Janka, Zsanett, Johanna, Nándor2024. május 30., csütörtök
Kultúra

Son Tra-félsziget – Da Nang zöld bástyája

2024.05.13.NG
National Geographic Magyarország

A Son Tra-félsziget a közel hétszáz méternyire magasodó legmagasabb csúcsával egyfajta zöld bástyaként védi az 1,2 millió lakosú közép-vietnámi várost, Da Nangot a nagyobb viharoktól.

Forrás: Balázs Laura

A város több kilométerre nyúló tengerpartján gombamód nőnek ki a homokból a hatalmas szállodatornyok. Az ugrásszerű növekedést jól mutatja, hogy 2009 és 2018 között közel ötszázszorosára ugrott a látogatók száma, 2019-ben már 8,6 millió turista kereste fel Da Nang-ot (ennek több mint egyharmada külföldi volt). A covid után ismét beindult az áramlat: az utcákon nyüzsgő embertömeg, a bárokból villódzó fény árad – senki sem gondolná, hogy a közvetlen szomszédságában egy kritikusan veszélyeztetett állat éli a mindennapjait.

Forrás: Balázs Laura
Egy-két évtizeddel ezelőtt még a helyiek sem fordítottak nagy figyelmet a tarka karcsúmajom (Pygathrix nemaeus) jelenlétére és élőhelyére, ám az olyan helyi természetvédő szervezetek, mint a 2014-ben alakult GreenViet ismeretterjesztő munkájának köszönhetően ez változott. Olyannyira, hogy amikor 2016-ban ingatlanfejlesztők több part menti szállodát terveztek felhúzni a 6400 hektáros természetvédelmi terület határain belül, a felháborodott helyiek tízezer aláírást gyűjtöttek össze a terv ellen. A petíció sikeresnek bizonyult és a terveket elvetették.

Tarka karcsúmajom
Forrás: Balázs Laura

A lenyűgözően színes megjelenésük (mintha nemesi kabátkát, mellényt, térdnadrágot és harisnyát viselnének) miatt gyakran a „főemlősök királynőjének” nevezett tarka karcsúmajmok élőhelye Vietnám és Laosz északi és középső régiójában fennmaradt elsődleges vagy másodlagos esőerdőre korlátozódik. Az élőhelyük rohamos elvesztése az egyik fő oka, hogy a számuk 50-80 százalékkal csökkent az elmúlt két-három évtizedben.
A tarka karcsúmajmok általában 4-15 fős családokban élnek – bár ennél nagyobb, 20-50 fős családokról is vannak beszámolók – , és egy családnak legalább 0,4 négyzetkilométer erdős területre van szüksége. Ennek hiányában a beltenyészet erősen lerontja a genetikai állományukat. Védett státusza ellenére húsukért és a tradicionális gyógyászatban nekik tulajdonított gyógyhatásért a mai napig vadásszák. A félszigeten rendszeres őrjáratok vigyáznak az állatokra. A szigorú védelemnek köszönhetően a tarka karcsúmajmok állománya nagyjából 1300-2000 egyedre nőtt a félszigeten, ami az országban élő populációnak nagyjából a fele.

Tarka karcsúmajmok
Forrás: Balázs Laura

A karcsúmajmok a lombkorona felső rétegeiben mozognak, és akár hat méteres ugrásokra is képesek. Lélegzetelállító látvány, ahogy két karjukat a fejük fölé emelve ellökik magukat az ágtól, majd két lábra érkezve landolnak több méternyi távolságban. De hogy ennek szemtanúja legyek, először is meg kellett találnom őket. Több napot is azzal telik, hogy taxival fölmentem a hegy tetejére, ahonnan néhány ösvény vezet az erdőbe. Az első napokban úgy éreztem, hogy feladom – a hegy csúcsa felhőben csücsült, a sűrű ködben az orromig sem láttam.

Aztán a negyedik napon kitisztul az ég, és a zöld jelzésű turista utat követve hatolok egyre mélyebbre az erdőbe, de csak távoli motoszkálást hallok a lombok közt, nem tudom biztosra venni, hogy őket hallom-e. A megerőltető sétától fáradtan, gyalogosan indulok le a hegyről, hogy még élvezhessem a naplementében elém táruló, alattam fekvő hatalmas város látképét, amikor hirtelen mozgásra leszek figyelmes az út melletti fán – egy narancssárga arc bámul rám némileg gyanakvóan a sűrű indák közül. Vadul fényképezni kezdek.

Egy fiatal srác áll meg mellettem motorral – mint kiderül, a Douc Alapítványnak dolgozik, és az esti ellenőrző körútját végzi. Javasolja, hogy másnap reggel egy ritkán használt mellékutat járjak végig, és szinte biztos, hogy látni fogok karcsúmajmokat. A tippje hasznosnak bizonyul: másnap reggel már hatkor nekivágok a szemerkélő esőbsen, és hét óra körül az út melletti fán megpillantok egy csodaszép példányt. Hamarosan egy társa is csatlakozik hozzá, és együtt majszolják a bambuszrügyeket, a jelenlétem nem zavarja őket.

A tarka karcsúmajmok étrendje meglehetősen változatos – leginkább a fiatal hajtásokat, leveleket részesítik előnyben, de virágokat, gyümölcsöket, magvakat is fogyasztanak. Délután egy öt fős családot kísérek figyelemmel: a kicsik viháncolva játszanak, míg a felnőttek egymást kurkásszák. Ahogy kezd sötétedni, éjszakai nyugovóhely után nézve egyre mélyebbre húzódnak az erdőben és lassan eltűnnek a szemem elől.

Forrás: Balázs Laura

Bár a tarka karcsúmajmokat kifejezetten keresni kell, a félsziget egy másik látványossága már több kilométerről is jól látható. Akár a Man Thai, akár a My Khe tengerparti strandon élvezzük a napsütést, az óriási fehér Lady Buddha szobor mindig benne lesz a látóterünkben.

Lady Buddha és egy nevető Buddha
Forrás: Balázs Laura

A legenda szerint a 19. században, Minh Mang király uralkodása alatt egy Buddha szobor sodródott ki a partra a félszigeten. A helyi lakosok és halászok ezt jó ómennek tartották, és egy szentélyt emeltek ezen a homokos parton, amit aztán Bai But-nak neveztek el, ami azt jelenti, „Buddha birodalma a földi világban”.

A legenda arról is szól, hogy a hullámok azóta lecsendesedtek ezen a partszakaszon, megkönnyítve ezzel a halászok munkáját. A Linh Ung pagoda efelett a partszakasz felett épült fel. (Da Nang-ban összesen három Linh Ung pagoda található – a Son Tra félsziget mellett még a Márványhegyen és a Ba Na Hills-en).

A belső udvaron bonsaiok és a 18 Arhat szobor
Forrás: Balázs Laura

Forrás: Balázs Laura

A lépcsősoron fellépdelve, a díszes kapun átlépve a szoborkertbe jutunk, aminek két oldalát összesen 18 Arhat kőszobor szegélyezi: valós vagy mitikus állatokon ülnek, arckifejezésük egy-egy intenzív érzelmi állapotot (öröm, harag, szeretet, stb.) tükröz. (Arhatoknak Buddha megvilágosodott tanítványait nevezzük). A szobrok előtt, között sárga krizantémok, és hatalmas cserepekben bonsai – némelyik tövében, ágán apró szobrok jelenítik meg a szerzetesek mindennapi életét.

Forrás: Balázs Laura

 

A szentély külső oszlopai köré sárkányok tekerednek
Forrás: Balázs Laura

A központi szentély oszlopai köré a vietnámi pagodák hagyományos stílusában sárkányok tekerednek, a terem közepén pedig egy Sákjamuni Buddha szobor ül meditáló pózban egy lótusz emelvényen. A szentélybe lépve sokan füstölőt gyújtanak, apró ajándékokat helyeznek el az oltárnál.  Egy szerzetes vezetésével folyamatosan megy a kántálás, miközben a hívek cserélődnek. Egy ideig figyelem az imádkozó, kántáló látogatókat, aztán a szentélyből kilépve jobbra kanyarodok, elhaladok az ajándékbolt és egy parkoló mellett.

Forrás: Balázs Laura

Egy koros fa alatt egy fehér Buddha szobor, előtte pedig őzek és szarvasok – a szárnáthi őzparkra utalva, ahol Buddha a megvilágosodása utáni első tanítását tartotta. Tovább kanyarodom a szentélytől keletre található tízemeletes sztupa (Xa Loi Tower) felé. A sztupa előtt egy hatalmas, fekvő Sákjamuni Buddha szobor. A virágzó fákkal szegélyezett kanyargó ösvény egy szépen karbantartott kerthez és tóhoz vezet. A felsőbb szintek nyüzsgéséhez képest itt csend és nyugalom honol.

Elidőzök kicsit, majd felsétálok 67 méter magas Lady Buddha szoborhoz, mely egy 35 méter átmérőjű  lótusztalapzaton áll. Itt Vietnámban Quan Yin-nek (Kuanjin) vagy Quan Am-nak is nevezik a könyörületesség bódhiszatváját (Indiában Avalokitésvará) és általában nőként ábrázolják. (Összehasonlításképp: a rio de janeiró-i Megváltó Krisztus szobor, a talapzatával együtt 38 méter magas.)

A szobor előtti téren nyüzsgő, fotózkodó embertömeg. Kicsit arrébb, néhány lépcső vezet egy mellvédhez, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik Da Nang-ra. Nem tudom, hogy a makákókat is ez vonzza-e, mindenesetre csapatostul lepik el a fákat, kőoszlopokat, és néha erősen megcibálják a túl közel merészkedő, majmokkal szelfizni próbáló turisták haját. A naplemente varázslatos fénybe vonja az egész épületegyüttest és szobrot, majd a tér lassan kiürül és a makákók is az éjszakai pihenő helyükre vonulnak vissza.

Írta és fényképezte: Balázs Laura

A mezőn sétálva bukkant középkori ezüstkincsre

A mezőn sétálva bukkant középkori ezüstkincsre

A több mint 2000 darab érmét a 12. században rejthették el.

Megfejthették a Mona Lisa hátterének rejtélyét

Megfejthették a Mona Lisa hátterének rejtélyét

Régóta folyik a vita arról, hogy pontosan mely helyszín látható a festmény hátterében.

Kolumbia nemet mond a bikaviadalokra

Kolumbia nemet mond a bikaviadalokra

Egy új jogszabály értelmében 2028-tól betiltják a bikaviadalokat.

Világháborús gránátokat találtak egy piliscsabai kertben

Világháborús gránátokat találtak egy piliscsabai kertben

A fegyverek egy esővízgyűjtő tartály ásása közben kerültek elő.

Lélegzetelállító videó készült a Kaposvár felett repülő hőlégballonokról

Lélegzetelállító videó készült a Kaposvár felett repülő hőlégballonokról

Kószó András fotós-videós a 43. Hőlégballon Nemzeti Bajnokságon készítette felvételét.

National Geographic 2024. májusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket