Amália, Melina Engelbert, Ulrika2025. július 10., csütörtök
Kultúra

Mélyszegénységből, három kiló mandulával kezdődött a gasztronómiai hírnév

2025.06.14.Balogh Boglárka
National Geographic Magyarország

Hogyan lesz a második világháború után egy 11 éves szegény kislányból Szicília leghíresebb cukrásza, aki a mesterséget kezdetben kényszerből, az apácák közt tanulta meg? Erről szól Maria Grammatico nem mindennapi kitartása és története.

Maria Grammatico (b) és szerzőnk, Balogh Boglárka.
Forrás: Balogh Boglárka

Erice erőddel körbevett középkori városa Kelet-Szicília tetején, 751 méter magasan fekszik.

Ma már az egyik legnépszerűbb úticél a szigeten, és nem nehéz megérteni, hogy miért.

Bár én leginkább Maria miatt érkeztem a városba, azért a 12. századi Castello de Venere, vagyis Vénusz várát sem hagyom ki. Tujafás ligeten vezet az utam, a várra kitűzött zászlót vadul fújja a szél.

Bár az épület a meseszerű formáját a normannoknak köszönheti, hírnevet nem ez hozott neki, hanem maga Vénusz, a szerelem és szexualitás istennője. Az erőd előtt állt ugyanis Vénusz Erycina temploma, ahol évszázadokon keresztül tartottak termékenységi rítusokat, belül pedig tejjel duzzasztott kút épült, amiben a legenda szerint Vénusz fürdött.

A szerelem istennőjét i. e. 1300 óta imádják az Ericében letelepedett népek, amikor a Monte San Giuliano csúcsát sűrű köd borítja, a helyiek úgy tartják, az Vénusz ölelése.

Véletlen találkozás

A macskaköves, apró utcákon kanyarodom tovább, a hentesbolt előtt, ahogy minden áldott nap cafatra várva, most is ott ül a két jóképű kandúr, Giovanni és Francesco. A citromfák árnyékában két szék meg egy apró asztal van kirakva, a kiüresedett kávézóhoz tartoznak, ahol épp a briós sül.

Hirtelen egy széles térre torkollik az utca, letérek balra, az éttermek felé, és alig néhány méterre megpillantom Maria cukrászdáját.

Belépve a helységbe, szó szerint tátva maradt a szám. A falakat mahagóni szekrények szegélyezik, tele fonott kosarakkal, amelyekben színes Frutta di Martorana (marcipángyümölcsöket), házi készítésű lekvárral teli üvegek és névre szóló ajándékdobozok sorakoznak.

A bolt szívében egy hatalmas süteményes vitrin áll, amelyek Maria kulináris tehetségét és Szicília hagyományos, kézzel készült édességeit mutatják be. Az üveg mögött több tucat tökéletesen elrendezett, avolai mandulával és brontei pisztáciával készült csemege sorakozik, valamint Maria kedvence, az il Genovese, az omlós tésztából készült, vaníliakrémmel töltött sütemény. A lélegzetelállító sort a cannoli, a nugátok és a Nutellával, sárgabarackkal, ricottával vagy amarena meggyel töltött minitorták teszik teljessé.

Lesétálok a lépcsőn, egy il Genovesét és egy mandulás süteményt meg egy kapucsínót kérek. Mikor kifizetem, odaállok a kávégép elé.

Hófehér hajáról azonnal felismerem.

Bár a többi külföldinek fogalma sincs, ki készíti a kávét, maga Maria Grammatico teszi a robusztát a gépbe, majd tökéletes tejhabot rittyent a tetejére.

Mikor hitetlenkedve ránézek, jólesően bólint, kezét felemelve, büszkén mutat végig a helyen. Egy fél óra múlva már velem szemközt ül, és a kávénk mellett a szerény kezdetekről beszélgetünk.

8 fotó

11 évesen került kolostorba

Ahogy mondja, most is átérzi annak a 11 éves kislánynak a bánatát, akit a San Carlo kolostorba küldtek a második világháborút követő nagy szűkösség idején, és akire a szigorú apácák ráförmedtek, hogy azonnal tegye vissza a többi közé azt a tejes süteményt, amit a többi növendékkel együtt ő maga készített.

„Szicília gazdag dolci hagyományát a történelem során számos kultúra befolyásolta” – mondja Maria, és mutatja, hogy nyugodtan álljak neki az il Genovesémnek. „Az arabok hozták a mandulát és a narancsot, a spanyolok a kakaóbabot, de a helyi apácák voltak azok, akik a használatukat mesteri fokra emelték.

Én is mindent tőlük tanultam.

Kislány voltam még, amikor édesapám szívrohamban meghalt. Édesanyámnak, aki öt gyermekről gondoskodott, és a hatodikkal volt várandós, meg kellett hozni azt a nehéz döntést, hogy engem és hatéves húgomat az ericei San Carlo kolostorba küldjön. Itt megkaptuk a legalapvetőbb élelmiszereket, és munkával, visszavonultan, imádkozva töltöttük a napokat, és természetesen mi is részt vettünk az apácák hagyományos süteménykészítésében. Ezek eladásával biztosította ugyanis a kolostor a megélhetésünket.”

Maria az első három évben leginkább takarított, de amikor csak tehette, megpróbált az apácák közelében sertepertélni, hogy eltanulja a péksütemények művészetét. Később, a többi lányhoz hasonlóan már ő maga is sütött, amit felváltva végzett a házimunkával, órákat töltött a konyhában serpenyőket és edényeket súrolva, vagy a mosodában görnyedve, amit kimondottan utált. Ahogy mondja, az egyetlen menedéket a San Carlo-i élet monotonitásában az jelentette, amikor az ünnepekre és különleges alkalmakra kellett édességeket készíteni.

Az ikonikus marcipángyümölcsök

A kolostor süteményeinek fő alapanyaga a mandulából készült marcipán volt, amelynek első lépéseként a magot fáradságos munkával pürévé kellett alakítani.

„A közeli farmokon termesztett mandulát napokig hámoztuk, majd egy kézi darálóban megőröltük, cukros szirupban megfőztük, végül sodrófával simára gyúrtuk” – mondja Maria. „Miután elkészült, ebből a pasztából készültek a bonyolult édességek. Mivel a recepteket az apácák nem írták le, mindannyiunknak fejből kellett tudnia a mozdulatokat, a grammokat és a hozzávalókat, később ez a tudás volt az, amelyet magammal vittem.”

A ma már ikonikussá vált Frutta di Martoranát aztán a lányok megformázták, és kézzel festették, hogy ugyanúgy nézzenek ki, mint azok, amikről mintázták őket. A kolostor ezeket legtöbbször halottak napján árusította az ericeieknek.

A citromlekváros marcipánszívek karácsonykor kerültek terítékre, akárcsak a Biscotti al Fico, azaz az aszalt fügével, mézzel és narancshéjjal töltött sütemények. A húsvétra készült mandulás báránykák a San Carlóban gyártott legkidolgozottabb édességeknek számítottak, amelyeknek minden egyes „gyapjú” fürtjét aprólékosan, kézzel készítették a lányok.

A tejből, szezámmagból vagy ánizsból sült finomságok pedig azon kevés péksütemények közé tartoztak, amelyek előzetes rendelés nélkül is kaphatók voltak a második. világháborút követő szegényes években. Ahogy Maria mondja, a zárdában élő gyerekek élete mindig is a mások ünnepeire szánt sütemények készítése körül forgott, ők maguk ritkán élvezhették az ízeket, mindössze az odaégett darabokat ehették meg.

9 fotó

Saját utakon

Maria végül 22 évesen döntött úgy, hogy bár nincstelenül ugyan, de otthagyja a San Carlót. Egyetlen dolgot vitt magával, a kolostori cukrászda receptjeit tartalmazó könyvecskéjét.

A gasztronómiai hírnévhez vezető útja három kiló mandulával, egy kézzel hajtott diódarálóval, egy fatüzelésű kemencével és a kolostor falai között kényszerből eltöltött 11 évnyi tanulóidővel kezdődött.

Eltökéltsége és kitartása azonban végül kikövezte az utat ahhoz, hogy a La Pasticceria di Maria Grammatico Erice és Szicília szinonimájává váljon.

Mikor kevesebb lesz a vendég a kávézóban, Maria behív hátra a konyhába, ahol a valódi munka zajlik. Óvatosan követem, hallom, ahogy az egyik helyi asszony megjegyzi a hátam mögött: „Micsoda szerencséje van ennek a vásárlónak!” Úgy is érzem magamat, kiváltságosnak. Bent a konyhában édes süteményillat terjeng. Három öreg ül az asztalnál, az egyik épp habzsákból nyomja ki a mandulapasztát. Jókedéllyel csevegnek, valamin nevetni kezdenek. Pavarotti áriája szól a rádióból.

„Ez itt, Giovanni – lép Maria a legfiatalabb mellé, és megpaskolja a vállát a közel 60 éves férfinek, aki épp most emeli ki a méretes tűzhelyből a süteményeket. „Ő a felelős a szezámmagos falatkákért. Itt van egy, kóstolja meg!” – és már szedi is le az egyiket a fémtálcáról. Beleharapok a finomságba, még meleg, ropogós.

Később az egyik kerek asztalhoz telepedek, Maria visszaáll a kávégéphez, én a ki-be jövő forgalmat, a sürgést-forgást nézem. Az egyik segéd épp a mandulákat hozza, a cukrászda mai napig Avolából szállíttatja azokat, csak helyi, természetes alapanyagokat használnak, a tej is frissen fejt, a gazdáktól érkezik naponta. A sütemények, ahogy magam is láttam, még mindig a szicíliai család kezét dicsérik, egy olyan álmot gyúrnak valósággá, amit egy 11 éves kislány álmodott magának a szigorú kolostori falak közé zárva két emberöltővel ezelőtt.

Középkori leleteket találtak Veszprémben

Középkori leleteket találtak Veszprémben

A középkori maradványok mellett 16. századi leletek is előkerültek.

A világ legjobb lovasíjászai gyűltek össze a Kassai-völgyben

A világ legjobb lovasíjászai gyűltek össze a Kassai-völgyben

Videón láthatók a 2025-ös Lovasíjász Világbajnokság emlékezetes pillanatai.

Jégkori bumerángot találtak Lengyelországban

Jégkori bumerángot találtak Lengyelországban

A tárgy nagyjából 40 ezer éves, és sokban hasonlít az Ausztráliából ismert bumerángokra.

Több ezer éves himnuszra bukkantak

Több ezer éves himnuszra bukkantak

A dicsőítő ének az ókori Babilont magasztalta.

Titkokat rejtenek a madeirai banánültetvények

Titkokat rejtenek a madeirai banánültetvények

Fürtökben lóg a banán a szálláshoz vezető járda mentén: Paúl do Marnak kevesebb mint ezer lakosa van, a helyiek egyik fő megélhetési forrása a termesztés, ezért a hatalmas ültetvény. A helyi, a megszokottnál kisebb gyümölcs édesebb, citrusosabb ízélményt ad. Egy hetet ezen ültetvény árnyékában töltöttem el.

National Geographic 2025. júniusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

22 200 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlapNational Geographic 2024. júliusi címlapNational Geographic 2024. augusztusi címlapNational Geographic 2024. szeptemberi címlapNational Geographic 2024. októberi címlapNational Geographic 2024. novemberi címlapNational Geographic 2024. decemberi címlapNational Geographic 2025. januári címlapNational Geographic 2025. februári címlapNational Geographic 2025. márciusi címlapNational Geographic 2025. áprilisi címlapNational Geographic 2025. májusi címlapNational Geographic 2025. júniusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket