Zoltán, Szultána2024. június 23., vasárnap
Kultúra

Chieriben, a tornyok, szőttesek és Napóleon kedvenc nasijának városában jártunk

2024.05.18.Sáfár Zsófia
National Geographic Magyarország

Az északi félgömb 45 fokos szélességi körén, Torinótól mintegy tizenöt kilométerre fekszik Chieri, az olasz szőtt kelmék egykori fellegvára, amely gasztronómiai hagyományokban sem szűkölködik.

Kilátás a San Giorgio Martire-templom kertjéből.
Forrás: Sáfár Zsófia

A Pó-völgy piemonti lankáinak ölelésében, a híres Langhe borvidéktől alig egyórás autóútra található Chieri hagyományokban gazdag légkört kínál a látogatók számára. A 37 ezer fős város elődjét az ókorban a kelták alapították, majd a rómaiak Càrreum Potentia néven fennhatóságuk alá vonták, mígnem a 11. század elején a torinói püspök erődítményei nyomán szabad kommunává vált.

Sorban állás egy óvárosi kézműves fagylaltozónál.
Forrás: Sáfár Zsófia

Miután a Savoyai-ház birtokába került, sok nemesi család választotta otthonául Chierit, a virágzás azonban nem tartott sokáig, ugyanis 1155-ben Barbarossa Frigyes császár seregei porig rombolták a várost.

A felépülés után, az 1400-as években Chieri ismét fejlődésnek indult, majd a Savoyai-dinasztia uralma alatt többször is részt vett a francia-spanyol háborúkban – hol az egyik, hol másik oldalon –, miközben a piemonti trónöröklésért folytatott összecsapások kereszttüzébe került, a 17. században pedig egy pestisjárvány tizedelte meg a lakosságot.

A viharos időket követő gazdasági fellendülés lehetővé tette, hogy Chieri az 1900-as évek elejére a piemonti textilipar viszonyítási pontjává váljon.

A tornyok és a szőttesek városa

Chieri történelmi magját a jellegzetes, spirális alakban kialakított macskaköves utcák, késő középkori paloták és gazdag vallási örökségről tanúskodó templomok sokasága jellemzi, ahol a középkori és barokk művészet harmonikusan megfér egymás mellett.

2 fotó megtekintése

A L’Arco di Trionfo diadalív, melyet 1580-ban, I. Károly Emánuel savoyai herceg és felesége, Ausztriai Katalin Michéla tiszteletére emeltek, illetve Fülöp Emánuel hercegi trónörökös születése alkalmából fejeztek be, egyike azon kevés manierista emlékműveknek, amelyek Piemontban fennmaradtak

2 fotó megtekintése

Miután a 10. század végén Chieri a torinói Landolfo püspök hűbérbirtokává vált, a település köré magas kőfal épült, a Szent György vértanúról elnevezett domb tetején pedig a püspök erődítmény gyanánt kastélyt, őrtornyot és kápolnát emeltetett. A 15. században tűzvész áldozatává vált kápolnát többször is újjáépítették, az eredetileg védelmi funkciót ellátó torony maradványait pedig ma a San Giorgio Martire-templom harangtornya őrzi.

A Chieri legmagasabb pontján épült San Giorgio Martire-templom a középpontja a koncentrikus köröket leíró útelrendezésnek, mely a középkori városok szerkezetét tükrözi.
Forrás: Sáfár Zsófia

A városfejlesztés során nemcsak őr- és templomtornyok épültek, de a politikában és közigazgatásban nagy befolyást gyakorló torinói püspökök tiltakozása ellenére számos arisztokrata család emeltetett tornyot a rezidenciáján. Ezért emlegetik az úti könyvek Chierit a „száz torony városaként” – noha az ágyúgolyók csapásától csupán egyetlen nemesi torony menekült meg, amely ma a Ferrero család tulajdonában van.

Az épület, melynek tágas alagsora a textilmúzeumnak ad otthont, a 15. században a Santa Chiara szerzetesrend konventje volt, majd 1809-ben David Levi chieri születésű vállalkozó tulajdonába került, aki a város első textilüzemévé alakította azt.
Forrás: Sáfár Zsófia

Chieri gazdasági helyzetét már az 1400-as évektől a gyapottermesztés és kelmekészítés, főképpen a pamut- és kordbársony háziipari előállítása határozta meg – olyannyira, hogy a 16. században már minden második lakos a textilágazatban tevékenykedett. Ahogy nőtt a kereslet, egyre több földbirtokos tért át a gyümölcs- és zöldségtermesztésről festő csülleng, vadmák, kárdi (Cynara cardunculus) és más olyan növények nagy volumenű termesztésére, amelyeknek kulcsszerepe volt a pamutszövetek színezésében, és egyre több család ültetett eperfákat, illetve különített el otthonában egy helyiséget a selyemhernyók tenyésztéséhez.

A textilmúzeumban az 1600-as évekből származó szövő- és mintázógépektől kezdve a modern textilfeldolgozó eszközökig számtalan, ma is tökéletesen működő emléktárgy mesél Chieri kelmékben gazdag múltjáról.
Forrás: Sáfár Zsófia

A Chieriben gyártott kordbársony piaci sikere abból fakadt, hogy egy ellenálló, munkaruházat készítéséhez is tökéletes anyagnak minősült, amelyhez jó áron hozzá lehetett jutni.

A 18. században a királyi ház is Chieriből rendelte a szőtteseket, melyek a család kíséretének és a Svájci Gárda egyenruháiként szolgáltak, a 20. század elejére pedig, miután megszaporodtak a városban a vállalkozók és a gyárak, Chieri az olasz textiltermékek exportjának fellegvárává vált.

Ennek az évszázados hagyománynak emlékeit ma a Museo di Tessile gazdag gyűjteménye őrzi, az egykori textilüzemek pedig értékes archívumok mellett kulturális rendezvényeknek és szolgáltatásoknak adnak otthont.

Chieri kulináris különlegességei

A piemonti cukrászati hagyományok egyik legjellegzetesebb csemegéje a chieri édes focaccia, egy kelt tésztából készült lapos kalács, amely ránézésre a lepény és a briós kereszteződése cukormázzal leöntve.

A város egyik felkapott cukrászdájában, a La Dolca Ideában tipikus chieri focaccia is kapható.
Forrás: Sáfár Zsófia

A focaccia chierese receptje feltehetően a 19. század végén született olyan egyszerű alapanyagokból, mint a liszt, élesztő, tej, vaj, cukor és só, páratlan puhaságának és lágyságának titka pedig a megfelelő adagolásban és egy sajátos kelesztési eljárásban rejlik. Természetesen az édes focacciának is léteznek különféle változatai ezen a vidéken, de a hagyományos verzióért Chieri cukrászdáiba érdemes betérni.

3 fotó megtekintése

Piemontban nélkülözhetetlen elemei az étkezéseknek a ropogós grissini kenyérrudacskák. A grissino legrégebbi formájának, a rubatà nevének jelentése („ejtett”) a kenyérrúd formálásának technikájára utal: az 1-1,5 cm átmérőjűre és 40-80 cm hosszúra hengerelt tésztadarabot két végénél megfogjuk, ujjbegyeinkkel finom, de határozott mozdulattal fordítunk egyet rajta, majd hagyjuk leesni a gyúródeszkára. „Ettől a tészta tömörebb lesz, a frissen kisült, könnyű rudak pedig tökéletesen ropogósak” – magyarázza Daniele Tarraran pékmester, aki egy régi családi hagyományt élesztett újjá, amikor a Chieri szomszédságában lévő Valle Ceppiben megnyitotta pékségét – a falu- és környékbeliek nagy örömére.

Daniele Tarraran pékségében naponta 60 kg rubatà sül az 1929-ben épült fatüzelésű kemencében.
Forrás: Sáfár Zsófia

Ehhez hasonló fogadtatásban részesülhettek 1679-ben az első kenyérrudacskák, miután a királyi orvos megbízta Antonio Brunero pékmestert, hogy dolgozzon ki egy könnyen emészthető kenyérfélét – mivel az ekkor még kisgyerek II. Viktor Amadé savoyai herceg sokat betegeskedett és nehezére esett megemészteni többek között a hagyományos kenyeret.

A recept bevált, a könnyen emészthető és tartósabb kenyérrudaknak pedig hamar híre ment, IV. (Boldog) Károly király például színházi előadásokon ropogtatott előszeretettel rubatà pálcikákat, Bonaparte Napóleon pedig annyira rajongott az általa „kis torinói botocskáknak” nevezett termékért, hogy Torino és Párizs között futárszolgálatot létesített, melynek elsődleges feladata a kenyérrudak folyamatos szállítása volt.

Valle Ceppiben a múlt században négy pékség is üzemelt, melyek közül ez az egy maradt fenn.
Forrás: Sáfár Zsófia

Aki a nyüzsgő Torino felfedezése közben egy kis vidéki csendre vágyik, annak Chieri útbaejtésével érdemes ellátogatnia a Langhe dimbes-dombos borvidékére, amely a slow living életmódot folytató falvak és a festői látványt nyújtó szőlőültetvények mellett mókás meglepetéseket is rejteget.

A borvidék hangulatos óriáspadjai kényelmes pihenőhelyként is szolgálnak egy túra során.
Forrás: Zászlós Ágnes

Kreatív karók a Langhe lankáin.
Forrás: Sáfár Zsófia
Sűrű erdő közepén magasodik Csák Máté egykori vára

Sűrű erdő közepén magasodik Csák Máté egykori vára

A festői környezetben fekvő Vöröskő vára belső tereivel is elkápráztatja a látogatókat.

Több száz éves női lábbelit találtak Veszprémben

Több száz éves női lábbelit találtak Veszprémben

A kutatók a 17. századi papucs mellett egy csipkedíszes selyemruhát is felfedeztek.

A haikuk tükrözik a rovarokhoz fűződő viszonyunkat

A haikuk tükrözik a rovarokhoz fűződő viszonyunkat

A japán versekben említett rovarok közt legtöbbször a lepkék, méhek, tücskök, szentjánosbogarak szerepeltek.

Elveszett város nyomaira bukkantak egy szigeten

Elveszett város nyomaira bukkantak egy szigeten

A szakértők úgy vélik, hogy a maradványok a régóta keresett Tu'amtól származnak.

Ókori kincset rejtett a lerombolt épület

Ókori kincset rejtett a lerombolt épület

A kutatók olyan érmékre bukkantak, amelyeket egy 1700 évvel ezelőtti zsidó felkelés során rejthettek el.

National Geographic 2024. júniusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket