Orbán, Gergely2024. május 25., szombat
Kultúra

Harminc éve kezdődött a ruandai népirtás pokla

2024.04.07.NG
National Geographic Magyarország

A 80 napig tartó ruandai genocídium során mintegy 800 ezer embert öltek meg.

Forrás: Scott Peterson / Contributor / Getty Images

30 éve, 1994. április 7-én kezdődött a második világháború utáni egyik legsúlyosabb népirtás az afrikai Ruandában – eleveníti fel az MTI az MTVA Sajtóarchívuma alapján. A 80 napig tartó mészárlásban 800 ezer ember vesztette életét.

A népirtás kezdete előtt Ruanda 7 milliós lakosságának 84 százaléka a földműveléssel foglalkozó hutu, 15 százaléka az állattenyésztő tuszi népcsoporthoz tartozott, a többi pigmeus volt. Mivel a gazdagságot a gyarmatosítás előtt marhákban mérték, a kisebbségi, de jobbmódú tuszik élveztek nagyobb presztízst.

Ruanda 1890-től német, az első világháború után belga gyarmat lett, berendezkedését a belgák az áltudományos rasszista elméletre alapozták. Az uralkodásra termett fajnak a fehért tekintették, alattuk helyezkedtek el az állattenyésztő tuszik és legalul a hutuk. A hutukat kizárták az oktatásból, a feketék számára fenntartott állami pozíciókba csak tuszik kerülhettek. A népcsoporthoz tartozást a személyi okmányokban is feltüntették, ezzel megszűnt a társadalmi mobilitás, kiéleződtek az etnikai ellentétek. Az 1950-es évektől azonban a tuszik kezdtek függetlenséget követelni, így a gyarmattartók a hutukat kezdték támogatni, akik az 1962-es függetlenné válás után végleg átvették a hatalmat.

Három évig tartott a polgárháború

A hutuk kezdetben megelégedtek volna a tuszik elűzésével, de 1972-ben, miután a szomszédos Burundiban hatalmon levő tuszik tömeggyilkosságokat követtek el az ottani hutuk ellen, pogromok is kezdődtek. 1973-ban a hutu etnikumhoz tartozó Juvenal Habyarimana került hatalomra, aki a diktatórikus kormányzásával okozott nehézségekért a tuszikat tette felelőssé. Az Ugandába menekült tuszik megalakították a Ruandai Hazafias Frontot (RPF), amelynek harcosai 1990-ben betörtek Ruandába, kitört a három évig tartó polgárháború.

A harcok alatt hutu paramilitáris erők szerveződtek, a hadsereg bozótvágó késekkel fegyverezte fel a hutu fiatalokat, listázni kezdték az „árulókat”, akik közé nemcsak tuszik, hanem a mérsékelt és megegyezésre hajló hutuk is bekerültek, működni kezdtek a tuszikat démonizáló propagandamédiumok, ezek legismertebb „munkája”, a Hutu Tízparancsolat a „csótányok”, azaz a tuszik teljes kirekesztésére szólított fel.

Habyarima és az RPF 1993-ban fegyverszünetet kötött, amely rögzítette, hogy a választásokat követően az RPF is kormányzati szerephez jut, 1994 februárjában pedig ENSZ-békefenntartók érkeztek az országba. A megállapodás nem lépett életbe: 1994. április 6-án a közép-afrikai államfők csúcstalálkozójáról hazatérő Habyarimana repülőgépét – amelyen a burundi elnök is ott volt – Kigali repülőterén lelőtték. A merénylet körülményei máig tisztázatlanok, sokan azt feltételezik, hogy szélsőséges hutuk végeztek a békülésre hajló elnökkel, akinek halálát ürügyként használták a jól előkészített leszámolásra a tuszikkal.

Az egész országra kiterjedt a népirtás

A kormányzat azonnal a tuszikat tette felelőssé és már néhány órával később megkezdődött módszeres legyilkolásuk. A fővárosban ellenőrző pontokat állítottak fel és mindenkit igazoltattak, a tuszikat kivégezték. A következő nap reggelén a hadsereg meggyilkolta a nyugalomra felszólító Agathe Uwilingiyimana miniszterelnök-asszonyt és az őt védő belga ENSZ-katonákat, az ENSZ ezután kivonta békefenntartóit. Az immár semmilyen ellenállásba nem ütköző milíciák még aznap kivégezték az alkotmánybíróság elnökét is, a hatalom Théoneste Bagosora ezredes kezébe került.

A genocídium az egész országra kiterjedt, a gyakran templomokban, kórházakban, iskolákban menedéket kereső tuszikat nemre és életkorra való tekintet nélkül, könyörtelenül lemészárolták.

A vérengzéseket végrehajtó milíciákhoz sokan kényszerből csatlakoztak, mert a mérsékelt hutuk is könnyen áldozattá válhattak.

A népirtás résztvevői napi feladatként tekintettek a tömeggyilkosságokra: reggelente a hadsereg és a rendőrség fegyverezte fel őket és utasításokat kaptak, merre induljanak – ahogy a propagandamédiában nevezték – „dolgozni”, a szörnyű tetteket nemritkán részegen követték el. A csaknem három hónapig akadálytalanul tomboló erőszaknak mintegy félmillió tuszi és 300 ezer mérsékelt hutu esett áldozatául.

61 embert ítéltek el

A népirtás csak júliusban ért véget, amikor az RPF csapatai bevonultak Kigaliba. A kormány összeomlott, a megtorlástól tartva pedig kétmillió hutu menekült Kongóba, jelenlétük a későbbiekben ott vezetett elhúzódó fegyveres konfliktushoz. Az RPF az 1993-as békemegállapodásban előírt koalíciós kormányt hozott létre Paul Kagame vezetésével, de a népirtásért felelős korábbi kormánypártot törvényen kívül helyezték.

A ruandai népirtást vizsgáló nemzetközi törvényszéket (ICTR) 1994 novemberében állították fel az ENSZ égisze alatt, munkáját 2012-ben fejezte be. A törvényszék 96 ember ellen emelt vádat és 61-et ítéltek el, politikusok, katonatisztek és a gyilkosságok elkövetői mellett a gyűlöletet terjesztő papokat, újságírókat is. Bírósági tárgyalások Ruandában is folytak és a törzsi hagyományokon alapuló közösségi bíróságokat is létrehoztak, amelyek egymillió ügyet tárgyaltak meg.

Áldozatok fotói Kigaliban, a népirtásnak szentelt emlékhelyen 2024. április 4-én.
Forrás: J. Countess / Contributor / Getty Images

 

A józan ésszel megmagyarázhatatlan genocídium okait azóta is kutatják történészek és pszichológusok, könyvek és filmek készültek az eseményekről. A Hotel Ruanda című filmet 2004-ben több Oscar-díjra jelölték, 2017-ben a Trafóban is látható volt a Hate Radio című előadás, amely a népirtásban kulcsszerepet játszó RTLM rádióállomás egyik adását rekonstruálja.

Franciaország 2020-ban számos 1990 és 1994 között keletkezett, a népirtás előzményeit bemutató levéltári dokumentumot tett közzé. A genocídium fő irányítóját, Théoneste Bagosorát életfogytiglanra ítélték, 2021-ben börtönében halt meg. Tavaly nagy vihart kavart, hogy a mészárlás egyik finanszírozóját, Felicien Kabugát elfogását követően – idős korára és betegségére tekintettel – nem állították bíróság elé. Ugyanebben az évben a ruandai népirtás színhelyei felkerültek az UNESCO világörökségi listájára.

Mamutcsontokat rejtett a borospince

Mamutcsontokat rejtett a borospince

A pince tulajdonosa eleinte azt hitte, fadarabokat talált.

Megpróbálnak felkutatni egy, a második világháborúban eltűnt pilótát

Megpróbálnak felkutatni egy, a második világháborúban eltűnt pilótát

A szakértők célja az, hogy a maradványokat visszajuttassák Amerikába.

Megoldódott az egyiptomi piramisok egyik rejtélye

Megoldódott az egyiptomi piramisok egyik rejtélye

A kutatók egy mára eltűnt folyóág nyomait észlelték.

Mintha egy mesekönyv elevenedne meg a szlovák faluban

Mintha egy mesekönyv elevenedne meg a szlovák faluban

A turistáskodás aranykorát éljük. Keresztül-kasul bejárható a Föld. Eközben sokfelé – például a Csehország keleti részén elterülő, történelmi régiónak minősülő Morvaországban, a Jemeni Köztársaságban, Indiában és Ukrajnában is – találhatunk olyan településeket, ahol különféle módon, más-más színekkel és eltérő mintákkal díszített házak kápráztatják el az odatévedő idegent. Az ilyen festéseknek gyakran komoly jelentőséget tulajdonítanak a helyiek, leginkább a hitviláguk szerint nekik ártani képes szellemekkel szembeni védelmet szolgálják. Szlovákia északnyugati részén található a festett házakkal teli település, Csicsmány (szlovákul Čičmany).

Tengeri Bastille-ként emlegették a festői apátságot

Tengeri Bastille-ként emlegették a festői apátságot

A Mont-Saint-Michel és a rajta magasodó épületek egészen elképesztő látványt nyújtanak.

National Geographic 2024. májusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket