Hella, Pelbárt, Ágoston2024. május 27., hétfő
Kultúra

Lenyűgöző kalandokkal kecsegtet az Isztriai-félsziget (X)

2024.05.05.NG
National Geographic Magyarország

Érzékszerveket megragadó, időtlen szépséggel kecsegtet az Isztriai-félsziget. Kristálytiszta Adriai-tenger, évszázados erdő egy fjord mellett, impozáns székesegyház, hagyományos építészet és lenyűgöző kilátást biztosító régi templomtornyok kínálnak maradandó emlékeket.

Poreč tengerpartja
Forrás: istra.hr

Kristálytiszta vizek

Rabac Isztria csendes, keleti partvidékén fekszik, a város leginkább képeskönyvbe illő, álomszép, türkizkék tengerpartjairól és rejtett öbleiről ismert. A vízpart sekély, kavicsos strandjai minden korosztály számára biztonságosak, az Isztriai-félsziget 50 további strandjához hasonlóan a Lanterna és Girandella is büszke tulajdonosa a Kék zászlónak. A Kék zászló egy ökológiai és környezetvédelmi nemzetközi minősítés, amelyet strandok és kikötők kapnak, a besorolás garantálja a védett természet megóvását, a legjobb víz- és strandminőséget, valamint a kellemes környezetet.

Rabaki tengerpart
Forrás: istra.hr

Mindössze 5 kilométerre fekszik Labin festői, dombon magasodó óvárosa, híresek galériái,  múzeuma, kerámiamanufaktúrája, szoborparkja és hangulatos kávézói. Labint és Rabacot a 3,5 km hosszú Santona tanösvény is összeköti, a gyönyörű, védett természeti tájon nagyjából 90 perc alatt lehet végigsétálni, útközben pedig egy vízesést és egy, kis hidakkal ékesített patakot is megcsodálhatunk.

Az olajfaliget csendjében

Az isztriai földművesek és pásztorok hagyományos kőháza az úgynevezett kažun. A kažunok aranykora a régióban a 18-19. században kezdődött, amikor a népességrobbanás miatt megnőtt az igény az olajfaligetek, a szőlőültetvények és a juhlegelők iránt.

Hagyományos kažun ház
Forrás: istra.hr

A kažun az építész nélküli építészet kimagasló példája, fő jellemzői az egyetlen anyag használata, a kevés szerkezeti elem jelenléte, valamint a kúp alakú, kőkupolás tető. Formája és felépítése révén tökéletesen illeszkedik a mediterrán tájba, és beleolvad a szántóföldek, szőlőültetvények és olajfaligetek határaként használt kőfalakba.

Az építmények többsége Vodnjan város környékén található, ahol egy, a régi mediterrán építészet emlékét őrző szabadtéri múzeumot, a Kažun parkot is meglátogathatják az érdeklődők. A vendégek itt még többet megtudhatnak a kőházak építéséről, sőt még egy kažun házrészt is felépíthetnek. A parkban és környékén nagy gondot fordítanak a térre, hogy a lehető legjobban beilleszkedjen a környező vodnjani tájba. A kažun miniatűr változata népszerű isztriai ajándéktárgynak számít, és szinte minden szuvenírboltban fellelhető.

A Szent Foška-székesegyháztól nem messze, a 327-es számú kerékpárút mentén található a „Három mondás” nevű helyszín, ahol igazi óriásházak állnak: három, a szokásosnál jóval nagyobb méretű kažun, amelyeket szokatlan alakzatban, nagyon közel egymáshoz emeltek. Kicsit odébb, ugyanezen a kerékpárúton a „Két kažun” is felkereshető, ahol egy szokatlan bővítésekkel, további helyiségekkel ellátott, négyzetes kažun látható.

Ha erre a területre látogat az ember, érdemes megkóstolnia a díjnyertes extra szűz olívaolajat közvetlenül a legjelentősebb termelőktől, így a Chiavalontól, az Oleum Maristól, a Bristtől, a Cadenelától vagy a Melotótól.

Az Euphrasius-székesegyház

Pulával együtt Poreč volt az első római kolónia Isztriában. Az óváros máig megőrizte utcáinak ókori elrendezését és egy római kori templom maradványait, a helyszín emellett 6. századi bazilikájáról is ismert világszerte.

Az Euphrasius-székesegyház az egyik legjobban megőrzött kora keresztény építmény, a világ legjelentősebb történelmi műemlékei közé tartozik, ezért 1997-ben felkerült az UNESCO világörökségi listájára. A bazilika csendje és káprázatos kilátást biztosító harangtornya egyaránt lélegzetelállító, a székesegyházban nyaranta klasszikus zenei koncerteket is rendeznek.

Séta egy 150 éves erdőben

A nyugati parton, a Vrsar közelében húzódó Kontija erdőben tekinthető meg a legjobban megőrzött keleti gyertyánból (Carpinum orientalis) álló növénytakaró a maga jellegzetes formájában. Ennek a védett természeti területnek a szépségeit és élővilágát az erdő számos gyönyörű kirándulóhelyén, valamint jól karbantartott túra- és kerékpárutakon lehet felfedezni. Az erdőterületen találhatók a történelem előtti időkből származó, kötőanyag nélkül épített erődítésekkel ellátott Mukaba maradványai is. Mukaba egyben az egyik legszebb természetes kilátó a Lim-öbölre, a rovinji Szent Eufémia-templom harangtoronyára, Vrsarra és a hozzá közeli szigetekre.

Lim-öböl
Forrás: istra.hr

A Lim-öböl, más néven Lim-csatorna vagy Lim-fjord, egy egyedülálló természeti képződmény közvetlenül az erdő alatt. 1964 óta geomorfológiai és hidrogeológiai helyszínként szerepel a jelentős tájak kategóriájában, 1980 óta pedig különleges tengeri rezervátumként védett. A Lim-öbölben a tengervíz és a folyóvíz keveredik, ami kedvező feltételeket teremt az osztrigák, illetve más kagylók számára. A 12 kilométer hosszú Lim-csatorna legvégén, a hal- és kagylótavak közelében két étterem is működik az öbölben, a Vikingben és a Fjordban halat, kagylót és természetesen osztrigakülönlegességeket szolgálnak fel.

Lim-öböl
Forrás: istra.hr

Vrsar büszkén viseli a „szobrászat városa” nevet: a kortárs művészet kedvelői a Montraker nemzetközi nyári szobrásziskola összes alkotását megcsodálhatják itt, a szobrok a strandokon, a kempingekben, a vrsari vízparti sétányon és a városi parkokban vannak kiállítva. Szintén érdekes látnivaló Dušan Džamonja szoborparkja Vrsar és Funtana között.

Négy országra nyílik kilátás

Buje városában érdemes végigsétálni a régi, kővel burkolt utcákon a dombon fekvő óvárosig. A főtéren, a pompás Szent Servulus-templom mellett áll a 15. századból származó harangtorony. Szép időben a harangtoronyból négy országra is ráláthatunk: Szlovénia, Olaszország, Ausztria és Horvátország.

Buje a magasból
Forrás: Istra.hr

Északon a kilátás a szlovén tengerparton át egészen az olasz és az osztrák Alpokig terjed. Láthatók továbbá a szlovéniai Koper mögött a Slavnik és a Nanos hegyek, valamint a Pirani-öböl. Kelet felé az Učka, Isztria egyetlen hegye látható. Távcsővel meg lehet figyelni továbbá a világhírű olasz várost, Velencét is, előtte az Adriai-tengert, valamint az isztriai tengerpartot és annak belső települései is feltűnnek: Novigrad, Tar, Brtonigla, Momjan. A harangtorony az egyik legmagasabb Isztriában, ettől csak a mintegy 70 kilométerre délre fekvő Vodnjan 63 méteres tornya magasabb.

Amputációval büntették az előkelőket az ókori Kínában

Amputációval büntették az előkelőket az ókori Kínában

A szakértők több mint 2000 éves csontvázakat vizsgáltak meg.

Azonosították II. Ramszesz eredeti szarkofágját

Azonosították II. Ramszesz eredeti szarkofágját

Amikor a 19. században megtalálták II. Ramszesz múmiáját, egy fakoporsóban volt.

Feláldozott nő csontjait rejtette a 2000 éves gödör

Feláldozott nő csontjait rejtette a 2000 éves gödör

Az áldozat húszas évei végén járt, bordái töröttek voltak, és nyakon szúrták.

Viking kincsre bukkant az amatőr fémdetektoros

Viking kincsre bukkant az amatőr fémdetektoros

A mintegy 1100 éves tárgy Dániában került elő.

Mamutcsontokat rejtett a borospince

Mamutcsontokat rejtett a borospince

A pince tulajdonosa eleinte azt hitte, fadarabokat talált.

National Geographic 2024. májusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket