Jusztin, Jusztina, Auréliusz2024. június 16., vasárnap
Kultúra

Ezeréves legendák kelnek életre Marrákesben

2024.06.11.Balogh Boglárka
National Geographic Magyarország

Marokkó szívében, az Atlasz-hegység lábánál fekszik az egykori iszlám főváros, Marrákes. Évente tízmillió turista látogatja, az ország mágikus kulturális központja, amely ma a berber, az arab, az afrikai és a francia hagyományok UNESCO által is elismert olvasztótégelye.

Forrás: Balogh Boglárka

Belépek az óváros egyik riadjának hűvös belső kertjébe, és becsukom magam mögött a kaput. Marrákes hangos, szagos, nyüzsgése az árut kínálók kiabálásával kint reked. Egy pillanatig semmit sem látok a sötétben, csak a lépcsőt érzem a lábam alatt, meg a hozzám dörgölőző macskát.

Forrás: Balogh Boglárka

Belélegzem a csöndet és elindulok a tetőn lévő kávézóba, ahonnan tökéletesen belátható a medina, vagyis az óváros és a Dzsema el-Fna tér.

A tér.
Forrás: Balogh Boglárka

Mindkettő a 11. században kelt életre, akkor, amikor Marrákes városát az Almoravidák megalapították. A történészek és a helyiek még most is vitatkoznak azon, hogy a tér pontosan honnan is kapta a nevét. Valószínűleg az itt tartott nyilvános kivégzések után nevezték el Dzsema el-Fnának, ami a halottak gyülekezetét jelenti.

Írók és művészek székhelye

Marrákes több mint egy évszázada vonzza a nyugati utazókat, már a 20. század első felében olyan hírességek érkeztek ide, mint George Orwell, valamint Jacques Majorelle. Ez utóbbi francia művész volt, aki nemcsak megtervezte a róla elnevezett buja kerteket, hanem ő alkotta meg a bleu Majorelle néven ismert mélykék színt is, amely a Majorelle kertben látható.

Yves Saint Laurent 1980-ban vásárolta meg a lugast, amelyet annyira megszeretett, hogy halála után a hamvait ott szórták szét. A háború utáni korszakban Paul Bowles író is megérkezett, és amikor megírta Sheltering Sky című elidegenedésről és az egzisztenciális kétségbeesésről szóló regényét, a várost ellepték a bohémek, a hippik és a gazdagok, akik szomjazták a napfényt és persze a kalandokat.

Riád kávézó.
Forrás: Balogh Boglárka

A kék csempékkel kirakott apró kávézóban senki nincsen, leülök szorosan a korlát mellé, és lenézek. Dzsema el-Fna évszázadokon keresztül szolgált a térség élelmiszerpiacként, ahová nap mint nap özönlöttek a kereskedők a hegyekből, vászonsátraik addig álltak a téren, amíg el nem adták a szamárháton idecipelt portékát. Jelenlegi határait a franciák határozták meg, mivel a Dzsemaát körülvevő összes épület az 1912-ben kezdődő francia protektorátus korában épült.

Az UNESCO 2001-ben a világörökség részévé nyilvánította a teret azért, mert az est beköszöntével életre kelti az ezeréves városi legendákat.

Bár az egykor itt fellépő vándor mesemondók azóta átadták a helyüket a zenészeknek, a színészeknek és a táncosoknak, az éjszakai karnevál továbbra is elkápráztatja az ide érkezőt.

Forrás: Balogh Boglárka

Marrakesh elvarázsolt madarai

Kisvártatva odalép a fiatal pincér, mentateát kérek meg frissen sült magos lepényt. A szemközti kéményen a gólyák már felépítették a fészket, épp kicsinyeiket etetik.

Feléjük emelem a poharamat, a marrákesiek szent madaráról ugyanis azt tartják, hogy azok átváltozott emberek. Számtalan legenda kering a magasztos gólyáról, amely úgy tűnik, mintha fészkét igazítva épp imára borulna Allah előtt.

A leggyakrabban ismétlődő helyi mese szerint az egyik imám, aki hagyományos marokkói, fehér dzsellabát és fekete köntöst viselt azon a szerencsétlen éjjelen, bortól részegen felmászott a minaretre, és Allahot káromolta elhibázott életéért.

Az isten az imámra nézett, és haragjában gólyává változtatta a férfit. De már az iszlám területre való érkezése előtt is tartotta magát az a régi berber hiedelem, hogy a gólyák valójában átalakult emberek.

A gólyaruha.
Forrás: Balogh Boglárka

Medina, az UNESCO világörökség

Másnap korán nyakamba veszem a medinát, 9 előtt még csak ébredezik a város. Fejkendős asszonyok seprik a járdát, frissen sült kenyér illatát hozza a szél.

Mikor megállok a pékségnél, a férfiak integetnek, menjek be nyugodtan, épp akkor szedik ki a méteres lapáttal a lapos kenyereket a kemencéből. Veszek egyet, olyan forró, hogy a papíron át is égeti a kezemet.

Forrás: Balogh Boglárka

Az óváros szinte semmit sem változott az évszázadok során, a málló falakat pontosan ugyanolyan stílusban próbálják meg felújítani, mint ahogy korábban is álltak. A 2023 szeptemberében bekövetkezett földrengés nyomai még most is láthatók, a medina falai sok helyen megrepedtek, összerogytak, a sikátorok épületeit fém- és faszerkezetekkel kell megtámasztani.

Lekanyarodok az omladozó ház melletti szoukban, berber szőnyegek függnek a falon, egy asszony százasával ametisztet árul meg fosszíliákat, mikor a kezembe veszem az egyiket, a nő óvatosan leemeli a tetejét. Egy 250 millió éves trilobitát, vagyis háromkaréjú ősrákot rejt a kő.

A medinában 24 piac 4500 boltja várja a vásárlókat.
Forrás: Balogh Boglárka

Ezek az ízeltlábúak 521 millió évvel ezelőtt, a kambrium időszak második korszakában jelentek meg, és a kora paleozoikum időben élték fénykorukat. A késő devon kihalási eseménysorán valamennyi rendjük eltűnt, kivéve a proetidákat, amelyek a perm végén estek áldozatául a kihalási hullámnak.

Megforgatom a kezemben a fosszíliát, az asszony 80 dirhamot, vagyis 2800 forintot kér érte. Lealkudom az árát a felére, elégedetten a zsebembe csúsztatom a követ, és folytatom utamat a még mindig csendes sikátorok közt. Valahol egy szamár iázik elégedetlenül, szekeres gazdája épp csak befér a szűk utcán, szó szerint fel kell ugranom egy díszesen faragott ajtó elé, ha nem akarom, hogy elüssenek.

Forrás: Balogh Boglárka

Délután már a modern Marrákesben úszok a szálloda medencéjében, a Ville Nouvelle ugyanis közvetlenül a medinán kívül található, a szomszédos Gueliz és Hivernage környékei számos elegáns étteremnek és üzletnek adnak otthont.

Az elmúlt néhány évben a luxus palotahotelek is megnyíltak, ráadásul az 1 millió marokkói lakos mellett közel 10 ezer külföldi is ideköltözött valami egzotikust, mégis európait keresve.

Nem hiába, Marrákes nagyszerű és sokszínű város, ahol könnyen el lehet képzelni egy életet. Ha az ember a nyüzsgő utcákra és a hagyományos kultúra vágyik, egyszerűen csak besétál a medinába. Ha azt akarja, hogy Európában érezze magát, ellátogat a Gueliz negyedbe, ha épp a csendet hiányolja, kiautózik a 15 percre fekvő mesterséges oázisba, a Palmeraie-be, ahol a datolyapálmák és tevék közt nézheti meg az afrikai naplementét.

Forrás: Balogh Boglárka
Jaktejet és vért ettek a bronzkori mongolok

Jaktejet és vért ettek a bronzkori mongolok

A mai Mongólia északi részén előkerült, 2700 évvel ezelőtti bronzüstök egykori tartalmát vizsgálták meg.

Elveszett településeket találtak egy vízvezeték építése közben

Elveszett településeket találtak egy vízvezeték építése közben

A szakértők római kori, illetve vas- és bronzkori leleteket találtak.

Jézus gyermekkoráról szóló szövegre bukkantak

Jézus gyermekkoráról szóló szövegre bukkantak

A szakértők úgy vélik, hogy a példány lehet a Tamás elbeszélései Jézus gyermekkoráról című apokrif legkorábbi ismert változata.

Elásott kincset találtak egy építkezés során

Elásott kincset találtak egy építkezés során

A több száz darab ezüstérmét a 17. században rejthették el.

Homokdűnékkel, sztyeppével és gyönyörű hegyvidékekkel kecsegtet Kazahsztán

Homokdűnékkel, sztyeppével és gyönyörű hegyvidékekkel kecsegtet Kazahsztán

Ha nem is elfeledett, de a világ legalulértékeltebb országai közé tartozik Kazahsztán. Pedig higgyük el, megér egy misét, hiszen Közép-Ázsia igazi gyöngyszeme.

National Geographic 2024. júniusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket