Paulina, Tamás2024. június 22., szombat
Kultúra

Kígyóbűvölőket kerestem Marrákes utcáin

2024.06.04.Balogh Boglárka
National Geographic Magyarország

Az ezeréves hagyomány, amely az egyiptomi varázslóktól és gyógyítóktól ered ma már erősen vitatott turistalátványossággá lett Marrákes UNESCO Világörökséghez tartozó terén.

Forrás: Balogh Boglárka

Épp csak kilépek Marokkó egykori fővárosának szűk sikátoraira, a medinában már hangosan zajlik az élet. Az utcai árusok rikácsolása az állandó dudálással vegyül, frissen sütött bárányagy serceg a hatalmas vasedényben.

Forrás: Balogh Boglárka

Átvágok a szőnyegeket és lámpásokat áruló szoukok, azaz bazárok egyikén, a kézzel készült mesterművek ezer színre festik az ősi város vörös falait. A Dzsema el-Fna tér felé veszem az irányt, bár pontosan nem tudom, merre induljak el, ahogy az árusok mondják, minden utca arra vezet.

Forrás: Balogh Boglárka

A kígyóbűvölőket keresem, nem kell sokáig várnom, már akkor meghallom a fúvóshangszerük, a pungi különös dallamát, amikor épp hogy kiérek a hatalmas térre, és bevetem magam csecsebecséket, fűszereket, és alternatív orvosságokat kínálók közé.

A kultúra szerves része

A kígyóbűvöléssel, azaz a kígyó fúvós hangszerrel való „hipnotizálásával”, már az ókori Egyiptomban is találkozunk, de ma ismert formáját és elterjedését Indiának köszönhetjük. Az ottani bűbájosok tanulmányainak ugyanis szerves részét képezte a hüllőkkel való gyakorlat, a képzés keretében nem csak azt tanulták meg, hogyan kell kezelni a kígyómarást, ám azt is, hogy bánjanak szakszerűen az állatokkal.

Forrás: Balogh Boglárka

A mesterség a kalbélia törzs hivatása lett, a kobra cigányok a rádzsasztáni kultúra szerves részét alkották évszázadokig.

Nevüket ősi foglalkozásukról, a kobrák kereskedelméről kapták, ugyanis a hüllők nemcsak szent állataik voltak, de azok mérgével házaltak is.

A kalbéliák érzéki táncmozdulatai – amelyek a szellemi világörökség részét képezik – mai napig a kobrák mozgását utánozzák, hangszereik pedig, hitük szerint, szintén a kígyót csábítják.

Forrás: Balogh Boglárka

A kígyóbűvölés az Indiához közeli régiókban is elterjedt, majd végül elérte Észak-Afrikát, Dél- és Délkelet-Ázsiát is. A 20. század eleje hozta el a gyakorlat aranykorát, amikor a kormányok országuk turizmusának népszerűsítése céljából kígyóbűvölőket küldtek a tengerentúlra, hogy azok kulturális fesztiválokon és magánvendégek házaiban lépjenek fel.

Bár India az állatvédők lobbijának köszönhetően 1972-ben betiltotta a kígyóbűvölést, a falvakban, a vásárokban csak úgy, mint itt, Marokkóban, sokan a mai napig gyakorolják.

Apáról fiúra száll

Megállok egy csapat kígyóbűvölő előtt, egyre többen sereglenek köréjük. A földre terített szőnyeg előtt három egyiptomi kobra tekereg, fekete nyakukon meg-megcsillan az esti lámpák fénye. Leguggolok, onnan figyelem őket.

Mikor az egyik férfi rákezd a pungira, a hüllők felegyenesednek, innen is jól látom, mintha megbabonázta volna őket a zene, ide-oda hajlongani kezdenek. A fehér lepelbe öltözött férfi árgus szemmel figyeli a tömeget, hogy ki készít képet, a kattintásért ugyanis fizetni kell.

Forrás: Balogh Boglárka

Egy fiatal francia fiú lép a körbe, odaad néhány dirhamet, mire a bűvölők azonnal egy vizikígyót tekernek a nyaka köré. „Nem mérges” – vigyorog az egyik fogatlan sármőr észrevéve a fiú megrökönyödött arckifejezést az egzotikus sálat látva.

Abdullah és társai az Észak-Afrikában őshonos etnikai csoporthoz, a berberekhez tartoznak. Ahogy a férfi meséli, bár 64 éve alatt más munkát is végzett, 17 éves kora óta kígyóbűvölő.

A mesterség apáról fiúra szál, ő is így tanulta.

Marokkóba több mint 500 évvel ezelőtt érkezett meg ez a foglalkozás, amikor Szidi Mohammed Ben Aissza, az andalúz szúfi megalapította az aisszavasz néven ismert vallási rendet a közép-marokkói Mekneszben.

Forrás: Balogh Boglárka

Az aisszavák gyógyítók és a helyi növény- és állatvilággal kapcsolatos ismeretek őrzői voltak, akik mindig is használták a kígyókat a hagyományos orvoslásban. A szoukokban évszázadok óta találkozik velük az utazó, hiszen ők nyerték ki és adták el a marás esetén használatos ellenméreg anyagot.

Madarak buktatták le a kobrát

Egyre több turista áll minket körbe, Abdullah, hogy kígyóit bosszantsa, meg-megrángatja a farkukat, ahogy mondja, ez is a műsor része, ezzel ingerli a kobrákat. Mikor megkérdezem, hol fogja a kígyókat, megrántja a vállát:

„A környező falvakban meg a Szaharában. A kulcs az, hogy olyan helyen keresse őket az ember, ahol sok a patkánylyuk, mert a kígyók leginkább a rágcsálókra vadásznak, és sokszor ezekből a járatokból a legegyszerűbb őket kihúzni. Igaz, az első kobrámat a madaraknak köszönhetem” – Abdullah körbenéz, leteszi ölébe a pungit, és elégedetten bólint a tömeg láttán.

Forrás: Balogh Boglárka

Egy pillanatig csönd van, de a húsz méterre lévő másik csapat azonnal rákezd a fúvóshangszerrel a kígyóbűvölésre. „Amikor először mentem ki vadászni apámmal, kígyónyomokat kezdtünk el keresni, viszont csak a hatalmas madarakat láttuk körözni a fejünk felett, amik egyre közelebb repültek a földhöz” – mondja, majd int az egyik emberének, hogy vegye ki a viperákat a zsákból.

„A ragadozók sokszor követik a kígyót, amikor az mozog.

Elindultunk a madarak után, meg is találtuk a kobrát.

Nem sokat tudtam még akkor arról, hogyan kell őket elfogni, de apám mindenre megtanított. A kígyót egy lyukba tereltük, majd amikor újra kibukkant, hátulról elkaptam, a botot a fejére szorítottam, a szabad kezemmel megragadtam, és a táskába dobtam. Azóta lépek fel velük.”

Kitépik a méregfogaikat

Dzsema el-Fna téren tetőfokára hág a hangulat, a mecset az esti imát harsogja, az állandó alapzajba most szenegáli muzsikosok tánca és kurjongatása vegyül. A kobrák, mikor Abdullah újra a pungin játsszák, vigyázzba vágják magukat.

A tévhittel ellentétben, bár a kígyó nem süket, mégsem a zenét hallja, nem arra mozog, egyszerűen követi a fúvóshangszer és használójának mozdulatát. Mivel mindkettőt fenyegetésnek tekinti, úgy reagál, mintha az ragadozó lenne, és veszélyt hozna rá, azaz védekező pozícióba helyezi magát.

Forrás: Balogh Boglárka

Megpróbálok közelebb húzódni az állathoz, ami vadul a nyelvét nyújtogatja, de nem tudom megállapítani, hogy vajon a szokásnak megfelelően, bevarrták-e a száját.

A kígyóbűvölés egyik legvitatottabb része ugyanis az, hogyan és mivel teszik ártalmatlanná az állatot a kezelői.

A legtöbb esetben a vadon befogott állatnak a méregfogait kitépik, a méregmirigyeit átdöfik vagy eltávolítják, amely után a kígyó nem csak védekező képtelenné válik, de a táplálkozáshoz és az emésztéshez elengedhetetlen szervei is rongálódnak, míg azok, amelyeknek a száját varrják be, éhen vagy szomjan halnak.

Forrás: Balogh Boglárka

Ráadásul a műsorokban felhasznált viperák és kobrák folytonos védekező pozíciója állandó stresszforrás, az pedig, hogy gyakran piszkos dobozokban tartják őket, önmagában is a fertőzések gyors terjedésével jár. Nem csoda, hogy ezek a kígyók sokszor a befogásukat követő néhány hónapban elpusztulnak, helyüket frissen fogott példányokkal kell helyettesíteni.

Marokkó fajokban gazdag hüllőfaunával rendelkezik, köztük 27 kígyófaj található az országban. A kígyóbűvölésre általában az egyiptomi kobra (Naja haje) és a puffogó vipera (Bitis arietans) a legalkalmasabb, az IUCN Természetvédelmi Világszövetség mindkettőt a sebezhető kategóriába sorolta.

Forrás: Balogh Boglárka

Bár korábban a bűvölő egyetlen bevételi forrása a kígyói voltak, ez manapság már kevésbé igaz, hiszen sokuk amuletteket és ékszereket árul, vagy magánpartikon lép fel, hogy megéljen.

Ám a vidéki területeken még most is gyakran hagyományos gyógyítóknak és mágusoknak tekintik őket, akikhez bármilyen üggyel fordulhatnak a helyiek. Jogszabályok ide, állatvédelmi törvények oda, hogy az állatok kizsákmányolásának mikor lesz vége, még sokáig kérdés marad.

Több száz éves női lábbelit találtak Veszprémben

Több száz éves női lábbelit találtak Veszprémben

A kutatók a 17. századi papucs mellett egy csipkedíszes selyemruhát is felfedeztek.

A haikuk tükrözik a rovarokhoz fűződő viszonyunkat

A haikuk tükrözik a rovarokhoz fűződő viszonyunkat

A japán versekben említett rovarok közt legtöbbször a lepkék, méhek, tücskök, szentjánosbogarak szerepeltek.

Elveszett város nyomaira bukkantak egy szigeten

Elveszett város nyomaira bukkantak egy szigeten

A szakértők úgy vélik, hogy a maradványok a régóta keresett Tu'amtól származnak.

Ókori kincset rejtett a lerombolt épület

Ókori kincset rejtett a lerombolt épület

A kutatók olyan érmékre bukkantak, amelyeket egy 1700 évvel ezelőtti zsidó felkelés során rejthettek el.

Előkelő hun fiú sírját tárták fel

Előkelő hun fiú sírját tárták fel

A gyermek nyughelyében az arany- és ezüsttárgyak mellett egy másik fiú maradványait is felfedezték.

National Geographic 2024. júniusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket