Magdolna, Mária, Magda, Nara2024. július 22., hétfő
Kultúra

Sűrű erdő közepén magasodik Csák Máté egykori vára

National Geographic Magyarország

A festői környezetben fekvő Vöröskő vára belső tereivel is elkápráztatja a látogatókat.

Forrás: Csibrányi Zoltán

Szlovákiai látogatásunk helyszíne ezúttal a Kis-Kárpátokban, Cseszte (szlovákul Častá) község határában, egy 340 méter magas hegyen, sűrű erdővel körülvett, kvarckősziklára épített, teljes egészében épen megmaradt Vöröskő vára (szlovákul: Hrad Červený Kameň).

A várat 1949-ben Csehszlovákia állami tulajdonú kulturális műemlékké nyilvánította.

A Budapesttől északnyugati irányban bő 190 kilométerre található vár egy részében, közel 30 helyiségben 1992-től olyan látványos, kiállítási darabokkal bőségesen megtöltött múzeumi tárlat tekinthető meg, amely egész biztosan minden odalátogatót elkápráztat.

A példa kedvéért csak bútorokból több mint 2000 darabot láthatunk, de a múzeum értékei közé tartozik sok más mellett közel 5000 porcelán, több száz fegyver, úgy 1500 festmény, sőt egy 44,12 négyzetméteres szőnyeg is.

A lovagterem falainak egy részlete.
Forrás: Csibrányi Zoltán

Vöröskő múzeuma a Szlovák Nemzeti Múzeumhoz tartozik. A vár előtt nagy parkoló van kialakítva a látogatók számára, bent a várban egy kávézót is találunk – aminek kültéri asztalainál mi egy francia nyugdíjas csoporttal futottunk össze.

A látogatás tárlatvezetői kísérettel tekinthető meg a hét minden napján 9-től 17-ig. Szinte mindig tömeg van ott, nekünk most mégis olyan szerencsénk volt, hogy az adott nap estéjének utolsó indulási időpontjában csak ketten voltunk, így aztán igazán alaposan szemügyre vehettünk mindent. Tárlatvezetőnk egy kedves ifjú hölgy volt, aki készségesen adott bővebb magyarázatot mindenhez, amire külön rákérdeztünk.

Csák Máté vára is volt

Vöröskő várának 1240 előtti építtetője Árpád-házi Konstancia királyné (III. Béla magyar király leánya), aki I. Přemysl Ottokár cseh fejedelem felesége volt. A masszív építmény annak a középkori várrendszernek a része volt, amely Dévénytől Trencsénig védte Magyarország határát.

A várudvar.
Forrás: Csibrányi Zoltán

A királyi várat főképpen – de nem csak – a magyar nemesség birtokolta. A 13. századtól a 16. századig gyakran cserélt gazdát.

Mások mellett Csák Máté, a Szapolyaiék, a Thurzók vagy a Fuggerek is uralták. 1588-tól az 1945-ös államosításig a Pálffyk voltak az urai.

Számos alkalommal átépítették; 1710 és 1768 között Pálffy Rudolf alakíttatott rajta, ekkor a külseje alapvetően megváltozott.

A tárlatvezetés az alsó csarnokban indul. Itt áll a Pálffy család empire stílusú utolsó utazókocsija az 1800-as évekből, ajtaján a törött kocsikereket átugró szarvasos családi címerükkel. Háttértörténete legendán alapul, amely szerint egy viharos éjjelen a Pálffyk hazafelé tartottak és a kocsi hátsó kerekébe egy szarvas beledöfte agancsát, amitől a kerék megrongálódott, így a család elakadt, ám ezzel a szarvas megmentette életüket, mivel előttük mély szakadék tátongott.

A Pállfy család utazókocsija.
Forrás: Csibrányi Zoltán

A valóság kevésbé mesés: a címert az Erdődyktől vették át a 16. század elején, amikor a két család kapcsolatba került egymással. A módosított címer mellett használni kezdték a Pálffy-Erdődy előnevet is.

Az egykori olasz divat után menni szándékozó, freskóval gazdagon ékesített Sala Terrena termet 2000 és 2003 között restaurálták. Freskóit a neves északi-itáliai Carpoforo Tencala készítette, akinek ez volt az első Alpokon túli munkája.

A terem ajtóval szembeni oldalán egy mesterséges barlang, aminek anyagát a Bajmóci várkastély alatti barlangból emelték ki. Itáliában hasonló kerti pavilonok létesültek, melyek védték a társaságot a tikkasztó hőségtől és a tűző naptól.

Szarvas és kocsikerék.
Forrás: Csibrányi Zoltán

Nagy vadászok voltak

A Pálffyk szenvedélyes vadászok voltak, erről tanúskodnak az alsó csarnokot díszítő vadásztrófeák és a vadászjeleneteket ábrázoló festmények. Az itteni ablakmélyedésekben elhelyezett hatalmas kovácsolt rézüstökökben tartották a puskaport. Gyógyszertár is szolgálta a vár urait, ahol különféle betegségek kezelésére való gyógyszereket, likőröket, kozmetikumokat állítottak elő: 1676-ból származó írásos adat bizonyítja az anno Aranysas nevű patika korát, de annak berendezéséből csak pár itáliai fajanszedény maradt meg.

Az összes teremről helyszűke miatt nem írhatok részletesen, ezért innentől csak felvillantok még néhány különlegességet.

 • Pazar látvány a faragott és aranyozott szán.
 • Éppígy a 16. századi bútorok, melyek többsége itáliai reneszánsz kori.
 • A Pálffy-féle ebédlőben 17. századból fennmaradt, kései reneszánsz és korai barokk bútorokat vannak. Az eredeti lakberendezés része volt a 17. századi zöld cserépkályha.
 • Az 1840-ből való empire hálószoba értékes orosz furnérozott bútorokkal van berendezve, amelyek finomságát növelik a bronz rátétek és a kék selyemszövet.
 • A fegyvertárban 16. és 19. század közti időszakból származó darabok láthatók, többek között tábori fegyverek, parittyák, jatagánok, alabárdok, harci villás vasak, elöl- és hátultöltős puskák.
 • A délnyugati szárny déli részének sarokszobáját a hagyomány szerint valószínűleg betegszobának használták; a külső falán látható mélyedés arra enged következtetni, hogy itt állhatott a középkori száraz toalett.
 • A férfi hálószoba a 17. század végéről származik, itt áll Wesselényi Ferenc nádor gazdagon díszített ágya.
 • A rózsaszín szalon éke – a 18. századi intarziás bútorok mellett – a rózsaszín márványkandalló.
 • A társalgószalon vitrinjeiben üveg, porcelán, kőagyag és ezüst 19. századi használati és dísztárgyak.
 • A női szalonban az 1820-1830-as évekbeli francia eredetű ülőbútor gobelinkárpitozással. Az itt látható óra a pozsonyi Jacop Guldan műve.
 • A jókora lovagterem eredetileg a hívők gyülekezési helye volt a kápolnában folyó szentmisék idején. A falakon a Pálffy, a Forgách és a Zichy család tagjainak arcképei. A kandalló mellet a török szultánok, II. Murád és II. Szulimán arcképei. A lovagteremből bepillanthatunk az egykori könyvtárba.
 • A kápolna oltárképe 1780-ban készült.
 • A nagy ebédlőben a kredencen a 18. században használt tálalóedények, melyeket a Pálffy család számára Holicsban gyártottak jellegzetes zöld színű díszítéssel.
 • Az empire szalon bútorai Moszkvában készültek a 19. század második felében.
 • A keleti tárgyak gyűjtése a középkor óta divat volt, a Pálffyk is szenvedélyes gyűjtői voltak. A keleti szalon egyes darabjai az eredeti Pálffy-gyűjtemény részét képezték.
 • Az aranybevonatú faburkolatos aranyszalon a XVI. Lajos idején virágzó klasszicista stílusban készült.
 • A keleti bástya három kis helyiségében a szecesszió kora mutatkozik meg elsősorban közép európai bútorokkal és egy Bécsben készült 1905-ös órával, de itt látható Migazzy Eugénia grófnő portréja, illetve egy kínai színes fametszet is megcsodálható.
 • Az utolsó megtekinthető helyiségben már 1914-es bútorok vannak.

A pincehelységek is elkápráztatják a látogatót. Az elsőből szűk lejárat vezetett az udvar alatti különálló pincehelységben található kúthoz, amely állítólag elérte legalább a 120 méter mélységet. Az egyik pincehelyiség 9 méter magas és 70 méter hosszú. Odalent látható egy vörös színű szikla, amelyre a vár épült, innen a neve.

A lovagterem egy része.
Forrás: Csibrányi Zoltán

Ha az ember a várat közvetlenül a falai mentén körbesétálja, elképesztik a méretek, amit maga mellett-fölött lát. Amúgy mindegyik sarokbástya megközelítőleg ugyanúgy volt berendezve, négy szint, mindegyiken a peremfalakban 4–5 lőrés a puskáknak és az ágyúknak.

A lovagteremből bepillanthatunk a könyvtárba.
Forrás: Csibrányi Zoltán

A várépület falai közelében ragadozó madarakat tartanak, amelyek etetését-röptetését szintén megtekinthetik az érdeklődők, külön belépőjegy ellenében. Jóleső sétát tehetünk a vár melletti parkban, ahol óvodás gyerekek csoportjával találkoztunk. Akiket érdekelnek a várak, a történelem, az építészet vagy bármiféle szépség azoknak feltétlenül érdemes ellátogatniuk Vöröskő várához.

Titokzatos maja építményt találtak a föld alatt

Titokzatos maja építményt találtak a föld alatt

A struktúra egy rituális labdapálya alatt található.

Több száz éves üvegedényeket hoztak fel a tengerből

Több száz éves üvegedényeket hoztak fel a tengerből

Egy, az oszmán korra datálható roncs nyugodhat a bulgáriai Burgasz partjainál.

Korlátozzák a görögországi régészeti helyszínek látogatását

Korlátozzák a görögországi régészeti helyszínek látogatását

A szélsőséges hőség miatt a legforróbb órákban nem lesznek nyitva a látványosságok.

Több száz éves hangszereket hoztak fel egy horvátországi hajóroncsból

Több száz éves hangszereket hoztak fel egy horvátországi hajóroncsból

A szakértők szerint világviszonylatban is egyedülálló felfedezésről van szó.

Rejtély, mi okozta az őslakos város összeomlását

Rejtély, mi okozta az őslakos város összeomlását

Egy új vizsgálattal egy, Cahokiával kapcsolatos elméletet cáfolnak.

National Geographic 2024. júliusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlapNational Geographic 2024. júliusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket