Emília2024. július 19., péntek
Kultúra

A berber zene Bartók Bélát is megihlette

2024.07.03.Balogh Boglárka
National Geographic Magyarország

A Magas-Atlasz mélyén, a Marrákesből a Szaharába vezető utak egyike a Todra-szurdokon át vezet. A drámai mészkőtájat a Todra és a Dades sebes folyása alakította évezredeken keresztül, ma a szűk kanyon utolsó, 40 kilométeres szakasza a sziklamászók és túrázók paradicsoma. Nem csoda: néhány csúcsa eléri a 400 méteres magasságot is.

Forrás: Balogh Boglárka

Óvatosan ereszkedve a gyalogutak egyikén, legelő kecskékbe botlok. A gravitációt meghazudtoló ügyességgel másztak fel a sziklafalon, most épp azon mesterkednek, hogyan érjék el a még teljesen zöld fügéket.

Forrás: Balogh Boglárka

Lent a kanyonban megcsillan alattam a kristálytiszta víz, a korábbi vad folyó ma már csermellyé szelídült, minden gond nélkül át lehet sétálni rajta. A nyári nap perzselően süt, érzem, ahogy égeti a nyakamat a felkontyolt hajam alatt. Iszom egy kortyot a kulacsomból, már nincs sok hátra, és leérek a természetes oázishoz.

Az ősi kanyon

Ájit Benhaddu erődjét magunk mögött hagyva teljesen megváltozik a marokkói táj. A száraz, monoton kősivatagot datolyapálma ligetek váltják fel. Az idő már szétáztatta az évszázadokkal ezelőtt épült kaszbák vályogházainak a tetejét, ám a berber családok nem költöztek ki az omladozó épületekből. A frissen mosott ruhák vidáman lebegnek a szélben, hullámzó táncukkal úgy festenek, mintha legyeznék magukat a nappali hőségben.

Megérkezve a kanyon bejáratához, az önkéntes túravezetők azonnal megjelennek. Amikor mosolyogva nemet intek, nem erőszakoskodnak, hagyják, hogy egyedül induljak útnak.

Forrás: Balogh Boglárka

Besétálok a szurdokba, ahol a hegy falai egy szűk, 10 méter széles járatot hagytak maguk között jó fél kilométeren. Erős, ásványföldes illatot hoz a szél, a délutáni nap aranyban fürdeti a sziklák oldalát, fecskék cikáznak egyik kőoromról a másikra, majd megpihennek a Todra kopasz csúcsán, a magányos óriássziklák egyikén, melynek oldalára lyukakat véstek a mászófelszereléseknek.

Bár a kanyont naponta több százan látogatják, most szinte senki nincsen itt, így amikor az árusok sem figyelnek, feljebb húzom a térdig érő ruhámat, és hogy lehűtsem magamat, belegázolok a vízbe. Kissé távolabb asszonyok guggolnak a folyóban, közelebb megyek.

Arcukat teljesen eltakarja a berber módon megkötött kendő. Ötliteres műanyag flakonokat töltenek meg a vízzel, egy kisfiú ugrabugrál körülöttük.

Forrás: Balogh Boglárka

A kanyon bejáratánál a szamarak is feltűnnek, egy fiatal lány lovagol a csapat élén. Mikor megérkezik, rövidet biccent, majd felkapja a flakonokat, és elkezdi beletömködni a szamáron átvetett szőnyeg méretes zsebeibe.

Csak akkor látom, mennyire világoszöld a szeme, amikor rám néz.

A nomád berberek egyike, akik fent sátraznak a Todra tetején.

A kecskék, akikkel idejövet találkoztam is az övék. Az itteni családok élete semmit nem változott az évszázadok során, mintha a civilizáció tejesen elkerülné őket, a férfiak feladata mai napig az állattartás, legeltetés, az asszonyoké a vízhordás meg a főzés.

Forrás: Balogh Boglárka

Loutar, a berber lant

Kiülök a kövekre, megszáradok, majd újra nyakamba veszem a szurdokot. Felmászok az egyik szakaszon, meglepetésemre egy, a sziklákon rögtönzött kávézóba botlok. A szalmatetős asztaloknál egy fiatal férfi ül, épp a kecskebőrből készült loutart hangolja.

Aberkan, aki a kávézó mellett kialakított nyitott oldalú nádsátorban előző nap harminc külföldi zenésznek nyújtott szállást éjszakára, egy fél óra múlva már azt magyarázza, hogyan is született a berberek muzsikája, és a telefonján mutatja az előző esti, gyertyafényben úszó koncertet a Todra szurdokkal a háttérben.

Forrás: Balogh Boglárka

„A berberek népzenéje évszázadok óta ugyanolyan, nemzedékről nemzedékre, szájról-szájra szállt, és jóval megelőzte az arabok Marokkóba érkezését” – mondja a fiú, majd finoman megpengeti a loutart. „Míg északon a mediterrán stílus terjedt el, addig itt, a hegyvidéken már mások a melódiák.

Ahogy nagyapám mondta, amikor az Atlasz zöldell, és a termés szépen növekszik, az emberek örülnek annak, hogy élnek.

És amikor az emberek értékelik az életet, az megnyilvánul a zenéjükben is. Ennek a régiónak saját hangszere is van, a loutar. A mesterek egy megfelelő vastagságú fadarabot báránybőrrel vonnak be, majd négy nejlon húrral felhangolják. Hangzása hasonló a lanthoz, azonban az itteni zenészek játékmódjának köszönhetően a dallam teljesen eltér.”

Forrás: Balogh Boglárka

Ahogy Aberkan mondja, a marokkói zenének három fajtája alakult ki, a vidéki, a rituális és hivatásosok által előadott. Az elsőt egy egész falu férfiai és asszonyai játsszák, akik szüret után összegyűlnek, hogy együtt táncoljanak és énekeljenek. Ezeken az előadásokon csak a dob (bendir) és a fuvola (nai) használható, mint hangszer.

A rituális zene a szertartásokon szólal meg, a házasságkötések, temetések, nagyobb ünnepek idején. E mellett a gonosz szellemek elleni védelemként is muzsikálnak a berberek, a zenészek ilyenkor négyfős csoportokban utaznak, és egy költő, vagyis amidaz kíséri őket. Az amidaz rögtönzött verseket ad elő, gyakran dob és egyhúros hegedű kíséretében.

A hivatásosok legtöbbje a chleuh berber klánból kerül ki, akik lantokból, gitárból, és cintányérokból álló együttesekben játszanak, tetszőleges számú énekessel és táncossal kísérik az előadásukat.

A berber zene a nomád ember ősi emlékezetéből és hagyományaiból merít, Bartók Béla például heteket töltött Marokkóban, hogy terepfelvételeket készítsen, de a Rolling Stones és a Led Zeppelin is az Atlasz-hegység zenészeivel vette fel albumjainak egyikét.

Aberkantól elköszönve, visszamegyek a hasadékba. A berber asszonyok már összepakoltak, épp az utolsó flakonokra tekerik a műanyagtetőt.

Forrás: Balogh Boglárka

Jó három órát vesz igénybe a munka, a vízgyűjtést minden nap megismétlik. Mielőtt elindulnak a kövek között, a szamarak még isznak egy utolsót, majd belesétálva a naplementébe, eltűnnek a Todra hasadékai között.

11 fotó megtekintése
Rejtély, mi okozta az őslakos város összeomlását

Rejtély, mi okozta az őslakos város összeomlását

Egy új vizsgálattal egy, Cahokiával kapcsolatos elméletet cáfolnak.

Az amerikai függetlenségi háború első csatájának emlékeire bukkantak

Az amerikai függetlenségi háború első csatájának emlékeire bukkantak

A feltárt muskétagolyók egy olyan pillanatnyi esemény emlékei, amely az egész világot megváltoztatta.

Világháborús leleteket kerestek, de sokkal ősibb tárgyakat találtak

Világháborús leleteket kerestek, de sokkal ősibb tárgyakat találtak

Lengyel fémdetektorosok a Besszádokban lévő erdőket fésülték át.

Előkelő őslakosok maradványaira bukkantak Peruban

Előkelő őslakosok maradványaira bukkantak Peruban

A kutatók úgy vélik, hogy a csontok és különböző díszek mintegy 800 évesek.

Bronzkori nő befalazott csontjaira bukkantak

Bronzkori nő befalazott csontjaira bukkantak

A kutatók Cipruson tártak fel egy ősi lelőhelyet, amelyhez egy templomkomplexum és lakóházak is tartoztak.

National Geographic 2024. júliusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlapNational Geographic 2024. júliusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket