelmúltban megjelent tanulmányban ősi kerámiaedényekben fennmaradt biomarkereket elemeznek – számol be a Phys.org. Dr. Adrià Breu Barcons és Rana Özbal, a Koç Egyetem munkatársainak vizsgálata sokat elárul az újkőkori mindennapokról, például a főzési technikákról.
A csapat a Földközi-tenger térségéből, a Spanyolországtól Törökországig terjedő régióból származó neolitikus kerámiadarabokat elemzett. A 7000-8000 éves leleteken rejtélyes anyagokat is kimutattak, ezek jelenlétét nem lehet megmagyarázni azokkal a kémiai reakciókkal, amelyek általában az olajok hőhatásnak való kitétele során játszódnak le. „Azt gondoltuk, hogy talán olyan főzési technikákból származnak, amelyek hőhatással módosítják a zsírt” – mondta Barcons.
A páros az alaposabb elemzés után két új, a zsírokat átalakító kémiai reakciót fedezett fel. Hogy kiderítsék, ezen reakciók létrehozhatják-e az észlelt szerves anyagokat, kísérletezésbe kezdtek, többek között olívaolajat és olajfalevelet kevertek kerámiamintákkal, majd hevítették azokat.
Az eredmények megerősítették, hogy az anyagok az edények hosszabb ideig tartó hevítésével keletkeztek. „Ezek a vegyületek általában nem fordulnak elő a természetben, és csak magas hőmérsékleten keletkezhetnek, ami azt jelenti, felhasználhatók annak bizonyítására, hogy az ősi kerámia érintkezett-e tűzzel” – emelte ki Barcons.
A csapatnak a vizsgálattal sikerült olyan vegyületeket azonosítania, amelyeket korábban nem írtak le. Az eredmények két új biomarkerrel, két új libiddel egészítik ki a régészeti korú kerámiák tanulmányozását.