János, Iván2024. június 24., hétfő
Kultúra

A három évezredes Pula két arca (X)

2024.06.03.NG
National Geographic Magyarország

A három évezredes múltra visszatekintő Pula városát történelme során számos háború és veszteség sújtotta. Ezek nyomait a város ma is magán viseli, éppen úgy, mint a gyarmatosítás és a modern kori építkezések és befektetések látható jeleit. Ez a kettőség jellemzi a rendkívül gazdag kulturális örökségű várost, mely a legújabb technológiai fejlesztéseknek köszönhetően új életre kel.

Forrás: Tourism Office Pula

A várost a Római Birodalom idején alapították, széles utcáin egykor a császár kocsikázott nyitott hintóján.  Ennek gyökerei, a város minden szegletében érezhető római örökség adja Pula különleges és sajátos szépségét. Az olyan látnivalókat megtekintve, mint a kihagyhatatlan Pulai Amfiteártum (vagy más néven Aréna), a Herkules kapu, az Iker kapu, a Kis Római Színház vagy Sergius diadalíve (vagy más néven Aranykapu), a látogató végig követheti a dél-isztriai sziget városának fejlődését és ízelítőt kap a város egykori virágzó időszakának pompájából.

Nem messze a Sergijevice sétálóutcától pedig, egy kevésbé szem előtt lévő helyen egy 65 négyzetméteres padlómozaik látható, ami „Dirké büntetését” ábrázolja.  A görög mitológiai témájú műalkotás a Kr.e. 2. vagy 3. századból származik.

A világon csupán két hasonló motívum maradt fenn, a Nápolyi Régészeti Múzeumban fellehető Farnese-bika szoborcsoport, és a Vatikáni Múzeum falai között őrzött freskó részlet, mely szintén Dirke büntetésének egyik jelenetét ábrázolja.

A bizánci időszak után a szlávok, majd a frankok foglalták el a várost és az uralmuk egészen a Velencei Köztársaság beköszöntéig és felemelkedéséig tartott. Ennek az időszaknak az örökségét leginkább a város főterén álló – ma is ebben a funkcióban működő – Városháza, a Fórum és számos templom testesíti meg.

Érdekesség, hogy a híres költő, Dante Alighieri is ebben az időszakban látogatott Pulába. A Velencei Köztársaság bukása után a város osztrák, francia, majd ismét osztrák fennhatóság alá került. Pula ekkor vált a Habsburg Birodalom kiemelt szerepű kikötőjévé. Ide érkezett meg Sissi és Ferenc József amikor a városba látogattak, valamint itt tették le a pulai hajógyár alapkövét is.

Sergius diadalíve.
Forrás: Tourism Office Pula

A ma nemzeti parkként működő Brijuni-szigetek egykor Paul Kupelweiser tulajdonában állt. Az osztrák iparos 1893-ban vette meg az akkor malária sújtotta szigetet. A járvány megfékezésére Kupelweiser Robert Koch segítségét kérte, aki felismerte, hogy a betegséget terjesztő szúnyogok szeretik a mocsaras, lápos területeket, amiben a sziget akkoriban bővelkedett. E területek kiszárításával megszüntette a szúnyogok élőhelyét így sikerült megfékeznie a kór terjedését.

Ebben az időszakban épült meg a vízmű, a szennyvízcsatorna, kórházak-komplexumok, számos épület és villa, valamint a katonai kikötő fontos védelmi rendszere. Mindezek a mai napig használatban vannak és a város több pontján találkozhatunk az akkoriban létrejött építményekkel. Talán mind közül a leglátványosabb a ZeroStrasse, azaz a pulai erőd (Kaštel) alatt húzódó alagútrendszer, a Punta Christo erőd vagy a Verudela erőd, melyek a turisták előtt nyitva állnak és látogathatóak.

Tündérek építették az arénát

A horvát állam megalakulása, a jelenkor is nyomot hagyott a városon, ugyanis számos egykori katonai létesítmény alakult közösségi központtá, közülük is talán a legfontosabb Rojc megemlítése. Az Isztriai Régészeti Múzeum, mely renoválás után 2021-ben újra megnyitott, a szomszédos Kis Római Színházzal együtt várja a látogatókat és mutatja be a történelem legapróbb részleteit is. Az állandó kiállítások által bemutatott gyűjtemények mellett a többi kiállítóteret is érdemes meglátogatni – így a C8 galériát, a „Szent Szívek” („Sveta Srca”) Múzeum és Galéria Központot, vagy az Amfiteátrum alagsorát.

A Brijuni-szigetek.
Forrás: Tourism Office PulA

Helyi legenda szerint a pulai arénát tündérek építették, akik az éjszaka leple alatt hordták a köveket az Učka hegyről és kör alakban egymásra rakták, míg az formát nem öltött. A munkát azonban nem fejezték be, az aréna így tető nélkül maradt. A történelmi tények az aréna építését az 1. századra datálják.

A pulai a világ hat legnagyobb fennmaradt római anfiteátrumának egyike és az egyetlen, amelyen mindhárom római építészeti rend teljes egészében fellelhető.

A pulai aréna szórakoztatás helyszínéül épült és mind a mai napig használják is erre a célra. Az elmúlt évtizedekben olyan világhírű zenészek léptek fel a világ legszebb szabadtéri színpadán, mint a Három Tenor – Domingo, Pavarotti és Carreras – Monserrat Caballe’, Andrea Bocelli, Paco de Lucia, Vanessa Mae, a 2Cellos, Sting, Joe Cocker, Julio Iglesias, Zucchero, Alanis Morissette és még sokan mások.

A város 1953 óta ad otthont a Pulai Filmfesztiválnak, melynek köszönhetően számos filmes híresség is megfordult itt, így Elizabeth Taylor, Richard Burton, Miloš Forman, John Malkovich, Ben Kingsley, Jeremy Irons, Christopher Lee, Peter Ustinov, Pierce Brosnan, Sir Anthony Hopkins, Jessica Lange, hogy csak néhányat említsünk közülük.

Az aréna színpadán eredetileg egykoron gladiátorok harcoltak egymással és júniustól szeptemberig ma is ők veszik birtokba egykori harcterüket. A „Spectacula Antiqva” esemény gladiátor küzdelmei visszarepítik a nézőt a Római Birodalom kori Pulába és megismerkedhetnek az i.e. 4. századig visszanyúló hagyományokkal.

Habár kijelenthetjük, hogy az Amfiteátrum Pula legfontosabb látnivalója, ha a városban járunk, semmiképpen ne hagyjuk ki a Herkules kapu, Sergius diadalívét, a Városháza, az Iker kapu, vagy Augustus templomának meglátogatását sem. Pula egyénileg, vagy csoportosan is felfedezhető. Számos vezetett túra közül választhatunk, legyen az kulturális vagy akár kulináris témájú, de játékos módon fedezhetjük fel a város titkos helyeit is.

Az ínyencek gourmet túrán vehetnek részt, melynek során a városnézést hagyományos isztriai ételek és borok kóstolójával színesíthetik. De választható például Sissi túra is, ami az Osztrák-Magyar Birodalom korabeli Pulába repíti vissza a látogatót.

Augustus temploma.
Forrás: Tourism Office Pula

A városközponttól távolabb eső 1886-ban épült Verdula erődben található a tengeri élővilágot egyedülálló módon bemutató Aquarium Pula. A komplexum több mint 2600 négyzetméteren terül el, és több mint 100 akváriumban és terráriumban kétszázötvennél is több tengeri élőlény kap helyet. Az Aquarium Pula fontos része, a Tengeri Teknősök Mentőközpontja.

Pula és egyben Isztria egyik legújabb látványossága a Verdula Art Park, mely minden korosztály számára tartogat érdekességeket. A tengerhez közel fekvő, 5500 négyzetméteren elterülő művészeti parkban neves művészek szobrai tekinthetőek meg. Az általuk készített hét műalkotást mindegyikét az utazás és a felhők ihlették.

Sűrű erdő közepén magasodik Csák Máté egykori vára

Sűrű erdő közepén magasodik Csák Máté egykori vára

A festői környezetben fekvő Vöröskő vára belső tereivel is elkápráztatja a látogatókat.

Több száz éves női lábbelit találtak Veszprémben

Több száz éves női lábbelit találtak Veszprémben

A kutatók a 17. századi papucs mellett egy csipkedíszes selyemruhát is felfedeztek.

A haikuk tükrözik a rovarokhoz fűződő viszonyunkat

A haikuk tükrözik a rovarokhoz fűződő viszonyunkat

A japán versekben említett rovarok közt legtöbbször a lepkék, méhek, tücskök, szentjánosbogarak szerepeltek.

Elveszett város nyomaira bukkantak egy szigeten

Elveszett város nyomaira bukkantak egy szigeten

A szakértők úgy vélik, hogy a maradványok a régóta keresett Tu'amtól származnak.

Ókori kincset rejtett a lerombolt épület

Ókori kincset rejtett a lerombolt épület

A kutatók olyan érmékre bukkantak, amelyeket egy 1700 évvel ezelőtti zsidó felkelés során rejthettek el.

National Geographic 2024. júniusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket