Már 2 millió éve is füstöltek húst az emberek

Tüzet gyújtani és táplálni kihívás volt az első emberek számára, de megérte az erőfeszítést.

Jóval az elektromosság felfedezése és a hűtőszekrény feltalálása előtt a húst gyakran füsttel tartósították. Egy új tanulmány szerint ez a gyakorlat csaknem 2 millió évre nyúlik vissza, és talán ez lehetett az egyik fő oka annak, hogy őseink egyáltalán tüzet gyújtottak – írja a Live Science.
Bár a lángok keletkezése elválaszthatatlanul összekapcsolódik az emberek felemelkedésével, kezdetben jelentős időt és erőfeszítést igényelt a tüzek meggyújtása és táplálása.
A hús tartósításából származó előnyök jelenthették az egyik fő okot, amiért megérte az időt és erőfeszítést.
A tanulmány az izraeli Tel Aviv-i Egyetem két kutatójának munkája, akik kilenc különböző történelmi helyszínt elemeztek
- Dél-Afrikában;
- Kenyában;
- Izraelben;
- Etiópiában
- és Spanyolországban.
A kutatók a helyszíneken talált állati maradványok méretét és becsült korukat vizsgálták, néhány csontot közel 2 millió évesnek véltek.
„A tüzelőanyag összegyűjtése, a tűz meggyújtása és fenntartása jelentős erőfeszítést igényelt és ehhez egy energiában dús motivációra volt szükségük” – mondja Miki Ben-Dor paleoantropológus.
A kutatók megjegyzik, hogy ahol ezeken a lelőhelyeken tüzet találtak, ott nagytestű állatok maradványai is előfordultak. Ezek a tényezők erős bizonyítékok arra, hogy a tüzeket nem csak a melegedés vagy a nagytestű állatok azonnali megfőzése érdekében gyújtották.
A tűz fenntartásához szükséges energia meghaladta volna a főtt hús egy-két étkezéséből származó energiáját. A lángok nem csak füstölhették és száríthatták a húst, hogy az tovább elálljon, hanem távol tarthatták a többi dögevő állatot is, amelyek szívesen lakmároztak volna az elejtett élelemből – például egy vízilóból vagy egy orrszarvúból.
„A korai emberek számára a tűz használata nem volt magától értetődő, és a legtöbb 400 ezer évnél korábbi régészeti lelőhelyen nincs bizonyíték a használatára” – mondja Ben-Dor. „Úgy tudjuk, hogy az ősemberek – főként a Homo erectus – nem használták rendszeresen a tüzet, csak alkalmanként, meghatározott helyeken és különleges célokra.
Egy ősi elefánt például akár 3 hónapig is táplálhatott pár tucat embert – számolták ki a kutatók.” Ebben a tanulmányban új ismereteket hozunk nyilvánosságra azokról a tényezőkről, amelyek az ősembereket arra ösztönözték, hogy elkezdjék használni a tüzet” – mondja Ran Barkai régész.