Laura, Alida, Alina, Szabolcs, Adolf, Bató2024. június 18., kedd
Kultúra

Halállal végződött az egyik legelső nagy doppingbotrány

2024.05.19.Vermes Nikolett
National Geographic Magyarország

Hamarosan kezdetét veszi Párizsban a XXXIII. újkori olimpia, amelyre az egész világ figyel majd. Ez nem volt mindig így, a jelenlegi legrangosabb sporteseményre sokáig szinte bárki jelentkezhetett, és az egész verseny jóval kisebb volt a mainál. Minek köszönheti óriási népszerűségét ez a sportrendezvény, miben változott a legtöbbet, és vajon könnyebb volt régebben az olimpia?

Forrás: Keystone / Stringer / Getty Images

Olimpia és olimpia között óriási különbségek vannak, és most nemcsak a sportolókra gondolunk, hanem magára a rendezvényre is. Azon senki sem lepődik meg, hogy az ókori és az újkori olimpiai játékok között hatalmas kulturális, politikai és történelmi eltérések mutatkoznak, azonban arról csak keveset tudnak, hogy milyen jelentős változások történnek az újkori versenyek történetében.

Ami az első, az ókori görög városállamok által szervezett (Kr. e. 776 és Kr. u. 394 között) játékokat illeti, ezeknek egyetlen célja az volt, hogy az emberek kifejezzék tiszteletüket Zeusz irányába. Az ókori olimpiai játékok nem voltak összehasonlíthatók a maiakkal sem a célok, sem a sportágak, sem a szervezés, sem a versenyzők, sem az események szempontjából.

De miért is szűnt meg az eredeti versenysorozat? Az ókori olimpiát mintegy tizenegy évszázad után teljesen eltörölték, miután I. Nagy Theodosius római császár a kereszténység megszilárdítása érdekében minden pogány rendezvényt betiltott, és mint tudjuk, az olimpia elsősorban Zeusznak szólt.

A Diszkobolosz, azaz a Diszkoszvető az ókori görög sportok egyik legismertebb emléke.
Forrás: Pixabay

Hamarosan mindenki megfeledkezett a játékokról, mígnem egy görög költő és újságíró, Panajótisz Szúcosz az 1830-as években komolyan fontolóra nem vette, hogy érdemes lenne feléleszteni az egykori sporteseményt. Utóbb, 1859-ben egy Evangélisz Zápasz nevű tehetős támogatónak köszönhetően meg is szervezték az első versenyt.

Az olimpia újra népszerű lett Görögországban, néhány évtized múlva, 1896-ban pedig sokkal nagyobb volumennel, Athénban tartották meg az első hivatalos újkori olimpiát.

Ekkorra Zápasz mellett a francia Pierre de Coubertin járt élen a szervezésben. Azóta hatalmas változások álltak be a játékok világában.

Nők az olimpián

Az újkori játékok életében az első és legfontosabb változást a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) 1894-es alapítása jelentette, ami megelőzte a híres athéni eseményt. Habár a NOB a mai napig ugyanúgy létfontosságú az olimpiai játékok megszervezésében, az elnökségi tagok cseréjével számos változást hozott a sportéletbe.

Kezdjük azzal, hogy az első olimpiára mindössze kilenc nemzet kapcsolódott be, amelyek összesen negyvenhárom versenyszámban vettek részt kétszáznegyvenegy résztvevővel. Ezzel szemben a 2024-es párizsi olimpián várhatóan több mint kétszáz ország fog versengeni egymással, több tízezer sportoló áll majd rajthoz közel harminc sportágban és ezen belül is több száz versenyszámban.

Ami ennél is meglepőbb, hogy mára külön figyelmet fordítanak a nemek arányára. Sokáig csupán a férfi sportolók kiváltsága volt az olimpia, az első női versenyzők az 1900-as Párizsi Olimpián indultak, igaz, még nagyon alacsony részvételi számmal.

A nők számára az 1920-as antwerpeni nyári olimpia jelentette az áttörést, amikor egyszerre több sportágban is megmutathatták tudásukat. Mára csaknem ugyanannyi női és férfi sportolót számolnak az indulók között.

Fokozódó doppingbotrány

Évtizedekig a női indulók jelentették az egyetlen nagy változást, egészen az első doppingbotrányig, amely érthető módon nagy port kavart mind a szakma, mind a laikusok körében. Az újkori olimpiai játékok történetében az első jelentős eset az 1960-as, Rómában rendezett nyári olimpiára tehető, amikor is a dán kerékpáros, Knud Enemark Jensen verseny közben összeesett, majd később meghalt.

A halálával kapcsolatos vizsgálatok során kiderült, hogy a futam ideje alatt amfetamin hatása alatt állt.

A tragikus esemény rávilágított arra, hogy a sportolói és edzői visszaélések gyakoribbak, mint bárki gondolta volna, hamarosan pedig sorra jöttek az újabb doppingügyek. Volt, hogy a sportolót hibáztatták, és volt, hogy az edzőt.

Egyes állítások szerint már az 1900-as évek elején különböző illegális teljesítményfokozókat adtak a versenyzőknek, anélkül, hogy a sportolókat erről tájékoztatták volna. A sorra előbukkanó esetek láttán a NOB erősebb doppingellenes intézkedésekkel és szigorúbb ellenőrzésekkel próbálta megakadályozni a tiltott szerhasználatot, mára ez addig fejlődött, hogy a sportolók körében bevezették a kötelező vérvizsgálatokat.

„Gyorsabban, magasabbra, erősebben”

A kezdetektől egy egyszerű, de sokatmondó szlogent tudhat magáénak az olimpia. A „Gyorsabban, magasabbra, erősebben” jelmondatot szemmel láthatóan minden sportoló, edző és csapattag komolyan vette, ami nagy hatással volt a sportéletre.

Bár az olimpián az aktuális versenyen belül kell elérni a legjobb eredményt, és nem feltétlenül szükséges megdönteni az előző évi csúcsot , a versenyzők teljesítménye mégis évről évre nő. A legális teljesítményfokozókra pedig külön üzletág épült, gondoljunk csak a speciális sportfelszerelésekre, ruházatokra és egyéb technológiai eszközökre, amelyek jobb eredményt ígérnek.

Forrás: Pixabay

Az eszközök tömege könnyebb lett, az orvostechnológiai újítások elérhetőbbé váltak, és a háttércsapatok is egyre magasabb tudással rendelkeznek. Hogyan változtak az eredmények? Ezt talán egy összehasonlítás mutatja meg a legjobban:

Hajós Alfréd 1896-ban 100 méter gyorsúszásban 1:22,2-es időeredménnyel nyerte meg az első olimpiai aranyérmet hazánk számára, majd fél évszázad után Szőke Katalin 1:06,8-as idővel érdemelte ki a dobogó legfelső helyét ugyanebben a versenyszámban a női indulók között.

Említhetjük még a világ máig legsikeresebb úszójának, Michael Phelpsnek a 2008-as olimpiai rekordját, amelyet 100 méter pillangóúszásban aratott 00:50:58-as idővel. Megdönthetetlennek tűnik Hosszú Katinka 2:06,12-es ideje 200 méteres vegyesúszásban, amelyet a 2015-ös kazanyi világbajnokságon teljesített, de ne feledjük Milák Kristóf 1:50,34-es idejét 200 méteres pillangóúszásban sem, amelyet a 2022-ben Budapesten nyújtott.

Ha tehát egymás mellé állítanánk a hőskor olimpiai sportolóit és a jelenkor versenyzőit, akkor egyértelműen a 21. századi indulók nyernének. Az olimpián azonban nem a múlt és a jövő versenyez, hanem a pillanat. A győzelem ezredmásodperceken múlik, a felkészülés hosszú évekig tart, és bármennyit változik a világ, ez a két alappillér mindig is így lesz.

Kiemelt fotónkon Knud Enemark Jensen látható.

Ősi labirintust találtak Krétán

Ősi labirintust találtak Krétán

Az egyedülálló építmény a minószi kultúra idejére datálható.

Szegények, árvák segítője lett a különc lány

Szegények, árvák segítője lett a különc lány

Marrákestől valamivel több mint 50 kilométerre délre, a hófödte Magas-Atlasz csúcsainak árnyékában jóval hűvösebb a június. Az Ourika-völgy a városiak és a turisták tökéletes nyári menedéke, ahol a beköszöntő hőséget a vízesések valamelyikében vészelheti át az utazó.

Jaktejet és vért ettek a bronzkori mongolok

Jaktejet és vért ettek a bronzkori mongolok

A mai Mongólia északi részén előkerült, 2700 évvel ezelőtti bronzüstök egykori tartalmát vizsgálták meg.

Elveszett településeket találtak egy vízvezeték építése közben

Elveszett településeket találtak egy vízvezeték építése közben

A szakértők római kori, illetve vas- és bronzkori leleteket találtak.

Jézus gyermekkoráról szóló szövegre bukkantak

Jézus gyermekkoráról szóló szövegre bukkantak

A szakértők úgy vélik, hogy a példány lehet a Tamás elbeszélései Jézus gyermekkoráról című apokrif legkorábbi ismert változata.

National Geographic 2024. júniusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket