Húsba vágó kérdések
Egészségtelen. Tápláló. Ártalmas. Nagyon finom. Az amerikaiak nemzeti eledele. Törvényben kellene betiltani. Világszerte heves viták dúlnak marhahúsügyben.
Írta: Robert Kunzig
Fényképezte: Brian Finke
A világ fejlődik, gazdagodik, húsigénye rohamosan nő. Azonban a hús, különösen a marháé, egészségügyi, környezetvédelmi és etikai viták tárgya. Az Egyesült Államokban 2010-ben már több csirkehús fogyott, mint marhahús. Az ország összesített húsfogyasztása a 2000-es évek közepén tetőzött, azóta folyamatosan csökken. A közismerten marhahúskedvelő Argen-tínában, egyebek között a koleszterinszint jelentőségével kapcsolatos fölvilágosítómunka és a gazdaság visszaesése miatt, ugyancsak kevesebb marhahús fogy, mint régen. Azokban az országokban viszont, ahol csak nemrég telik rá az embereknek, a húst elsősorban áldásnak tekintik, nem holmi viták tárgyának. 2050-ig, amikor a Föld lakossága várhatóan meg fogja haladni a 9 milliárdot, a világnak meg kell dupláznia gabonahozamát, hogy mind a haszonállatoknak, mind az embernek jusson elegendő ennivaló.
A teljes cikket elolvashatja a magazin 2014. novemberi lapszámában.