Jenő, Henrik2024. július 13., szombat
Kultúra

Ezek a bőrművesek évszázadok óta ugyanúgy dolgoznak

2024.07.09.Balogh Boglárka
National Geographic Magyarország

Bár a marokkói bőripar a 16. század óta virágzik, és a divatvilág egyik legnépszerűbb kiegészítőjét adja, ám azt már kevesen tudják, hogy a feldolgozás és varrás lépései szinte semmit sem változtak, a cserzővargák ma is mindent kézzel készítenek.

Forrás: Balogh Boglárka

A medina északi várfalánál tett ki a taxi. Marrákes óvárosának azt a részét kerestem, ahol a Bab Debbagh mesterien faragott bejárata mögötti utcákon a bőrművesek dolgoztak. Ahogy kikászálódtam a kocsiból, máris lecsapott rám egy marokkói férfi, műanyagszékét hátralökve felállt, és a nyakában lógó hivatalos bilétájára mutogatott. Gyorsan elolvastam, ami rá volt írva, Nabilnak hívták, pecsétes idegenvezető volt.

„Kísérő nélkül nem lehet bemenni a riádok közötti térre, ahol a feldolgozó munka folyik” – kezdte, és kissé sántítva elindult előttem a sikátorok egyikén. Követtem. „Kétszáz család él és dolgozik itt, húsz éve alkottak kooperációt. A maga három eurója is nekik megy.”

Forrás: Balogh Boglárka

Hirtelen egy szekér vágott elénk, kezeletlen bőrök érkeztek valahonnan a város másik végéből egymásra pakolva. Volt köztük marha, kecske, bárány, és ha jól vettem ki, teve is. A szamár megállt az egyik nyitott ajtónál, hajtója leugrott, és lepakolta a frissen hozott árut, majd egy zsákot terített a halom tetejére a por és a nap elleni védekezésképp. Mikor mi is az ajtóhoz értünk, önkéntelenül bepillantottam.

A sötét szobában egy alak állt, a jól kimosott bőröket a bakra tette, és a tompa élű kopasztó kaszával nekilátott lefaragni a felhámot és a szőrt.

„Ide hozzák a lenyúzott irhát, amit szárítással, sózással vagy áztatással tartósítanak” – jegyezte meg Nabil, és továbbsétált.

Forrás: Balogh Boglárka

A szűk utcák végül térré szélesedtek, megérkeztünk Marrákes híres bőrfeldolgozó-medencéihez. Először csak az orrfacsaró, ecetes ürülékszag tűnt fel, olyan hirtelen csapott meg, hogy azonnal könnyet vert a szemembe. Emberem rutinosan egy csokor mentát nyomott a kezembe azzal, hogy szagolgassam azt, amíg meg nem szokom a helyi bukét.

Évszázados technikák

„A marrákesi bőrgyártás mai napig megőrizte az évszázadokkal ezelőtt kialakult hagyományos módszereit” – mondta Nabil, és elindult a kör alakú kádak között. Férfiak dolgoztak az egyes állomásokon, mellkasig érő, vízálló kantáros nadrágot viseltek. Legtöbbjük hosszú ujjú inggel és szalmakalappal védte magát a nyári melegtől. „A bőrkikészítés most is ugyanabból a három alapvető folyamatból áll, a cserzés előkészítéséből, a cserzésből és a bőr feldolgozásból, amit a mesterek Fezben és itt, Marrákesben végeznek. Ahogy látja, minden kézzel végeznek, nem alkalmaznak gépeket, sem mesterséges színezéket vagy vegyszereket. A kádak mindegyikének megvan a maga feladata. Jöjjön, megmutatom.”

Emberemet követve átugrottam az első kád karvastagságú szélén, és besétáltam a férfiak közé. Kissé távolabb kutyák szaladgáltak, a nyers bőr és a maradék hús szaga megbabonázta őket. A galambok hangosan turbékoltak, veszetten köröztek a fejünk felett, mint akik tudják, nekik itt fontos feladatuk van.

Forrás: Balogh Boglárka

„Ezekben a kádakban kezdődik a munka” – mutatott  Nabil az egyik medencére mutatva. „A bőrt először egy héten át tehénvizeletben, égetett mészben, vízben és sóban áztatják. Ez segít megpuhítani a kemény bőrt, fellazítani a rajtuk maradt felesleges zsírt, húst és szőrt. Mikor a cserzők ezeket eltávolították, újabb áztatás következik. Hogy ez hány napig tart, függ a nyersbőr fajától, keménységétől, és attól is, hogy mily célra szánják. Amire nagyon figyelni kell, az, hogy a bőrök teljesen átázzanak, de anélkül, hogy a több napos lé rothadásnak indulna.”

A következő szakaszban a víz és ammóniában gazdag galambürülék keveréket tartalmazó kád következik, amely további lágyítószerként működik.

Az a célja, hogy a bőr, amennyire lehet, képlékennyé váljon, így könnyebb lesz vele dolgozni, és a festéket is jobban fel tudja szívni. A harmadik fázisban aztán a hátsó kádakba viszik őket, lábbal tapossák napi hat órán keresztül, ezzel nyerve el a kívánt puhaságot.

Amikor a bőr száraz és sima, készen áll a festésre. Ehhez kizárólag természetes anyagokat használnak: mákvirágot a piroshoz, mentát a zöldhöz, indigót a kékhez, szenet a feketéhez, hennát a narancshoz, míg gránátalmával kevert olajat a sárgához.

Forrás: Balogh Boglárka

A bőrök előkészítése összesen tíz napig tart, a festés után még öblítik, pihentetik. Utána indulhat a tervezőmunka.

Nabillal felmásztunk az egyik riád tetejére, onnan figyeltem tovább a férfiak munkáját. Néhányuk reggeli szünetet tartott, alaposan kezet mostak, hátizsákjukból lapos kenyeret vettek elő. Valahonnan egy pohár tea is került. A szagot már megszokták, egy idő után én sem éreztem, a mentaleveleket a zsebembe gyűrtem.

Később Nabil a műhelyt is megmutatta, a kiterített, szabásra váró bőrök között óvatosan lépkedtem.

„A kézművesek a tervek felvázolásával kezdik a munkát, majd ha a végleges formával elkészültek, megrajzolják a mintát” – mondta, és a kezébe vett egy báránybőrt. „A tervezést követően a darabokat kivágják, és még a varrás előtt beolajozzák, hogy eltávolítsák az erős bőrszagot. Egy táska esetében a teljes készítési eljárás legalább tíz órát vesz igénybe, és két kézművesre van szükség.”
A díszítéshez gravírozást, festést és berakást használnak, sokszor megjelennek rajtuk a tipikus berber minták is. De a tervtől vagy rendeléstől függően rátehetnek akár féldrágaköveket, rézpénzt és ezüstöt is.

Forrás: Balogh Boglárka

Marha, bárány vagy kecske legyen?

A marokkói áruk alapanyaga marha-, bárány- vagy kecskebőr, ritkán teve. Az első mindhárom közül a legvastagabb és legkeményebb, de egyben a legmerevebb is, ezért ideális válltáskákhoz, hátizsákokhoz, cipőkhöz, szandálokhoz és bútorokhoz is.

Bolygónkon körülbelül 1,2 milliárd bárány legel évente, amelyek 15-25 százalékát mindig levágják. A világ bőrtermelésének mintegy 10 százalékával ez áll a népszerűségi ranglista második helyén a marha mögött. Feldolgozása és gyártása igazi művészet, hiszen minél finomabb és sűrűbb a gyapjú, annál vékonyabb és rosszabb a bőr minősége.

Forrás: Balogh Boglárka

Ráadásul számtalan fajtája létezik, amelyek nívójában jelentős különbségek adódnak. Az olyan környezeti feltételek miatt, mint a klíma vagy épp a táplálék, még egy fajtán belül is jelentős eltéréseket találunk. A báránybőrt leginkább könyvborítók, finom kesztyűk, bőrkiegészítők és esetenként bútorok készítésére használják fel.

A kecskebőr tökéletesen ötvözi a másik kettő tulajdonságait, nem olyan vastag, mint a marha, mégis jóval strapabíróbb a báránynál. A világszerte tartott több mint 550 millió kecskének köszönhetően ez a harmadik legkeresettebb alapanyag.

A báránybőrrel ellentétben, itt nincs zsírlerakódás a szövetekben, ezért ellenállóbbak, de rugalmasak és finomak is egyben. A kecskebőr tehát értékesebb, mint a báránybőr, általában kombinált módszerrel cserzik, és viszonylag olcsó.

Forrás: Balogh Boglárka

Marokkó hagyományos bőrpiacát 25, 2 milliárd amerikai dollárosra becsülik a szakértők.

Minősége és megjelenése révén kiemelkedő pozíciót vívott ki magának a világpiacon az elmúlt évtizedekben.

Ahogy Nabil mondta, az ágazat célja a további növekedés mellett egyre inkább az infrastruktúra korszerűsítése, és az e-kereskedelmi szektorban rejlő lehetőségek kiaknázása lesz.

8 fotó megtekintése
Többezres túlerővel szemben védték a várat a hős magyarok

Többezres túlerővel szemben védték a várat a hős magyarok

A védők néhány napig tartották a várat a törökökkel szemben, végül hősi halált haltak.

Több tízezer éves barlangrajzok árulkodnak az emberi képzelőerőről

Több tízezer éves barlangrajzok árulkodnak az emberi képzelőerőről

Szakértők egy csoportja az elbeszélő művészet legkorábbi bizonyítékaira bukkanhatott.

Eltűnt a legendás, kőbe szúrt kard Franciaországból

Eltűnt a legendás, kőbe szúrt kard Franciaországból

A hagyomány úgy tartja, hogy a fegyver a híres Roland lovagé volt.

Egy sas szemszögéből csodálhatjuk meg a több száz évvel ezelőtti magyar tájat

Egy sas szemszögéből csodálhatjuk meg a több száz évvel ezelőtti magyar tájat

A videón a simontornyai vár és az azt körülvevő környezet rekonstrukciója látható.

Elárverezték Napóleon pisztolyait

Elárverezték Napóleon pisztolyait

Átszámítva több száz millió forintot fizettek a fegyverekért.

National Geographic 2024. júliusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlapNational Geographic 2024. júliusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket